LATHUND Tarm

Tarmen och vår biotika bestämmer hur din hjärna mår

OBS! Jag är ingen läkare. Jag ger inga råd gällande din medicin. Tala med din läkare gällande din sjukdom och medicinering. Men detta kan vara kunskap som är bra att ha med sig på resan mot ett friskare liv.

Bakgrund: Dessa råd har används till flertal personer med inflammatoriska tarmsjukdomar. En är helt friskförklarad från sin sjukdom. Och övriga är i stort sett symptomfria, medicinfria och har ”fått livet tillbaka” enligt egna kommentarer.

Dessa råd har även används vid ångest och depression ”utan anledning” och precis som forskningen visar så påverka tarmen hur din hjärna mår. Samt vid autoimmuna sjukdomar som alla har en stark koppling till tarmen.

Ja, de fungerar även om ”magen bråkar”.

Detta är mina tankar:

100% glutenfritt
Varför?

Inga biverkningar

Gluten göder inflammationer
Gluten förstör insida tarm och skapar läckande tarm
Läckande tarm skapar autoimmuna sjukdomar
(Läckande tarm kallas även för genomsläpplig tarm)

Sockerfri
Varför?

Inga biverkningar

Socker göder inflammationer
Socker förstör insida tarm och skapar läckande tarm
Läckande tarm skapar autoimmuna sjukdomar

Kaseinfri (Ett av mjölkproteinerna)
För vissa är detta betydande, för andra marginellt och för några spelar det ingen roll. Prova dig fram.
Varför?

Inga biverkningar

Kasein förstör insida tarm och skapar läckande tarm
Läckande tarm skapar autoimmuna sjukdomar

Lerkapslar

Varför?

”Back to basic”. Lera har och används fortfarande på många delar av världen för att skapa en bättre tarmmiljö. Den används både på djur och människor.

Många använder även lera på utsidan av kroppen för sina läkande egenskaper. Ex lerbad och ansiktsmasker. I leran finns en massa naturliga mineraler som i sin tur gör sin verkan. Enkelt uttryckt kan man säga att leran är som ett skyddande plåster fullt av viktiga mineraler.

För att det ska vara lätt att äta leran så sväljer du den som kapslar. Lera finns även i fri form som du löser upp i vatten, men många tycker att det är jobbigt att få in som daglig rutin.

I leran finns inga onaturliga ämnen, ingen medicin och inga tillsatser. Den krockar inte med någon medicin.

Vissa upplever att den är skillnaden mellan katastrof och ett fungerande liv.

Upplevda fördelar: Bättre näringsupptag vilket skapar en ökad energi. Bättre, eller mycket bättre, fungerande toalettbesök. (Gällande både förstoppning och diarré.) Oftare toalettbesök på ett positivt sätt.

Du hittar mer information på https://aqualogik.se/product/al-lerkapslar/

Probiotika

Varför?

Inga biverkningar. Och när tarmen mår dåligt mår i stort sätt alltid ”invånarna” där dåligt – alltså våra bakterier. Med för få bakterier kan din hjärna inte må bra.

Så tillför gärna goda bakterier.
Rekommendation: https://aqualogik.se/product/al-probiotika/

Fibrer

Varför?

Det är bakteriemat till dina bästa vänner och en förutsättning för en ”glad tarm”. Och det går inte att må bra i hjärnan och tarmen inte mår bra – dessa två är bästa vänner och påverkar varandra åt båda hållen. Finns det forskning på det? Ja, massor men den är ganska så ny.

Ät grönsaker i massor (så mycket din mage tål)
Ät gärna frön. Mitt fröbröd brukar vara populärt. (Jättelätt att göra. Tar 16 minuter från du börjar baka tills du njuter en ”macka”) Recept: http://www.56kilo.se/annas-enkla-frobrod/

FiberHUSK 1 tsk per dag hjälper många.
Undvik alltid spannmål och hårda fullkornsfibrer! 

Omega 3 (EPA/DHA) 1-3 gram per dag – antiinflammatorisk

Varför?
Inga biverkningar

Många fördelar men främst såsom antiinflammatoriskt.(Eikosanoider)
Det fungerar men behöver 1-2-3 månader för mätbar effekt.

 

Öka antiinflammatorisk kost såsom grönsaker, fisk och skaldjur.

Ta bort inflammatorisk mat såsom färdigmat, margariner och friterat.
Minska på oljor på grund av omega 6 (Kokosolja är ok)

Ta bort inflammatorisk mat såsom gluten (mjöl) och socker.

Ta bort mat som negativt triggar immunsystemet och är kopplat till astma och allergier såsom E330, mjöl (gluten) och socker.

Ta bort mejerier med kasein ex kvarg & ost.
Ät mat med mycket antioxidanter såsom gröna grönsaker, kryddor du tål, örter, grönt te, svamp från naturen, färgglada grönsaker, kakao om du tål, bär.

Använd ”Supersalt” i din vanliga matlagning, mineraler är mycket viktigt.
https://www.annahallen.se/annas-supersalt

 

Samt tillskotten:

Glutamin och Buthyrat (smörsyra)

Lathund matsmältning


OBS!

Det finns inga näringsdrycker i världen som kan skapa en hälsosam viktuppgång om tarmen ändå slänger ut ”maten”. Att sen innehåll som glukossirap, maltodextrin, socker och E330 i sig gör sjukdomen värre är sorgligt.

Ät ingenting som inte fanns för 100 år sen. Ät aldrig nyuppfunnen mat. Mat är information till vår kropp. Låt vår kropp förstå informationen!

6 kommentarer

  1. Annika Dahlin
    31 januari, 2020

    Tack ❤️

  2. Vc
    1 februari, 2020

    Att äta glutenfritt är okey ja. Men tänk även på att glutenfria produkter innehåller er socker.

    1. Anna
      3 februari, 2020

      Jag rekommenderar aldrig glutenfri produkter i affären. Detta då de ofta är fulla av skräp och som du säger, en sockerbom med sitt majs- och potatismjöl.

      Däremot naturligt glutenfritt med grönsaker i stället för pasta 😉

  3. Marie Johansson
    2 mars, 2020

    Min mamma som är 75 år gammal har Crohns sjukdom samt invärtes hemorrojder.
    Hon har även fått väldigt torr hud, med utslag som liknar eksem. Vet ej om det har med sjukdomen att
    göra.
    Kan dessa råd vara ngt för henne? Lerkapslar odyl.
    (Som det ser ut just nu tillbringar hon förmiddagarna med att sitta på toaletten)

    mvh

    1. Anna
      21 mars, 2020

      Tveklöst ja <3

SKRIV EN KOMMENTAR