Välkomna hit!

Hej! Det känns på kommentarerna som att ett stort gäng nya läsare har hittat hit. Vad glad jag blir. Varmt välkomna!
Här har ni mig som gammal tjockis 🙂

Det jag också känner är att lite kolhydratskräck börjar leta sig in. För mig är det viktigt att fettskrämdhet INTE byts ut mot kolhydratskräck. Att vi inte tror att kolhydrater är ett gift. Det är när vi dränker kroppen i någon som är ett överflöd som problemet kommer.

Dricker du ca 10 liter vatten på  under 3 timmar så dör du… Vatten är inget gift för det. Vatten är till och med nyttigt. Samma gäller kolhydrater.

Först minskar vi kolhydraterna och ökar fettet. Vi mår toppen. Vi börjar närma oss kroppens önskenivå.

Så vi minskar lite till på kolhydraterna och ökar på fettet. Vi fortätter att må toppen och kanske minskar lite till i vikt. Vi har nått kroppens optimala nivå. VÅR kropps optimala nivå, för den är nämligen inte samma som kompisens eller grannens. NU gör vi en feltanke, vi tror att ju mer desto bättre.

Så vi tar bort kolhydraterna och vräker på fett. Vi mår fortfarande ok, men har nu passerat kroppens optimala nivå för väldigt många. Snart kommer kramperna att öka. Vaden låser sig eller baksida lår… aj! Vi går inte ner ett gram i vikt. Vi blir frustrerade och matfixerade. Vi börja RÄKNA antalet gram kolhydrater och tappar hela konceptet. Vi har hittat en ny metod!

Det finns inga metoder som fungerar i längden. Vi måste hitta en avslappnad livsstil. Det tar tid, men det går.

Nummer ett: En livsstil går ut på ögonmått, inte väga och inte räkna.
Nummer två: En livsstil är något du kan tänka dig att göra minst 50 år fram i tiden, var dag. 
Nummer tre: Kosten ska inte bara vara en viktminskning utan även höja din livskvalité och pigghet.
Nummer fyra: Dina val måste bygga på näringsfysologi, inte tidningsmyter.
Nummer fem: Din KROPP styr balansen. DIN uppgift är att hitta den.

Vanliga fel:
1. För lite glykos kan göra så att fettförbränningen avstannar eftersom glukos (puruvat) är tändstickan till fettförbränningsbrasan (citronsyracyken). Fettet är vedklabbarna, Ingen tändsticka, ingen eld!

OBS! Du behöver INTE äta kolhydrater för att kroppen ska ha tillgång till glukos. Det är INTE det jag säger. Däremot ska du försöka hitta din kropps optimala balans och det är inte alltid noll.

 ÄT  grönsaker och om du kan hantera en större mängd kolhydrater, ät även 1/2-1 dl nötter var dag! (OBS!! Ordet ”kan” är viktigt. Några mår toppen på extremt lite eller noll kolhydrater eftersom kroppen bygger glukos av aminosyrorna i proteinet.)

2. Undviker du alla kolhydrater kommer du att fattas av ANDRA saker som finns i de produkterna. Tex magnesium som finns i nötter och folsyra som finns i mörkgröna icke uppvärmda grönsaker. Brist på magnesium ger kramp – ÄT 1 dl blandade nötter (pumpafrön om du är nötallergiker, men då får du tänka på att kompensera omega 6 nivån) var dag. Brist på folsyra ökar risken för blodproppar (om du äter rött kött)

Vill du inte äta den mängden kolhydrater eller inte kan hantera kolhdraterna på grund av beroende kan du välja tillskott av folsyra, selen och magnesium.

3. Undviker du grönsaker kommer din mage få för lite av vattenlösliga fibrer. OBS! Kan dock kompenseras med linfrön. (Vilket betyder att med linfrön, magnesiumtillskott och B9-tillskott kan du hoppa över att äta grönsaker om du inte mår bra av dem eller att de triggar ditt sug.)

4. Jagar du kolhydrater i gram ökar din stress. Du har inte ett naturligt och avslappnat ätbeteende. Kortisolen ökar och minskar möjligheten för viktminskning. Det är inte kolhydraterna som jag är ute efter utan jälva jagandet och räknandet. Byt inte vägande och räknande av kcal till kolhydrater. Då har vi ju inte kommit någon vart i vår livsstilsförändring av själv ätbeteendet.

5. (Har har jag ändrat min formulering eftersom jag tidigare har blivit missuppfattad.) Selen behövs för ditt cancerskydd och för att din sköldkörtel ska fungera optimalt. En bra selenkälla är paranötter. Ät 3 paranötter per dag, inte fler då de i större mängd är giftiga. (Det går lika bra att välja tillskott om du vill undvika paranötter, men välj inte bort selen.)

6. OBS! När kroppen uppfattar brist så sparar den…. gäller inte bara brist på energi. Jod & selen är något som också påverkar sköldkörteln. Bra att veta om man nu är salträdd, eftersom det förr var från jodberikat salt många av oss fick vår jod.

