Är alla magnesiumpreparat bra?

Där kan jag klockrent svara NEJ. Tyvärr. Det finns mycket skräpprodukter på marknaden.

Olika magnesiumprodukter är bra för olika saker och vissa inte för nåt 😉 De olika magnesiumsalterna till exempel beter sig på helt olika sätt i kroppen.

Bristsymptom:
Kramp (även ofta del av ”Restless leggs”)
Sämre blodsockerreglering (gör att magnesiumtillskott är bra för diabetiker)
Förstoppning (då fungerar den billigare magnesiumoxiden)
Högt blodtryck
Ökning av smärta vid fibromyalgi
Trötthet och håglöshet
Sämre immunförsvar
Sämre näringsupptag
Sämre kalciuminlagring i skelettet
Migrän

Och en hel del saker till…

Men det kan också vara andra mineraler som skapar dessa bristsymtom.

Bra att veta:
– Många har marginella brister… man tror att ca 30% av alla Svenskar har brist.
– B6 förbättrar upptaget av magnesium i kosten. (B6 hittar du i nötter, kött, kyckling och fisk)
– Kalciumtillskott hämmar upptaget av magnesium.
– Magnesium är ett av de första ämnena du får brist på vid stress.
– Magnesium behövs för att insulinet ska fungera optimalt – bra tillskott vid diabetes typ 2. Del av regleringen av blodsockerbalansen. Och viktig för de enzymer som påverkar kolhydratomsättningen.
–  Blodet har alltid rätt nivå magnesium så därför kan du inte kolla brist med blodprov.
– Reglerar blodtrycket och kan sänka högt blodtryck. (Alltså inte bara kalium)
– Används för mer än 325 enzymers reaktioner.
– Det är ett lugnande medel och motverkar stress. Bidrar även till god nattsömn. Samt motarbetar kronisk trötthet tillsammans med kalium.
– Kramplösande
– Minskar inflammation i kroppen.
– Minskar risken för blodproppar.
– Bidrar till omvandling av D
– Viktig för magens funktion då Mg är en del i bildandet av saltsyra (HCl).
– Minskar njurstensbildning
– Bidrar till minskat upptag och ökad utsöndring av kemikalier och tungmetaller. (Tillsammans med selen)
– Magnesium är en antioxidant
– Fungerar även som en naturlig antihistamin.

De flesta med ADHD vinner på att äta extra magnesium. Brist ökar hyperaktiviteten samt kan skapa depression. (Kan ha att göra med att magnesium är mycket likt litsium…)

Kaffe och träning kan ge magnesiumbrist. (Men ta inte bort kaffe och träning för det. Lägg till nötter, supersalt eller magnesium istället.)

Forskningen:
Forskningen visar att magnesium inte fungerar mot kramp. Jag måste då tillägga, med förundran, att de använde magnesiumoxid i denna forskning. Är det inte otroligt? De väljer en magnesium som inte kommer in i kroppen och därför inte kan göra sitt jobb och sen drar de en slutsats från detta. på fullt allvar. En seriös studie, dyr, korrekt efter konstens alla regler. men med fel magnesium.

Som jag brukar säga, med forskning kan du bevisa precis vad du vill.

Naturligt tillskott:
Annas supersalt
Mandel (100 gram innehåller 93% av RDI)
Cashewnötter (100 gram innehåller 87% av RDI)
Pumpakärnor (100 gran innehåller 144 % av RDI)
Nypon (100 gram innehåller 80% av RDI, men även en betydande del kolhydrater.)

Annas Supersalt:
Nej, jag säljer inga produkter. Detta är något du blandar till själv. Ett smart ”tillskott” som fungerar.

1/3 Havssalt
Ex http://www.vitaminer.nu/sott-salt/celtic-salt/celtic-havssalt eller http://sem.e0.se/ebutiken/ovriga-matvaror/havssalt-grovt-danival-1-kg/

1/3 Himalayasalt
1/3 Örtsalt med kelp
Ex. http://www.avogel.se/se/produkter/livsmedel/herbamare-original.php

Blanda.

Här får du i dig en massa mineraler på naturligt sätt. Salta som vanligt och använd detta som ditt vardagssalt.

Vid huvudvärk:
Ta 1 tsk och skölj ner med vatten.

Jag rekommenderar även varmt att tillsätta magnesium från utsidan så slipper du påverka mage- och tarm i fall de säger ifrån, eller om du behöver mer magnesium än du klarar av att äta. Då kan du komplettera med lotion eller olja. Genom huden verkar magnesiumklorid fungera mycket bra och tillsammans med; metylsulfonylmetan (MSM)  så ger det ännu bättre effekt.

http://www.femalebalanceshop.com/magnesiumterapi

Vi äter inte ren magnesium utan någon form av magnesiumkombination. Vissa fungerar, andra gör inte. Låt oss gå igen de vanligaste formerna av magnesium:

Magnesiumsulfat:
Är en form av salt
E 518 (konsistensgivare) men det numret finns inte mer eftersom det inte finns med på EU:s lista.

