Vänd på tanken

 

Här kommer ett gammalt inlägg från 2009. Men ibland kan gamla repriser vara riktigt intressant. Om kunskapen ändras för mycket med tiden så var den fel från början.

Jag får ofta frågan: Men hur mycket fett kan jag äta? Jag har också hört några (få) säga att ”jag går upp av LCHF”.

Vänd på tanken! Hur mycket kolhydrater kan jag äta? Det är ju det som är poängen. Du måste få bort kaloritänket. Det fungerar inte. Kroppen fungerar inte så. Men du kan inte behålla alla mackor och pasta och lägga på fullfeta produkter. Det går inte. Naturligtvis! Kolhydrater triggar ju insulin som är vårt stora FETTINLAGRANDE hormon. Vi måste minska på fettinlagringen INTE på fettet.

Förr åt vi en massa kolhydrater (Tallriksmodellen) Det skapar ett sug och blockerar mättnadskänslorna samt triggar fettinlagringen till tusen. Eftersom kroppen kan bygga om kolhydrater till fett så kan du i detta läget inte äta speciellt mycket fett. Kroppen har ju redan tillgång till fett i massor i form av riskakor, fri mängd potatis och grovbrödmackor utan smör….

Nu ska du göra tvärt om. Ät  fett som skapar mättnad och ökar din fettförbränning.

Sen kommer frågan: Hur mycket kolhydrater kan och vill just jag äta? Hur har jag det med sötsuget? Hur vill jag se ut?

10 enkla knep för att komma igång! Jag har gjort lite förändringar då min text tyvärr missuppfattades på löpande band. Hoppas att den är mer tydlig nu.

1. Ät en 2-3 ägg till frukost och en handflata (med fingrar) stor mängd kött, fågel och fisk till lunch och en likadan till middag. Proteiner behövs för att du ska vara nyrenoverad och i tipp topp skick.
2. Ät  500 gr grönsaker ovan jord var dag. T ex blomkål, broccoli, paprika, tomat, gurka, vitkål, zuchini mm. Grönsaker ger folsyra och vattenlösliga fibrer. Tänk på att blomkålsmos väger en hel del.
3. Lök är en av de absolut nyttigste grönsaker så ät lök trots kolhydraterna…. 🙂 (Om du inte triggar på det naturligtvis)
4. Lägg till 1 dl fet gräddsås eller motsvarande till var måltid. Fett är gott och skapar mättnad!
5. Ät 2-4 måltider per dag. Känn efter vad som passar dig. Din kropp har svårt att ta upp all näring på bara en måltid.
6. Ät 1 dl nötter per dag om du kan hantera den mängden kolhydrater. Blandade av alla sorter för mineralernas skull. Tål du inte nötter eller inte kan hantera kolhydraterna så ät tillskott av magnesium och selen.
7. Väljer du att äta mer kolhydrater eller tränar väldigt mycket så kan många lägga till  rotfrukter, yoghurt och bär.
8. Rör dig. Mycket och ofta. Men vad du gör spelar inte så stor roll, bara du tycker om det 🙂  Rörelse minskar på din stress, får din mage att fungera bättre och hjälper till att balansera dina mättnads- och hungersignaler på bästa sätt.
9. Är du stressad? Då har du för mycket kortisol i kroppen. Minska den nivån med motion, spikmatta och/eller avslappning.
10. Sugen på något gott? Ostar av alla sorter är ett kanonval. Några av oss kan även njuta av lite riktigt mörk choklad. Men tänk på att allt du äter utöver maten minskar din viktminskning. Även om valen är nyttiga.

Vill du ha hjälp att hitta din väg?
Anmal_dig_nu

 

 

67 kommentarer

 1. Nilla
  18 december, 2009

  Hej Anna!
  Har nyligen hittat hit och hälsar numera på åtminstone 1 gång per dag. Vilken underbar beskrivning av Suget; ”Hjärnans dödsångestsignal”. Att man inte är en dålig människa när man inte kan stå emot, utan en normal människa. Skuld och skam hjälper ju ingen att förändra sitt beteende. Det gör däremot kunskap så att man kan göra medvetna val. Tack för att du delar med dig av all din kunskap på ett såå pedagogiskt sätt!

  1. admin
   28 december, 2009

   Nilla: Hej. Nu är jag tillbaka och har raderat allt skräp. Hualigen så mycket span de finns. Ledsen att ni måste läsa skräpet. Hej Nilla: Valkommen. Kul att du uppskattar mina rader. Jag blir alltid så glad när jag läser snälla rader.

   Ja, nu måste skuld och skam bort. Det har vi tvingats lyssna på alldeles för länge. Och sen har vi fått en idiotisk svältdiet som recept.

   Nej. Ät dig pigg och frisk. Viktminskningen får du på köpet om du vill. Viktigt att veta är också att några av oss behöver lite mer hjälp än bara en ny meny. Det går att misslyckas även med LCHF om sockerdjävulen är för tuff. Men nu har i alla fall många många fler chansen att lyckas.

   Anna Hallén

 2. Catti
  3 april, 2010

  Som vanligt ett superbra inlägg – koncist och lärorikt! Vad det är kul att besöka den här bloggen!

 3. Catti
  11 april, 2010

  Hej Anna,

  Jag följer f n brevkursen och har precis läst ikapp veckobreven 3 o 4 efter en veckas påsklov. På ett ställe står det att den som vill gå ner i vikt kan äta en näve nötter/dag och att den som inte behöver tänka på vikten kan låta mättnadskänslan styra. Vad beror denna begränsning på för personer som vill gå ner i vikt? Kolhydrat- eller energimängden? Jag tänkte att svaret på denna fråga kan vara av intresse för alla som läser denna blogg, eftersom nötter löper som en röd tråd genom många inlägg och många frågor gäller just nötter!

  M v h

  Catti

  1. Anna svarar Catti
   12 april, 2010

   Jag är mycket inkonsekvent med svaret på den frågan. Så du kommer att hitta flera svar från mig.

   Min dröm är att svara: Ät tills du är nöjd. – och för de med mycket starkt sockerberoende brukar jag säga just det. När suget sen är borta så korrigerar vi nivån med nötter som oftast då är lite för hög.