7. Bara för att det inte behövs träning för viktminsking så hoppar många över att träna. Rörelse behövs för stresshantering, mag- och tarmfunktionen, god sömn samt för att hålla lederna mjuka och utan värk. Rör dig efter din förmåga.

8. Många tror fortfarande på kaloritänket. Tyvärr. Tränar du och förbrukar många extrakalorier så kommer kroppen att SPARA på sin energiförbrukning kommande vecka om du inte äter. Kroppen är en överlevadsmaskin. Det kommer inte gå med på ett underskott. Den kommer att kompensera. Den klassiska bantarfällan… Ät dig smal.

9. Fett ökar fettförbränningen. Men massa fett kommer ändå att bli för mycket. Ungefär som vattnet ovan…. En överdriven bacon och gräddiet kommer aldrig att vara lösningen på vår hälsa.

10. Vi tror att vågen berättar hur vi ser ut. Det gör den inte. Den berättar bara vad du väger. Har du tom mage väger du lite. Har du full mage väger du mer. Men du är lika smal eller lika tjock. Använd spegel i stället. Använd ett par för små byxor och prova dem var vecka… Vill du tävla med dig själv? Använd ett måttband!

Lycka till!

66 kommentarer

 1. Helena
  31 mars, 2010

  JÄTTEBRA inlägg – men var hittar man paranötter? Jag har letat i alla affärer i närområdet – Coop, ICA, Willys – men inte hittat några. Har någon tips tas de tacksamt emot!

 2. 31 mars, 2010

  Riktigt bra skrivet, Anna. Igen 🙂
  Till helena. Jag har köpt skalade Paranötter på Ica. Billiga dessutom, bara ca 55 kr för ett halvt kilo. De kanske står bland hälsokosten? För det är ju där de hör hemma 😉
  Annars kan du handla dem i en hälsokostaffär.

 3. Helena
  31 mars, 2010

  Hej Birgitta!

  Tack! Jag har faktiskt aldrig tänkt på att kolla någon annanstans än bland snacks, och där hittar man oftast bara jord- och cashewnötter bland chips, popcorn och ostbågar…skulle tro att man hittar paranötter bland hälsokosten. Ska kolla nästa gång!

 4. Kattis
  31 mars, 2010

  Hej!
  Nu blir jag orolig. Nötter varje dag?
  Jag har nötallergi. Hur ska jag få i mig selen?…hjälp!!
  Mvh Kattis i Norrköping

 5. Catti
  31 mars, 2010

  Mkt intressant och tänkvärt inlägg…jag var tidigare regelbunden gäst på kolhydrater i fokus, och med jämna mellanrum var det någon där som inte gick ned i vikt trots att vederbörande ansåg sig göra allt rätt. Rådet han/hon fick var utan undantag: ta bort de få kolhydrater du fortfarande äter (ofta en halv dl hallon och ett par nötter om dagen) och öka på fettmängden. Jag kommer ihåg någon som skrev och var desperat – han eller hon hade tagit bort ALLA kolhydrater, inkl grönsaker, och stod inte stilla utan hade t o m GÅTT UPP ett par kg i vikt. Rådet blev direkt: ät mer fett så börjar det förr eller senare röra på sig (dessutom minns jag fortfarande med en rysning att personen i fråga fått andra obehagliga symptom som blödande tandkött – vanligt vid vitaminbrist…)

  Jag slutade då besöka sajten eftersom jag har svårt att tänka mig ett liv med sådana mängder fett och helt utan kolhydrater inkl grönsaker. Därför är jag så glad över att ha hittat hit!

  Men idag undrar jag om inte problemet i själva verket var att dessa personer åt för lite kolhydrater, och att råden de fick förvärrade problemet? Dessutom lär de ha fått vitaminbrist utan grönsaker?

 6. 31 mars, 2010

  Tack för ett otroligt bra inlägg!

 7. Louise
  31 mars, 2010

  Me like! Du har en gåva, inte bara en men en av dom är ditt sunda sätt att tala, det du säger är logiskt och självklart! Även om mina få + kilon kommer sitta kvar länge för jag bantat sönder min kropp, känner jag att den ler sen dag 1 med detta tänk! Tack återigen!

 8. 31 mars, 2010

  Tack för ett superbra inlägg! För precis såå har jag börjat känna ang. LCHF-”dieten” För ju mer jag läser om det på olika ställen ju mer pekpinnar har jag hittat om att inte äta si eller såå – suck! Vill inte ha en diet – vill ha en livstil som jag orkar att hålla mig till fast jag idag har noll koll på vad jag kan/får äta känns det som?? Att bara komma över ”fett-skräcken” som jag fått med mig från 80-talets ”bantningsnoja” är svårt nog…hihii men det börjar och gåå bättre att äta fettet på fläsket och skinnet på kycklingen som jag undvikigt i måånga år.
  Får man önska lite info här på din blogg såå gärna mer tips om bra grönsaker som man ska äta för att få i sig rätt sorts vitaminer.

