lchf för familjen

LCHF och barn

Ja, i en debatt hinner man inte säga många ord. Skulle vilja lyfta några saker till som jag tycker är viktiga.

Det första och viktigaste är att LCHF viktrminskning naturligtvis inte är samma som LCHF för barn. Precis som kalorikunskapen för bantning inte är samma som kalorikunskapen i tallriksmodellen för barn. Det säger ju sig själv. Tror den andra sidan vet detta men väljer att missuppfatta. Det är lite synd och gynnar inte debatten.

Nästa sak jag vill lyfta är alla som säger ”Jamen det är bara att äta mindre och träna mer” Fast… vad har det med barn att göra? Eller är det för att barn börjar bli tjocka som de säger så? Jag tror att de som använder detta uttryck är människor som mår bra på tallriksmodellen. Deras kroppar tål helt enkelt den kosten. MEN för alla som inte gör det. För alla som kämpar med vikt, har ont i magen, problem med värk mm För alla barn som är trötta, har ont i magen, svårt med koncentrationen, aggressivitet mm… Ja, för alla dessa kanske en annan kost kan vara intressant?

Vad är då LCHF för barn?

Ja, helt vanlig mat men vi tar bort alla sädesslag, vilket betyder all pasta, alla flingor och alla mackor. Vi tar bort socker och all färdigmat. Vi tar bort konstgjorde fetter som margarin. Vi lägger inte till något. Behåller bara naturlig mat. Är detta verkligen farligt? Kan man få brister av detta?

NEJ! Kosten blir natutlgt glutenfri, vilket är kanon. (Japp, Charlotte håller med. Ler varmt) . Kosten blir INTE fiberfri. Nötter innehåller fibrer. Grönsaker innehåller fibrer. Fiberhusk till våra pannkakor innehåller underbara fibrer. Fattas vi några vitaminer? Nej, vilka vitaminer finns i mackor som inte finns någon annanstans? Inga!! Fattas vi några mineraler? Nix, vilka mineraler finns i mackor som inte finns någon annanstans?

Så var är faran?

Svårt att variera? Jag har så svårt att förstå den frågan/påståendet. Varierar vi vår kost med pasta pch macka? Jag trodde det var tillbehören som vi varierar med 🙂

Massa fett? Jag blir så trött. Det går inte att äta massa fett om du inte blockerar mättanden med kolhydrater. Försök att äta smör med sked. Det är inte många matskedar innan du nästan mår illa. Smaksätt med kakao. Nja, det går inte mycket bättre. Det är bara mättande och beskt. Men tillsätt nu lite kolhydrater. Socker och havregryn. NU först kan du överäta. Det är denna mättnad och detta stopp UTAN kolhydrater som vi använder oss av. Vi blir snabbt nöjda. Vill inte ha mer och slutar äta. Det blir inte en massa fett för vår mättnad fungerar.

Så, vad är farligt?

Vi äter helt vanligt kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg. (Inte i överdrift utan faktiskt i samma mängd som Tallriksmodellen)
Vi äter grönsaker och barn även rotfrukter. (Om inte barnen fått åldersdiabetes)
Vi äter nötter.
Vi äter (om vi kan hantera) bär och barn sötar sina efterrätter med frukt. (Inte som mellanmål)
Vi äter bara naturliga fetter. Inte massor, men så vi blir mätta och nöjda.

Hur kan då en måltid för ett barn se ut?
Sesampanerade fiskpinnar med blomkålsmos.
Taco med köttfärs, ost, keso, creme fraiche, salsa, en massa grönsaker i olika former med ostnatchos.
Hamburgare med hemmagjord osötad ketchup och mandelbröd med sesamfrön.

Låter det skadligt? I min värld låter det helt fantastiskt nyttigt. Nyfiken på mer? Min bok LCHF för familjen är full av kunskap och recept för barn och tonåringar.

