Vad är Annas variant av LCHF?

Vad är Annas variant av LCHF? Ja den finns faktiskt inte. Jag arbetar inte med en metod, jag arbetar med att system. Du är som ett mixerbord. vad är din inställning?

Jag individanpassar och tror inte på en och samma fördelning till alla. Detta gör att jag inte har en tydlig linje. Ena dagen godkänner jag något som jag nästa dag ifrågasätter. Hur får jag ihop logiken? Jo, ganska enkelt.

Antingen skriver jag vem som ska tänka efter eller så ber jag dig som läsare att känna efter. Gäller detta dig? Kan du äta detta? Vad händer när du äter detta?

För att skapa en grund, för att förenkla, har jag en grundmodell som jag kallar Annas Handmodell. Den ger (med mina händer) ca 2000 kcal och 24,7 Kh. Har du mindre händer blir det mindre och har du större händer blir det mer.

Därifrån anpassar jag sedan efter individ. Här kommer några tankar:

1. Tål du så mycket Kh?
2. Behöver du mer Kh?
3. Finns det några Kh du triggar på trots att de är få?
4. Behöver du mer kontroll?
5. Kan du göra undantag?
6. Kan du hantera bakning?
7. Behöver du minska på mejeriprodukterna?
8. Triggar ost dig?
9. Triggar sötningsmedel dig?
10. Tar du hänsyn till tillsatser?
11. Tar du hänsyn till nitriter?
12. Räknar du Kh eller väljer artegen föda?
13. Hur fungerar din serotoninnivå?
14. Din dopaminnivå?
15. Hur ser ditt ätbetende ut?
16. Kan du kontrollera ditt ätande även utan ketonerna?
17. Hur fungerar din mättnad?
18. Hur fungerar din hunger? (vilket är en helt annan sak)
19. Vilka är dina fällor?
20. Vad är ditt mål och varför har du inte nått fram till det?

Finns många punkter till men vi stannar här.

Vad betyder då detta i verkligheten? Hur påverkar dessa svar mina rekommendationer?

Jo, jag är ibland för och ibland emot bakning.
Jag är för och emot frukt.
Jag är för och emot nötter.
Jag är för och emot grädde och yoghurt samt ibland ost.
Jag är för och emot kontroll.
Jag är för och emot halvfabrikat.
Jag är för och emot bacon.
Jag är för och emot kolhydratfria sötningsmedel.
Jag är för och emot honung.
Jag är till och med för och emot frö, som inte ens är artegen föda….
O s v.

Vad är då min grund? Var står jag?

Jo du ska äta artegen föda plus mejeriprodukter om du kan hantera dessa.
Skaldjur, fisk, ägg, fågel och kött.
Men här måste du ta hänsyn till om du har inflammatorisk värk, om du har sköldkörtelproblem…

Grönsaker och om du kan hantera även rotfrukter.
Här måste vi tänka på om även ovanjordgrönsaker kanske triggar, som körsbärstomat och röd paprika. Kanske kan du äta rotfrukter i en wok men inte bara rivna morötter? Kanske triggar paprika mer än rotselleri?

Bara naturliga fetter men av alla slag.
Här kan grädden och yoghurten bli en fälla för vissa och räddningen för vissa. Kokosfettet är supernyttigt men tar helt överhand när jag får matdagböcker med upp till skrämmande 150 gram kokosfett per dag…

Nötter
Oerhört bra med alla mineraler, sämre med omega 6. Men det går ju att kompensera med fisk. Tyvärr triggar nötter många beroende till överätande.

Bär och om du kan hantera frukt, men då svensk frukt på rätt tid.
(Alltså när de finns naturligt på våra träd. Plus att frukt äter du om du önskar viktuppgång eller vill ha godis för en normalviktig kropp.)
Dock en stor fälla och här behövs självkännedom!

Rörigt? Ja, lite tyvärr. Men vi kan inte äta samma sak för vi har inte samma gener och inte samma historia. Och alla dessa varianter ska jag förmedla i en allmän blogg. Det gäller att jag skriver vart ord rätt och att du läser vart ord rätt. Och detta är något av det svåraste som finns.

Det gäller att den sockerberoende inte läser att bakning är ok. Det gäller att den som har ett sunt ätbetende inte läser att bakning är förbjudet. Det gäller att den som önskar viktminskning inte ser att nötmjöl, ägg och kakao bara är nyttigt. Att den som nått målet och nu stabilt vill njuta av livets lyx inte bara läser mina förmanande rader. Och allt detta från ett och samma inlägg…

Jag var på en föreläsning för många år sen. Jag som LCHFare tillsammans med några GIare och en tallriksmodellare. När vi tillsammans gick därifrån så sa ALLA: ”Yes, jag hade rätt!”. Vi tittade förvånat på varandra. För vi visste att vi stod en bra bit från varandra i många frågor. Svaret var enkelt. Vi hade lyssnat på det som passade och förbisåg resten. Jag lovade mig själv att aldrig glömma detta.