 9. Ulrika
  31 mars, 2010

  Tack, Anna, för att du betonar hur viktigt det är att äta ordentligt när man tränar! Jag minns från min viktväktartid hur vissa försökte skynda på viktminskningen genom att inte äta sina extra motionspoäng, och sedan frågade de på mötena varför de inte gick ned i vikt eller t o m upp i vikt, varför de ständigt var hungriga och varför de kände sig matta och orkeslösa. Men de gjorde aldrig kopplingen mellan ökat energibehov – minskat energiintag = minskad ämnesomsättning. Och det skrämmande var att ingen av konsulenterna heller gjorde den kopplingen, utan de kom med råd som att ge det tid, att alla är olika, eventuellt ta en frukt och dricka lite mer vatten om de var hungriga.

  Det känns som om Viktväktarna – och många andra metoder för viktnedgång för den delen – helt bortser från hur människokroppen faktiskt fungerar och har gjort sedan urminnes tider! Våra kroppar ”tänker” ju inte: ”det finns ett överflöd av mat och dryck där ute, så jag kan gott lämna ifrån mig några kilon för det blir aldrig svält för min del”!

 10. 31 mars, 2010

  Jättebra inlägg. Och jag håller med det som Cyllan och Catti skrev om flera lchf siter. Det börjar bli så mycket regler oc h pekpinnar.

  Paranötter hittade jag in min ICA affär vid nötter,chips och naturgodis. Det var nog ganska nytt för förut har jag bara sett cashewnötter.

 11. Anette
  31 mars, 2010

  Äntligen! En till som har sunda åsikter i ämnet LCHF. Jag har blivit helt förtvivlad när man KiF ger folk rådet att äta färre än 5 kolisar & mindre än 1000 kcal/dag för att dom inte går ner i vikt. Hur tror dom att kroppen ska orka?
  Jag har inte gått ner de senaste 5 veckorna (jag är 166 cm, vägde 69 när jag började i jan-10, väger nu 64,5!)
  Men jag vägrar äta enbart kött, smör & ägg.
  Jag älskar mat och tänker äta grönsallad varenda dag ändå.
  Jag kommer att ha en liten påse m nötter i handväskan om det krisar.

  Jag vägrar räkna hallonen jag tar upp ur frysen. Jag vägrar väga min mat. Jag vägrar räkna kcal. Jag vägrar att minska mina måltider till 1-2/dag.
  Jag vill ha ett helhetstänkande omkring LCHF: mat & motion som ska bära i många år framöver!

  Så Anna, du ha inspirerat mig så mycket och jag kommer att lägga min energi på din blogg istället för på KiF (även om inte jan låta bli att titta in där ibland)

 12. Kajsa
  31 mars, 2010

  Mycket bra och viktigt inlägg i LCHF-debatten!

 13. Jenny
  31 mars, 2010

  Sicken tur att jag tittade in hos dig idag!! Har trillat i ovan nämnda fälla nämligen :(. Höll på att utveckla en kolhydratskräck utan dess like. Fick nästan panik häromdagen när maken haft jättemycket lök och krossade tomater i köttfärssåsen! Det går ju inte att peta bort..

  Men som vanligt när jag läser din sida så blir jag lugn igen :). Tack!

 14. Janne
  31 mars, 2010

  Hej Anna!

  Äntligen en LCHF-förespråkare som ser på kosten mer balanserat.

  Började själv minska kolhydratintaget pga tendens till högt blodsocker samt högt blodtryck och egentligen inte för att gå ner i vikt. Om midjemåttet sedan minskar för mig så är det en bonus.

  Blev fundersam idag när Aftonbladet kom ut med artikeln om hjärtinfarkt och LCHF, men efter ett tag började jag undra om det inte är fråga om personer som i sin desperation överdriver LCHF och går vilse i kostkunskapen.

  Jag tror stenhårt på att LCHF är rätt och att ”fettskräcken” måste bort, men då får vi inte införa ”kolhydratskräck” istället. Jag kan inte tänka mig att sluta äta grönsaker, lite kolhydrater eller att helt sluta att röra på mig. Att bara räkna kolhydrater eller kalorier kommer jag aldrig att göra. Däremot kommer jag alltid att läsa innhållsdeklarationer på förpackningarna i livsmedelsaffärerna.

  Borde inte du vara med på de LCHF-föreläsningar där bl a Kostdoktorn föreläser?

  Ser fram mot att läsa din bok som du håller på med. Lycka till och fortsätt att sprida ditt budskap.

 15. Susanne
  31 mars, 2010

  En nyanserad LCHF-debatt har saknats alldeles för länge och det är bra att Anna fyller det tomrummet!

  Jag läste tidigare mycket av Annika Dahlqvist och besökte ofta hennes blogg, men därinne tycker jag att det är lite för mycket av sektkänsla. Visst finns det en del vettiga inlägg där också, men överlag tycker jag nog att många är lättstötta och tar väldigt illa vid sig om någon ifrågasätter ”den rätta läran”. Kolhydrater ses som roten till allt ont och inte något som faktiskt funnits och ingått i människans kost lika länge som fett – om än inte i samma koncentrationer, form eller mängder som idag.

