LATHUND ME/cfs

OBS! Jag är ingen läkare.

Jag ger inga råd gällande din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Det första jag vill lyfta är att kronisk betyder ”längre än 12 veckor”. Att sjukvården ofta betraktar kroniska som livslånga är för att de är experter på akuta (vilket är motsatsen och anledningen till att ordet kronisk finns). Sjukvården har inte fokus på kroniska sjukdomar och bidrar ofta till att de blir livslånga då de vill döva symtomen med akutmedicin.

Jag äger inte facit och jag hävdar inte att jag har rätt. Men jag tror jag är inne på en rimlig väg som kommer att skapa lindring och kanske till och med hälsa.

Vad hade jag gjort om jag fick ME?

Kort sammanfattning:
Inflammation visar sig som brist på D.
Med D som tillskott döljs bara inflammationen.
ME är en inflammation – så vid ME bör man uppvisa lågt D.
 
1 Jag hade valt bort alla tillskott förutom:
Frystorkad lever i kapslar, nypontillskott och torskleverolja.
Lagt till magnesiumglyccinat, kollagen och omega 3.
 
2 Sen bara artegen kost. Animaliska proteiner och grönsaker tillsammans med naturligt fett och supersalt.
3 Jag hade använt ACT om & när jag orkar. Gjort något litet var dag som är viktigt och värdefullt för mig, eller som för mig mot viktigt och värdefullt. Myrsteg!

4 Och viktigast av allt, andningsminuten var dag, flera gånger.

5 Och för att ”vinna” över påfrestningar som kroppen uppenbarligen inte orkar med hade jag ätit en örtkur för virus, bakterier och parasiter. Japp, såsom häxorna rekommenderade för några hundra år sen.

Orsak till ME/cfs

Här tror jag vi gör fel nummer ett. Det finns troligtvis ingen ensam orsak utan en sammanlagd överbelastning av kroppens system. Vi är ”förgiftade” och har skapat oss inflammation och ett överbelastat nervsystem. Vårt immunsystem fungerar inte som det ska vilket gör att det ofta är ett virus som utlöser ME. Av någon anledning så producerar vår mitokondrier inte tillräckligt med ALP (energi) och troligtvis så läcker hjärn-blodbarriären in ämnen i hjärnan som inte ska vara där. (Hänger ihop med hur mycket tarmen läcker.)

Inflammation är ett faktum. Vilket ofta visar sig i brist på vitamin D. Du har inte inflammation på grund av bristen. Du har bristen på grund av inflammation. Tillskott döljer bara grundorsaken och du blir då aldrig frisk.

På detta kommer nu ”hot” utifrån som mögel, tungmetaller, strålning, vaccin, stress & oro, macka (gluten) & mjölk (A1 kasein och IGF1), socker, tillsatser, besprutning, hudvårdskemikalier skadar oss och till slut så orkar inte vår kroppar mer.
 
Sen är bägaren full. Överfull och för många är ME/cfs nu ett faktum.
 
Och industrin gör allt för att ”godkänna” och ”frikänna sin del medan vi går sönder och får livet förstört!

Allas max är olika och allas ”sammansättning av belastningar” är olika. Det gör att en gemensam beskrivning blir rörig och otydlig.

Överbelastning av allt

Jag lutar åt en överbelastning av vårt nervsystem och immunsystem. Det finns forskare som visat att immunsystemet inte fungerar som det ska, det är alltså mer än överbelastat. Och kroppens naturliga försvar är då inflammation.

Orsaken (sammansättningen) till överbelastningen skiljer sig åt. Men det finns oftast en utlösande faktor. Denna faktor är inte anledningen utan bara droppen som fick bägaren att rinna över och som jag nämnde innan så är ett virus ganska ofta ”boven”.

Vi behöver alltså ta hand om immunsystemet, inflammation, tarmen, påfrestningar av alla sorter, mitokondrierna (som bygger din energi) och lever. På samma gång – när det knappt finns någon energi kvar.

Vad är din bägare full av? Vilken blandning har du? Vad fick din bägare att rinna över?