56 kommentarer

 1. FrökenNilsson
  15 februari, 2012

  låter precis som det jag vill ge min gosse!
  denna enkla mat kan väl inte vara svår att fatta…..
  Bra sagt!!
  längtar till leverans av din nya bok…….

 2. Laila
  15 februari, 2012

  Vad bra du skriver, som vanligt. Så lättfattat!!

 3. Anna
  15 februari, 2012

  Kan inte bli mer klockrent! Hur kan det som är naturligt vara farligt??? Du är helt enormt bra på att förklara det mest basala på ett korrekt, teoretiskt sätt och få gemeneman att förstå logiken…och kanske också få en del professorer och läkare att fatta grejen och sätta sig in i det individuella som finns inom LCHF. Att de sedan hänger upp sig på bokstäverna LowCarbHighFat och tolkar det som NoCarbMegalotsofFat…är intressant…High Fat för mig innebär Fullfeta naturliga fetter och det KAN du inte överkonsumera om du äter rätt i övrigt…precis som du tydligt lyfter fram! Kram och keep up the good work! Du är en förebild! Kram Anna

 4. Anna Haeggman
  15 februari, 2012

  Sedan drygt ett halvår tillbaka ger vi våran son kost enlig ovan. Han är tre år och har diagnosen autestisk.
  Aldrig har vi haft ett nöjdare och gladare barn. Han vill, hjälper till, försöker prata och arga utbrott är sällan förekomma. Allt det var precis tvärtom förut. Och skillnade kom snabbt. Vi började på våran semester i sommras. Efter två veckor på lchf kost var det dax för dagis igen. Gissa om de blev förvånade??!!! Dom undrade vad som hänt. 😀 Problemet är att de får ju ingen särskilt kost i dagis till honom fast det märks så väl vad han mår bra av. Men jag har pratat med de och de gör det bästa av situationen. Frukost får han ALLTID hemma. Jag vill inte att han ska börja morgonen med fruktyoughurt, sockrade flingor och vitt bröd. 🙁 Till lunchen ger de honom av det som finns men anpassar så gott det går. Han får köttet, såsen och extra smör på grönsakerna. Så ofta jag hinner hämtar jag innan mellis men annars har jag tagit med finn crisp el hembakade frökex som han får istället för mjuk smörgås. Säger att de ska ta rejält med smör och pålägg på så det mättar bra och han inte berhöver äta så många. Frukt och grönsaker till det får han oxå.
  Bättre än så får vi det inte på dagis men det räcker. Han mår idag toppen och det är en fröjd varje morgon att få mötas av hans glada blick.
  Tack för dina böcker! (särskilt skitungeboken! 😉 )
  Kram Anna och lilla Melwin

 5. Ulla
  15 februari, 2012

  Har du tips på mellanmål till 8 månaders barn som inte går upp i vikt som han ska? Han äter på mamma morgon och kväll, ibland någon extra gång (troligtvis för lite), gröt på morgonen, med smörklick och hemmgjort mos lunch och middag. Barnsvårdcentralen tyckte två mellanmål skulle vara bra, men vad?
  Boken är beställd, så jag går i väntans tider.

  1. Linda M
   15 februari, 2012

   Min lilla åt äggröra med smör och grädde till frukost. Gav korta grönsaker typ broccoli, morot, sötpotatis korta mjuka med smör på men inte mosade. Hoppas du hittar något som fungerar. Kolla också vilka kurvor de använder att jämföra med. Ammande barn och barn som har tillägg eller välling följer inte samma kurvor och ska inte det heller.:)

   1. Linda M
    15 februari, 2012

    Kokta ska det stå 🙂

 6. Maria
  15 februari, 2012

  Jubiiii om en uge er det ud og köbe inspiration til börnemaden 🙂

 7. Monicas Mat
  15 februari, 2012

  Tänk om det var så enkelt att barn bara åt det föräldrar fick bestämma om, men det är det inte alltid – http://monicasockerfritt.blogspot.com/2012/02/forbjuda-bullarna-hjalper-inte-alltid.html

 8. Mats
  15 februari, 2012

  Såg debatten och förstår att det kan vara svårt att få fram ett budskap på så kort tid.
  Jag undrar hur resultatet blir om man hemma har fett som energikälla och i dagis och skolköken har kolhydrater som energi. Eftersom det känns lite dubbelt så har vi tänkt att vänta med att ge barnen lchfinriktad mat. Några tankar om detta?