  Det behövs en motvikt till dietisternas råd om att 55-60% av energiintaget skall komma från kolhydrater OCH till de råd som de mest fantatiska LCHF:arna ger, nämligen att alla kolhydrater skall bort ur kosten och att människan egentligen kan överleva bara på kött och fett.

  Anna, du är en pärla och jag hoppas att du kommer att bli lika omskriven och uppmärksammad som Annika D, Sten Sture Skaldeman m fl ”LCHF-gurur” (om du vill det förstås)…!

 16. Aniara
  31 mars, 2010

  Jag undrar som Kattis om vi nötallergiker är dödsdömda?! 😮

  Sen tror jag att alla är olika. För friska, någorlunda smala människor funkar det säkert utmärkt att äta en hel del kolhydrater av olika slag. Bara genom att ta bort socker och vitt mjöl vinner man en hel del. Men för mig och många andra som ätit fel i många år och hamnat i grav obalans funkar det helt enkelt inte att äta kolhydrater. Jag får sötsug, migrän och ledvärk då. Och min mage mår MYCKET bättre utan jobbiga fibrer!

 17. 31 mars, 2010

  Varmt TACK! Sitter här med ett lyckligt leende.

 18. 31 mars, 2010

  Precis som du gör ÄR rätt. Hittar DIN nivå. Så länge du mår kanon, sover gott, går på toa var dag och slipepr kramper så mår DIN kropp strålande.

 19. 31 mars, 2010

  Enkelt att fixa. Solrosfrön är fulla med magnesium. Selen får ni fuska mer från Hälsokosten. Går lika bra eftersom det är ett grundämne och fungerar i piller form.

 20. 31 mars, 2010

  LOW-carb, inte NO-carb. Så många som totalt missuppfattar det.

 21. Nettan
  31 mars, 2010

  Tack Anna, Du är klok du!

 22. Josefin
  31 mars, 2010

  Jag är jätteglad att jag hittat till din sida. =) Skönt med någon som förespråkar LCHF som inte har kolhydratskräck!
  Tack Anna!

 23. Ann-Marie
  31 mars, 2010

  Vilket underbart inlägg! Jag uppskattar verkligen dina sunda tankar Anna.

  Precis som så många andra har jag också varit inne på KiF och blivt lite rädd för tonerna där (fast det finns många bra tips och ideer också) där man får tips på att inte äta några grönsaker alls – det känns inte sunt.
  Fast jag förstår rädslan och frustationen när man bara står stilla eller t om går upp i vikt – då är risken stor att man tar till alla metoder. Men jag tror på Annas råd om att det gäller att ha tålamom fast visst är det svårt………Då är det jättebra med bloggar som denna att få lite stöd hos.

 24. Effie
  31 mars, 2010

  Jag tycker det här är en väldigt trevlig sida att läsa. Men att den skulle vara någon sorts motsats till kolhydrater.ifokus har jag svårt att se. Självklart är det skillnad på ett forum med över tiotusen medlemmar, och en sajt skriven av en (kunnig) person. På KiF ”riskerar” du att få många, helt olika, svar om du ställer en fråga, för var och en svarar utifrån sina erfarenheter, kunskaper och förutsättningar. Den som får svaret måste ju tänka på detta; det är inte nödvändigtvis rätt för dig. Man får se alla svar som tips som man kan pröva eller låta bli. Var och en måste ju hitta en nivå som passar en själv.
  Jag har aldrig någonsin läst på KiF att man ska äta mindre än 1000 kcal/dag. Kommer någon under 1500 brukar rådet vara att äta mer. Att äta enbart kött och fett, s.k. fakir, är en ”metod” som man använder ett kortare tag, om inget annat funkar – även om jag är övertygad om att det går att leva hälsosamt även på den dieten (om man äter lever). Det finns ju inget självändamål i att äta så lite kolhydrater som möjligt; det gör man bara om man måste. Det är ju inte kul. Vissa måste minimera. Eller undvika mejeriprodukter. Eller äta fler eller färre gånger/dag. Det får man upptäcka själv, genom att prova sig fram.
  Så jag tänker fortsätta läsa både här och på KiF. Och på fler ställen. Man får sålla de kommentarer man inte gillar. För visst finns det mycket tjafs också, på sina håll.
  Ha en bra kväll, hälsar Effie, som inte har kolhydratsskräck, men som mår bättre utan.

 25. Ingela
  31 mars, 2010

  Du är så klok Anna!
  Du tänker precis som jag arbetar…hmmm, låter lite som skryt…*s*
  Jag tror inte ett dugg på att öka fett in absurdum, och vad blir skillnaden på Viktväktarna och LCHF förutom skillnaden i fett och kolhydratinnehåll.
  Det är inte klokt att behöva mäta och väga, och ständigt kontrollera vågen. Kolhydrater är inte giftiga, vi ska bara välja de naturliga!
  Fett är bra för oss, men inte i hur stora mängder som helst!
  Jag älskar mitt nya yrke som kostrådgivare, och hoppas att allt överdrivet som skrivs om både kolhydratfattig samt kalorifattig kost upphör snart!
  Med vår hjälp kan det ske!