Används vid magnesiumbrist hos människan. Vanligt symtom vid magnesiumbrist som dämpas av magnesiumsulfat är kramp.

Bra om du hittar i ditt tillskott…

Magnesiumoxid:
E 530
Mycket dålig biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i, förutom som propplösare vid förstoppning!
(kroppen tar upp väldigt lite av magnesiumet)

Används i mediciner för att neutralisera magsyran.
Kan medföra mild diarré. (Bra vid förstoppningar)

Används ofta som vitt pigment då det inte är lika giftigt som blyvitt eller zinkvitt.

OBS! Biverkningar vid intag i tillräckliga mängder för att uppnå laxerande effekt kan vara illamående och kramp

Billigt! Finns därför tyvärr ofta i tillskott….

Magnesiumhydroxid:
Är ett salt.
E 528

Används till justering av mineralinnehåll.  Emgesan, ett magnesium du kan få på recept går direkt till njuren och ut med urinen. Används för att förhindra njurstensbildning.  Magnesiumhydroxid höjer inte magnesium-halten i blodet.

Användes förr mot sura uppstötningar men detta har nu minskat då den blockerar viss del av upptaget av folsyra och järn.

Dålig biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i om du vill att magnesiumet ska hamna i din kropp och dina muskler!

Magnesiumkarbonat:
E 504 (surhetsreglerande, klumpförebyggande)
(E 504 = Magnesiumhydroxikarbonat)

Används för att torka ut händerna vid sporter där handsvett skapar problem, ex vid klättring. Kallas ofta ”krita”

Används även som medicin för att neutralisera magsyra.

Sämre biotillgänglighet. Köp inga märken med detta i!

Magnesiumaspartat:
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Magnesiumaspartat ar mineralet magnesium bundet till aminosyran asparaginsyra vilket gör det mer lättupptaget för kroppen.

Verkar vara en vanlig form i magnesiumpreparat. MEN del av aspartam. Påverkar hjärnan. Köp inga märken med detta i om du ogillar aspartam!

Magnesiumcitrat:
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Används för att förhindra njursten.
Används som laxermedel för att tömma tarmen innan operation.
Används ofta som komplement i magnesiumpiller. (vet tyvärr ej anledningen)

Citratet är uppiggande så detta är ett sämre val för er som tar magnesium för avslappning och bättre sömn.

Är ett bra val…. MEN citatet är från svartmögel. Köp inga märken med detta i om du vill undvika E330 från svartmögel, Aspergillus niger!

Magnesiumlaktat:
E 329 (surhetsreglerade medel)
Bra biotillgänglighet (kroppen tar enkelt upp magnesiumet)

Magnesiumsalt av mjölksyra.
Ska vara ett bra val…

Magnesiumfosfat:
Används som laxermedel och vid sura uppstötningar

Sägs lindra kramp. Svårt att hitta neutral information, verkar komma från produktreklam.

Magnesiumglycinat
Bra biotillgänglighet – sägs att den tas upp fem gånger lättare i kroppen än magnesiumoxid. Har god effekt vid kram då den lätt nå ut till muskelcellerna.
Rekommenderas vid kronisk trötthet samt vid fibromyalgi.

Bundet till en amonisyra – glycin, som i sin tur är lugnande.

Snäll mot tarmen. Det gör att mänga tål större doser utan påverkan på tarmen.

Verkar vara ett mycket bra val!

Magnesiummalat
Sägs vara extra bra vid träning då den har fördelar vid energiproduktionen.
Kan vara bra vid fibromyalgi men samtidigt är biotillgängligheten bara mellanbra.

Men, ett bra val.

Magnesiumtaurat:
Bör vara ett bra val av magnesium vid hjärt- och kärlproblem. Sägs ha god effekt vid arytmi (tillsammans med omega 3)

Magnesium + taurin.

Bra biotillgänglighet.

Magnesiumsuccinat
Ett magnesiumsalt.

Avrådes från:
Magnesiumsulfat, salt av svavelsyra (epsomsalt är ok i badet.)
Magnesiumglutamat *
Magnesiumaspartat * (dock bra biotillgänglighet)

* en del av aspartam

Sämre val:
Magnesiumoxid
Magnesiumhydroxid
Magnesiumkarbonat
Magnesiumpalmitat
Magnesiumklorid som tillskott (Dock mycket bra vid hudsjukdomar såsom psoriasis samt för användning genom huden.)
Magnesiumsulfat
Magnesiumglukonat (många försiktighetsåtgärder och biverkningar relaterade till allergier)

Sammanfattning:
Sicken hopplös kunskapsdjungel. Bästa rekommendationen jag har är att ät 1 dl (43 gram) mandel VAR dag . Rätt sort Mg och gott. Är du nötallergiker så finns pumpakärnor som alternativ.

Förtydligande: Då både nötter och pumpakärnor  innehåller omega 6 så bör din dagliga kost innehålla fet fisk eller omega 3 som tillskott.