Dåligt samvetet, oro, stress, duktig flicka, bror duktig & vara till lags?
Inflammationer?
Trött lever på grund av inflammation?
Bortopererade halsmandlar? Öronbarn?
Infektioner som bakterie, virus, svamp?
Tungmetaller såsom kvicksilver (vaccin, amalgam), arsenik (ris), bly (smycken), aluminium (deo, vaccin)
Mögel i ditt hus? På arbetet? I maten såsom E330?
Borrelia?
Epstein Barr?
Candida?
Brister ex jod? Koppar? Selen?Vaccin ev. då på grund av kvicksilver, aluminium
Tandkräm med fluor? Vatten med fluor och klor?
Tillsatser i mat?
Hudvårdsprodukter och schampo med kemikalier?

Kroppen reagerar inte inifrån. Din kropp och hjärna reagerar på alla signaler den får = din miljö, dina tankar och känslor om dig och din miljö samt stimulans från utsidan.

Symtom

Vad är ME/cfs? Ja eftersom alla kroppar är olika och det inte är en sjukdom i sig utan ett överbelastat system kommer allas kroppar reagera lite olika. Både beroende på vilken blandning du har/är? Och vad som först går sönder på just dig? Vissa har ME främst i kroppen och musklerna med total muskeltrötthet, andra främst i hjärnan med total hjärntrötthet och några har både dessa delar.

Men vanligt är (i olika kombinationer):

Orkeslöshet eller total orkeslöshet

Diffus värk eller värk på ett bestämt ställe – som ibland vandrar
Feber eller inte

Feber efter minsta lilla ansträngning

Total utslagning efter belastning, även kul saker

Återkommande eller ständiga inflammationer

Suddig syn, dimsyn, svårt att koncentrera ögonen

Mjölksyra i hög dos av liten ansträngning

Ömhet i huden

Frusenhet eller för varm

Glömska och förvirring

Muskelsvaghet och/eller dålig balans

Yrsel

Ljus och/eller ljudkänslig

Från håglöshet till apati

Svårigheter med information, känslor, kommunikation

Sömnproblem

”En utmattning/brist på energi så stor att man vill gråta av att behöva klia sig på näsan.”

”Förvirringen över att bli sämre av att göra roliga saker, över att kroppen inte lyder, över att hjärnan inte förstår de enklaste saker, över att reaktioner och bakslag kommer fördröjt så man inte fattar vad som fick en att ”tippa över”.”

Ständig influensakänsla men ofta utan feber

Blandat med tillfällen som fungerar, då man mår bra och nästa som vanligt för att några timmar senare falla ner i avgrunden igen.

Sammanhang

Ovan symtom är även kopplade till nedan idag vanliga diagnoser som är reaktioner på överbelastning av kroppens alla system. Det gäller att se skillnaden. Är det överbelastning eller läcker främmande ämnen in i hjärnan alternativ mitokondrierna gör inte sitt jobb samtidigt som immunsystemet är ”trasigt”?

Jag är av uppfattningen att allt nedan är samma sak, bara olika fysiska responser från kroppen på överbelastning. Alla går sönder i olika ordning och på olika ställen. Men alla går sönder av överbelastning. Vi har överbelastat vår hjärna och vårt nervsystem för mycket och för länge. Däremot är ME inte samma sak och  tusen gånger förvärrat då mitokondrierna nu inte bygger energi och det verkar som att skadliga molekyler kan läcka in i hjärnan och kommer inte läka med trygghet och vila.

Många med ME/cfs har dock ofta även nedan diagnoser och många med nedan diagnoser har flera stycken samtidigt. Vi har inte blivit multisjuka, Vi har bara olika sätt att gå sönder på från överbelastning. Överbelastningen kan vara på vårt nervsystem, på vårt immunsystem eller på båda samtidigt, Nedan lista är troligtvis överbelastning av nervsystemet:

Hypothyreos 1 och/eller 2
Fibromyalgi
Utmattade binjurar med kortisonbrist som följd
Utbrändhet
IBS
Kroniskt trötthetssyndrom (kan även vara överbelastat immunsystem)
Hormonella problem, PCOS (kvinnor)
Låggradig inflammation

Vad finns att göra?

Massa, som tur är. Men tyvärr ska du orka när du är som tröttast. För sjukvården kan inte överbelastningsskador av våra system. De kan inte funktionella störningar. De kan sjukdomar.