 26. Pernilla
  31 mars, 2010

  Tack! Med ovanstående inlägg känner man sig som nybörjare riktigt varmt välkommen 🙂 Skönt att du avdramatiserar hysterin kring 0 kolhydrater, det underlättar livet i stort. Super!

 27. Tessasjo
  31 mars, 2010

  Tack, det var precis vad jag behövde läsa idag, har funderat ett tag på om jag äter för mkt kolisar, men det är klart jag inte gör…äter ju inget bröd,potatis,ris el dyligt. Får i mig genom grönsaker, nötter och merjeriprodukter..men ibland känns det som man inte är en ”äkta” LCHF-are om man inte har noll-tolerans…jag fortsätter som jag gör LOW carb inte NO carb…Ibland behöver man ruskas om lite! Kram:)

 28. Fjällmor
  1 april, 2010

  Snyggt!

  Du är bra Anna

  Vänliga Fjällhälsningar från en Fjällmor som om ett kilo firar minus 25 kg.
  Det går inte fort. Men det blir mycket till slut ändå 😉

 29. 1 april, 2010

  Tack igen för ett jättebra inlägg.

 30. Martina
  1 april, 2010

  Bra inlägg, jag gillar din inställning! Väntar med spänning på inlägget om hur man enligt dig kan äta på bästa vis som vegetarian, och skulle bli hemskt glad om du kunde ta upp lite kring viktuppgång och magproblem också (som vegetarian alltså, vet ju att du skrivit om det innan ur annan vinekl!) Ha det gott!

 31. Linda Persson
  1 april, 2010

  Oj vilket bra inlägg! Det är härligt att se ett balanserat lchf. 50år var det! inte metod

 32. Linda Persson
  1 april, 2010

  oj – har angett fel e-post såg jag nu. Tillrättat.

 33. Christine
  3 april, 2010

  Oj, så bra hon skriver denna Anna….jag är imponerad! och så lugnar du mig när jag också tror att jag äter för mycket kolhydrater, jag äter ju heller inget ris, pasta, bröd eller potatis. Jag märker stor skillnad när jag tränar på min kropp att den vill ha mer energi, och då får man nog lyssna på den och äta lite mer så man känner sig nöjd. Tack för bästa bloggen!!

  1. Anna svarar Catti & Christine
   3 april, 2010

   🙂
   Tack!

 34. Zamboo
  5 april, 2010

  Hjälp, jag håller på att ge upp. Jag vet att jag måste hålla ut, men jag måste verkligen se resultat för att må bra. Visst mår jag bra av att äta LCHF, men det är ganska roligt att se resultat på vågen eller i spegeln också. Gjorde det fatala misstaget igår…åkte iväg och skulle handla nått nytt i klädväg. Fy vad alla dessa speglar är gräsliga…och vad alla storlekar är små.
  Jag har hållt på i 5 veckor efter 30 års olika dieter. Men eftersom jag är ”van” vid att banta (alla metoder funkar ju faktsikt så länge man håller på) så vill man snabbt se resultat.
  Jag gick ner 2 kg efter 14 dagar men gick ganska snabbt upp dom igen.
  Tror du Anna att det finns hopp för mig också? Fungerar det för alla eller finns det dom som kanske inte tål så mycket fett.
  Jag skulle gissa på att jag ligger på max 30 kolhydrater/dag för att jag trodde jag skulle kickstarta.
  Snälla, ge mig lite stöd för annars hamnar jag i ”bantarträsket” igen.

  Tack Anna för en bra blogg.

 35. Berittis
  9 april, 2010

  Blandade nötter är säkert väldigt nyttigt. Men 1 dl per dag när man vill gå ner i vikt! Funkar det? Nötter är gott och jag äter gärna det men ska jag inte spara nötätandet till jag gått ner till min målvikt?

 36. Anna svarar Berittis
  9 april, 2010

  Det fungerar på de allra flesta, några får jag minska ner till en halv dl. Men det är viktigt att förstå att du går inte ner snabbare ju mer kolhydrater du tar bort. Du går ner snabbast när din kropp upplever att den inte behöver fettreserver eftersom du ger kroppen allt den behöver var dag.

 37. Lotta
  23 juni, 2010

  Oj! Råkade hamna här då jag skulle kolla upp sukrin.

  Håller på med GI och håller på att utveckla kolhydratsnoja. Äter just nu under 20g/dag (helst mindre) och får ångest om jag hamnar över.
  Jag tror jag gör alla felen på din lista förutom kalorierna som jag är noga att få i mig runt 1500/dag. (Äter inte nötter för jag tycker dom innehåller för mycket kolhydrater)

  Har börjat äta fläskesvål som snacks (0-1g kolhydrater/100g), och det känns så fel. Tänkte jag kunde baka med sukrin, men det känns oxå helt fel, varför röra ihop chokladgegga bara för att man är sugen?

  Och så var det det här med träningen, jag tränar nada, hatar att träna, men samtidigt vet jag att vi är ”skapta” för att röra oss.