Tillskott:

Ja, vad rekommenderar jag. Jag ger nog upp. Vill du äta tillskott så titta gärna här ovan och skapa dig en egen uppfattning.  Men visst verkar magnesiumolja med MSM samt magnesiumglycinat, magnesiumsulfat, magnesiumlaktat & magnesiummalat vara bästa valen. Även magnesiumsuccinat ska vara bra men jag hittar knappt något om det.

Jag vet också att oxid, hydroxid och karbonat ska undvikas på grund av dåligbiotillgänglighet.

Speciellt hydroxid då den blockerar upptag av folsyra och järn. Titta nu på ditt tillskott, vill du äta det? Hoppas att du valt en ok form, annars – byt!

Eller byt tll naturliga nötter, pumpakärnor eller supersaltet!


PS! Här finns alla som är godkända i Sverige (i fall du vill leta vidare själv):

  • Magnesiumacetat
  • Magnesium-L-askorbat
  • Magnesiumbisglycinat
  • Magnesiumkarbonat
  • Magnesiumklorid
  • Magnesiumsalter av citronsyra
  • Magnesiumglukonat
  • Magnesiumglycerolfosfat
  • Magnesiumsalter av ortofosforsyra
  • Magnesiumlaktat
  • Magnesium-L-lysinat
  • Magnesiumhydroxid
  • Magnesiummalat
  • Magnesiumoxid
  • Magnesium-L-pidolat
  • Magnesiumkaliumcitrat
  • Magnesiumpyruvat
  • Magnesiumsuccinat
  • Magnesiumsulfat
  • Magnesiumtaurat
  • Magnesiumacetyltaurat.Värt att läsa:
    http://www.ortomolekylar.se/wp-content/uploads/2012/11/Eliasson12Magnesium2000V.pdf

131 reaktioner till “Är alla magnesiumpreparat bra?”

  1. Hittade din sida under googling om kosttillskott. Äter själv magnesiumtabletter; magensiumcitrat. har hjälp mig en hel del med orken. En handfull nötter är säkert bättre, äter till frukost varje dag till yogurten men säkert inte tillräckligt för dagsdos magnesium.

    En djungel är det med kosttillskott ö h t, man får försöka prova sig fram med sig själv som försökskanin 🙂

    1. Hej Thomas!
      Nu är detta inlägg ganska så gammalt. Och magnesium är svårt.

      Men magnesiumcitrat ÄR bra och nötter samt ”supersaltet” har hjälpt många. Jag brukar försöka hitta naturliga källor, de verkar fungera bäst.

      Men håller med dig, en djungel…

  2. Hej igen Anna! 🙂
    Vilken sort rekomenderar du av Holistic. Den med bara magnesium lr den med magnesium/kalcium?:-)
    Mvh Karin

      1. har ätit detta märke minst 8 burkar , är absolut de bästa.
        första natten , sover som barn, ingen krampor
        hjärnan är lung på morgonen.
        men varför hittar inte detta här i sverige?
        nämligen de är stor skilnad va har hittat här i sverige

        ni har åsikter , jag vill höra , tack
        http://www.blackmores.com.au/products/bio-magnesium

        Magnesium oxide-heavy
        (magnesium 265 mg)

        440 mg
        Magnesium phosphate
        (magnesium 36 mg)

        175 mg
        Total magnesium

        300 mg

        Calcium ascorbate dihydrate
        (ascorbic acid, vitamin C 38.4 mg)

        50 mg
        Pyridoxine hydrochloride
        (vitamin B6)

        50 mg
        Vitamin B6
        vitaminB6600x425

        Pyridoxine hydrochloride (vitamin B6) is a water-soluble nutrient involved in the production of proteins, neurotransmitters and haemoblobin. Whole grains, legumes, bananas, seeds, nuts and potatoes are good sources of vitamin B6.
        Cholecalciferol
        (vitamin D3 100 IU)

        2.5 µg
        Manganese amino acid chelate
        (manganese 4 mg)

        40 mg

    1. Ja, detta med magnesium är svårt. Se om jag kan kolla. Svårt även att kolla, en djungel. Men som sagt, jag har fått hjälp av Sylvia, bara inte hunnit uppdatera den nya kunskapen.

  3. Hej Anna,
    Tack för informationen om magnesium.
    Har en liten fundering efter att precis köpt din bok om varaktig viktminskning som är väldigt bra i bild,text och natuligtvis innehållet i sig:)
    Du skriver att mandlar är bra gällande magnesium, men 100 g mandlar som du rekommenderar i basic many innehåller ca 600kcal..Jo, jag vet att man inte skall räkna kcal, men om man väljer att inte äta dessa, då hopar man väl till mini?
    Eller kanske kan man ersätta 1 dl mandlar mot en lchf cappuchino?

    1. Kan du inte äta nötter för att viktminskningen uteblir, de tryggar ditt ätbeteende eller du är allergisk så bara ta bort dem. Byt inte ut dem. Enda anledningen de är där är för att säkerställa mineralierna.