Så, det viktiga är att du gör dina val och känner efter. Är de skrivna raderna till dig? Kan du? Ska du? Vill du? Passar detta dig?

Min personliga uppfattning är att jag inte tycker om sötningsmedel. Kan jag rekommendera det i alla fall? Ja, det kan jag. Om någon vägrar att ta bort något så kan jag ge minsta dåliga val.

Min personliga uppfattning är att nitriter inte ska ätas. Kan jag då rekommendera bacon i alla fall? Ja, det kan jag om personen framför mig uttryckligen struntar i tillsatser och bara vill gå ner i vikt.

Listan kan göras lång på individualisering. Så vad är Annas variant av kost? Jo, den som gör att du når ditt mål baserat på dina värderingar och dina val. Den variant som gör att du mår ditt bästa och där uppoffringarna är värda vinsten.

Men jag har alltid grunden, artegen föda med mejeriprodukter. Evolutionär kost i modern förpackning. Jag har också en grund i att jag drömmer om ett naturligt ätbeteende.

Det gör att de som behöver ha en jättekoll med våg, mätning och räkning skickar jag vanligtvis till en annan duktig kostrådgivare som i sin grund verkligen tror på detta. Jag hade inte blivit sann om jag gick emot min övertygelse. MEN personen som behöver kontroll gör inte fel, den personen behöver bara inte mig utan någon som kan ge rätt verktyg för att nå målet.

Vad är rätt mat för dig?

58 kommentarer

 1. AnnaP
  5 augusti, 2012

  Jag har ätit lågkolhydratkost sedan årsskiftet och mår jättebra + att jag är 12 kg lättare. LCHF för mig är okrånglad, god mat som man själv mår bra av.

  Jag bakar mycket frökex och LCHF-bröd – skulle inte klara frukostarna annars. Annars äter jag mycket husmanskost minus kolhydraterna.

  Mycket inspiration och visdomsord har jag hittat på din blogg. Tack Anna – tror ärligt talat inte att det hade gått så här bra utan dig!

  1. 5 augusti, 2012

   Grattis, så härligt att höra!

 2. Jenny
  5 augusti, 2012

  Bra skrivet, nog är det individuellt alltid… Har svårt att fixa typ Philadelfiaost för det ger mig ett eftersug… Alltstå jag känner mig sugen på mer, å mer efter att jag ätit sådan ost… En annan sak jag trodde jag kunde ”tåla” var jordgubbar, men ack… Triggade mig nästan omgående, bara till att skippa. Man lär så länge man lever…

  1. 5 augusti, 2012

   Och då är ju Philadelfiaosten en godkänd LCHF-livsmedel. 🙂 Så det är verklgien viktigt att inte söka godkännande på nätet vad man får äta. Utan känna efter vad man kan äta.

   1. jendah
    5 augusti, 2012

    Bara en liten fråga, finns det typ listor på godkänd LCHF-livsmedel? : ) eller kör man på ” kolla av innehållsförteckningen”? Den sistnämnda kör jag…

    1. 5 augusti, 2012

     Det finns en bra folder som du gratis kan få av kostdoktorn på en lista. Det är en kanonbra grund. Men därifrån måste du i alla fall hitta din väg.

     Du kan också titta på innehållsförteckningen men det finns skräpprodukter med få kolhydrataer som ex Finn Crisp som inte hör hit då det är mjöl, fullkorn och gluten. (Sen kan man naturligtvis väkja att äta det i alla fall, men mjöl och gluten är inte LCHF)

     Det finns också hemska Low carb-bröd som är rena kemilådan men med få kolhydrater. De är inte LCHF men Low carb. Vissa väljer dem, andra inte. (Och mina ord avslöjar vad jag tycker om produkten)

 3. Margareta Lundström
  5 augusti, 2012

  Jag ser fram emot den där fikan Anna!

  1. 6 augusti, 2012

   Detsamma. Jag är lite glad att stormen kom så vi fick kontakt. Som de säger, allt ont har något gott med sig!

 4. 5 augusti, 2012

  För mig är LCHF härlig nyttig mat utan kolhydrater i form av mjöl, pasta, ris och socker. Jag äter potatis ibland, rotfrukter då och då, frukt och bär varje dag samt lite mörk choklad till kaffet :). Är medveten om att detta är väldigt light-LCHF, men när jag började för ca 1,5 år sen försvann 7 kg direkt och därmed den eländiga ”gravidmagen” jag hatat och aldrig lyckats bli av med. Sen har jag varit viktstabil och väger precis så mkt som jag vill utan att bry mig. Äter på av ovan tills jag är mätt och äter också mkt ost som är min passion och finncrips. Jag är inte känslig alls för sockersug och kan alltså äta allt detta utan sug och utan viktuppgång. För mig är det fantastiskt!! Och jag tycker inte jag försakar något! När man ngn enstaka gång tar en glass eller smakar en liten bit kaka på kalas eller så, smakar det bara socker och inte gott! Jag är alltså glad utan! 😀 Din blogg har lärt mig massor och peppar mig när jag är bland sockerberoende släktingar haha. Gillar din filosofi!