Inget i din kropp är sjukt, men mycket i din kropp fungerar inte. Det gör dig sjuk, men du har inte fått någon sjukdom. Du kan bli frisk igen. Nej, jag sa inte att det är lätt och jag sa inte att du inte har försökt ”allt”.  Men förhoppningsvis finns det lite till av ”allt” <3

Nu är det viktigt att veta vad som finns i din bägare. Vad ska lösas i din kropp för att ta bort överbelastningen? Och hur vi kan stötta immunsystemet och laga hjärn-blodbarriären.

Nummer ett – det går ALDRIG att uppnå vila med inre stress eller en känsla av att inte duga. Så länge en känsla av oro eller rädsla finns fortgår överbelastningen. Oro ökar adrenalin, som minskar leverns möjlighet till rening. Detta i sin tur ökar inflammationer som också minskar leverns förmåga till rening. Så oron måste mildras eller hest bort.

#1

Meditation, mindfullness, kontemplation, naturen, andningsminuten, sova, vila, kraniosakralterapi, hypnos, healing, självhypnos, stresshantering, psykoterapi, ACT och KBT. Och nej, detta har inget med själva ME i sig att göra. Det är absolut ingen ”bara stress” eller ”hittepå”-sjukdom. Men de flesta med ME är tyvärr duktiga, engagerade, högpresterande, aktiva, kreativa kvinnor. Och att gå från topp till botten skapar hos många ett negativt självprat. Många har/har haft också svårt att säga nej och att kräva vila och återhämtning.

Och negativt självprat och inre krav och oro ökar på adrenalinet som skapar ytterliga påfrestningar i form av inflammation och trött lever.

#2– med inflammation kommer din kropp aldrig få vila. Så vad skapa inflammation i din kropp? Och här är ett mastodont detektivarbete tyvärr.

Ta i alla fall bort mat som skapar inflammation såsom mjöl, gluten, socker och överdos av omega 6. Lägg på antihistaminer såsom magnesiumbisglycinat, vitamin C och massa gröna grönsaker

Plus: Tillskott av omega 3
Lever och inälvsmat, eller kapslar
Torskleverolja

Örtkurer?

Sen är det viktigt att leta efter gifter som påverkar dig

– tungmetaller? Stör amalgamet dig?

– blev du sjuk av vaccin? Ja då har du troligtvis en tungmetallförgiftning i kroppen

– bakterier?

– parasiter?

– Infektion?

– mögel?

– kemikalier i hudvårdsprodukter?

Då kommer vi till nästa viktiga del – tarmen!

#3 Din tarm är garanterat trasig vilket bygger på ditt problem hela tiden genom att släppa in främmande ämnen i din blodbana samt ökar inflammationerna. Och en trasig läckande tarm är i forskningen kopplad till läckande hjärn-blodbarriär, vilket är katastrof för oss.

Så fokus på att läka din tarm.
LATHUND TARM
GAPS?
Probiotika (Följ länken)

Men för att allt ska fungera så måste din lever fungera. Så nummer 4 blir:

#4 Levern

Se Lathund för levern

#5 Kontrollera så du inte har brist på B12. Kanske behöver du B12-sprutor?

Och tyvärr bör nog det mesta av detta göras på en och samma gång. Varför? Jo för att du sitter fast i moment 22. Det ena triggar det andra som gör att det tredje inte fungerar vilket betyder att det femte ökar det första problemet…

Så du vill bryta på så många ställen på samma gång som det går, som du orkar och som du har råd med.

#6 Lägg fokus på inflammation.  

#7 Jag hade även lagt fokus på mitokondrierna och sneglat på kosten för MS – LATHUND MS 

Varför? Jo för den kosten har fokus på just att ge mitokondrierna vad de behöver för att orka jobba i motvind<3

#8 Funderar på om ALP-kosten kan vara en del. Oavsett ska kosten i alla fall definitivt vara mejerifri, sojafri och glutenfri.

Undvik:

Undvik att träna! Din kropp är överbelastad med pågående inflammation. Gör inget du inte skulle gjort om du hade feber och influensa!

Undvik kemikalier i dina hudvårdsprodukter:

https://www.annahallen.se/vita-listan-med-bra-produkter

https://www.annahallen.se/svarta-listan

Undvik värstingarna i tillskott:

https://www.annahallen.se/lathund-for-tillskott

Vad visar tester hos sjukvården?