      Kalorier går inte att använda då de baseras på helt felaktiga grunder. Kroppen räknar inte kcal.
      Grunden i kcal-beräkningen är att allt du äter blir till värme och att det inte finns några mellansteg. Detta vet alla är fel, vilket gör att kcal-beräkning alltid blir fel.

  4. Så mitt pH-kalk går rätt ner i toan? Jag är en 41årig 4barnsmor. Jag själv fick diagnos Add ifjol, har även en son med ”grav”Add och en dotter med Adhd. Hursom då jag lider av mycket svår psykisk pms har jag nu börjat följa Mia Lundins råd som hon ger i sin bok ”kaos i
    kvinnohjärnan” Och det känns ju rejält surt om produkten man köpt inte alls hjälper 🙁
    Kan du snälla rekomendera ett märke som faktiskt hjälper?
    Ps Jag äter en del mandel men tror ändå att jag och min bokstavsfamilj behöver tillskott.
    Och tack för ditt snabba svar 🙂

    1. OM du upplever en förbättring så tar du upp tillräckligt. Men känner du inget så fungerar det inte.

      Allt går inte rakt ut, men ganska så mycket tyvärr.

      Jag hade vid ADD och ADHD valt att äta magnesium och zink.
      Zink kan inte bli fel, köp vilket märke som helst.
      Det finns många bra magnesium, men eftersom du ber mig om ett märke ska du få det. Helhetshälsans är bra. Holistics är bra och Solgars är bra. (Det finns som sagt många fler men här har du tre bra val.)

      1. WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t Bożego Narodzenia dla obsÅ‚ugi bloga.Gutkowi zaÅ›, niech MikoÅ‚aj przyniesie jakiegoÅ› dobrego sponsora,czego życzymy z caÅ‚ego serca.Przecież „Marzenia siÄ™ sp81&niajÄ…‚#e22Å;,a to sÄ… i nasze marzenia.WesoÅ‚ych ÅšwiÄ…t dla wszystkich bywalców.

  5. Hej Anna, använder sedan några år kosttillskott från Alfha Plus. Bl. an magnesium . Är det bra kosttillskott märke. (Magnesiumoxid) ?

    1. Magnesiumoxid är det sämsta. Det gör ingen skada, problemet är att det gör i stort sett ingenting.

      Biotillgängligheten är för dålig, vilket betyder att det inte kommer in i kroppen uta går från mun direkt till toan.

  6. Hejsan!
    Förstår att ämnet magnesium är en djungel. Men vad tycker du om Magnesiumkarbonat?? För i din info här ovan skriver du att det INTE är bra medan i en kommentar senare skriver du att det är bra??
    Har själv ätit pH-kalk av märket Lena Losciale vilket är en blandning av just magnesiumkarbonat och kalciumkarbonat…

    1. Hej!
      Jag var tvungen att med ny kunskap ändra mig. karbonat lärde jag mig var bra runt 20010 av just en näringsteraput (som sålde pH-kalk). Jag visste då att oxid och hydroxd inte hade någon bra biotillgänglighet. (Alltså inget bra upptag i kroppen, det hamnar alltså i toalettenutan att först gå in i kroppen)

      När det sen kom mer forskning visar det sig att även karbonat har en dålig biotillgänglighet. Nu kunskap för mig och jag ändrade mig. Så det finns gamla uttalanden där jag förespråkar karbonat, tyvärr.

      Detta inlägg ska uppdateras igen. Magnesium är svårt. Och jag har fått mer kunskap.

      Bästa sättet är att äta magnesium naturligt. Annas Supersalt och mandel eller pumpakärnor.

  7. Ja, magnesium är jättesvårt. Jag hittar ingen bra källa gällande kelat. Tyvärr.

    Bästa är att äta magnesium som mat. Du hittar extra mycket i nötter, speciellt mandel och sen kan ni använda ”Annas supersalt” i den vanliga matlagningen så få ni i er alla salter för träning och musklebyggande.

    1/3 Havssalt med jod
    1/3 Himalayasalt
    1/3 Örtsalt

    Smakar underbart och används precis som när du saltar som vanligt.

  8. Jag äter också Topformulas Magnesium kelat.. Sen kanske ett halvår tillbaka.. Det står ju som föregående kommentarer säger, inte speciellt mkt om vad det innehåller :/

  9. Hej

    Efter allt jag läser så måste jag fråga vad ni anser om top formulas ”Magnesium – kelat, jag köpte 2 st burkar. Det är ju inte mycket till innehållsdeklaration och det är ju lite oroväckande..

    TACKSAM FÖR SVAR/ MVH Peder

  10. Jag använder top formulas ”Magnesium – kelat” hur är denna? Står att den är lättupptaglig och skonsam mot magen. Men man vet ju inte ;(

  11. Enl. Helhetshälsa innehöll deras Magnesium Optimal bara magnesiumcitrat under en period. Nu innehåller den en blandning mellan magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumsuccinat. Bra eller dåligt

  12. Så om det är massa bra men så råkar det stå att det innhåller Magnesiumkarbonat, men även magnesiumcirtrat. Är detta dåligt och bör undvikas ? Typ omöjligt att hitta något som inte har något ”negativ” och om det har det kanske det är i så små mängder och för att få en viss form på vätskan som det används så att det inte blir skadligt för en normalfungerande kropp ?