   Ofta svarar jag: Ät 1-2 dl per dag. – Detta fungerar på de allra flesta. Några vill dock ha en exakt mängd eftersom man är van att äta efter vikt eller kalorier eller poäng. De flesta överäter på nötter de första halvåret då de äntligen FÅR äta nötter igen, men denna mängd brukar alltid självreglera sig. Du tröttnar helt enkelt när förbudet är borta och suget inte triggas. Kroppen börjar fungera på sina signaler igen.

   Sen kommer undantagen: – Vissa tar bort nötterna helt för att få en snabbare viktmnskning, på några måsta jag då lägga tillbaka lite för att kramp i benen kommer samt att viktminskningen brukar avstanna vid för lågt intag. På andra märker jag efter ca ett halvår att kolhydratmängden för just DEN personen blir för hög med ca 1-2 dl nötter. Då minskar jag till 1/2 – 1 dl per dag.

   En näve i min värd är ca 1/2-1 dl.

   Det som dock är viktigt för ALLA är att är du vill ha nötter så sätter du dig ner och äter dem. Gå inte omkring om småät en här och en där. Kroppen vill vila mellan måltiderna. Det är när du inte äter som fettförbränningen är igång.

 4. Marcus Larsson
  18 juni, 2010

  Bota Fetma!!! RÖR PÅ ER! Man kan äta precis vad man vill bara du rör dig så du förbränner de du äter! jag är idrottare! ge mig 20 chipspåsar så lovar jag att jag inte går upp av det! Ni som sitter i soffan och tycker det är jobbigt att ens räcka er efter fjärrkontrollen…Fattar ni inte att ni DEFINITIVT INTE smalare av att bara dega i soffan. Maten har givetvis en jätteroll i det hela stora men det går inte bara med maten! ni måste röra er! Friskis o svettis 2 ggr i veckan ett exempel! // En som är trött på att höra alla FETA gnälla över sin vikt men gör INGET åt det. Nä en sund motion (kan också vara ta trapporna istället för hissen, parkera långt bort från entren när ni handlar, då minskar ni dörruppslag på er bil också! nä Ut och rör på er ALLIHOPA!!!!!!!!!!!!

  1. Anna svarar Marcus Larsson
   20 juni, 2010

   Hej! Din okunnighet skrämmer mig. Är du idrottare på hög nivå bör du kunna grundlaggande näringsfysiologi. Jag tränar BARA 10-12 timmar i veckan. Ja, jag vet. Det är inte mycket i förhållande till elitträning, men en ok mängd för en motionär.

   Som FET tränade jag faktiskt bara 5-6 timmar per vecka. Lata mig! Fy på mig!

   Nej, du bör nog läsa på mycket mer om insulinets funktioner, om serotonin samt dopamin och om glykemiskt index. En kropp är inte bara en förbränningsmotor. Var glad att du fått en kropp som ger dig vad du önskar. Njut i stället för att slå på liggande. Feta liggande… 😉

   Jag äter idag perfekt, inga undantag. Tränar mycket och är INTE trådsmal. Förtsätter jag att träna men gör 2-3 undantag per vecka så går jag UPP i vikt.

   F & S 2 ggr i veckan? För min kropp är det skrattretande. Den behöver oerhört mycket mer. Bara det borde tala om för dig att vi alla är olika. Som sagt. DIN kropp är inte mallen för hur kroppar fungerar.

   Morr…. jag känner mig faktiskt ganska så irriterad på din okunskap som gränsar mot dumhet. Bäst att sluta svarar här.

 5. Lena
  3 augusti, 2010

  Hej Anna!

  Ditt svar till Marcus Larsson är kränkande, inte bara mot honom men också mot de personer som faktiskt lider av stor övervikt, fetma.

  Marcus Larsson ger tvärtom ypperliga tips till överviktiga för att börja ta tag i sin övervikt och motionera. F&S två gånger i veckan kan vara nog så mycket för en person med kraftig övervikt. För en kraftigt överviktig person handlar det om a) ändra sina kostvanor b) få upp sin vardagsmotion c) hitta en motion som passar individen. Nog så mycket!

  Din kommentar till Marcus Larsson handlar inte om att upplysa andra, utan snarare söker du bekräftelse på att du äter perfekt, du tränar mycket. Grattis till dig att du lyckats! Men, i din iver att bli bekräftad trycker du ner de som ännu inte lyckats eller inte fått upp motivationen ännu.

  Att man anser att folk har okunskap är sin sak, att i praktiken mena att det är dumhet är en klart kränkande kommentar som inte hör hemma hos en person som försöker upplysa om en alternativ kost i form av LCHF.

 6. Anna svarar Lena
  4 augusti, 2010

  Har jag missuppfattat Marcus så ber jag om ursäkt. Jag tolkade hans kommentar som att ”om du bara rör på dig så botar du din fetma”

  Jag sitter nu och läser om Marcus kommentar för att se om och i så fall var jag har missuppfattat. Jag läser då: ”Ni som sitter i soffan och tycker det är jobbigt att ens räcka er efter fjärrkontrollen…Fattar ni inte att ni DEFINITIVT INTE smalare av att bara dega i soffan.”

  Jag tyckte att DET var kränkande mot alla med stor övervikt. Mot alla som tränar mycket och ändå är feta. Mot alla som är så stora att de inte kan träna.

  Hans råd att träna har jag full respelt för. Hans ord om att OM man bara tränar ordentligt så försvinner problemet med övervikt anser jag vara okunskap. Jag anser att rörelse efter egen förmåga är det viktiga.

  Att jag lyfte mig var ju för att visa att TROTS att jag tränar oerhört mycket så får jag kämpa med min vikt. Inte för att visa att jag är bra.

  Dina ord: ”För en kraftigt överviktig person handlar det om a) ändra sina kostvanor b) få upp sin vardagsmotion c) hitta en motion som passar individen. Nog så mycket!” … DET är ju det JAG står för.

  Jag uppfattade det som att Marcus tycker att feta inte rör på sig, att kosten inte är så viktig. Hade de feta bara rört på sig så ”kan man äta 20 påsar chips”…. Jag ville visa med mig som exempel att trots att jag rör på mig OCH äter perfekt så är min vikt inte perfekt. Jag var inte ute efter att visa att jag skulle vara perfekt, ledsen att mina rader kom fram på det viset. Det är bara att kolla in mina lår och rumpa så ska du få se ”icke-perfekt”. 🙂

  Har jag missuppfattat Marcus ber jag om ursäkt. Tycker han däremot att feta är lata så står min kommentar kvar.