  1. Anna Hallén
   15 februari, 2012
 9. Hanna U
  15 februari, 2012

  Gud så bra skrivet!! Tack.
  Jag har fått MASSOR med påhopp om att våran 3 åring äter lchf.
  Nu vet jag vad jag kan säga nästa gång dom hetsar upp sig 🙂
  kram//Hanna

 10. Eva-Lena
  15 februari, 2012

  Bra skrivet Anna! Först läste jag ” vi äter grönsaker och barn”. Ja, protein som protein 😉

 11. 15 februari, 2012

  Måste börja med att säga att jag tyckte dina kommentarer under debatten var väldigt bra, men håller med om att det är lite tid att få fram allt på.

  Jag får ofta kommentarer från folk, när de får veta att jag äter LCHF, med frågan om det inte är svårt att variera kosten (de tror väl att jag äter kött och bearnaisesås jämt). Men jag säger alltid att jag äter en mer varierad kost nu än jag gjorde innan jag började med LCHF. Så många goda tillbehör som jag har hittat tack vare den här kosten gör att maten aldrig blir långtråkig eller lika. 🙂

  Min son, 6 år, äter samma mat som oss hemma och jag märker skillnad på skoldagar och lediga dagar. Skoldagarna är han ofta hungrigare (har ätit pasta/ris/potatis till lunch och smörgåsar som mellis) och på lediga dagar klarar han sig ofta lika länge mellan måltiderna som vi vuxna.

  Jag ser fram emot din bok för familjen! Och tack för alla bra, informativa inlägg här på din blogg.

 12. 15 februari, 2012

  Anna, du måste vara med igen och debattera!
  Du är precis vad ”vi” behöver för att folk ska lyssna och ta till sig info!

 13. 15 februari, 2012

  Heja dig Anna! Du är klok och jordnära och så himla okontroversiell, du förklarar tydligt och lättfattligt. Det är inget mysko med lchf, det är ingen sekt, man måste inte vara arg på alla som väljer att äta på annat sätt, man kan mötas med respekt och nyfikenhet. För mig symboliserar du allt detta. Och du stärker mig i MINA val med ditt sätt, dina böcker, din app, din underbara blogg. Tack!

  1. Anna Hallén
   15 februari, 2012

   Tack Annika! 🙂

 14. Svartlok - Den där Teskedsmamman
  15 februari, 2012

  Men tack vilket underbart inlägg!!!

  Jag försöker få över barnen på lchf här hemma, men har en som matvägrar och DÖR!!! av grönsaker… de andra 3 går bra… Men så kommer man till skolan, man kan inte få ”specialkost” utan läkarintyg, men är man vegetarian går det bra, varför?

 15. Johanna
  15 februari, 2012

  Hej!

  Jag håller med alla andra som skriver: bra sagt! Jag mår helt klart bäst av lchf och skulle gärna vilja ge min son lchf mitt problem är dock att han är allergisk mot mjölk (som håller på att växa bort. Vi har börjat använda smör men är försiktiga med mjölk som inte är upphettad), ägg, fisk, nötter och jordnötter. Det gör att jag tycker att det känns svårt att laga lchf åt honom. Har du några tips?

 16. Britt
  15 februari, 2012

  Bra skrivet! Det är så jag också resonerar kring lchf och det är trist att inte motståndarna är intresserade av att lära sig om lchf utan alltjämt hakar upp sig på att vi skulle äta mycket mera kött än ”vanliga”. Att säga att lchf är barnmisshandel är ju absurpt när man i själva verket ger dem bra protein, mer grönsaker än många som oreflekterat äter vanlig kost och bra fettkällor… Jag hoppas att du lyckas locka/lura/tvinga in moståndarna på din blogg så att de kan läsa och lära sig om vad lchf verkligen är och kan vara för olika människor. Du är grymt bra!