  Så jag tackar för ditt inlägg, det fick mig att vakna upp, ska skriva ner dem så att jag kan påminna mig själv varje dag. Lagom är bäst!

  Kram!

 38. Anna svarar Lotta
  24 juni, 2010

  Var försiktig med kolhydratnojan. Lyxen är när du kan äta utan att räkna eller väga. Hoppas att du väljer att stanna kvar på denna blogg så ska jag försäka ge dig lite trygghet i dina matval.

  Lycka till och Glad midsommar.

 39. Janeva
  5 september, 2010

  Hej,
  Är för första gången inne på denna sida och blir jätteglad av att den finns. Har börjat med LCHF kost för 5 veckor sedan eftersom min diabetes började strula värre än vanligt. Har efter bara dessa veckor vid ett par tillfällen haft så pass bra värden att insulin inte har behövts. Märker hur mina värden sakta men säkert sjunker till mer normala värden och hoppas att slippa insulin nån gång i framtiden. För att göra det hela bättre så har jag dessutom lyckats gå ner 6 kilo på den här tiden. Äter gärna gräddfil och hallon till frukost tillsammans med ett par stavar ost och några oliver. Lunch blir fisk eller kött med tomater, gurka, squash och grönsallad och middag oftast en rejäl bit kött med rattatui på½-1 lök vitkål och paprika. Vet inte om detta är för mycket eller för lite men det tycks vara rätt för mig. Äter oxå 1-1½ dl nötter varje dag.
  Har ännu inte fått kolhydratskräck och hoppas att jag inte ska få det, undviker dock ALLA snabba kolhydrater.

  Kommer att komma tillbaka till denna blogg och hoppas på nya tisp och ideer från andra LCHFare och naturligtvis från dig Anna.
  Varma hälsningar till er alla. Janeva

  1. Anna svarar Janeva
   6 september, 2010

   Du skriver de magiska orden: ”det tycks vara rätt för mig”. Lyssna på DIN kropp inte på oss alla självutnämnda förståsigpåare. Jag hoppas att kunna ge dig en massa bra tips och idéer och sen tar du dem som du tycker passar just dig.

   Vad underbart med resultaten gällande din diabetes. Härligt. Vikten är ju också en underbar bonus.:)

 40. Janeva
  6 september, 2010

  PS, glömde tala om att naturligtvis slår jag på ½ dl vispgrädde på rattatuien på slutet något annat vore otänkbart.
  Har även grädde i kaffe och tea. Gör oxå gärna, kalla såser med fet creme fraich och majonäs. DS

 41. Wictoria
  21 september, 2010

  Hejsan Anna!!
  vet inte om du kommer ihåg mig men jag heter Wictoria jag jobbade på Simteam i ängelholm ett tag för ca 2½ år sedan du hade vattengympa då och jag hade bäbissim med Catharina samtidigt, det var någon som sa till mig då att ja hon har varit ganska stor men har verkligen gått ner o kämpat sig neråt. Jag som hela mitt liv har varit tjock tänkte somj ag alltid gör jo visst hon slutade väll dricka läsk o hade väll skitlätt för att gå ner i vikt. Jag var gravid då och efter min graviditet så var jag jätteledsen o ville verkligen gå ner i vikt o gick till min doktor som skrev ut xenical till mig o de funkade bra jag gick ner 16 kg o sen slutade han o jag med med mina piller nu har jag gått upp 10 av de kilona igen på ett år jag och min sambo provade på GI men att ständigt vara hungrig o sugen är inget som fungerar i längden, för ca en månad sedan så berättade en vän till mig om LCHF o jag blev väldigt intresserad så åkte till bokhandeln och där stod den din bok som om den väntade på mig. Jag bara älskar recepten i boken o det bästa av allt är att det för min sambo med. Jag respekterar verkligen det jobb du har gjort för att få din kropp i trim och jag är vädldigt peppad för jag känner att jag inte saknar varken potatis, bröd eller så men mitt problem är suget på sötsaker. Det är skit jobbigt och jag kan ju säga att jag har åkt dit några gånger :S Sen är jag småbarns mamma o pluggar heltid på dagarna och min sambo han jobbar kvällar vilket innebär att jag aldrig har tid för mig själv eller för den delen träna… ha r du några bra tipd till mig?
  tack för en toppensida.

 42. Anna svarar Wictoria
  22 september, 2010

  Hej! Klart jag komemr ihåg dig. Kul att du hälsar på på min sida. Nummer ett tycker jag att du ska försöka gå en av mina kurser. Du finns ju nära.

  Jag ska skriva ett inlägg med lite olika tips vid sötsug. Hoppas att det kan hjälpa.

 43. Ullabulla
  6 oktober, 2010

  Vilken bra och lärorik sida,lägger till den på ”Favoriter”.
  Har hållit på i 2,5 vecka men tänker VÄLDIGT mycket på mat och vad jag ska äta.