  Läser du fler av mina inlägg så kommer du se hur jag hänger ut mina fel, hur jag avslöjar mina brister, hur jag själv har varit fet, hur jag ofta (i 25 år) har misslyckats… Att du tolkar mitt argument om att jag tränar mycket MEN det hjälper inte min vikt, som att jag höjer mig och sänker andra tycker jag är synd och har jag formulerat mig klumpigt så ber jag om ursäkt för min formulering.

 7. Carina
  6 augusti, 2010

  Jag väger 105kg och har ont i fötterna och rygg. Jag försöker att vardags motionera, trappor, städar mm. Det slutar med att jag sitter någonstans hemma och kan inte röra mej pga värk. Promenerar jag en runda kan jag börja gå som en 44åring som jag är, men det slutar efter 200-300 m att jag går som en gammal tant…pga värk.
  Hur ska jag göra?? Är så trött på detta,ändå har jag bara varit överviktig i 11år. Nu är det så också att jag har väldigt smal benstumme därför känner jag mej extra tjock.

  En sak till…Det Marcus Larsson skrev är kränkande.Både för mej och andra överviktiga. Jag blev förvånad när jag läste det. Men ännu mer förvånad blev jag när Lena tog honom i försvar.????????

  Anna be inte om ursäkt för du har inte gjort något fel. Jag e riktigt förbannad över det som han skrev. JAG KÄNNER MEJ VERKLIGEN KRÄNKT

  Hej! Anna smiter in här. Jag log gott åt det du skrev men tillåter inte personliga påhopp och har därför suddat bort desa rader. Jag förstå din ilska men jag vill att vi alltid diskuterar sak, inte personer. 🙂

  1. Anna svarar Carina
   9 augusti, 2010

   Värk och rörelse är en svår balans. Många får ökad värk av för mycket rörelse. Många får ökad värk av att bara vila. Det gäller att hitta DIN balans. Jag arbetar en hel del med fibromyalgi och träning. Det jag uppfattar är att många vill fööör mycket.

   Du måste berömma dig för MINDRE rörelse. Gå bara 150 meter, men gör det var dag. Ta trappan, men bara om den är kort och bara varannan gång. Städa gärna men ta ett rum eller en uppgift per dag. Överansträng inte din kropp. Rörelse har mycket lite med vikten att göra. Röra på dig gör du för att må bra. Jämför aldrig med andra. Alla har olika rörelsebehov och olika nivå för att må sitt bästa.

   Beröm dig när du hittar just din nivå. När du känner att rörelsen GER energi, inte tar den. När rörelsen minskar din värk, inte ökar den.

   Vikten ordnar vi med kosten. Däremot bör du vara extra strikt. Absolut inget mjöl eller socker. Det ökar oftast värken. Du bör äta mycket fett. Gärna även 2-3 msk kokosfett var dag och dubbel dos av omega 3. Fett minskar värk på många olika vis.

 8. Anna svarar Carina
  6 augusti, 2010

  Lovar att svara, just nu är jag på minisemester. Återkommer snart.

 9. Tobbe
  11 augusti, 2010

  Anna: vill bara säga att du har rätt. Och för övrigt verkar du har en sund inställning till LCHF och motion!

 10. Anna Hallén
  11 augusti, 2010

  Tack 🙂

 11. Lena
  22 augusti, 2010

  Hej är ny på denna sidan hittade din nya bok i bokhandelen.Nu ska vi försöka att äta LCHF hela familjen och inte bara jag.Min fråga är hur jag ska göra med dotterns mat som tränar 4 dagar i veckan.Ska vi lägga till fler kolhydrater vid måltider eller ska hon äta nötter emellan eller russin eller andra kolhydrater i samband med träning hon vill inte känna sig matt vid träning .Dottern och mannen har precis börjat deras kroppar ska kanske bara vänja sig energin kommer kanske tillbaka ?

 12. 22 augusti, 2010

  Välkommen hit.

  Ja, det tar några veckor innan fettförbränningen kommit igång till fullo. Detta gör att träningen blir tuff i början. De flesta klarar sen att träna hårt på nötter och rotfrukter. Fyll bara på om kroppen ber om det. Alltså när man känner sig matt och yr under eller efter ett pass. DÅ kan man fylla på med en näve snabba kolhydrater inom 20 minuter.

  Mår du kanon under träningspasset behövs ingen påfyllnad.

 13. Lena
  22 augusti, 2010

  Hallå igen , en näve snabba kolhydrater ge exempel Anna vad för kolhydrater kan du rekommendera ?

 14. Anna svarar Lena
  22 augusti, 2010

  Lena: Det beror på vad du tål.

  Jag väljer 1-2 gånger i månaden att fylla på med fet vaniljyoghurt när kroppen vid hård träning visar matthet vid träning. Detta för att jag älskar vaniljyoghurt men också för att jag konstigt nog klarar suget trots ganska så högt sockerinnehåll.

  Andra väljer 2 dl gainomax eller saft, en halv frukt med mycket druvsocker som ex banan… Men som sagt, är du sockertriggare är detta katastrof.

  Då kan det vara bättre att var dag äta lite mer nötter och rotfrukter så att musklerna hela tiden kan fylla sina kolydratförråd.

 15. Qrt
  6 september, 2010

  Jag håller med Anna att det är många parametrar som spelar in samt att alla ej reagerar lika på kostintaget, en del klarar mer kolhydrater pga gener eller livstil medans en del blir kolhydrat slavar direkt. Flera i min bekantskapskrets blir mer triggade av kolhydrater och har svårt att motstå läsk, godis, fikabröd etc.
  Att äta LCHF eller betydligt mindre snabba kolhydrater gör nog att många kan äta och känna sig nöjd tidigare samt få en viktminskning på köpet framför allt de som har låg aktivitets nivå.Har du en kropp/livsstil som har hög förbränning är det nog mindre viktigt med låga kolhydratmängder, se ex skidåkare som pressar i sig åtskilligt med pasta, spelar inte så stor roll vad du kastar på en brinnande brasa, den slukar det mesta.
  Mycket finns kvar att lära av kosten,tycker dock att det kan låta lite mycket sekt varning från båda sidornas ytterkanter av lägren.

  Märkligt att det är så lätt att bryta en god vana men inte en dålig.