Ibland inget
Ibland något förhöjd sänka (låggradig inflammation)
Ibland påverkat kortisol (kan vara både högt och lågt)
Ibland mätbart i TSH, T3 och T4
Ibland feber

Men oftast inget de kan ta på.

Är det mycket? Ja tyvärr. Men det går. Lovar.

33 kommentarer

 1. Ledsen mamma
  21 december, 2016

  Anna, du är så klok. Jag önskar bara att mina sönderstressade vuxna döttrar ville ta till sig din klokskap.

 2. Maria
  28 december, 2016

  Åh tack för att du tar upp detta. Har ME och ingen vet vad som kan hjälpa. Har ätit LCHF över ett år. Migränen har nästan försvunnit. Blir så glad för alla tips vad jag kan förändra med kosten.

  1. 5 januari, 2017

   Hej Maria!
   Fattas nog många svar ännu, men detta är en början. Ta hand om dig.

  2. Anna
   3 juni, 2020

   Lagt till en kort sammanfattning ”Vad hade jag gjort?”. Kanske kan hjälpa dig?

 3. Lo
  13 april, 2018

  Håller med dig i en del. Vi måste hitta läkning inifrån, sen ger det ena det andra. Så oerhört sorgligt att vår sjukvård inte kan/vill/intresserar sig för läkning inifrån.

 4. Pär Dahlsten
  22 december, 2019

  För min personliga Me symtom så är det när jag går in för att knäcka ner elak artad biofilm som jag får mest respons för läkning

 5. Lena
  22 december, 2019

  Jag undrar hur och varför bortopererad halsmandlar påverkar kroppen.

  1. Anna
   1 januari, 2020

   Ja det gör de eftersom första försvaret förutom näsan nu är bort. Det betyder att mer anfall når in i vår kropp som måste arbeta hårdare.

 6. elisabeth hasselkvist
  22 december, 2019

  Anna stort Jättetack❤😢

 7. Åsa Berglin
  23 december, 2019

  Så många kloka ord. Detta skulle vara obligatorisk för alla VCläkare (som ju är de första vi träffar på) att läsa in sig på.
  Att halsmandlar/öron kunde vara en trigger hade jag ingen aning om. Kan bocka av i stort sett allt på din lista.

 8. Marie
  11 februari, 2020

  Där förlorade du mig som följare.

  Är diagnostiserad sedan några år, går på sköndal och har testat det du påstår ska hjälpa. Hur kommer det sig att jag ff är sjuk då? Försöker jag inte tillräckligt? Är det mitt fel? Skuldbelägg inte oss med ME och öka den stigmatisering vi upplever i samhället.

  1. Anna
   13 februari, 2020

   Jag förstår inte. Hur kan du tolka min vilja att söka som att du är anklagad för att inte försöka tillräckligt? Ingen har sagt att du inte försökt mer än de flesta. Ingen har sagt att du inte gjort allt, av det vi känner till. Och det vet vi att det inte fungerar.

   Jag vill se om vi kan hitta fler pusselbitar. Hur kan det blir ett personligt påhopp på dig?

   Hur kan min nyfikenhet skuldbelägga er med ME? Hur får du till den logiken? Jag vill se om det finns fler svar. den nyfikenheten ger ingen skuld.

   Du frågar om det är ditt fel? Jag förstår inte frågan. Jag har aldrig sagt något sådant. Aldrig.

   jag skuldbelägger inte. Det är ditt påhitt av mina ord att vilja lösa detta.

   Tänk om alla med bakterie-infektioner hade dödat alla läkare som ville forska om penicillin innan penicillin fanns. Bara för att lösningen inte fanns dagen innan betyder det inte att den inte finns. Och att gå på mig ser jag som ytters konstigt beteende. Tänk om alla med bakterie-infektioner hade sagt att forskarna skammade de och skuldbelägger dom.

   Varför är hopp och nyfikenhet så farligt? Hur kan min vilja att hjälpa överhuvudtaget tolkas som att jag vill skuldbelägga någon? Jag förstår verkligen inte.

   Men hej då. Jag respekterar ditt val. Tack för denna tid.