 44. Jenny
  25 oktober, 2010

  I och med att du generellt rekommenderar nötter så undrar jag hur mycket du vet hur pass mycket mögelrisk problem det kan tänkas vara med ”hemodlade” nötter, de köpta är väl generellt kontrollerade till viss del?
  Kommer eventuellt flytta lite mer söder ut än Sverige om en tid och då ha egna mandlar och valnötter på tomten.

 45. Anna svarar Jenny
  26 oktober, 2010

  Nötter är ett problem. Tyvärr. Jag brukar rekommendera att vara märkesotrogen och blanda både länder och nötter.

  Detta gör att du får lite skräp av många sorter i stället för mycket av en och samma sort. Detta brukar alltid vara en fördel för kroppen.

  Ekologiska nötter kan ha mögelproblem och icke ekologiska kan ha besprutningsproblem. Oliak nötter är olika knsliga och olika länder tar olika ansvar för miljön och hälsan.

  Så blanda friskt 🙂

 46. KJELL JANSSON
  8 januari, 2011

  Hej Anna,

  Har läst om din snabbmat så jag undrar.
  Varför ska man förstöra maten med micro?

  mvh
  kjell

 47. Anna svarar KJELL
  9 januari, 2011

  Håller med dig till fullo. Jag giller inte heller mikron, gillar inte ens idén med snabbmat. Vi borde egentligen prioritera måltiderna, ätandet och den sociala tillvaron. Men tyvärr ser verkligeheten inte ut så för alla.

  Så min filosofi har då blivit att en förbättring av kosten är alltid en förbättring, även om det inte är hela vägen och även om det finns ännu bättre alternativ.

 48. Heléne
  26 januari, 2011

  Hej Anna! Åh, vad jag känner igen mig i dig! Jag har precis som du hållt på att ”banta” och kämpa mot övervikt de senaste snart 20 åren! Jag fick mitt första barn då och och nummer två några år senare! Sedan upp och ner i vikt några gånger!

  Nu är jag 42 och fick barn för drygt fyra år sedan! Jag har, liksom du, provat olika metoder, men nu hoppas jag att jag har hamnat rätt! Tänket som LCHF innebär verkar ju vara precis så som det ska vara!!!

  De två första veckorna har jag gått ner ca 2,5 kg, så nu hoppas jag att jag verkligen är på rätt väg! Jag känner för första gången på mycket lång tid, inte heller något sug efter godis och fikabröd och det är för mig ett STORT steg framåt!!! Och efter att ha ätit en god frukost, så känner jag inte sug efter något vid 10-tiden på förmiddagen, utan jag är verkligen mätt tills det är dags för lunch! Känns så härligt!

  Så till att börja med vill jag säga ETT STORT TACK för att du skriver din blogg! Den har verkligen öppnat ögonen på mig och jag är verkligen ”på” nu!!!

  1. Anna svarar Heléne
   27 januari, 2011

   Härligt!

   Tänk bara på att du tapppr massa vikt i början och sen går det oerhört mycket långsammare. Tror då inte att du gör fel och börja med en massa förändringar, bara mail på. kroppen fungerar så. (Trist men inte mycket att göra åt)

   Lycka till!

 49. Kea Hertzman
  11 februari, 2011

  Hej Anna,

  Leta upp Sea the Truth.

  Jag blev helt mållös. Du får helt enkelt se efter själv.

  Hälsningar,

  Kea Hertzman

 50. Gun Hellström Dahlberg
  24 maj, 2011

  Hej Anna!
  jag köpte din bok lite av nyfikenhet förra veckan. Min man började läsa den och lagar nu mat efter recepten i boken. Även jag har gjort det. Men jag saknar ett viktigt inslag/avsnitt i din bok och det är ett REGISTER över recept och ingredienser. Då skulle boken var än mer tilltalande och användbar. Än så länge mår vi bra…. återkommer väl om det känns annorlunda nån dag, mvh Gun

 51. 22 juli, 2011

  Blir glad av din blogg, har nyligen hittat hit och klickade just hem din bok om husmanskost från Adlibris.

  Jag har ätit LCHF i 8 veckor nu och tappat ca 5 kg, sista veckorna har det stått rätt still men jag känner mig lugn och trygg i att det kommer att gå bra om jag bara har tålamod för att jag känner att min kropp mår så bra. Äter grönsaker, bär, lite yoghurt och även nån FinnCrisp här och där. Och måttliga mängder fett. Trivs utmärkt med det 🙂

 52. Madeleine
  17 januari, 2012

  Hej! Underbart skrivet, tack! Jag känner nämligen igen mig i det där att ”jaga” kolhydrater. Märkte att jag börjat väga varenda gram mat för att vara säker på hur mycket kolhydrater jag får i mig, vilket bara är stressande och inte alls hälsosamt nu när jag tänker på det. Ska försöka göra som du skriver och bara slappna av, lyssna på kroppen för den vet bäst! Tack!

  1. 10 februari, 2015

   Härligt att höra.