 17. Carola
  15 februari, 2012

  Hej Anna

  Har först nu kunnat se debatten på nätet och jag bara måste säga att du var toppenbra. Ställde rätt frågor på ett lugnt och sakligt sätt. Dig vill jag absolut se fler gånger i rutan gärna uppbackad av fler läkare (så inte Andreas alltid står där själv som medicinsk expertis) och/eller forskare som har förstått hur bra LCHF är.

 18. 15 februari, 2012

  Jag kan bara sälla mig till kören – snyggt jobbat Anna!
  Nu får jag erkänna att jag inte klarade av att se debatten till slut, jag blev för frustrerad och irriterad på den bitvis låga nivån. Men det var en fröjd att se hur du mitt i detta kunde behålla lugnet och sätta fingret på vad det här egentligen handlar om – riktig mat.
  LCHF i media handlar nästan uteslutande om att gå ner i vikt, och jag förstår att folk ryggar tillbaka om de tror att man ska använda en viktminskningsmetod till fullt friska barn. Därför är dina argument så otroligt viktiga i debatten. För hur i hela världen kan någon på fullaste allvar mena att riktigt mat är sämre för ett barn än risifrutti, mackor och makaroner??

 19. Anna Haeggman
  15 februari, 2012

  Sedan drygt ett halvår tillbaka ger vi våran son kost enlig ovan. Han är tre år och har diagnosen autestisk.
  Aldrig har vi haft ett nöjdare och gladare barn. Han vill, hjälper till, försöker prata och arga utbrott är sällan förekomma. Allt det var precis tvärtom förut. Och skillnade kom snabbt. Vi började på våran semester i sommras. Efter två veckor på lchf kost var det dax för dagis igen. Gissa om de blev förvånade??!!! Dom undrade vad som hänt. 😀 Problemet är att de får ju ingen särskilt kost i dagis till honom fast det märks så väl vad han mår bra av. Men jag har pratat med de och de gör det bästa av situationen. Frukost får han ALLTID hemma. Jag vill inte att han ska börja morgonen med fruktyoughurt, sockrade flingor och vitt bröd. 🙁 Till lunchen ger de honom av det som finns men anpassar så gott det går. Han får köttet, såsen och extra smör på grönsakerna. Så ofta jag hinner hämtar jag innan mellis men annars har jag tagit med finn crisp el hembakade frökex som han får istället för mjuk smörgås. Sagt till att de ska ta rejält med smör och pålägg på så det mättar bra och han inte berhöver äta så många. Frukt och grönsaker till det får han oxå.
  Bättre än så får vi det inte på dagis men det räcker. Han mår idag toppen och det är en fröjd varje morgon att få mötas av hans glada blick.
  Tack för dina böcker! (särskilt skitungeboken! 😉 )
  Kram Anna och lilla Melwin

 20. Svea
  15 februari, 2012

  Bra om barnen får äta frukt o enligt en läkare som är lchfexpert kan man visst äta kolhydrater , typ ris o pasta men i begränsad mängd!hörde honom på radio nyligen då han sa detta.. Jag tror att det finns många varianter på lchf o enligt mig o fler med mig finns det extrema yttringar även inom detta .. Bra med en sund inställning till lchf så kanske fler lyssnar o kan ta till sig detta..

  1. Anna Hallén
   15 februari, 2012

   Kolhydrater är inget gift. Håller med. Men gluten ÄR! LCHF komemr alltid att vara glutenfritt. Läs mer om gluten och påverkan i hjärnan. Obehaglig läsning!

   Visst kan barn äta frukt och ris. Bara det inte triggar till överätande och emd dagens utbud är det lätt att det blir så.