 9. Eleonore Wictorzon
  11 februari, 2020

  Hej!
  Jag har en remiss liggande till Stora Sköndal, då min läkare misstänker ME… Jag känner mig dock inte så hoppfull om att de ska kunna hjälpa mig så mkt… Finns det någon annan man kan vända sig till för att få hjälp att ändra sin livsstil och kost, skulle behöva stöttning i allt det här… Mvh Eleonore

 10. Bengt D Nilsson
  12 februari, 2020
 11. Pia Viklund
  12 februari, 2020

  Angående detta med problem i själva energifabriken, så tycker jag att informationen som ges i intervjuerna med Morley Robbins ( 4health-podden) är högrelevant. Att förstå var och varför det går fel. Rekommenderas!

 12. Eva Lilja
  12 februari, 2020

  Insiktsfullt och starkt❣️
  Oerhört bra sammanställt. Nu är jag med igen för här kom trådarna jag saknade. Ja, det finns mer men det är detaljer och jag är övertygad om att detta är den absolut bästa början. Jag kommer också skriva om min dröm jag haft länge nu om vilken hjälp och självhjälp jag är övertygad om att vi har behov av. Stort tack och varmt tack Anna! ❤️

  1. Anna
   3 juni, 2020

   Lagt till en kort sammanfattning ”Vad hade jag gjort?”. Kanske kan hjälpa dig? <3

 13. Pia Nordin
  12 februari, 2020

  Tack för att du finns o delar med dig av din kunskap 🤗

 14. Anna
  13 februari, 2020

  I går var jag med om något mycket obehagligt på min FB sida Anna Hallén Utbildningar. Jag suddade inlägget.

  Jag skrev att det finns hopp.
  Och blev anklagad för lögn.

  Jag skrev att jag känner två som blivit friska från ME och jag sökte fler.
  Och fick till svar:
  – Ge oss då din djävla mirakelkur.
  – Hur fan kan du skamma människor så?
  – Kosten är inte allt.
  – Du är bara ute efter att tjäna pengar!

  Jag skrev att det fanns hopp – och människor med extremt liten energi la den på att anfalla mig med full kraft. I flera timmar.

  Noll nyfikenhet. Och om någon har gett upp sitt hopp – varför döda någon annans hopp? Vad vinner man på det?

  Ingenstans skrev jag att det var lätt eller att jag hade svaret – jag skrev att jag är säker på att det finns ett svar, vill någon hjälpa mig att i alla fall försöka att söka?

  Ingenstans skrev jag att kosten löser allt – däremot är jag säker på att kosten är förutsättningen, men sällan lösningen.

  Ingenstans skrev jag något negativt om någon – och skulden och skammen lyste i genom i var och varannan kommentar – och jag fick äga skulden för detta. Jag som inte skrivit något annat är att ”jag behöver din hjälp”.

  Vad ville jag göra? Innan jag blev ”halshuggen” på nätet?

  Min tanke var att samla ihop de som blivit friska från ME.
  Diagnostiserad ME.

  I en sluten FBgrupp för att se om det finns ett mönster.
  Hur länge hade du haft ME?
  Symptom?
  Vad tror du var den utlösande faktorn?
  Vad har du gjort som du tror fungerar?
  Vad har du gjort som du inte tror fungerar?
  Hur fungerar din mage och tarm?
  O s v.

  Leta mönster. Samband. Finns det en röd tråd? Eller är det helt osammanhängande? Finns det några pusselbitar vi kan hitta?

  Detta skulle tillföras ett gratis blogginlägg som heter LATHUND ME/cfs. Noll kronor. Helt gratis. (Men ja, då jag arbetar med hälsa har jag även produkter jag tar betalt för. Tror inte någon av er arbetar gratis för det blir så svårt att betala räkningar då!)

  För detta blev jag hatad. Av människor som inte har någon energi kvar. Varför lägga den sista gnuttan energi på att anfalla mig? Och varför döda hoppet för de som har hoppet kvar? Varför överhuvudtaget vara på denna sida och ödsla den sista energin på negativitet?

  Vad vinner du på att döda andras energi?
  Hjälpte och stärkte debatten dig i går?
  Vad får du ut av att döda andras hopp?