    1. De är inte dåliga i form av farliga. De har bara ett dåligt upptag i din kropp. Du betalar för något som inte fungerar eller fungerar dåligt. Jag ska göra något som jag försöker undvika. Du ska få ett produktnamn. Helhetshälsan har en Mg med bara Mg-citrat. 🙂

  13. Klockren information. siktar efter att bli kostrådgivare… eller dylikt.
    varit min dröm länge att hjälpa folk må bättre :).
    också hjälpa mig själv eftersom jag kan vara ganska hopplös i min kost för de mesta. LCHF vet ja inte om ja gillar direkt.
    lite av allt så att säga. men keep it up!
    Du gör mycket gott för oss människor som vill må bättre!

  14. Hej alla!!

    Jag rekommenderar ” Holistic Magnesium” 100 veg. kapslar 120 mg
    Man tar 2 kapslar morgon och kväll.
    Inga farliga tillsatser, bra resultat! Jag vill inte vara utan dom.

    Lise-Lott 55

  15. Något som jag hörde (läste) som jag inte kommer ihåg ordagrant var att blodet kan ha tillräckligt med magnesium i sig men att det inte finns tillräckligt inne i cellerna. Därför var blodprov ett dåligt val att se om man har magnesiumbrist men det dyrare provet som visar verklig magnesiumbrist är inget som landstinget vill bekosta.

  16. Hej Anna!
    Hur är det med Magnesium klorid hexahydrat?
    Vet du om det funkar bra? Är i sprayform för utvändigt bruk.
    Är det lättupptagligt för kroppen?
    Som jag har förstått om man har magnesiumbrist behövs mer än 100gram nötter om dagen de närmaste 6-12mån.
    Skall ligga runt 600mg, om du inte dricker kaffe, läsk, röker, svettas m.m.
    för att uppnå rätt nivå på cellnivå i kroppen. då bör du lägga på ca 120mg till per kaffekopp, läsk(0,5dl).
    Om jag räknar med mitt intag av kaffe m.m skulle jag ligga på 1500mg om dagen, vilket jag gör! Utan biverkningar givetvis! Är jag rätt inne på mina tankebanor?
    Mvh/Johan

  17. Tack för ett jättebra inslag om detta omdiskuterade ämne ! Nu undrar jag om du kanske har kunskap om hur det förhåller sig om jag ger mandeln ett uppkok och avlägsnar det bruna skalet – förstörs magnesiumet då ?

  18. Hej!
    Tack för en intressant och informativ sida. Jag äter kalk med magnesium pga att jag äter cortison varje dag. Anser du att det vore bättre att äta ren kalktablett och mandel el pumpakärnor. Jag tål inte mjölkproteiner, så alla mejeriprodukter faller bort. Såg när jag kollade att det var inte något bra magnesiumtillskott, det som jag äter!!

    1. Hej! Vi får kalcium från grönsaker (och nötter). Att det måste vara från mejeriprodukter är en marknadsföring som verkligen har nått gått fram här i Sverige. Tyvärr. Gå in på http://www.fineli.fi (sidan går att få på svenska) och se vilka grönsaker du ska välja för att få i dig kalcium.

      1. Har läst att kalcium hämmar upptaget av magnesium och ett högt kalciumintag kan orsaka magnesiumbrist.

        Kikade på SLV och mandel och tänkte på ditt tips för att få i mig mer magnesium. men magnesium och kalcium är lika mkt per 100g mandel dvs. tar de inte ut varanda vilket gör att man fortf. är på magnesium-underskott (men ett kcal-plus :S)? Jag behöver hitta livsmedel med högt magnesium men utan kalcium – tips någon?

  19. I senaste nummret av 2000-talets VETENSKAP fins en intressant artikel av
    docent Rune Eliasson om DEN OKÄNDA NYTTAN AV MAGNESIUM, läs den gärna.

  20. Köpte Helhetshälsas Magnesium optimal igår. Tog 4 kapslar när jag skulle sova. Somnade gott men fick gå upp på toaletten pga diarré mitt i natten. Vaknade med tung huvudvärk. Hade nog inte läst på tillräckligt. Ska försöka dela upp dosen idag.

    1. Rekommenderar de 4 kapslar?

      Om de gör det så dela upp dem. När kroppen inte hinner ta upp allt hamnar det i tarmen med diarré som följd. Dyrt och obehagligt. Det är därför Mg-oxid är så bra vid förtoppning. Kroppen tar i stort sett inte upp något och allt hamnar i tarmner… 🙂

  21. Hej!

    Spontant så varför hålla på med dessa preparat när man kan få det med kosten magnesium finns mer eller mindre i många livsmedel. Har man ingen imunbrist sjukdom eller inte kan ta upp näring pga tarmsjukdom så släpp tabletterna och satsa på naturligt tillskott i form av livsmedel.