  Jag är normalviktig och ingen av mina syskon eller föräldrar har varit överviktiga, ingen av oss har speciellt driv efter mycket kolhydrater, i min sambos familj är de flesta överviktiga och har ett betydligt större sötsug och vill gärna att det ska smaka sött. Vad det kan bero på vet jag inte men i min familj är det bara jag som idrottat så där är inte orsaken

  Marcus Larssons inlägg tillförde inget vettigt, kändes mer som en ordbajsande:
  Skulle han uttala sig lika enfaldigt om han blev intervjuad i tv?
  Knappast… bäst att var anonym vid datorn och hacka på andra (precis som jag själv är anonym nu)

 16. Anna svarar Qrt
  6 september, 2010

  Ja, jag tror att det är viktigt att vi har en öppenhet och respekt för männsikors val. Att man inte tror att man sitter på ETT facit. Just detta med sektvarning kan faktiskt bli ett stort problem på något som är fantastiskt bra.

 17. Qrt
  7 september, 2010

  Ja titta på en del inlägg på LCHF sidor så tror jag många som är nyfikna och kanske vill prova LCHF eller en variant på det drar öronen åt sig och låter bli, att ex tycka att Fredrik Paulun har rätt i några frågor eller ställa en kritisk fundering ang en LCHF guru gör att personer blir rejält påhoppat av anhängarna och det är anhängarna som förstör för de sina ,de är kosthuliganer.

  Ang LCHF så måste jag nämna min pappa som inte åt grönsaker eller frukt, inte pizza eller drack läsk, när han åt korv med bröd så tog han dubbla korvar till ett bröd, äkta hemlagad brunsås till potatisen, ägg nästan dagligen gärna fet mat och vispad grädde när det bjöds jordgubbar.

  Många och även jag tyckte att han åt dåligt då han inte åt frukt eller grönsaker och på tok för fet mat…..tycker inte om det svarade han slank och välmående.

  Han gick iofs bort för tidigt i en hjärtinfarkt men om det berodde på rökningen eller kost eller något annat har jag ingen aning om.

  Finns mycket kvar att ösa ur kunskapens källa då det gäller kost.

 18. Liza Hansson
  7 september, 2010

  Jag har tänkt börja med LCHF men jag tål inte ägg och nötter. Nötter är väl inget större problem men ägg. Vad äter jag istället?
  Finns det inget ”bröd” utan ägg?

 19. Anna svarar Liza Hansson
  8 september, 2010

  Bröd kan du kalra dig utan. Jag äter inte ens fröbröden. Har helt tagit bort den delen ur min kost.

  Nötter kan du byta mot frön, men lägg då till lite extra oemga 3.

  Ägg hoppar du bara över och äter fett, kött, fågel och fisk i stället.

  Lycka till!

 20. Margareta
  14 september, 2010

  Hej Anna, tack så mycket för din bok, den är fantastisk enkel och bra.
  Jag är diabetiker sen
  32 år, tyckte väl att jag kan de mesta, men som jag bedrog mig.
  jag har aldrig haft så stabilt blodsocker sen jag följer dina råd till fullo.
  Tack än en gång, man lär så länge man lever. Maggan

 21. Anna svarar Margareta
  15 september, 2010

  Vad glad jag blir. Ja, diabetiker får i stort sett alltid fantastiska resultat snabbt. Gissar på att du mår betydligt bättre när blodsockret är stabilt.

 22. Ullabulla
  26 september, 2010

  Hej och tack för en jättebra bok!
  Har följt den i 1 vecka nu och varit yr och känt mig ”svag” de senaste 3 dagarna.Detta är jag glad över eftersom jag läste i en artikel att det blir så under omställningen,men hur länge sitter det i? Har börjat på gym för 2v.sedan men de senaste dagarna har jag inte orkat.Jag hoppas i alla fall att det har börjat ”hända” saker i kroppen!

 23. Anders
  27 september, 2010

  Anna -> Läste Marcus Larssons inlägg ovan och vill bara tipsa om det gamla vanliga ”mata inte trollen”. Sådana inlägg bör ignoreras eftersom det enda trådskaparen vill är att starta en konflikt.

  Ullabulla -> Det kan ta ett par månader innan kroppen helt har gått över till fettdrift så tipset är att ta det lugnt med gymmandet. Du ska inte sluta utan bara strunta i att pressa dig.

  Vad gäller träning i övrigt kan jag tipsa om Mark Sisson som skriver på http://www.marksdailyapple.com bl.a. apropå den överträning (”chronic cardio”) som många tror är nyttig men som istället sliter ner kroppen.

  Lev väl och ta hand om varandra där ute! 🙂

 24. Anna svarar Anders
  27 september, 2010

  Ledsen att du fastnade i spam-nätet. Vet inte varför. Nu är du i alla fall ”utsläppt” 🙂

 25. Ullabulla
  28 september, 2010

  Tack Anders för kommentaren! Man (jag)har ju oftast så bråttom men då förstår jag också Annas förslag att man ska se till att köra i minst 8v.för att känna och se vad som händer i kroppen. Se’n kör men nog på av bara farten i och med allt positivt som händer med kroppen.
  Jag vill (behöver) gå ner i vikt men fokus denna gång är ffa att minska min värk i höft (artros) och ben.

 26. Ullabulla
  28 september, 2010

  Tack Anders för kommentaren! Man (jag)har ju oftast så bråttom men då förstår jag också Annas förslag att man ska se till att köra i minst 8v.för att känna och se vad som händer i kroppen. Se’n kör man nog på av bara farten i och med allt positivt som händer med kroppen.
  Jag vill (behöver) gå ner i vikt men fokus denna gång är ffa att minska min värk i höft (artros) och ben.

 27. Mamma Mu
  10 oktober, 2010

  Hej Anna. Precis köpt din bok lchf husmanskost. Verkar jättebra. Jag är mkt överviktig, lider av ulceurös colit. Dock har jag inga stora problem med kolhydratsuget. Klarat av att tappa 35 kg med vv. Dock fått barn sen dess och pga min sjukdom tvingats äta kortison. Nu när den kuren avslutas så tänkte jag ta ditt sätt för att ta ner vikten till det normala igen. Undrar bara om sötpotatis och morötter är så farligt? Är det sämre än potatis? Undrar också om prinskorv är ok tex till frukost. Vet inte om jag klarar två ägg på morgonen. Snälla skriv lite mer frukost tips. Det är jättesvårt när man är van att dricka the och äta en till två mjukmackor.
  Tack för hjälpen

 28. Gunilla Tjärn
  18 januari, 2011

  Nu har jag ätit enligt LCHF i 13 veckor och gått upp ca 4 kg, det känns som om fettet runt midjan har lagt sig annorlunda mot innan dieten och att fettet är mjukare. Jag är 52 år och vad jag förstår mitt i övergångsåldern, är det någon som känner igen sig varför går jag inte ner i vikt?? Jag motionerar 2-3 ggr i veckan och har fuskat lite på helgerna med vin och fått godisfnatt ngr ggr men oftast varit väldigt duktig med lite kolhydrater och mycket fett enligt recept. Kan felet vara att jag ätit 2 ägg och ganska mycket youghurt 10% till frukost??