  1. 5 augusti, 2012

   Åååå du tillhör det lyckliga gänget. Härligt! Tror många är lite avundsjuk på dig. Njut!

 5. 5 augusti, 2012

  För mig är LCHF härlig nyttig mat utan kolhydrater i form av mjöl, pasta, ris och socker. Jag äter potatis ibland, rotfrukter då och då, frukt och bär varje dag samt lite mörk choklad till kaffet :). Är medveten om att detta är väldigt light-LCHF, men när jag började för ca 1,5 år sen försvann 7 kg direkt och därmed den eländiga ”gravidmagen” jag hatat och aldrig lyckats bli av med. Sen har jag varit viktstabil och väger precis så mkt som jag vill utan att bry mig. Äter på av ovan tills jag är mätt och äter också mkt ost som är min passion och finncrips. Jag är inte känslig alls för sockersug och kan alltså äta allt detta utan sug och utan viktuppgång. För mig är det fantastiskt!! Och jag tycker inte jag försakar något! När man ngn enstaka gång tar en glass eller smakar en liten bit kaka på kalas eller så, smakar det bara socker och inte
  gott! Jag är alltså glad utan! 😀 Din blogg har lärt mig massor och peppar mig när jag är bland sockerberoende släktingar haha. Gillar din filosofi!

 6. EB
  5 augusti, 2012

  Tjena Anna,

  Här är man inte inne på din sida och så kommer man in och finner ett fullständigt kaos av roliga kommentarer och annat :). Starkt jobbat.

  Nej men seriöst. LCHF för mig är att kunna äta naturlig mat tills jag blir mätt utan att hålla på att räkna och andra dumheter (som att väga sig varannan minut).

  Jag tränar mycket och har därför fått öka på mångden protein något för att det ska fungera. En dag med mycket träning så ligger jag (antagligen för jag räknar sällan) på ca 50-100g kolhydrater vilket ju då innebär att jag inte äter LCHF enligt Skaldeman och dom värsta kolhydraträknarnas definition medans jag i perioder kan ligga under 50g. Jag äter mycket bär och grönsaker, någon rotfrukt slinker ner då och då men jag skulle aldrig röra industifetter eller spannmålsprodukter i någon form.

  Jag tror att en viktig sak för många är att kunna släppa fixering vid mat och vikt och helt enkelt bara slappna av.

  Vill bara avsluta med att säga att dina böcker helt enkelt äger allt annat som finns i Sverige. Dom är klockrena och jag har alla i min ägo.

  Hälsningar, Emil

  1. 6 augusti, 2012

   Hej Emil!
   Underbart att du hittat din nivå. Enligt mig äter du perfekt LCHF för din kropps behov. Antalet Kh är i min värld inte det som avgör utan kvaliten på Kh. Men så äger jag inte definitionen 🙂 Men jag arbetar ju egentligen inte med LCHF, jag arbetar med Naturlig kost med naturliga fetter. (Sen äter jag själv stolt LCHF, enligt definition. Skratt.)

   Njut av sommaren!

 7. Lise-Lott
  5 augusti, 2012

  Jag har också ätit LCHF sedan årsskiftet och är nu – 13,1 kg. Visst vill man ha snabb nedgång av vikten och läser lite här och där för att kanske kunna hitta det ultimata vilken man ändå inte hittar. Jag har plockar lite ax i från böcker, tidningar, bloggar känner jag att man kan få lite av allt och för mig har blivit lättare och anpassa så det passar mig och min kropp. För alla skriver inte på samma sätt och om jag inte fattar vad den ena skriver, så kanske plingar till om någon annan skriver om egentligen samma sak fast på ett annat sätt. Har flera böcker av dig Anna och jag tycker att du skriver på ett sätt som passar mig, men som sagt plockar ändå lite här och där. Speciellt roliga och goa recept.
  Något som hjälpt mig denna gång och hålla fast vid LCHF, är så klart min envishet och familj, men också att jag gör matsedel flera veckor framåt. Att familjen äter den mat jag lagar och +ar på med potatis, ris, pasta, bröd om de vill ha det. Och det underlättar verkligen att vi äter samma mat alla.

  1. 5 augusti, 2012

   Mmmm, det gäller att göra det enkelt. Blir vardagen för krånglig tappar man snart sugen och orken.

 8. 5 augusti, 2012

  När jag lade om kosten till LCHF för över 3år sedan så var det pga att jag alltid hade ont i magen och kännde mig uppblåst + att magen ”stannade”.