    Om man vill lära sig mer om näringslära och vad som händer biotillgängligt i kroppen så rekommenderar jag varmt. ”Näringslära för Högskolan” ISBN 978-91-47-05355-1

    Sedan skadar det aldrig att faktagranska alla artiklar man läser ute på nätet. Finns mycket bra information men också mycket med vinklad och felaktig information.

    1. Håller helt med dig. Tillskotten är bra vid stora problem där kroppen helt inte klarar av att ta upp vad kosten ger, eller vi allergier som gör att man måste undvika de bästa källorna.

      Boken Näringslära för högskolan är kanon. Måste dock lägga in en liten brasklapp… när jag pluggade i Lund hade vi den och mycket hamnade på tallrikdmodellen, fettskrämdhet och kolhydratstuggande. Kommer inte ihåg om boken i sig är vinklad så eller om det bara var min föreläsare som förvrängde faktan. Jag var till slut tvungen att avbryta studierna. Ler stort. Mitt ständiga ifrågasättande rörde till det för gruppen….

  22. Holistic magnesium finns på hälsokosten. Innehåller lite tillsatser. Dolomit kalken använder jag också. BRA VAL.

      1. Nu är ju jag inte Randi, men jag kunde inte låta bli att googla, särskilt som att jag äter kapslar med zink och magnesiumaspartat till och från, och därför ska hitta något annat. På Holistics hemsida står att deras magnesiumkapslar innehåller:
        •Magnesiummalat
        •magnesiumcitrat
        •magnesiumlaktat
        •kiseldioxid
        Kapseln är vegetabilisk och råvaran är gjord av cellulosa från tall.

        Finns någon anledning att undvika dessa?

        1. Magnesium är svårt. Jag får ingen tvärsäker rätsida på det hela. Det jag vet är att biotillgängligheten (om kroppen kan ta upp det eller det går rakt igen kroppen) i Mg-oxid, Mg.hydroxid och tydligen även Mg-karbonat är mycket dålig. Dessa Mg är i praktiken värdelösa om du inte har förstoppning 🙂

          Då resten sen är en liten djungel så har jag valt att rekommendera mandel eller pumpakärnor. Detta då de har ett naturligt bra upptag i kroppen.

          Tvingas jag säga ett märke så är jag tämligen säker på att Helhetshälsans Mg är ett bra val. Holisics sks också vara bra men jag är med osäker där.

    1. Dolomit har mycket dålig biotillgänglighet och kalk med dålig biotillgänglighet tros numera orsaka skada i form av hjärt-kärlsjukdom.

  23. Saxat från ”Magnesium Man” Randy Brumit (http://magnesiumman.com):

    There are different types of magnesium: Oral supplements, Magnesium oil, and Magnesium shots.

    The best forms of magnesium are magnesium taurate, magnesium glycinate, magnesium citrate, magnesium malate, magnesium oratate and magnesium oil.

    Oral supplements.
    Magnesium is available in chelated (bound to) combinations such as alpha-ketogluconate, aspartate, glycinate, lysinate, orotate, taurate and others.

    Chelated magnesium is far better absorbed than magnesium oxide but is more expensive. Complementary medicine practitioners rely on chelated magnesium, such as magnesium glycinate, taurate and oratate (magnesium plus amino acids) to treat serious cases of magnesium deficiency. These kind of magnesiums have less laxative effect on the intestines than magnesium citrate, so they are recomended if you tend to have loose stools.

    Magnesium taurate is a combination of the amino acid taurine and magnesium that has special properties for the heart. Taken together in this combination, magnesium and taurine have a synergistic effect, stabilizing cell membranes, making this form of magnesium highly absorbed. Magnesium taurate does not have great laxative effect and is the recommendend form of magnesium for people with heart problems. It appears that the amino acid taurine is important for hearth health and may prevent arrythmias and protect the heart against the damage caused by heart attacks. Magnesium taurate requires oral supplemetation for six to twelve months to restore intracellular levels.

    Magnesium citrate is probably the mostly widely used magnesium supplement because it is inexpensive, easily absorbed and only has a mild laxative effect. The best form is magnesium citrate powder mixed in water that can be taken everyday.

    Magnesium malate combines magnisium with malic acid, a weak organic acid found in vegetables and fruit, especially apples. The weak bond with magnesium makes it readily soluble in the body. Malic acid is a key component of several energy making chemical reactions in the body. Researchers have used magnesium malate succesfully to treat the chronic fatigue, pain and imsonia of fibromyalgia. Dimagnesium malate increases the amount of magnesium available to the body; it has the same properties as magnesium malate.

    Magnesium oxide appears to have high amount of elemental magnesium. One 500 mg capsule of magnesium oxide contains 300 mg of elemental magnesium. But little of that amount is avaialable to the body beacause it is not absorbed and therefore not biologically avaialable. One recent study reported 4 percent absorption rate of magnesium oxide. This means 12 mg of 500 mg capsule are absorbed and 288 may stay in the intestines, acting like a laxative. Imagine how much favorable the result would be if a more absorbable form of magnesium were used.