 29. Ulla
  19 januari, 2011

  Känner igen mig i dig. Jag är några år äldre och pendlar från utgångsvikten och +2,5 kg. Ätit ganska strikt efter Annas Lchf sedan okt.
  Några övertramp har det blivit, främst vid jul. Äter ingen yoghurt, inga mellanmål, det behövs inte, jag håller mig mätt och suget stånget.
  Kan det vara åldern som gör att det tar lite längre tid?
  Jag har varit fettfobiker, så jag mår betydligt mycket bättre idag, så jag fortsätter med att äta Lchf. Ungefär så här som Anna tycker att vi ska äta, åt jag faktiskt för 15 år sedan innan jag började dra ned på fettet, som tillslut blev, inget tillsatt fett i maten alls.

  Vimsig,okoncentrerad och deprimerad mm det var jag ständigt med fettfria kosten, det de beskyller Lchfkostens ätare för att bli. Sämre och sämre värden på kolestrolet blev det också, för några år sedan fick jag börja med blodtrycksmedicin, jag som alltid haft jättelågt tryck tidigare. Slutade med den för ca ett år sedan, en tid var trycket lite upp och ner, men nu är blodtrycket, jämt och lågt igen.

  Vi har väl för bråttom bara, man tycker man är duktig och vill se resultat snabbt, just på vikten. Alla andra fördelar man upplever glömmer man lätt bort i detta ”viktjagande”.

 30. Katarina
  10 februari, 2011

  Hej

  Jag ville bara kommentera inlägget om övervikt och värk när man tränar.
  Visst är det så att man kan få värk av träning.
  Men oftast är ledvärk och muskelvärk inflammationer som börjar värka när du syresätter musklerna.
  Att avgifta kroppen från gluten (egentligen alla sädeslag) är det bästa när man ska börja träna. Gluten skapar inflammationer i muskler och leder.
  Jag har också lidit av övervikt i omgångar och har haft svårt att komma igång med träningen. Jag har alltid börjat med att avgifta min kropp några veckor innan träning och då är det mycket lättare att komma igång.

  Nu är inte detta något problem längre då jag försöker leva efter LCHF.
  Men jag vet inte om alla som läser här lever helt utan kolhydrater…

 31. Ann Stenberg
  16 februari, 2011

  Hej, har precis hittat hit och tycker din sida är toppen. Blir dock lite
  ledsen när diskussionen kring socker/kolhydrater alltid handlar om
  viktnedgång. Visst är det en jättetrevlig konsekvens av ”njutmetoden” att man får en mera lättmanövrerad kropp men jag tycker inte det ska vara den enda anledningen. Jag blir sjuk av socker, jag är inte beroende men sjuk blir jag! Har under många år lagat mat till min lilla familj som jag aldrig skulle ställa på bordet idag. Det jag har mest dåligt samvete över är min lilla hund som blev rund om magen på gamla dagar och som då skulle sättas på diet. Resultatet? Hon var totalt matfixerad och olycklig. Tyvärr visste jag inte bättre. Tänk att det skulle krävas en borderterrier för att få mig att fatta att det är precis samma sak med mig. Ju mer skräp desto större fixering. Grädde på keson till frukosten å sen tänker jag inte på mat förrän det är dags för lunch!
  Hoppas vi kan lägga mer vikt (!) vid det hälsosamma med att låta blir allt skräp som matindustrin försöker proppa i oss.

 32. Marie
  20 februari, 2011

  Hej!
  Har hittat en sida om Lchf som verkligen har gjort intryck, har hållit på en månad nu och har gått ner 6 kg, tappar nästan hoppet för jag står stilla men läser att vågen inte är så viktig egentligen, så nu är jag på G igen efter att läst dina kloka råd. Hit kommer jag att gå in ofta för här finns mycket intressant att läsa så tack för att du skriver så bra om kosten. Ha en bra dag 🙂

 33. Isabella
  11 mars, 2011

  Hejsan Anna!

  Jag blir så himla taggad på att ändra min kost och min livsstil när jag läser här på din sida! Att man inte är mer än människa, och att det är möjligt även om man har testat massor av saker innan. Jag är rättså ung och vill inte se ut såhär längre, jag har vänner som ätit enligt lchf och dom har fått fantastiska resultat, nu vill jag med! Du har jätte bra recept tips o liknande men det jag undrar över är vad man absolut helst inte ska äta när man äter lchf och vad som är väldigt bra?

  Jag vet att fett, grädde, proteiner, nötter o.s.v. är bra men jag tycker ändå att det är svårt (just nu) o veta vad man t.ex. kan äta om man äter ute på resturang, om man ska på utflykt o.s.v.? lite tips? 🙂

  Det jag är rädd för är att jag kanske gör ett misstag, att jag äter nästan helt rätt med lchf, men att det är nått ”dumt” som gör att jag kanske går upp i vikt istället av att äta den feta kosten, utan att jag vet om det :S Vad sägs det om frukt, får man äta det?

  Ska beställa din bok iaf, den verkar toppen!

  Hälsningar Isabella

 34. Johanna
  24 mars, 2011

  Hej
  Är en Lchf:are som hittat hit. Här var det mycket intressant läsning och peeptalk. Jag har själv gått ner 12kg på 12 veckor men har varit grymt sträng med kosten och inte fuskat. Tyvärr så släppte jag på tyglarna och svävade snabbt upp i kg igen 🙁
  Är nu inne på andra omgången men det är mycket svårare att inte ”fuska”
  Hittar något varje dag som jag ”unnar” mig. Frågan är hur ska jag hitta fokus igen ? Vet ju att man bara rasar i vikt om man kan hålla sig till under 10 kolhydrater om dagen.