  En av orsakerna att jag ville prova var att det verkade vara just sån mat jag gillade: ”kött och god sås”(gillar inte ris & pasta men älskade bröd…)
  En annan orsak var att man inte behövde mäta, väga eller räkna utan att man åt tills man var nöjd!

  Gick ner från 82,5 till 74 på några månader och har sen pendlat mellan 72-73 i 2½år. Skulle vilja väga ca 67 men siffran är inte längre det viktiga i mitt liv…jag har kläder som passar nu som jag hade när jag vägde 65-67 och den största vinsten är att jag MÅR BRA!!!
  Min pollenallergi som jag medicinerat med 2 kortisonsprutor varje år är nästan helt borta(tog inga sprutor varken förra året eller detta och har klarat mig på kanske 3-4 Aerustabletter preis när gräset blommat och det varit en blåsig dag – annars inga symptom alls = LIVSKVALITE!!!)

  Idag känner jag inte att jag ”äter efter en viss modell” utan jag äter bra och riktig mat – som endel kallar LCHF för att få in det i ”ett fack”.
  Jag lyssnar på min kropp och äter när jag behöver – lite olika många gånger varje dag men oftast brunch kl.12 och middag vid 19 + lite ost & skinka däremellan.
  Jag sökte på nätet efter ”att äta varannan dag” då jag kände att frukost-lunch-middag gjorde att jag nästa dag inte ville ha något förrän vid 17-tiden och läste då om Periodisk Fasta.
  När jag läser ditt ”Pang-inlägg” blir jag arg på mig själv att jag skrivit ut begreppet i min blogg då det inte är något jag strävar efter – att fasta – utan mitt sätt att äta för att må bra…
  Det blir så dumt som du skriver – när en annan människa hör eller läser en sak – beroende på egna erfarenheter och behov tolkar man det på sitt eget sätt och det är lätt att man vill haka på allt och inte känna in vad som passar just mig själv!

  Tack för en bra blogg – och alla bra böcker jag köpt som du skrivit :O)

  1. 6 augusti, 2012

   Tack!

 9. eugenia
  5 augusti, 2012

  Tack igen Anna, men idag blev jag lite konfunderad. Jag trodde att jag visste på ett ungefär vad jag håll på med, men icke. Jag tror att jag en av dem som inte behöver kontroll, men kanske behöver det ändå. min vardag gör jag så enkelt som möjligt. Men jag håller på och känner efter hur min kropp reagerar på vissa produkter, jag har förstått att det finns ingen LCHF som passar alla, man liksom måste lyssna hela tiden, och det kommer att ta lång tid, jag har bara hållit på i 2 månader, och tycker att suget efter söt finns inte mera…….., elle suget efter bröd, borta också.
  tack igen,
  eugenia

  1. 6 augusti, 2012

   Skratt, inte meningen att röra till det. Eller jo, det var det nog. Vi behöver tänka till och lyssna på den egna kroppen.

   Men det som är viktigast är att om vi göra fel utanför LCHF men mår strålande – ja, då är det inte fel. Inte för just min kropp. Syftet är inte att göra rätt utan att må bäst!

 10. 5 augusti, 2012

  Tack Anna. du klargör så bra, jag är en typisk människa som inte vet vilket ben jag ska stå på när jag läser alla ”gör och inte göra”, men det är lite av det dilemmat jag står inför i många avseenden som sker i mitt liv inte bara maten, så dina ord ger mej en tanke på så mkt annat också, att stå på mina egna ben, att lita på min egna känsla av vad som är rätt för mej. Jag var i en rejäl svacka i sommar och tappade allt med kosten, och resultatet lät inte vänta på sig, allt jag hade bekymmer med i kroppen kom tillbaka som ett brev på posten, det gjorde att jag började sluka allt om vad som stod om LCHF, är det rätt metod för mej?, gör jag rätt? sen kom du tillbaka TACK! och jag fick klargjort för mej att Tålamod är det jag söker, och att känna min egna kropp på vad den vill ha. för det är som du säger, det finns inte en metod, utan den är individanpassad och det gäller att hitta sin ”variant” jag vet nu att jag har gjort rätt mellan aug 2011 och maj 2012 som jag mådde så bra av, även om jag ”bara” har gått ner 15 kg så är jag mkt nöjd med mina resultat för hur jag MÅR… Vikten kommer sen som jag förstår. har man som jag varit ”elak” mot min kropp i 25 år så får jag ge det tid, men jag har hittat dolt socker i vissa av mina varor jag har valt att äta, (kanske därför jag inte får nått annat resultat) så jag ska bli lite noggrannare att hitta sockerfria produkter såsom majonäs etc eller rent av göra själv. har ju dina bra böcker. så ’Tack igen Anna. tack för att du klargör och för att du är tillbaks.. ha det gott.. kram Anna-Carin

  1. 6 augusti, 2012

   Skickar lite extra tålamod och lite energi. Du gör mig stolt när du skriver att du ska våga lite på känlan av vad som är rätt för dig. underbart!

