Mat för värk

Grunden är som vanligt lågkolhydratkost med naturliga fetter!

Här behövs dock lite mer kunskap om vad som skapar värk och vad det finns för sorters värk. Nu kommer jag förenkla i massor för att du ska slippa en roman.

Mycket värk kommer från autoimmuna sjukdomar. Alltså när kroppens egna försvar slåss mot den egna kroppen. Vi vet att gluten är en stor bov här, men som tur är så är LCHF naturligt glutenfritt. Däremot kan även kasein vara en stor bov. Så minska mejeriprodukterna allt vad du kan. (Eller ta bort dem helt om du vill.)

Mycket värk är inflammatorisk värk. Så vi vill hjälpa kroppen allt vi kan till en bra balans vilket betyder minska omega 6 och överdriv omega 3.

Minska omega 6:
– som tur är så är LCHF utan margariner 🙂 Kanon!
– välj bort oljor så mycket som möjligt
– välj bort rött kött så ofta som möjligt. Rött kött är alla djur som har fyra ben 🙂
(När du väljer nötkött så välj från gräsbetande djur. Vilt är bättre än tamboskap.)
– minska ner på mejeriprodukter

Öka omega 3:
– välj fisk och skaldjur så ofta som möjligt
– komplettera med omega 3 kapslar

Sen finns det några saker som är antiinflammatoriska, antibakteriella och/eller fulla av antioxidanter. Och som inte har några negativa biverkningar. Häftigt eller hur? Värt att prova. (Gurkmejan som innehåller cucumin har en massa forskning bakom sig)

– lägg till 1 msk gurkmeja
– nyponpulver (GOPO)
– ät gärna ingefära
– 2-3 msk kokosfett

Sen har vi stressvärk som ger ”överbelastade” nervtrådar som skickar ut fel signaler om värk till hjärnan. Vandrande värk, fibromyalgi, diffus värk. Alla kostråd ovan kommer att hjälpa, men bara lite. Kosten är här inte en lika stor del. Den här värken brukar vara den tuffaste att lyckas nå bra resultat (för en kostrådgivare). Kroppen behöver tas ur sin ständigt höga ”beredskap”. Den orkar inte längre vara 100% påkopplad och beredd.

För att hjälpa till lite extra KAN magnesium ge en liten förbättring. Men resten görs med avspänning, Qi gong eller liknande, promenader (så mycket som just din kropp klarar av), massage (om du tål), vibbträning (5-12 minuter om du kan), fika med en vän, läsa bok, simma (om du kan), skrattyoga, spikmatta (kanske med en tunn T shirt emellan). Kortisolnivån måste ner för att värken ska minska. Du behöver rörelse och aktivitet, men utan att överbelasta. Balansen är hårfin.

Sist har vi försurningsvärk. Du sitter still och fel under många timmar med en otränad kropp. Musklerna blir fulla av mjölksyra och överbelastade av ensidiga små rörelser (ex musen vid datorn). Denna värk är den enklaste att motverka/ta bort och en värk som ingen av oss ska tillåta oss.

1. Upp och stå minst en gång i timmen. Veva med armarna, rör på huvudet, sträck på dig, vrid och vänd. Det tar kanske 60-90 sekunder. Den tiden har du!
2. Gå till ett gym och leta upp en PT eller gå till en sjukgymnast. Berätta vad du jobbar med och hur din arbetssituation är. Fråga vilka muskler som är för svaga och som du behöver träna upp. Be om hemmaövningar! (Gör dem!) Fråga vilka muskler som är för korta och som behöver töjas. Be om stretchövningar. (Gör dem!) Detta tar ca 10-12 minuter per dag. Den tiden har du!

Ta hand om dig!