  /Johanna

 35. Helena
  28 mars, 2011

  Hej Anna,

  Jag blir lite förvirrad över alla motstridiga besked om mejeriprodukter. Du har ju vid några tillfällen rekommenderat 1-1,5 dl fet sås till lunch och middag. Om man ska vara strikt med mejeriprodukter, vad skall man då göra sås på? Återstår bearnaisesås och några till, förutom krydd- och aromsmör förstås, men går såser gjorda på grädde och crème fraîche bort? Eller gäller rådet om att minska på/ta bort mejeriprodukter främst dem som har svårt att gå ner i vikt trots LCHF?

  1. Anna svarar Helena
   30 mars, 2011

   Det ÄR motstridiga uppgifter eftersom det är olika för många. Läs detta och se om du hittar dina svar https://www.annahallen.se/hur-ar-det-med-mejeriprodukter

   Men gällande viktnedgång är det ofta mejeriprodukterna som vi överäter på och därmed stoppar resultaten. Grönsaker är inte problemet.

 36. Ulrika
  9 april, 2011

  Du är bäst Anna!
  //Ulrika

 37. 7 maj, 2011

  Jag har just köpt och börjat läsa Din bok LCHF husmanskost kom på en utmärkt idé… Hela min syskonskara är sockerberoende (så även jag)…
  Då skickar jag en bok till mina tre systrar, det om något borde väl visa dom hur älskade dom är….. trots lätt övervikt, bantande, diabetes, sömnrubbningar, humörsvängningar m.m. SÅ ÄR BOKEN TILLFÄLLIGT SLUT…. överallt… aj aj aj, Hur gör jag nu….??
  // Reidar

 38. 7 maj, 2011

  Hej Anna! (skickat 2011-04-17)
  Satt (som så ofta) och surfade på internet efter ”lättförståliga och kortfattade” recept för att bli av med mina monster. Sockerberoendet har jag haft så länge jag kan minnas, har ju hellre det än andra droger…… Det är ju sockermonstret som gör att jag bara vräker i mig fel sorts kolhydrater..
  Jag är INTE smällfet…… längd 182 vikt 90, vilket ger ett BMI på 27….. MEN jag mår fruktansvärt dåligt både till kropp och själ. Går just nu hos en dietist men saknar detta till trots motivation….. låter ju knepigt eftersom jag verkligen vill, men jag får inte tummen ur…..
  Känner att jag är ganska lättpåverkad och har därför stora bekymmer när jag får höra av andra (experter eller inte…) att just den metoden jag funderat på inte är så bra……
  Jag är nog dessvärre som Du…… måste avstå ALLT, annars åker jag dit…

  (2011-05-07)
  Jag har kommit igång…… väger nu 84 kilo MEN har tydligen ett ”belöningssystem” som jag använder utan att riktigt förstå varför…..
  Är lagledare i fotboll och det blir många timmar varje match…… och för att orka, har jag med mig kolsyrat vatten OCH snickers….. aj aj aj….
  Var för gör jag så…. Har hållit på med LCHF nu i 2 veckor och känner egentligen inget speciellt sötsug att snacka om….. men jag behöver ”ha ett snack” med mina två hjärnceller….. dom är inte riktigt sams…. Skämt o sido….. jag ser detta ”belöningssystem” som ett stort problem…. har Du några råd?

  Gillar verkligen Din hemsida, den ger mycket bra info och jag hoppas att jag får med mina kära systrar på resan…. om bara boken finns att få tag på. (se meddelande ovan)..

  Mvh

  Reidar

 39. Anna svarar Reidar Rudenstén
  7 maj, 2011

  Ja, jag hörde att den är slut… men jag har en del ex. Tyvärr inte med samma låga pris som Adlibris och gänget. Men är det kris så hittar du boken på http://www.kostgajden.se

  Skriv i så fall i kommentaren så signerar jag dem 🙂

  Annars vet jag att nytryck är på gång 🙂 Så snart finns de ute igen.

 40. 8 maj, 2011

  Hej (igen)!
  Hittade boken efter mycket letande på CDON.COM (trodde dom bara sålde dvd och cd…..
  Kul ändå att boken GÅR ÅT SOM SMÖR!!

 41. annelie
  16 juli, 2011

  hej!, jag har ett STORT problem och har varit sjuk i ca 2 år med något som läkarna kallar slow transit constipation. dvs att jag har en fruktansvärt långsam tarm som absolut inte tolererar fibrer och har därför börjat prova lchf. magen är lugnare men tyvärr fungerar den inte bättre.. bulkmedel har läkarena insett inte har någon verkan och är nu inne på starka medicner och väntar nu på ett utlåtande från läkemedelsverket om ett annat läkemedel… får jag inte det eller det fungerar, återstår att ta bort min tarm! jag är 27 år och har gått ner ca 12 kg ofrivilligt.. ska jag äta ännu mer fett elr är det inte en kost för mig??? jag har så klart provat kokosfett, linfrön, fiberhusk osv…. ledsen och frustrerad… tror dock att i det stora hela att kosten har stor betydelse!!

 42. Lotta
  21 augusti, 2011

  Har kört LCHF sedan en vecka innan semestern, alltså inne 7:de veckan. Det är det bästa jag gjort! Mår toppen!

  Första veckan rasade jag 1.3 kg, sedan smög vikten neråt för att nu ha planat ut på 63.5. En total nedgång på 3.5 kg. Varför stannar jag av? Skulle gärna tappa 2-3 kg till och komma ner till idealet.
  Jag äter 3 ggr per dag och oftast ”som man ska”. På resande fot har jag inte kunnat lchf:a.

  Ett annat problem dyker upp i dagarna då jag ska äta pedagogiskt och skolmat med min förskoleklass. Hur hanterar jag det uteblivna fettet? Jag måste ju ta lite av varje och ”föregå med gott exempel”? En liten mängd potatiskolhydrat kan jag nog mäkta med, men fettet borde vara största förlusten då skolmaten ska vara näringsberäknad enligt ”den gamla skolan”.
  Några råd från någon som är mer erfaren än jag?
  Lotta

 43. Sara
  26 augusti, 2011

  Hej.
  Jag läser på väldigt mycket om LCHF mycket.
  Jag har gått ner några kilon men nu har jag stått still i några veckor och jag känner mig uppblåst om magen.
  Dricker osötad soyamjölk till morgonkaffet,
  2 ägg med ost och skinka till frukost som en äggröra.
  Är det fel i det tycker du?
  Väldigt väldigt tacksam för svar.