  Eller känns andras lyckanden som misslyckande för dig? Och den känslan gör att du upplever dig personligt påhoppad och måste försvara dig? Andas. Lägg nu inte en enda minut till på mig. Scrolla förbi och gå till en plats där du får energi och mår bra. Jag vill inte se en enda negativ kommentar. Lev livet där du vill leva det. Inte där du bara blir arg. ledsen och upprörd.

  Tycker du att jag är ett svin som du helt tappat förtroende för – umgås inte med mig! Välj i stället trevliga sällskap som ger dig värme och kraft. Inte mig.

  Jag fick många PM och mail med människor som blivit friska från diagnostiserad ME, som alla berättade att det överfall jag utsattes för igår även har hänt de. Därför vågar de inte längre berätta att de finns. Hatet mot hopp och hälsa är så starkt och aggressivt. De vill idag leva det liv de äntligen har fått tillbaka. De orkar inte de personliga påhoppen, ifrågasättandet, tvivlandet och aggressiviteten som de möts av.

  På denna sida finns hopp.
  Vänligen, lägg inte din sista energi på att döda andras hopp.
  Låt det passera och smit vidare.

  På denna sida finns hopp.
  Har ditt hopp tagit slut är detta inte sidan för dig. Du kommer aldrig att trivas här.

  Just nu har du som anföll mig i går dock lyckats döda min energi och mitt engangemang. Jag lev först förvånad, sen arg och till slut uppgiven och ledsen. Så mycket negativ energi från en patientgrupp har jag aldrig upplevt. Så mycket energi på att döda hopp, nyfikenhet och välvilja.

  ”Anna. lite ödmjukhet hade inte skadat”
  Va? Jag vill ge, gratis, av min energi för att se om jag kan hitta några fler svar och det är samma sak som att INTE vara ödmjuk. Jag förstår uppriktigt inte.

  Hade jag hittat någon? Ingen aning. Men jag var beredd att lägga mig fritid på att försöka. För alla som inte har någon energi kvar. Men som har hoppet kvar.

  Min ADHD-hjärna är magisk på att hitta biokemiska sammanhang av stora spretiga material. Jag var beredd att försöka och om jag misslyckades hade jag i alla fall försökt.

  Jag har massor av energi. Massor och lite till. Jag ville ge den till dig. Du kunde bara tackat nej och gått vidare i livet. Du hade inte behövt att lägga din energi på att döda min. Jag förstår inte syftet. Vad vann du?

  Nej. Jag vill inte ha en enda negativ kommentar på denna sidan. Hatar du mig för att jag vill nyfiket leta, söka och kanske kanske hitta någon eller några fler pusselbitar – ja då får du göra det någon annanstans. Inte här.

  Denna är vad jag samlat så länge. Den håller inte. Vi saknar kunskap. Jag ville bara göra denna sammanfattning lite bättre. Dumt av mig, förlåt!

  https://www.annahallen.se/lathund-mecfs/

 15. Susanne Wilda Wiklund
  13 februari, 2020

  Jag upplevde precis samma sak förra veckan när jag skrev om att jag får hjälp av hemtjänst och ME kliniken. Tog bort mitt positiva inlägg från Databas ME.
  Är rädd att själv morden de senaste veckorna kan ha att göra med allt prat om självmordskliniken och att det gör det ok att ge upp och ta sitt liv.
  Har haft ME i 12 år. Utbildat mig inom kost näring och träning de senaste 10 åren.

  Du är SPOT ON i ditt inlägg. Bra jobbat.
  Och framförallt. En superintelligent. Superproduktiv Ljusbärare 🧡🙏
  Fortsätt snälla och skriv.

  Ta bara bort och spärra negativa personer. På EN GÅNG !

  Låt dom inte döda din fantastiska energi och kärlek 💓

  Ps köpte din nya bok förra veckan. 🤩

  Med vänlig hälsning, Susanne Wilda Wiklund

  1. Anna
   13 februari, 2020

   Ser du något som jag saknar i mitt linlägg. Som ska läggas till?

   1. Susanne Wilda Wiklund
    13 februari, 2020

    Jag kan bara utgå ifrån mig själv och det jag lärt mig under mina 12 år som ME sjuk.
    Tror insidan är lika viktig som utsidan. Man behöver fokusera på att lösa sina trauman.
    Ponera att ME är EBV…då är det herpes. Herpes utlöses av psykiskt instabilitet och hormon fluktationer… ja du fattar.