   Sen att det är bra… nja snarare helt ofarligt. Vad skulle vara bra? Alltså bättre än mat?

 21. Eva Z
  15 februari, 2012

  Hej Anna, längtar efter Din senaste bok. Hoppas på många fler efter hand. Du är så mångsidig och behandlar flera område med kosten som utgångspunkt.
  En tanke efter debatten; varför är det så svårt att förstå bra råvaruval?, att kolla innehållsförteckning så det inte (som det så ofta gör) innehåller sådant som vi inte vill ha, utfyllnad, smakförstärkare m.m.. Att ta upp GI som hög/bra kvalitet känns som ett hån.
  Får ”experter” lov att vara SÅÅÅ dåligt pålästa och ”luras” på detta sättet?
  Det finns fler experter på LCHF, kolesterol och fett som borde kallas in i framtiden. Missförstå mig inte tycker att KostDoktorn är mycket bra men det skadar inte med draghjälp.
  Måste också säga att Katrin är en frisk fläkt, hon visar att hennes LCHF funkar på henne och hon når en annan läsekrets som är van vid hennes sätt och språkval. Katrin får oss att tänka till, om vi inte satt kaffet i vrångstrupen först ;-), Vi läser, förhoppningsvis undersöker och tar reda på om det kan stämma.
  Precis det Du säger till oss att vi ska göra, nöj Er inte med En förklaring! Katrins sätt och språkval är inte alltid det bästa men det sätter uppenbarligen fart på blodomloppet!
  Jag själv föredrar tonen och respekten som finns här hos Dig och på Din sida. Du uppmanar oss ” var rädda om varandra ”.

 22. Lchf livet för Gottelisa
  15 februari, 2012

  Du var så saklig och säker i debatten Anna. Synd att dem inte var pålästa. Dem vet inte vad LCHF är dem tror att det är NCHF. Då är det inte lätt att få fram bra saker på så kort tid när så viktiga saker som kost till barnen skall diskuteras.
  Jag och min familj har ätit den här kosten i över ett år. Vi är 70 kg lättare tillsamman och det fungerar bra. Skall köpa din bok så jag får lite nya tips. Jag länkar ditt inlägg på min blogg för att jag tyckte det var bra skrivet.

 23. Roffe
  15 februari, 2012

  Hej Anna och alla bloggare!

  Som vanligt kommer Du med bra och kloka ord, Anna.
  Jag har en liten vädjan om hjälp.
  För någon tid sedan skrev LSV kostråd till kommunernas kostchefer ang. skolmaten. Den var så skriven att cheferna tolkade det som en lag och man var tvungen att följa den men som visade sig vara en feltolkning.
  Nu undrar jag om någon vet, om samma kostråd utgick till äldrevården, var kan man få tag på den bloggen och fram för allt vettiga och bra kommentarer.
  Med hopp om hjälp, hälsar jag Er alla Roffe.

 24. 15 februari, 2012

  Jag tyckte ni skötte er oerhört bra i debatten! Jag blir så tosig på de som säger ”ät lite av allt” … det går ju inte?! Det innebär lågfettsprodukter som är 1000 ggr farligare med alla sina tillsatser än vanlig hederlig creme fraiche eller grädde.

  Jag förstår liksom inte hur de tänker? Min syster ger sina barn mycket smörgåsrån och de är alltid trötta och irriterade och hungriga – inte konstigt va? Och hon vill inte fatta varför barnen hellre vill äta köttpålägg och smör än brödet på tallriken. Det är så naturligt i oss att äta detta att det borde vara självklart. Men som hängiven tallriksmodellsmänniska blir hon blind. Väldigt synd om barnen… tycker det är mer misshandel än att utesluta mjölprodukter…

  Det är så klart att vår diet idag skadar oss. Jag arbetar på ett äldreboende där våra 90-åringar har barnbarn som dör innan dem i cancer, övervikt, sjukdomar, diabetes! Hur sorgligt är inte det? Någon har ju hänt, varför vaknar inte dietister upp och inser fakta?

