(Jag bad tidigare om lite idéer om vad jag ska skriva om. Frågan kom upp att HUR blir det om jag äter lite extra kolhydrater? Kom på att det inlägget fanns redan så här kommer en repris.)

 Ja, hur ska man tänka? Vad händer om barnen äter LCHF hemma och tvingas i skolmatssörjan, blir de tjocka då?

Det gäller att hitta sitt kolhydratstak. Och det är olika för alla.

Förr åt vi proteiner och kolhydrater som grund och la sen till fett efter vad vår kropp tålde utan att gå upp i vikt. Vi ville inte ta bort produkterna utan valde då lättvarianter, trots att de smakar så mycket sämre.

Vi åt då proteiner som kroppen verkligen behöver och mår bra av.
Vi åt kolhydrater som kroppen inte behöver och vi valde många typer av kolhydrater som ställer till med en massa problem i kroppen. Vi åt mer kolhydrater än vi behövde och samlade på oss ev värk, vikt, trötthet, magproblem mm.
Vi åt INTE fett som kroppen behöver till en amssa olika funktioner för att hålla oss smala, friska och pigga. MEN vi läste av hur mycket fett vi kunde klägga på innan vikten ökade… (Vi valde bort friskmat för att hålla vikten)

Nu ska vi äta proteiner, något som kroppen verkligen behöver.
Vi ska äta fett, som gör oss friska, smala och minskar vår värk.
Och sen kan vi lägga på kolhydrater efter vad kroppen tål. Vi får nu läsa av var gränsen går, men nu gäller det att lägga på något som inte är livsnödvändigt. Något vi bara vill ha som livskvalité.

Var går ditt kolhydratstak, innan de negativa effekterna kommer?

Mitt råd är att först välja att lägg till grönsaker för att få C-vitamin, folsyra och variation. Därefter nötter för att få magnesium och selen (paranötter).

Sen mejeriprodukter och kanske bär & rotfrukter.

Efter det provar du med fröbröd, mandelbröd… Nu har väldigt många gått förbi sin ”Må bäst”-nivå. I alla fall vi som har varit professionella  jojobantare i många många år.

Men har du en frisk normalkropp och bara vill äta för att må ditt allra bästa så kan du ofta tåla lite mer. Du vill äta nyttigt, vara frisk och pigg samt slippa ålderns krämpor. Nja, jag har inget hundra säkert svar, men jag har min kunskapsmässiga gissning. och den ska du få nu.

Vad kan du då lägga till?
Jag föreslår lite råris, inte fullkorn, 40 minuters. I det finns inget gluten, inga andra lektiner och inget mjöl.
Kanske lite av örten quinoa, även det glutenfritt.

Kommer inte föreslå pasta som är en hemsk produkt. Potatis innehåller lite lektiner och är inte en naturlig produkt för oss människor, men 1-2 då och då kommer inte att göra någon sjuk.

Bröd på jäst och mjöl kan aldrig bli ett bra val. Kräver du bröd bör det vara på råg och surdeg. Nix, jag rekommenderar inte bröd. Jag erbjuder kunskap om vad som är minst dåligt.

Frukt i små mängder gör dig inte sjuk.

Sen kommer det viktigaste. (Och nu blir jag lite avundsjuk) För er som kan äta EN god sak lite då och då. Det skadar inte!! Men se till att det verkligen är något fantastiskt gott som du verkligen njuter av och är glad över att du åt när du är klar! Välj aldrig något halvgott bara för att det är ett bättre val. Skräp är skräp, och utan sockerberoende så klarar kroppen av lite skräp. Se till att det är värt att äta. Njut!!

Var går ditt kolhydrattak? Facit har du när du är pigg, magen fungerar, värken är borta elelr mycket mindre och du bryr dig inte om din vikt för den är stabil och du är nöjd.

Mitt tak går vid grönsaker ovan jord och  2-3 dl grädde per dag.
Jag kan lägga till 1-2 dl nötter ca 1 gång i veckan.
Rotfrukter när jag är på restaurang.
Fröbröd 1 gång i månaden MAX (och då äter jag upp hela plåten på samma dag. Suck)
Gräggglass 1 gång varannan månad (annars sticker sockersuget)
Mörk choklad 2 gånger per vecka (ungefär)
Turkisk yoghurt 1-2 gång i vweckan. (Fast det ökar mitt sug tyvärr)

Jag äter LCHF-efterrätt bara när jag har gäster. Aldrig LCHF-kakor i någon form. Aldrig grädde och bär. Aldrig flatbröd eller Finn crisp.

Jag tränar alltid 2 zumbapass & 2 pilatespass i veckan.
Jag tränar ofta 2 jogginpass i veckan.
Och ibland 2 vibbpass i veckan.

Hur hittar man lättast sitt tak? Var strikt i tre månader och lägg sen tillbaka det du saknar mest. En sak i taget. långsamt.  Och var observant. När sticker ditt sug? När äter du mer än du tänkt? Vad händer med alla fördelar som strikt kost har gett dig?

Du kommer inte må strålande samtidigt som kroppen är på väg att bli sjuk. Så du kan lungt lyssna på dina signaler.