    Magnesiums to avoid :
    Avoid magnesium glutamate; it breaks down into the neurotransmitter glutamic acid, which without being bound to other amino acids is neurotoxic. Glutamic acid is a component of aspartame, which should also be avoided. Avoid magnesium aspartate; it breaks down into the neurotransmitter aspartic acid, which without being bound to other aminoacids is neurotoxic. Aspartic acid is a component of aspartame,which als should be avoided.

    How to take magnesium:
    Take your first dose of magnesium when you wake up in the morning and the last dose at bedtime. Magnesium is most deficient in the early morning and late afternoon. Most people find magnesium as good as a sleepin pill to help them get a good night’s rest. Magnesium can be taken with or without meals, but it is preferable to take it between meals for better absorption. Magnesium requires stomach acid to be absorbed. After a full meal, your stomach acid is busy digesting food and may not be avaialable to helpl absorb magnesium. Also magnesium is an alkaline mineral and acts like an antiacid: taken with meals, it may neutralize stomach acid and impair digestion. If you develop loose stools while taking magnesium, it does not necessarily mean you are absorbing enough and losing the rest; it may mean you are taking to much at one time. NEVER TAKE YOUR DAILY MAGNESIUM ALL AT ONCE. Spread it out throughthe day; four times a day is best if you have been experiencing diarrhea. If that does not do the trick, you probably need to cut back the amount you are taking or switch to another type or brand of magnesium. If you are taking a multivitamin-mineral supplement, remember to check the amount of elemental magnesium on the label and count it in your daily total.

    The safety of magnesium supplements
    For the average person, oral magnesium, even in high dosages, has no side effects except loose stools, whichs is a mechanism to release excess magnesium and an indication to cut back. Excess magnesium is also lost through the urine.

  24. Hej Anna!

    För de flrsta magnesiumtillskotten har du i din kommentar skrivit om du tycker det är ett bra val eller ej. Under magnesiumkarbonat har du inte gjort det. Vad är din åsigt om magnesiumkarbonat som tillskott?

    1. Magnesiumtillskott var en tuff nöt att knäcka 🙂 men jag har fått uppfattningen att magnesiumkarbonat ska ha en mycket go biotillgänglighet. Alltså vara ett bra val.

  25. Glömde säga: Tack för väldigt bra sammanfattande och, känns det som, tillförlitlig information om magnesium!

  26. Har just beställt ett magnesiumpreparat från Tyskland. En bekant till mig hade köpt i december, när han var i Tyskland efter tips om att magnesium skulle vara bra för stela leder. Han säger att han är som en ny människa. Inga problem med stelhet längre efter bara en månads användning!
    Magnesiumcitrat är den verksamma beståndsdelen. Det är ett granulat som löses upp i vatten och som tack och lov inte är sött, som de tabletter jag köpte på apoteket med tre olika sötningsmedel i. Fy sjutton!!! Här är produkten och företaget som även skickar utanför Tyskland. Många företag ville sälja men bara inom landet. http://www.meine-onlineapo.de/index.php?auswahl=produkt&Nummer=1316917&partnerid=preisfuehrer&partnerstart=1

  27. Anna!

    Läs Carolyn Deans utmärkta bok The Magnesium miracle(finns på AdLibris) på sidan 245 om hur direkt olämpligt det är med Magnesium Aspartate tillskott.
    Citat:Avoid this form.it breaks down into the neurotransmitter aspartic acid,which without being bound to other amino acids is neurotoxic.
    Aspartic acid is a component of aspartame , which also should be avoided. Slut Citat.

  28. Till den som undrar varför det relevanta är mängden magnesium per kilokalori och inte mängden magnesium per 100 gram: En optimal kost innehåller ett givet antal kalorier per dag (som i och för sig är olika från person till person och beroende på aktivitetsgrad etc, men som man kan bestämma en gång för alla och försöka hålla). Så för att ”få in” så mycket magnesium som möjligt i en optimal kost är den relevanta frågan alltså hur mycket magnesium olika livsmedel innehåller per kalori, inte per 100 gram.

    1. Men har du då tagit hänsyn till att alla kcal inte kommer att bli energi? Har du räknat med insulinskillnaden vid hallon kontra mandel? Övrigt innehåll av andra mineraler? Fördelen med enkelomättatfett i förhållande till fruktos? Du har helt rätt. Sa. Men så snart man bara tittar på en parameter så blir ofta sammanhanget fel. Kcal från olika källor påverkar oss oerhört olika. Och kcal utgår från att allt du äter ska bli till energi vid förbränning över öppen låga. Ett sätt som kroppen aldrig arbetar efter.