  Jag kommer aldrig ge mina barn mjölprodukter. Oavsett vad alla andra omkring kommer säga. Potatis är okej, men längre än så sträcker jag inte mig.

 25. Kattis
  15 februari, 2012

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article14369639.ab

  Denna chatt om barnfetma borde ju du ha gjort istället för Katrin, du KAN ju ämnet barnfetma och LCHF. Då hade säkerligen både frågorna och svaren blivit lika seriösa som ämnet i sig.

  1. Anna Hallén
   15 februari, 2012

   Tyvärr vill de ibland ha debatt och spänning. Inte saklighet och balans.

 26. Dez
  16 februari, 2012

  Heeej!

  Jag behöver hjälp. En del säger att man inte skall steka i margarin vad ska jag steka med olja??

  1. Anna Hallén
   16 februari, 2012

   Stek i smör eller i kokosfett

 27. IdePer
  16 februari, 2012

  Barnmisshandel??????? Nu gick väl ändå Claude Marcus över gränsen! När CM på minst sagt illa övertänkta grunder bestämmer sig för att avlägsna delar av magsäcken på barn (och vuxna), och således stympar dem för all framtid, då vill han säkert inte kalla det för misshandel.

  Frågan är väl om detta inte är en särdeles öm punkt för vår gode professor. CM har i flera år ägnat sig åt denna högst tveksamma metod för att avhjälpa fetmaproblemet.

  Hur har det gått? Har hans patienter fått ett bra liv efter detta groteska ingrepp. Eller måste de resten av sitt liv leva restriktivt på ett socialt handikappande vis? Och vad har det hela kostat? Både sjukvårdens kostnader och de mänskliga kostnaderna är mycket intressanta att utreda. Vill CM medverka här?

  Fick CM:s patienter (eller deras föräldrar) reda på att kosten med lätthet kunde ändras, som ett alternativ till det amputerande ingreppet? Säkert inte!

  Om kunskapen om de högst verkliga fördelarna med LCHF blir var mans egendom kommer CM och hans kollegors ”misshandel” av sina patienter att bli uppenbar. Många kommer att ställas till svars. Ur CM:s synpunkt får detta inte ske!!!

  Alltså; alla magsäcksopererade (och föräldrar till dessa), hör av er/gör er hörda, och ställ de som misshandlat er (era barn) till svars. Det fanns en annan, och bättre, lösning. Var det inte er rättighet att få veta det?

  IdePer

  1. Anna Hallén
   16 februari, 2012

   Jag blir så ledsen när man opererar barn! Eller tvingar dem till svält.

 28. Koff
  16 februari, 2012

  Dez jag kör med smör och ibland droppar jag ut med några droppar rapsolja eller så kan man använda bregott som innehåller båda delarna. Håll dig borta från solrosolja och majsolja dom har väldigt hög allergikvot.

 29. Tisdag
  16 februari, 2012

  Snyggt jobbat! Hoppas att se dig mer i debatten.

  1. Anna Hallén
   16 februari, 2012

   Tack!

 30. Elvira
  16 februari, 2012

  Men det är ju först som när man slutar äta tallriksmodellen och börjar äta LCHF som man inser att man inte tålde den tidigare skiten men man trodde bara att det är såhär man ska må! En som alltid varit smal men provade på detta bara för att bli av med 5 kg efter tredje graviditeten! Nu har 3 år gått och jag kommer aldrig gå tillbaka 🙂

 31. Jeanette H-H
  17 februari, 2012

  Var finns länk till det där om gluten och hjärnan? Vill så gärna visa min man som vill ge våra barn gröt och bröd. Han är förtjust i fullkornsrågbröd och mysli medan jag äter LCHF sedan två år. (Jag lagar maten så vi äter alla LCHF när vi äter middag hemma)

  1. Anna Hallén
   19 februari, 2012

   Googla på all forskning som Charlotte Erlandsson Albertsson har gjort om ”gluten och hjärnan”. Du kan också hitta en massa om du googlar på ”paul shattock espa research” så hittar du ännu mer. Där finns en alldeles ny studie. Inriktad på gluten, kasein och autism. Men det den forskningen ger är vad gluten gör i din hjärna.