 11. 5 augusti, 2012

  Hej Anna!

  Jättebra inlägg! Du skriver alltid så klokt och sansat. Undrar om du skulle kunna förtydliga lite om det du skrev:

  Skaldjur, fisk, ägg, fågel och kött.
  Men här måste du ta hänsyn till om du har inflammatorisk värk, om du har sköldkörtelproblem…

  Själv har jag en seg sköldkörtel, men medicineras ej då jag bor i England och här räknas mitt värde TSH runt 5-5,9 inte som ”tillräckligt dåligt”… Har ätit ganska strikt LCHF i över 3,5 år och gått ner en del men vikten har definitivt inte normaliserats. Jag har många extrakilon kvar och går upp även på en rimligt liberal LCHF! Kan du ge några rekommendationer?

  1. 6 augusti, 2012

   Hej! Titta på mitt svar till Lotta L. 🙂

   Samt skriv in LCHF för viktminskning i SÖK-rutan. Samt läs ”Jag kan det här med LCHF! som finns i högerkolumnen. Kolla om där finns något.

   1. 6 augusti, 2012

    Tack Anna för råden, tyvärr är det ”been there, done that”…. 🙁

    1. 6 augusti, 2012

     Hm, kan vara att du gör allt rätt men din sköldkörtel sätter broms.

 12. Kattis
  5 augusti, 2012

  Du är med din breda kunskap och tydliga saklighet en sann klippa inom low carb/LCHF, vi är många som är oerhört tacksamma för dina råd men som med allt annat så kan man inte behaga alla så fortsätt för guds skull precis så som du alltid gjort för oss som värdesätter detta är dina råd ovärdeliga.

  1. 5 augusti, 2012

   Tack Kattis! Jag lovar. Och olikheter är nyttigt, hade varit skrämmande om vi alla tyckte precis likadant.

 13. Lotta L
  5 augusti, 2012

  Skönt att stormen är över ;)…

  Blir lite nyfiken på detta:
  ”Skaldjur, fisk, ägg, fågel och kött.
  Men här måste du ta hänsyn till om du har inflammatorisk värk, om du har sköldkörtelproblem…”

  Jag har hypotyreos, så vad har du för tankar om det?

  1. 6 augusti, 2012

   Hej Lotta L! Jo, om du har problem med skäldkörteln så kan det finnas en brist på selen och jod. Och då bör du så ofta du bara kan välja skaldjur framför andra proteinkällor. Eller kanske lägga till skaldjur till dina rätter på alla ställen där det passar. Skaldjur innehåller selen och jod och är vår naturliga källa här i norden för dessa mineraler.

   Dessa två mineraler är oerhört viktiga byggnadsstenar i T3 och T4, sköldkörtelhormonen. Har du brist på mineralerna kan kroppen inte bygga tillräckligt stort antal hormoner. Många hävdar att vi i Sverige har brist på både selen och jod på grund av att vi blivit rädda för salt (jodberikat) och att vi idag äter för lite skaldjur.

 14. Jill
  5 augusti, 2012

  Hej Anna!
  Bra att du lyft upp frågan om mätstickor, svält och att nolla!
  Har en fråga angående viktnedgång; Har hört från några som gått ner i vikt enligt LCHF och sedan slarvat och gått upp igen så svarar inte kroppen lika bra på viktnedgång andra gången. Vet du något om detta?

  1. Anna Hallén
   6 augusti, 2012

   Hej Jill! Japp, kroppen lär sig snabbt. Att tappa kilon är mot kroppens vilja. Att må bra är att jobba med kroppen. Därför kommer hälsan snababre än viktminskning.

   Extrakilon är kroppens reserv. Kroppens sparkonto. En överlevnadssäkerhet. Kroppen gör allt föt att överleve och därmed vill den behålla extrakilona, även om de är för många.

   Ju fler gånger du försöker gå ner i vikt desto duktigare blir kroppen på att hålla emot.

   Till slut fungerar ingenting. inte ens svält. Du måste skapa trygghet igen och det tar tid och tålamod. Något som de felsta saknar. I värsta fall tvingas du nu göra rätt, helt utan undantag, i många många månader UTAn resultat för att kunna lyckas. De flesta tröttnar där och provar något nytt.

   Det nya blir bara en förstärkning till kroppens försvar. Och problemet ökar.

   Så om vi nu låter LCHf bli ett ständigt prövande av nya saker kommer kroppen snart hantera även detta. Och vi får LCHFare som inte kan gå ner i vikt. (OBS” Det finns även andra anledningar, så jag skrev inte att alla som har problem har provat nytt hela toden)

   Vi vill snabbt och kroppen vill långsamt. Där har vi det stora problemet. Du måste hitta en livsstil som du kan hålla i 30 år och stå stabilt still i vikt. Kan du inte det så är det där problemet ligger. Inte på tallriken.

   Därefter kan du skapa viktnedgång.