 

Ook in het Nederlands www.annahallen.nl

Tidigare
«
Nästa
»

27 kommentarer

 1. joan
  10 januari, 2012

  Jaha, här gick det upp en liten liljeholmen för mig 😉

  Kämpar ju förtvivlat med värken också – och inser bara att det är två olika orsaker (som jag vet) som skapar värken. Både den inflammatoriska och stressvärken.
  Och det är väl den inflammatoriska som blivit så mycket bättre sedan jag ändrade mina kostvanor. På bara en månad hade den värk jag haft i åratal försvunnit – och utan att jag märkt det riktigt. Det var en insikt som kom en dag att jag inte hade ont i lederna – bara skönt med sådana insikter =)

  Däremot den andra värken, den som sitter i musklerna, den som vandrar runt och alltid är helt oberäknelig, den är bara aningen bättre. Muskler som inte kan slappna av, som inte går att massera känns för mig lite bättre i en varm dusch. Förstår att avspänning behövs i större grad, men lyckas inte med det tyvärr. Däremot är min varmvattenräkning hög 😉

  Tar flitigt numera mandel, berocca, ingefära i alla former. Ska ut och leta nyponpulver i hälsokosten, tycker bara att det låter sött.
  Har tagit gurkmeja och sedan slutat igen när den tog slut, märkte ingen skillnad när jag slutat och undrar om den hjälper mest till inflammationen eller vad?

  1. Anna svarar joan
   10 januari, 2012

   Gurkmejan är starkt antiinflammatorisk. Men får du ingen effekt av den så strunta i den. Lita på din kropp och vad som fungerar på den. Däremot ska man alltid prova ca 3 månader innan man ger upp. Kost är ju inga mediciner utan delarna som fungerar i kosten ska sakta byggas in i kroppen. Det tar sin tid innan balanserna är tipp topp, speciellt på en kropp som varit ”trasig” länge.

   tänk dig ett musik-mixerbord med tusen rattar, spakar och knappar. Ändrar du en så ska minst 25-50 andra sen justeras. Så fungerar din kropp.

 2. Maria
  10 januari, 2012

  Kanon. skall visa min mamma detta.
  Kan du inte skriva om hur man äter bäst när man under/överfunktion i sköldlörteln?

  1. Anna svarar Maria
   10 januari, 2012

   Lovar att skriva lite om sköldkörteln 🙂

 3. FrökenNilsson
  10 januari, 2012

  Hm, nu börjar hjärnan snurra (lr tankarna kanske….) jag har diagnosen endometrios och det är ju en inflammatorisk sjukdom…..
  undra om den kan bli bättre av att jag plockar bort även mjölkprodukterna?
  känns bara lite tråkigt……
  ”kräver” verkligen inget svar bara en reflektion från mej……
  Tack för ännu ett superbra inlägg <3

  1. Anna svarar FrökenNilsson
   10 januari, 2012

   Prova. Får du inga eller bara lite resultat är det kanske itne värt besväret. Får du en massa resultat, energi och livskvalité kanske mejeriprodukterna inte är lika viktiga. Det är alltid en balansgång mellan vinst och uppoffran.

 4. Jessica
  10 januari, 2012

  Var kan man köpa Fritt flyt?

  1. Anna svarar Jessica
   10 januari, 2012
 5. Linda
  10 januari, 2012

  Hej Anna,

  Hur många kapslar fritt flyt rekommenderar du?
  Har läst att man bör ha i sig 2-3 g/dag och det blir ju 6-8 kapslar/dag?

  1. Anna svarar Linda
   10 januari, 2012

   Gällande värk är inte omega 3 i sig det som gör tricket, utan balansen mellan omega 3 och omega 6. Så du måste äta mat utan för mycket omega 6. Annars blir det hopplöst att balansera. (Detta gör också att råden blir lite svävande. Hur många gram balanserar din kost?. Jag utgår från LCHF och att man vi värk minskar på kött. Men utan värk äter blandmat, fisk, kyckling och kött. Jag utgår också från att vi inte äter kött till 100% från gräsbetande djur eller frigående grisar som slipper kraftfoder)

   OM du inte har värk eller ADHD och äter fisk 3-5 gånger i veckan så rekommenderar jag noll kapslar. Då räcker maten. (När jag säger 3-5 gånger i veckan pratar jag inte om lax till middag fem gånger i veckan. Det kan vara makrill i tomatsås som snabblunch, några sillbitar med ägg till frukost, laxmiddag nn gång osv)

   Om du inte har värk eller ADHD men sällan äter fisk så rekommenderar jag 1 gr EPA/DHA per dag. (Du får se på just ditt märke hur mycket du ska ta, det beror på koncentrationen. med Fritt flyt blir det 4 kapslar per dag)

   Har du värk eller ADHD så brukar jag skämtsamt säga att ät så många du har råd med. Men ska jag ge en siffra så 1-3 gram EPA/DHA per dag. Eller 1-2 gram per dag och en massa fisk under veckan.