    Ponera att det T3 brist på cellnivå? Som inte syns på prover eftersom det är blodprov. Jag ”tjänar” 4h om dan på att ta T3… förut sov jag dygnet runt.

    Det vi vet är det du sammanfattat. ME sjuka är känsliga och har ett känsligt immunförsvar. Vi behöver ta bort Allt som frestar på.

 16. Helena Spång
  13 februari, 2020

  Sååå bra skrivet!
  Får jag använda texten till mina nära o kära och min läkare?

  Kram Helena

 17. Rita
  13 februari, 2020

  Ledsen att du blivit påhoppad och beskylld för saker som inte var din avsikt, och ledsen för alla andra som blir påhoppade på nätet. Verkar vara lätt att vara otrevlig då man är halvt anonym.

  Hoppas du på nytt hittar glädjen/intresset att fortsätta följa din idé!

  Hälsn. En ME/CFS patient.

  1. Anna
   3 juni, 2020

   Lagt till en kort sammanfattning ”Vad hade jag gjort?”. Kanske kan hjälpa dig?

 18. AnnChi Söderberg
  14 februari, 2020

  Tack Anna! Efter ca 20 år med diagnosen ME har jag successivt blivit bättre. Jag vill bekräfta att du är på rätt spår. Mycket av det du skrivit ner har jag kommit på själv, annat har du nu satt ord på. Det absolut viktigaste för mig har varit att ta hand om mina tarmbakterier. I takt med bättre tarmhälsa har jag också blivit lugnare i själen. Min tro är att tarmkompisarna styr det mesta av vår mående. Tack för ditt engagemang trots motgångar! / AnnChi

  1. Anna
   16 februari, 2020

   Tack. Ja, jag hoppas att vi hittar pusselbit för pusselbit. Just nu är jag trött och lite nöjd. Men jag hoppas att jag får nyfikenheten tillbaka.

 19. Edda
  15 februari, 2020

  Här finns en väldigt bra lathund om ME:

  https://www.iacfsme.org/assets/docs/PrimerFinal.pdf

  Hoppas den kan va till hjälp och bidra med pusselbitar!

  1. Anna
   16 februari, 2020

   Tack. Hoppas att en dag i framtiden kunna göra den ännu bättre. Kanske hitta någon pusselbit till. Steg för steg. Just nu backar jag dock ett tag.

   1. Camilla
    3 januari, 2021

    Hej Anna! Jag tror jag talar för de allra flesta med me/cfs då jag skriver att jag är så hemskt ledsen att du blivit utsatt för detta oprovocerade hat. Vi som lever med detta fruktansvärda tillstånd behöver all hjälp vi kan få att bena ut och ta oss framåt. Jag hittade just till din sida och har just påbörjat dag 3 på act alp kursen. Jag är otroligt tacksam för att du delar din kunskap och för att du vill engagera dig i att hjälpa människor med att skapa ett bättre liv. Snälla, snälla, låt inte människor som fastnat i sin egen sorg och vrede tala för oss alla andra som så väl behöver dig och din kunskap och allt du vill dela med dig av. Jag hoppas verkligen att du orkar fortsätta och att du känner hur många mer det är som är oändligt tacksamma för din tid och ditt engagemang än de som tar ut sin ilska på andra. Jag hoppas du kan känna nyfikenhet igen. Kram från en 5 barns mamma med me/cfs sedan 9 år tillbaka.

    1. Anna
     26 januari, 2021

     <3 Och jag är ledsen för att jag skrev på ett sätt som gjorde många ledsna. Det var verkligen inte min mening eller tanke.

     Kram

 20. Yeshua
  20 februari, 2020

  Du är en Underbart Modig och Fantastisk Människa 🙏💖🙏

  Hjärtliga Hälsningar Yeshua, som också har som livsuppgift att sprida Kärleken till att ta hand om sig själv💕💗💖

 21. Jessica
  15 april, 2022

  Hej Anna! Ska man inte ta tillskott ? Så mycket jag tagit
  Är det bättre med örter ?

Write a comment