 15. Cristina
  5 augusti, 2012

  LCHF till vardags är strikt, ingen frukt, inga rotsaker, en chokladbit ibland, inga sötningsmedel.

  Jag började i julas och gick ner en 8 kg på 3 mån och står nu stilla, på ett sätt är det trist men en större vinst är att jag känner mättnad som jag aldrig gjort tidigare, jag har en hyfsad stabil mens, jag lyssnar och lär mig massor om min kropp och mig själv. Detta är klart överordnat än viktnedgång just nu, de sista kilona tar jag till hösten.

  På båten, som i kväll, en liten slev mango-bön salsa till den grillade fläskfilen, för att det är supergott och resten av familjen skulle gå bärsärkargång om det inte serverades medan vi seglar. Skulle det trigga något så är det en bra simtur för att få tag i något jag skulle kräva… 😉

  1. 6 augusti, 2012

   Härligt Cristina. Vi kommer se att det finns en massa olika LCHF, alla är rätt bara grunden finns kvar.

   Artegen föda med mejeriprodukter.

   Sen finns det några skillnader gällande sötningsmedel (som jag personligen inte gillar), gällande nitriter & bacon (som jag personligen tycker vi ska begränsa) och processade produkter som nötmjöl, kokosmjöl mm (som jag personligen tycker att vi ska njuta av som lyx, inte vardag) … finns nog en del skillnader till. Men dessa var de som först kom i min tanke.

 16. 5 augusti, 2012

  Jag har alltmer börjat lära mig vad jag tål och inte tål. En liten färskpotatis någon gång går bra, men minsta lilla morotsbit triggar igång mitt sötsug. Pasta går fetbort, hehe, men en liten pralin efter en middag gör ingen skillnad. Man får prova sig fram och hoppas att ev bakslag blir små. Om jag är själv så kan jag inte stå emot sötbegäret om maken är hemma så hjälper han mig att inte springa till affären och handla godis…

  Sukrin och stevia gör min mun torr och konstig, så jag har märkligt nog lärt mig uppskatta sötfria små efterrätter. Gillade inte nötter så mycket förut men nu kan jag äta lite av det.

  För mig har LCHF mer och mer blivit mat som är ren, utan tillsatser, KRAV och ekologiskt och utan spannmål. Vilket konstigt nog gör att middagarna går fortare att laga.

  1. 6 augusti, 2012

   Visst är det spännande att en sak fungerar men inte en annan. Detta är en oerhört VIKTIG kunskap när vi söker runt på nätet och vill hitta tillåtna livsmedel. Tillåtna för vem? Och tillåtna för vilkeeet syfte?

   Det finns ju supernyttiga LCHF livsmedel som inte alls passar in vid viktminskning. Detta tillsammans med din unika biokemi gör det hela till ett spännande pussel.

   Lyssna på dig. Lägg till kunskap om kroppen och om livsmedel. 🙂

 17. 5 augusti, 2012

  Hej Anna
  Du skrev ovan i inlägget om skaldjur fisk ägg osv… Om du inte har problem med sköldkörteln?? Snälla förklara detta mer ingående.
  Mvh
  Monica

  1. Lotta L
   6 augusti, 2012

   Jag hade samma fråga, se Annas svar längre upp :).

  2. 6 augusti, 2012

   Hej Monica!
   Läs mitt svar till Lotta L. Hon frågade samma 🙂

 18. ANNA-M
  6 augusti, 2012

  Välkommen tillbaka! Jag har saknat dina kloka inlägg under sommaren (som tur är har Kostdoktorn.se varit rätt aktiv). Jag är så otroligt glad över att jag från början ”hittade hem” på era bloggar. Jag känner inget behov av att surfa runt på alla lchf-bloggar och ”informations-sidor”, allt jag undrar kan få vettiga svar hos er. Jag tillhör gruppen som VÄGRAR göra lchf till ännu en bantningsmetod och du Anna, du är den klokaste och”lugnaste” lchf:aren jag känner till och jag börjat landa i en stabil trygghet tack vare dej! LCHF för mig är lika med LUGN och det är jag jättestolt över 🙂

  1. 6 augusti, 2012

   Tack ANNA-M!
   Tror du sätter huvudet på spiken i dina rader – ”börjar landa i en stabil trygghet”.

   Det svåraste som finns för någon med viktproblem är att hitta en rutin där man står tryggt still, månad efter månad. Utan fungderingar och lämpande. Utan mat eller viktfokus. Utan den grunden, den tryggheten tror jag inte att det går att gå ner i vikt oh stanna där. man vet ju inte hur man gör nar man ”stannar där”.