 6. Annika R
  10 januari, 2012

  Undrar hur man lättast får i sig gurkmejan? Utrörd i vatten?

  1. Anna svarar Annika R
   12 januari, 2012

   Många rör ut det i varmt te. Andra i kallt vatten, några i en smoothie.

 7. Carina
  10 januari, 2012

  Tack för välkommen information! Vettiga råd är svårt att få inom vården när man äter LCHF så det känns mycket värdefullt med dina råd Anna! Utveckla detta gärna mer fastän det blir en halv roman!;)
  Väntar på mer info om sköldkörteln som utlovats! Stort tack till dig!

 8. Eva Z
  10 januari, 2012

  Annika R; Jag tar en halv msk gurkmeja 1-2 gånger per dag. Lägger gurkmejan på skeden, in i munnen och sköljer ned med vatten. Precis som när man tar tabletter e.dy. Jag tycker det smakar hemskt att blanda ut i vatten och dricka. Jag har mindre värk med gurkmeja, har testat mig fram till min maxdos. Lycka Till!

 9. Gunilla
  10 januari, 2012

  Nyponpulver – bra mot artrit. Jag har köpt det i hästaffären, alltså affären där man säljer saker till hästar. Det är inte sött.

 10. Malak Madlom
  10 januari, 2012

  Tusen tack Anna för dina värdefulla råd, jag ska följa dem duktigt. Men Jag undrar angående kokosfett om det kan vara lika bra att äta färska kokosnöt, för det är svårt att hitta kokosfett. Och en sak till, häromdagen har jag läst om sesamfrön att den också fungerar som antiinflammatorisk och har serie livsviktiga effekter på kroppen, är det sant???
  Tack att du finns Anna.

  1. Anna svarar Malak Madlom
   12 januari, 2012

   Sitter just nu på itbildning och hinner inte kolla sesamfrön. Har dock inte hört det förr. Däremot är de en mra magesiumkälla.

   Kokosnöt ger inte samma mängd fett spom rent kokosfett. Det krävs lite för stora mängder… Du hittar bra kokosfett på hälsokosten. Med kokossmak eller utan.

 11. Farmor kaisi
  10 januari, 2012

  Ang. gurkmejan, läste jag nånstans att den måste gärna vara ihop med fett o eller svartpeppar, för att tillgodogöras av kroppen. Jag tar det i min morgonteet tillsammans med kanel, svartpeppar,1 tsk gurkmeja, 1msk kokosfett o några varv havssaltoxå. Vanilj o lakritstepåsar. Har oxå blivit av diffus ledvärk som jag dragits med i många år o lämnat det ena preparatet efter den andra oanvända. Visserligen äter jag givetvis omega 3kapslar två gånger/dag. (havssaltet framhäver alla smakerna behagligt!

 12. Åsa
  12 januari, 2012

  Förstår att omega 3 är viktigt och nyttigt, men jag får så extremt mycket mensblödning av att äta såna kapslar, VARFÖR?? Vet du om det är vanligt?? Jag står i alla fall inte ut med det, eller får jag tillräckligt med omega 3 genom maten så att det blir ett överskott av omega 3 i min kropp?? Så det är därför den reagerar så. Har ätit omega 3 kapslar i 4 månader man har slutat nu eftersom min sista mens höll på i 2 veckor. För övrigt ÄLSKAR jag LCHF-dieten, mår så mycket bättre nu, har ätit LCHF i 6 månader.