 53. ANNA-M
  25 april, 2012

  Hej Anna! Jag behöver hjälp att stilla min oro! Har ätit god LCHF-kost i 12 veckor, mår kanon! Jag vill gärna gå ner i vikt men på den fronten är det stopp! Jag gick ner ett par kilo i början sen stod det stilla (på vågen), gick upp ca 1 kilo och där har seg stått stilla i flera veckor nu! Skrev till dig i ett annat inlägg och gav mig rådet att ”mala på”. När är det dags gör mig att börja trixa med mejeriprodukter odyl?! Jag vill inte var vågfixerad, har ca 10 kg att bli av med. Ska jag ta det lugnt och fortsätta mala eller ska jag börja trixa?! Tack för att du finns!

  1. Anna svarar ANNA-M
   27 april, 2012

   Läs under fliken Viktminskning och under fliken Fällor. Det är tålamod som gäller. Du ska ju h¨ålla på med detta i minst trettio år, så stressa inte kroppen 🙂
   Varmt lycka till!

   1. Berith Strömfors
    8 maj, 2012

    Hej Anna! Jag tycker Du ska mala på det har jag gjort ett helt år och 8 kilo upp men mina blodsockervärden ligger bra så jag fortsätter mala på.
    Lycka till jag tror på Anna!!!

 54. Marit Remnebrand
  8 maj, 2012

  Hej!
  Har kört LCHF ganska precis 1 år nu. Var inte överviktig, 166 cm och 67 kg och vältränad. Nu väger jag 71 kg men värken från en trafikolycka är borta, så jag fortsätter med samma kost. Men det känns inte roligt att plötsligt inte komma i en del kläder längre. Jag har alltid hållit vikten innan. Kanske det finns fler som upplever samma sak.
  Med vänlig hälsning
  Marit

  1. 10 februari, 2015

   Värk kan ställa till det en hel del gällande vikten. Bara mal på så kommer troligtvis din kropp att själv justera sig nu när värken är borta.

   1. Marit
    23 december, 2019

    Ja, du hade rätt. Kroppen behövde tid att ställa om sig. Det tog ett år till, men var värt det. Två års viljekamp eller resten av livet med värk – valet var lätt!

 55. Annelie Sjödin Hallgren
  23 maj, 2012

  Hej!
  Efter dryga 1 år som LCHF:are har jag bara tappat 8 kg, jag har periodvis varit strikt med protein och fett och ytterst sparsam med lite nötter och bär och enstaka måltider med grönsaker. Jag vet att vitaminer och mineraler är viktigt och försöker att få i mig det som krävs. Ibland har jag använt en mildare LCHF med mer grönt och mer bär, och vin vid enstaka tillfällen. Från start hade jag 25-30 kg att gå ner, nu tycker jag att viktnedgången har totalt stannat av eller vänt. Exakt samma sak hände för några år sedan när jag försökte att nå viktnedgång med GI, 7gk ner och sen vände det!
  Jag har ett bibliotek av böcker i ”ämnet” LCHF-husmanskost, GI-noll, Ät dig ner i vikt, Hjärnkoll på maten, massor av alla slags hjälpmedel för att kunna nå en optimal kost. Jag är 173 cm lång och vill väga 75 kg idag väger jag 94 igen och det är inte långt tillbaka till 100! Hjälp! vad ska man göra mer? Jag tror på LCHF, men jag måste ju göra något fel eftersom det inte blir som jag hoppas.
  Hälsningar Annelie

  1. 10 februari, 2015

   Har du läst under ”Fällor” och ”Ner i vikt”? Där finns en massa svar som kanske kan vara hjälp på din väg i din vardag.

 56. Tove Andersson
  4 februari, 2015

  Hej Anna!

  Vet inte var lättast nå fram till dig- provar här nu. Ang ”lagom-teorin”. Jag har sköldkörtel-problem. Inget som läkare konstaterat med prover utan mer läkare + jag märkt att sköldkörteln växt markant sista 2 åren. Jag är även slut på energi vid 15- tiden och läser på mkt på egen hand om sköldkörteln. Samt äter jodsalt & blötlagd paranötter/mandlar om morgonen (SELEN + JOD).

  Äter annars mest lax, räkor, smör, kål. ägg. Nu i veckan läste jag att KÅL skulle undvikas vid sköldkörtel-problem. VA! En av mina favosar; vitkål, brysselkål, blomkål, brocolli, grönkål, svartkål mm. Sen har jag hört ryktas att tillagad är OK. Så- vad skulle du rekommendera?

  Sen jag läste detta har jag valt att fortsätta med 1dl mjölksyrat kål varje dag ändå- tror probiotikan gör mig gott generllt. Och övriga kål minskat på och ser till att TILLAGA istället. Woka, koka mm.

  Tar gärna mot dina synpunkter på detta!
  För mig känns kål generllt som superbra föda. Brocollimos/blomkålsmos blev mina favosar som LCHF-ny.
  Och vill ändå inte förvärra min sköldkörtel-obalans.

  TACK!

  1. 10 februari, 2015

   Njut av kål men vräk inte i dig.
   Den innehåller en massa bra saker som du inte vill vara utan.
   Men kål behöver inte vara med var dag. Variera med en massa andra grönsaker.

Write a comment