   Det verkar vara som att tarmproblemen är det lilla i det hela.

 32. Maria
  19 februari, 2012

  Har ätit LCHF i 1,5 år nu och mår bara bra. Våra två söner äter även de LCHF. Men ibland undrar jag om de får i sig tillräckligt med kalk. Vad bör man tänka på för att växande barn ska få i sig tillräcklig mängd?

  1. Anna Hallén
   20 februari, 2012

   Vi har fått lite kalkfnatt i Sverige. Tänk att i alla länder där man inte dricker mjölk så mår barnen strålande. Och att i Sverige där vi till och med dricker mjölk som vuxna har vi världens sämsta statistik på benskörhet. (eller kanske just därför) om ni äter varierat och grönsaker ingår som en naturlig del så finns det ingen grund för oro. Kalk finns ju inte i mjöl och socker så valet LCHF påverkar inte kalkintaget.

   1. Maria
    20 februari, 2012

    Tack för ditt svar och tack för en BRA blogg!

 33. Malin R
  24 mars, 2012

  Hej alla kloka människor!
  Jag behöver lite råd/pepp!
  Jag och min man äter LCHF sedan tre år och jag mår toppen. Gick ner 23 kg på 8 mån och har hållit det sen dess.
  Hemma lagar jag LCHF-mat till oss vuxna men lägger till pasta/potatis etc. till barnen. De är 3 resp. 4,5 år och deras vikter är i den låga delen av ”normalspannet” enl. BVC, 3-åringen väger 12 kg och 4,5-åringen 13,5 kg. På förskolan äter de som alla andra, alltså skolmat enligt SLV. När mina barn nu äter mycket fett OCH dessutom kolhydrater, kommer de då att bli tjocka? Eller är det så att det extra fettet gör att de äter mindre av all mat och blir ännu smalare? Hur ska jag tänka och göra? Ska jag ta bort spannmål och annan stärkelse helt här hemma? (Vi är redan strikta med sötsaker) Jag vill ju ge dom bra och naturlig mat, sådan mat som gör att jag mår så bra nu. Men samtidigt vill jag inte att de ska bli smalare, det finns ju så lite att ta av. Blir man alltid smalare av LCHF? Jag blir ju inte det nu längre men jag är ju vuxen och helt färdigutvecklad. Hur blir det för små barn som äter LCHF hemma och skolmat i förskolan? Högt insulin på dagen och fet mat på kvällen.
  Jag är ytterst tacksam för alla tips och råd jag kan få!

  1. Anna svarar Malin R
   27 mars, 2012
 34. Malin R
  28 mars, 2012

  Jo jag läste den sidan. Men den handlar väl om de som mår dåligt av kolhydrater. Mina barn äter vanlig SKOLMAT, dvs. gröt, mackor, potatis, pasta, ris, frukt, mm. på förskolan. Kan jag ändå ge dom LCHF-mat hemma eller är den kombinationen ohälsosam?

  1. Anna Hallén
   30 mars, 2012

   Ja det kan du!

   Varför ska vi vänta på att branen mår dåligt? Varför inte förebygga?

   Har du sett http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=ar_mjol_farligt_diskussion_i_efter_tio&videoid=2175441

 35. Malin R
  1 april, 2012

  Tack för den länken! Jag ska genast sluta med mjöl här hemma!

 36. ulrika
  25 juli, 2012

  Hej
  Har två söner som är allergiska mot: pojke 1: mjölk, ägg, alla sorters fil och yoggi.. pojke 2: är allergisk mot nötter vetemjöl morot häst hund och pollenallergisk, och vad jag läst är att med LCHF-kosten så är det inte bra för levervärden och andra vitala organ.. Hur gör man nu när pojke 2´s pappa och sambo inte äter någon som helst kolhydrater i maten och våra barn inte får den maten de har i skolan och hos mig..hur blir deras magar och hur påverkar det barnens vikt?? Jag tror på att äter man mindre av husmanskosten och rör mer på sig så blir man inte ”rund”..