 13. 13 januari, 2012

  Bra skrivet om LCHF och värk, Anna.
  Har blivit så otroligt mycket bättre i min Fibromyalgi av LCHF, särskilt sen jag helt tog bort gluten. Om nån vill läsa lite mer om min hälsoresa, så finns ett inlägg om den på min blogg. Medverkar även i Året Runt den här veckan, där jag berättar om hur gott man kan må av just LCHF 🙂
  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/10/fibromyalgi-och-lchf/

 14. 23 januari, 2012

  Hej Anna!

  Jag skulle vilja be om lite råd. Min familj och släkten på min mans sida äter LCHF. Vi äter för att vi mår bra av det och ingen behöver gå ner i vikt. Men… jag skulle vilja att min mamma testar denna kost för hon har levt med värk så länge jag kan minnas och hon är dessutom överviktig. Tyvärr så fnyser hon lite åt vårt val av kost, hon accepterar det men det lyser igenom att hon nog tycker att vi är lite konstiga som äter denna ”modediet”.

  Jag har hört några solskenshistorier om folk som har haft värk och blivit bättre efter att ha testat LCHF och jag vill så gärna att min mamma ska må bra.

  Jag vet själv hur icke-motaglig jag själv är när jag inte tror på något, så jag undrar om du har några tips på hur jag ska lägga fram detta så att hon vill testa. Hur länge tror du att hon skulle behöva prova för att se resultat… 8 veckor, 12 veckor, mer? Kan det hjälpa att börja med att enbart utesluta gluten och äta gurkmeja om hon tycker omställningen blir för stor?

  Jag funderar på att om hon accepterar att prova så kan jag skriva veckomenyer med färdiga recept och inköpslistor (har dina två receptböcker och ska inhandla den med inriktning mot familjen också, så jag har en hel del recept att utgå ifrån). Jag kan baka LCHF-bröd om hon vill ha det till frukost. Allt för att hjälpa henne.

  Ha en trevlig dag!
  /Erika

  1. Anna Hallén
   23 januari, 2012

   Svårt att hjälpa mågon om de inte vill själva…. Hoppas att du hittar ett sätt

 15. Sheridans
  15 september, 2012

  Gurkmeja och lchf-mat i all ära. Klart vi alla mår bättre till en viss gräns men man ska inte heller tro att ät detta så botas du från allt. för så är inte verkligheten.
  Jag har provat det mesta en period då jag inte accepterade min sjukdom. Det ända som hände var att jag kände mej lurad…åter igen.
  Jag själv äter Gurkmeja dagligen men jag har aldrig kännt någon skillnad å jag har inflammationer i mer eller mindre hela muskelaturen.

  Lchf är oxå det rätta att äta, helt klart men det ända som händer för mej är att jag går ner i vikt och mår allmänt bättre men någon värk försvinner inte alls.

  Så jag menar inte att kritisera men man ska inte slå upp allt med Gurkmeja, Nypon, Ingefära mm…mm som mirakel som alltid gör nytta.
  För inget av detta har hjälpt mej.
  Däremot säger jag inte att det inte hjälper någon…..

  När man har kronisk värk så går man gärna på vad som helst och man blir väldigt nedslagen i skaften varje gång et visar sig inte ”göra underverk” så man få kasta sina kryckor.

 16. Jonna Eriksson
  9 mars, 2015

  Hej!
  Om jag har ett nyponpulver med hela nyponet, är det då GOPO?
  Eller det är bara vissa märken som innehåller har detta? Har googlat, då är det bara två märken som har dessa, kan det stämma? Vill inte köpa grisen i säcken 🙂 Tacksam för svar

  1. 20 mars, 2015

   Det står på innehållsförteckningen om det innehåller GOPO. LitoMove och Move är två bra val.

 17. Monica
  13 juli, 2018

  Var hos reumatologen igår och troligtvis har jag drabbats av Psoriasis Artrit. Läkaren poängterade noga att jag absolut inte fick äta gurkmeja då detta påverkade levern. Kan det vara möjligt?

  1. Anna
   30 juli, 2018

   Jag förstår inte logiken. Men överdos av gurkmeja är absolut inte bra. Det håller jag med om.

   Den här vill du nog läsa
   https://www.annahallen.se/tarm/

Write a comment