   1. A-M
    6 augusti, 2012

    Tack för fint svar 🙂

    Kan inte nog tacka mig själv för beslutet att gömma undan vågen! I början kändes det som en omöjlighet att ”bara vara” men nu, 3 månader utan våg känns det fantastiskt! Fast jag sticker inte under stolen med att jag är sjukt nyfiken ibland 🙂

    Köpte en mugg i somras med texten ”en kopp bara vara” som en påminnelse de stunder jag känner mig ”svajig”.
    Ska nog skaffa en ”en kopp lugn” och ”en kopp tålamod” också, haha. OCH en med bild på dej! 🙂

    1. 6 augusti, 2012

     Ler stort. Kanske ska börja sälja Anna-koppar?

     1. A-M
      6 augusti, 2012

      Gört! 😉

 19. Monicas Mat
  6 augusti, 2012

  Individanpassade kostråd är seriöst, heja dig!

  1. 6 augusti, 2012

   Tack! Men svårt, speciellt på en allmän blogg. Jag ger läsaren ett stort ansvar.

 20. Katarina
  6 augusti, 2012

  Hej!
  Jag är ny på LCHF och har gått från att vara helt emot det (med motiveringen att jag inte tror på dieter utan föredrar att äta för hälsan!) till att vara helt med på din version av LCHF. Du skriver om inflammationsbenägenhet. Jag har haft svår psoriasis sedan tidiga tonåren och är 44 år nu. Redan i 20-års åldern tyckte jag mig känna en koppling mellan griskött (nitriterna?) och ökade besvär, t.o.m. ledbesvär. Vad tycker du man bör undvika om man har inflammationssjukdomar? Bacon och andra grisköttsprodukter? Funkar det att äta rent griskött utan tillsatser?
  Tack för fantastisk inspiration!

  1. 6 augusti, 2012

   Hej! Griskött innehåller tyvärr en hel del omega 6 (inflammatoriskt) och många känner av detta.
   I och med LCHF blir du naturligt av med många omega 6 källor (margariner, överdrivet användade av oljor, solrosolja i synnerhet, sädesslag) som tidigare inneburit en ökad belastning på din kropp. Men eftersom du redan har en inflammatorisk sjukdoma bör du kanske gå ett steg till och minska även griskött och även till viss del nöt.

   Fisk och skaldjur är mycket bättre val, nötkött från gräsbetesdjur är ett bra alternativ och fågel.
   Jag hade även föreslagit ett tillskott på omega 3 (EPA och DHA). Prova i 4-5 månader och utvärdera. Blev du bättre? Men det räcker inte med någon vecka, det är ingen medicin utan ska byggas in i din kropp, molekyl för molekyl. Tar lite tid 🙂

 21. hh
  6 augusti, 2012

  Varför kan du inte inse att vikten är hormonstyrd?
  Går någon upp 1 kg per år vid ad lib till +20kg och sen bantar ner till +- 0, och sen går upp 20 kg på ett år med ad lib, då måste något ha styrt upp vikten.
  Det är bara aptitreglerande hormoner som kan göra att vi fort går upp till den gamla vikten.

  Feta har leptinresistens, det är en vetenskaplig sanning.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Leptin
  http://en.wikipedia.org/wiki/Leptin
  lättläst blogg
  http://www.kahlin.net/noir/margarinutmaningen/kalorihypotesen.php

  1. 6 augusti, 2012

   Hur ser du på serotonin och dopamins inverkan? Samt hur stor del har leptin i förhållande till CCK? Till ghrelin? Till insulin? Till oxitycin?

   Tänk om det hade varit så enklet som att bara titta på leptinet. Så underbart det hade varit då.

   2010 skrev jag lite om leptin https://www.annahallen.se/hunger-och-stooor-overvikt
   2011 gick jag lite djupare https://www.annahallen.se/vad-paverkar-mattnad

   Så jag förstår inte, vem kan inte se att hormonerna påverkar?

   1. hh
    6 augusti, 2012

    Det kan bli fel på aptitregleringen på många sätt men en frisk person reglerar främst sin vikt med leptiet och feta har leptinresistens, därför är leptinet viktigast.

    ”Tänk om det hade varit så enklet som att bara titta på leptinet. Så underbart det hade varit då.”
    leptinresistens går inte att behandla, men LCHF minskar antagligen bara på leptinresistensen därför går många ner i vikt och det kan förklara att alla inte lyckas.

    Leptinbrist ger en sjuklig aptit det är känt i vetenskapliga studier, leptinresistens ger inte riktigt lika sjuklig aptit men det är samma hormonförändring, sötsuget många upplever kommer från leptinresistensen kan man misstänka.

    ”Så jag förstår inte, vem kan inte se att hormonerna påverkar?”
    Varför skriver du då inte i klartext att feta har en hormonstörning?

    PS om den nya medicinen mot leptinresistens verkligen fungerar så är all bantning historia.

    1. 6 augusti, 2012

     Hej igen hh!
     Du är en av få som är helt anonyma här på bloggen med en ej giltig mailadress. Du skriver som om du har svaret och faktan men inte vem du är och varifrån ditt facit kommer. Du anger inte din bakgrund utan kommer bara med en radda lösa påståenden. Men men, jag svarar i alla fall.