  Mvh Sara

 44. Jenny
  29 augusti, 2011

  Sara – det låter konstigt med kombinationen ”läser på väldigt mycket om LCHF mycket” och ”dricker osötad soyamjölk” – soja brukar det avrådas ganska så kraftigt från i lchf sammanhang – så har du missat den biten så kanske du inte läst tillräckligt noga eller så kanske dina källor du läser på inte är så bra

 45. Susanne
  5 september, 2011

  Hej! Jag har en fråga till dig. Det är såhär att jag och min man har ätit LCHF i några omgångar. Men det uppkommer alltid ett problem. Efter nån vecka med denna kost får min man svampinfektioner i huden, både på armar och ben. Varför? Det måste ha med kosten att göra för det har blivit samma sak flera gånger. Svampen försvinner inte förens vi lagt om kosten. Men vad kan detta bero på? Vi äter inte mycket mjölkprodukter. Kan det vara brist på något? Har du någon teori innan vi får lägga av igen!?

  1. Anna svara Susanne
   6 september, 2011

   Hej Susanne. Detta har jag aldrig hört talas om. Det finns inget i naturlig fisk eller kött som ger svampinfektioner… inte i grönsaker heller vad jag känner till. Det måste vara något av valen som ni ökar på som i sig innehålelr någon form av problem som exvis besprutning eller liknande. VAD äter ni mer av när ni byter kosten? VAD lägger ni till som inte brukar finnas där? Kolla in leverentören och se om ni kan byta märke i så fall.

 46. BM
  6 februari, 2012

  Hej Anna!
  Tack för mycket bra läsniing. Jag blev tipsad om din sida efter att jag har lust att ge upp LCHF pga viktökning/noll resultat.
  Jag har ätit LCHF sen strax innan jul. Ingenting har hänt på vågen.
  Jag skippade all grädde (utom lite i kaffet) och åt enbart protein och fett + rörde mig extra mycket. Då fick jag ner några kilon. Så fort jag tillsatte feta mejeriprodukter igen, så gick jag upp mina kilon.
  Det känns så hopplöst!!
  Efter att jag tog mig ur mitt missbruk, gick jag upp över 15 kilo på 5 månader och nu vill jag desperat gå ner dom igen.
  Hjälp, snälla Anna!!!!
  Kram BM

  Ps, du får jättegärna svara på min sida.

  1. Anna Hallén
   6 februari, 2012

   Hej. Alla beroendeformer är tuffa och oftast hänger de ihop. Har du läst SOCKERBOMBEN i min hjärna. Tror du hittar en masssa svar där.

 47. 19 februari, 2012

  Hej!

  Jag har verkligen varit en missbrukare av kolhydrater tidigare, men suget efter godis försvann med hjälp av LCHF.

  Nu när jag vill äta något gott så kan jag göra egen hemmagjord glass utan socker och t.ex. smaksätta med hallon eller lite riven 86 % choklad. Någon gång har jag gjort LCHF chokladkladdkaka.

 48. Tina
  19 februari, 2012

  Hej!
  Bra inlägg! En undring – jag vill inte använda mjölkprodukter, utan använder kokosfett i stället. Du rekommenderar ca 1 dl fet sås till lunch/middag. Hur mycket kokosfett kan/bör man äta totalt under en dag om man inte äter mejerier?

  1. Anna Hallén
   20 februari, 2012

   Om du söker på ordet mejeriprodukter i sökfältet kommer ett inlägg som jag tror heter ” om jag inte äter mejeriprosukter” upp. Där hittar du lite förslag

 49. MissLinisen
  20 februari, 2012

  Anna, varför säger vissa LCHF-förespråkare att man ska undvika alla röda grönsaker som röd paprika och tomat? Vad är faran med dessa? Jag älskar bägge och tycker dessutom det blir mycket färggladare med dem.

  1. Anna Hallén
   20 februari, 2012

   Är du riktigt sockerberoende så brukar röda grönsaker vara stora triggers. Det som får dig att tappa greppet. Kan du hantera röda grönsaker så bara njut. Sök på sockerberoende i bloggen så får du fler triggers om du är nyfiken.

   Det finns många kunskaper, men man måste alltid se för Vem de gäller. LCHF för sockerberoende är inte samma som LCHF för barn som inte är samma som LCHF för viktminskning. Många har sett detta som en metod och därför blir det ofta missuppfattningar gällande vad man får och kan. Ställ dig alltid frågan ”för vem gäller detta och varför?”

 50. Håkan
  20 februari, 2012

  ”Kolhydrater triggar ju insulin som är vårt stora FETTINLAGRANDE hormon. Vi måste minska på fettinlagringen INTE på fettet” skriver Du Anna.

  Förvirringen blir stor när jag läser detta av en man som säger sig ha torrt på fötterna: http://traningslara.se/pastaendet-att-insulin-gor-dig-fet-ar-en-stor-fet-logn/#comment-9537

  1. Anna svarar Håkan
   20 februari, 2012

   Hej Håkan. Jag började läsa men gav upp. Jag förstår att förvirringen blir total. Problemet med hormoner är att de gör så mycket. Ibland till och med motsatsen till sig själva.

   Ex. Insulin är ett mättnadshormon. Men äter du snabba kolhydrater som stimulerar mycket insulin kommer du snabbt att bli hungrig . Detta för att insulin gör så mycket mer än bara vara ett mättnadshormon. Så frågan är då blir du mätt elelr hungrig på kolhydrater? Ja, då kommer nästa problem. Nu? Om en timme eller om tre timmar? Nu kan du återigen få tre olika svar från forskningen beroende på hur den är gjord. (och det får vi också)

   Problemet är också att när vi forskar så måste vi utesluta en massa saker annars blir inte forskningen tydlig. Mycket av det du tar bort är det som kallas livet. Sen finns det ett annat problem med forskning, du kan alltid hitta studier som visar det du önskar och sen kan man köra en ”fotbollsmatch” och se vem som gör mest mål. Det står ”6-8” i studier….

   Sen kommer vi till det problemet som jag tyvärr bidrar till. Förenkling. Jag tar det ganska så invecklade näringsfysiologin och så förenklar jag den i massor. Men jag känner inget dåligt samvete för detta då mina förenklingar oftast överensstämmer med verkligheten för väldigt många människor.