  //ulrika

 37. Jeanette
  10 oktober, 2012

  Hej Anna,

  jag läser ofta här och tänkte kanske du kan hjälpa mig med en fråga. Jag äter LCHF sedan 2,5 år, men min man vill ha bröd och barnen också. Han har som tur valt bort vitt mjöl, men det går åt stora mängder rågbröd – som han också gärna bjuder barnen på.

  Jag skulle vilja baka något åt dem. Något som skulle vara ett mellanting mellan ett bröd av stilen ”surdegsrågbröd” och LCHF-bröd (nötter, ägg, mandel du vet) men som är absolut glutenfritt och rätt lågt i sina kolhydrater också (min man är ganska kraftigt överviktig men går inte längre upp i vikt då han ofta äter min mat och minskat rejält på läsk/choklad/potatis/pasta/ris. Han är dock rädd för mättat fett och dessutom sjöman varannan vecka så äter inte alltid min mat).

  Så jag hade i åtanke ett bröd på bovete, solrosfrön, pumpafrön, mandel/nötter och kokos och eventuellt havrekli. Ägg är ok också som ingrediens.

  Några idéer?

  Och varför inte rent LCHF-bröd? Det blir ganska dyrt i de mängder han vill äta och dessutom smakar de inte riktigt som vanligt bröd, så jag vill ha något som är ett steg åt bättre hållet och som han kan acceptera i långa loppet… Dessutom ser jag inget behov att minska barnens kolhydratmändg rejält. De äter ändå min LCHF-mat, ingen saft, vi dricker för det mesta vatten (eller gammaldags mjölk ibland) och det blir inga bakverk eller godisdagar för dem (utom på kalas och påsk).

  Hoppas det inte var för svår fråga 🙂

  1. 14 oktober, 2012

   Jag skulle rekommendera dig att köpa boken LCHF för famijen som jag skrev förra året. Där hittar ju riktigt bra lösningar på dina fråga. Goda lösningar 🙂

   LCHF bröden som du köper idag är inte bra val. Vet att ett är på gång med en bra grund, men priset sticker ju iväg en del när det är kvalité.

   1. Jeanette
    16 oktober, 2012

    Hej Anna,

    jag har faktiskt alla dina tre kokböcker 🙂 Så jag gick direkt och lusläste LCHF-för familjen och hittade ditt recept med bovetekross. Jag hade bovetemjöl hemma och det fungerade ockå fint (tillsammans med lite havrekli som är nästan helt fritt från gluten det med). Barnen älskade semlorna (som vi kallar småfranska här i Finland).

    För barnen tror jag dessa bullar är helt ok – huvudsaken är att jag slipper gluten i deras mat. Men för min man är det nog för mycket kolhydrater ändå. Och för mig också förstås.

    Jag får experimentera vidare nu när jag har en liten bas att börja från.

    Tusen tack!

    Jeanette

    1. 17 oktober, 2012

     Härligt. Ja, det gäller att hitta just sin nivå. Kolhydrater i sig är inte farligt. Överdos är det dock.

     Njut av hösten!

 38. Cecilia
  13 augusti, 2016

  Hej Anna!
  Kan inte du skriva ett separat inlägg om spädbarn som ska introduceras med mat efter/under amning. Tex En liten fyramånaders som behöver få komplement till amningen, vad ska man välja o varför? Av alla färdiga grötar o vällingar ersättningar gjorda på ris, majs, havre, fullkorn osv känns det som att välja pest/kolera, så ett inlägg om hur man gör bäst alldeles från början med ett nytt litet liv! (Dina tankar om råden att vänta med ägg, fisk osv..)

Write a comment