     Leptin styr inte den kortsiktiga mättnade, däremot styr ghrelinet den kortsiktiga hungern. Jag har varit fet. Hade jag störd en hormonstörning? Var är den nu? Varför skulle inte receptorerna kunna återställa sig? Varför kan inte hormoner reglera sig? Hur kan sötsug komma från leptinet? Leptin styr långsiktig mättnad inte sug som kommer från lågt blodsocker eller brist på dopamin eller serotonin.

     Är leptin viktigast för alla? Reagerar alla likadant? Hur förklarar du CCK som också är ett mättnadshormon (men kortsiktigt)?

     Vet du vad lhormonresistens innebär? Vad händer med receptorerna när hormonet ökar respektiv minskar?

     Vetenskapliga studier har också visat att sockerberoende inte finns, att kolhydrater mättar bättre än fett och att vi blir feta av fett… så alla studier är absolut inte bra eller tillförlitliga. Så för att kunna hänvisa till en studie behöver vi läsare veta på vem är den gjord, vad vill man mäta och vad jämförde man med? Vi behöver veta vem som gjorden den och i vilket syfte. Vi behöver också veta under hur lång tid genomfördes studien? 1 timme? 1 dag? 1 vecka? Resultatat blir nämligen oerhört olika.

     Av vilken anledning skulle jag skriva att feta har en hormonstörning? Mitt problem när jag var fet var inte leptinet. Jag var fet utan hormonstörning, jag var fet av att jag dopamin och serotoninåt. Jag är övertygad att det finna många varianter av orsaker till övervikt.

     Därmot tar jag upp hormonerna för att, precis som du säger, många har denna problematik.

     PS! Nej, men den kanske kan hjälpa några. Jag hade inte blivit hjälpt av ett piller som botar någon som jag inte hade problem med. Så glöm att det kommer ett mirakelpiller. Tyvärr.

     1. hh
      6 augusti, 2012

      ”Av vilken anledning skulle jag skriva att feta har en hormonstörning? Mitt problem när jag var fet var inte leptinet. Jag var fet utan hormonstörning, jag var fet av att jag dopamin och serotoninåt.”

      Övervikten var enligt dig själv ett hormonfel.

      ”Leptin styr inte den kortsiktiga mättnade, däremot styr ghrelinet den kortsiktiga hungern.”
      Varför kunde du inte skriva att leptin styr den långsiktiga viktregleringen?

      Smala som äter ad lib och är viktstabila under många år kan inte äta så ”rätt” under många år av en slump, deras vikt regleras av leptin, därför är dom viktstabila.

      Har jag automatiskt fel för att jag är anonym?
      Senaste forskningen om leptin kan du läsa om på
      http://scholar.google.se/
      Forskarna är inte anonyma.

 22. Kattis
  6 augusti, 2012

  Finns det någon bra linfröolja (vegetabilisk olja) som ger omega 3 när man är väldigt allergisk mot nötter, skaldjur och fisk?

  1. 6 augusti, 2012

   All linfröölja ger en bra nivå av ALA som i liten del kan ombildas till EPA. Tillsammans med DHA från elger kan du uppnå en ok balans.

   Tål man inte fisk är det dock viktigt att minska ner omega 6 intaget lite extra. Då finns till och med en fördel av att inte kunna äta nötter 🙂

   Välj gärna ekologiska ägg och nötkött från gräsbetande djur. Välj fläsk mer sällan.

 23. Anonym
  7 augusti, 2012

  Men hur mycket kokosfett är acceptabelt?
  Jag har helt tappat måtten för vad som är bra mängder mat numera.
  Är inte överviktig, så än så länge är det kanske inget problem och blir kanske inte så stort problem med mycket LCHF-mat som med mycket kolhydratsrik mat.
  Men känner inte hungerkänslor, bara ”nu räcker det nog”.

  1. 7 augusti, 2012

   Att äta mycket kokosfett är inte farligt, men om du äter för mycket komemr du inte orka äta annan mat och då missar du en massa som kroppen behöver.

   Kroppen vill också äta lite av många saker. Inte mycket av få.

   Jag brukar, mellan tummen och pekfingret, säga att 2-4 msk är en bra nivå. Men för sockerberoende kan mängden stiga en dag då suget är för hemskt. Jag brukar då rekommendera att äta sig övermätt. (Gäller inte alla för några får en belöning av att vara just övermätt)

 24. Charlotte
  20 augusti, 2012

  Det är ju precis detta som gör det så SVÅRT att ge råd, men framför allt att ge råd om att äta liberal LCHF till de som behver gå ner i vikt.
  Jag är ledsen, när jag ser att folk försöker äta så som”alla andra gör”men inte går ner i vikt, och de får inte råden att ät striktare – för det är tabu nuförtiden. Och nu menar jag inte dig, utan andra på andra forum…

Write a comment