   Vad fungerar i verkligheten och stämmer i näringsfysiologin? Det är viktigt att se på verkligheten. Se på helheten. Forskning och detaljer är viktigt men det är inte alltid sanning tyvärr. Vissa detaljer är så svaga i förhållande till andra funktioner i kroppen att trots att de är sanna så blir det inte det som händer i det vi uppfattar. Sidan du visar på talar ju om ett hormon som skapar fettinlagring och stimuleras genom fett. Säkert sant, men alla som äter fett och rasar i vikt undrar nog hur starkt detta egentligen är.

   Sen har sidan rätt i att vi äter mindre. Men det är inte något att förringa. Det är ju en udnerbar effekt. fast då pratar vi mer glukosets påverkan på våra signalsubstanser/ opiatsystem samt hormonen som påverkar blodsockerkurvans påverkan på vår kropp. Samt även ketonkropparna. Och nu var förenklingen snart borta. Skratt. Så snart vi tror oss ha ett svar så ska vi alltid ödmjukt vara medvetna om att det finns misst tio system till som påverkar kroppen.

   Vilket vinner i just din kropp? Ja, det har tyvärr med din unika biokemi. HÄR tror jag att vi har ett jätteproblem i diskussionen. Många tror att alla reagerar lika på samma hormon och signalsubstans. De fungerar på samma sätt i allas kroppar, men vi ”hör” dem olika mycket.

   Vissa äter en bulle, blir nöjd och inget händer.
   Vissa äter en bulle, blodsockerkurvan öser upp och rasar ner.
   Vissa äter en bulle och seotoninet och dopaminet exploderar.
   Vissa äter en bulle och upplever en pigghet.
   Vissa äter en bulle och tömmer sen hela fatat på tio till.

   Vem har rätt till sanningen om hur kroppen fungerar? Och det mest spännande är att jag kan hitta forskning på att allt detta är sant. Alla reaktioner… fast naturlgtvis inte i samma forskning. De motbevisar hela tiden varandra. Jobbigt, motsägelsefullt och otydligt.

   Mitt jobb är att hitta förklaringsmodeller inom näringsfysiologin, evolutionen och biokemin som kan ge människor en möjlighet att hitta just sin optimala fördelning. Superspännande och jättesvårt! Men det bästa jag vet 🙂

   1. Linus
    6 juli, 2012

    Hej Anna!
    Den här kommentaren är väl kanske inte mest riktad till dig – eftersom du har din klara ståndpunkt – utan till dina lätt förvirrade läsare (jag var en av dem).

    Jag har tagit mig tid till att läsa igenom mycket av det Jacob Gudiol skriver i sitt försök att såga lchf, och det är som du Anna skriver: allt går att bevisa. Och alla forskningsresultat är vinklade. Det är bara så.

    Jacob har en rad argument som backas av forskning -helt klart!- men han saknar ett gnutta logiskt tänkande.
    En av hans största argument är -och detta är vetenskapligt bevisat!-
    Höga insulinnivåer = större mättnad. (Jacobs egna argument) = du äter mindre och går därigenom ned i vikt.
    Du kan alltså äta vit pasta och det är faktiskt fördelaktigt om du vill gå ned i vikt.
    Och detta stämmer, för vit pasta ger höga insulinnivåer som leder till mättnad.
    Men… hur länge? För mig personligen håller det i 20-30 minuter, sen är jag hungrig igen.
    Så trots att det är baserat på forskningsresultat och ”ren fakta” så betyder det ju inte i sammanhanget att det fungerar för att gå ned i vikt.

    Många ut av hans argument är uppbyggda på samma sätt: det stämmer enligt vetenskap, men du måste se helheten för att se sanningen.

    Förvirrande med alla argument, men se så många människor lchf faktiskt hjälper! DET borde vara den verkliga vetenskapen.

    Jag är själv personlig tränare och kostrådgivare och jag var enormt skeptisk till lchf. Det lät i och för sig logiskt, men vi har ju alltid varit så hårt drillade i att kolhydrater är viktigt (väldigt ofta i mina utbildningar) vilket gjorde att det var svårt att släppa taget om den tanken.

    Men jag testade. Resultaten och mitt egna välbefinnande talade starkare än alla argument emot låg-kolhydratkost.

    Jag säger alltid; vi är alla olika – testa själv och känns det bra så kör på!

    1. 6 juli, 2012

     Jacob har helt rätt i att insulin är ett mättnadshormon. Det reagerar på när blodsockret ökar och skaåpar alltså en mättnad som gör att vi slutar att äta. Forskningen här är nog snarare fakta. Men sen händer lite olika saker hos olika individer, men då är forskningen redan slut och kontrollgruooen har redan gått hem till sina respektive soffor.

     För några (som för min man) så dippar inte blodsockret nämnvärt och han upplever en nöjdhet fram till lunch. Han är naturligt smal. För mig så dippar min kurva snabbt och djup och jag är ganska så snabbt oerhört sugen, även om jag upplever det som hunger för ett mellanmål. Jag blev tjock.

     Men oavsett om man är smal eller tjock så brukar energinivån vara en skillnad, mag och tarmfunktionen brukar också vara skillnad (fast det är nog mer gluten än blodsockret) plus värken brukar skilja.

     Så det viktiga är inte att bevisa sin poäng utan att hitta hälsa hos var individ. Jacob har rätt hos vissa. Men dessa söker inte hjälp, de mår ju redan bra. Jag är ganska så övertygad att hos ca 100% av alla som söker hjälp har han fel. På vilken tid är forksningen gjord? Och ofta forksar vi på friska och inte på sjuka. Hur relevant blir då resultatet?

     Om Jacob har rätt, varför mår så många dåligt? Om jag har fel, varfölr blir ALLA bättre (tyvärr blir inte all helt bra)?

     Så ditt slutord är underbart. ”testa själv”! Jag vill lägga till ”och lite på det du upplever”

 51. MissLinisen
  20 februari, 2012

  Okej, tack! Tror inte det triggar mig faktiskt..

 52. 19 oktober, 2012

  Tusen tack för förtydligandet! Har försökt och kämpat, men nu vet jag! Kanon 🙂

 53. Johan
  25 oktober, 2012

  Har du någon utbildning inom ämnet?

  ”Handlar inte om kalorier”? I slutändan handlar det väl om det mer eller mindre, om jag ligger på kaloriminus går jag ju inte upp i vikt?

Write a comment