      1. Jag trodde mängden kcal som stod på förpackningen på olika livsmedel var den mängd energi kroppen faktiskt kan tillgodogöra sig av livsmedlet i fråga. Annars skulle de väl även ha räknat in fibrers energimängd i den siffran, och det har de väl inte gjort, då skulle ju till exempel vetekli framstå som energität föda fastän motsatsen är fallet? Skulle man elda med vetekli skulle det ju bli mycket värme…

        Men om det nu ändå är så att energin tas upp väldigt olika bra från olika livsmedel, undrar jag om det finns anledning att anta att detta skulle vara just till hallons nackdel och till mandels fördel, snarare än till exempel tvärtom? Kanske är hallon en *ännu* bättre magnesiumkälla än vad min lista ovan ger vid handen, just genom att kcal från olika källor påverkar oss olika? Jag har i varje fall svårt att tänka mig att ett stort intag av hallon varje dag skulle öka risken för viktuppgång eller försvåra viktminskning. Det är väl snarare sådana energitäta saker som mandel som är ”farliga” för överviktiga eftersom det är så lätt att äta för mycket av dem eftersom de är så energitäta i förhållande till hur lite bukfyllande de är per kcal jämfört med till exempel hallon.

        I vart fall har jag svårt att tänka mig att jämförelser i termer av antal gram per 100 gram av ett givet livsmedel skulle vara bättre än jämförelser i termer av antal gram per kcal. Det blir ju så väldigt olika utslag beroende på hur mycket vatten livsmedlen innehåller. En extremt vattenrik och energifattig frukt som till exempel gurka framstår ju som väldigt mycket fattigare på samtliga näringsämnen än vad den är, i jämförelse med exempelvis nötter, fläskkött, dadlar, och annat energirikt och vattenfattigt, om man jämför i termer av mängd av respektive näringsämne per 100 gram av respektive livsmedel istället för i termer av mängd per kcal.

        Jag vet inte mycket om insulin. Jag tänkte inte alls på diabetiker. Men om diabetiker inte kan äta hallon, kan de väl äta vetegroddar, nypon, eller persilja (som likt hallon är rikare på magnesium per kcal än vad mandel och pumpakärnor är)?

        När det gäller andra än diabetiker tror jag att fruktos och frukt nu har ett oförtjänt dåligt rykte jämfört med fett och protein. LCHF är bra på det sättet att det innebär minskad eller noll spannmålskonsumtion – spannmål är inte bra för oss – men jag tror det är ett misstag att dra alla kolhydrater över en kam som LCHF:are verkar göra. När folk går upp i vikt av att socker ökar deras aptit tror jag att boven är det socker som finns i bröd, kakor, pasta, socker från sockerbetor etc. Frukt har vi ätit i alla tider. Fruktos kan alltså knappast vara dåligt för oss människor. Spannmål har vi inte alls ätit lika länge, så kanske har vi inte adapterat helt till spannmåls sockerarter än, medan vi säkerligen adapterat optimalt till fruktos för länge sedan.

        Det finns människor som äter nästan bara frukt, och ingen av dem är det minsta överviktig, vad jag sett. Det går ihop med att frukt nog utgjort en stor del av vår kost av ända från före äldre stenålder och fram tills vi bosatte oss och började äta spannmål.

        Betänk även att frukt innehåller mest vatten och fibrer, vilket redan det gör det svårt att gå upp i vikt av frukt eftersom man helt enkelt inte orkar hålla på och stoppa i sig de mängder frukt som skulle krävas för viktuppgång (givet att man inte äter en massa *annan* energität mat utöver frukten, förstås). Under en tid åt jag så mycket frukt jag bara orkade, hela dagarna, och nästan inget annat. Och det var *söta* frukter. Jag gick *ned* i vikt av den kosten. Därför tror jag inte på LCHF:ares varningar för frukt. Det är spannmål vi ska hålla oss ifrån.

        För övrigt är väl hallon ganska fattiga på socker jämfört med de flesta frukter?

        Ett skäl för att använda mandel eller pumpakärnor som magnesiumkälla kan dock vara att det går snabbare och tillfredsställer smaklökarna mer per tidsenhet att äta sådana energitäta livsmedel (jag antar att nötter och fröer är goda för att de är energitäta) än att äta den volymmässigt mycket större mängd hallon, vetekli, nypon eller persilja som skulle behövas för samma magnesiumintag. Som så ofta handlar det alltså om att väga nytta mot nöje.

        1. Det finns en massa aspekter på frukt (socker) Det är ju inte bara mängden glukos som påverkar kroppen, du har också hur dina signalsubstanser reagerat samt hur dina mättnadshormon/hungerhormon reagerar. I mitt personliga fall har jag problem med båda dessa men kan hantera mängden kolhydrater. Jag kan alltså äta samma mängd kolhydrater i en rotfrukt. Men jag kan inte hantera sötman i frukt och mina mättnads- hungerhormoner reagerar fel på grund av fruktosen. Känn efter hutr du fungerar och besluta sen om frukten passar i ditt liv och i dina rutiner. Frukt är inte giftigt, men för min kropp katastrofalt.

          Innehållet i en burk har inte atagit hänsyn till biotillgängligheten. Efetrsom detta sen skiljer sig från kropp till kropp. Siffan på burken är burkens innehåll.

  29. Mängden magnesium per 100 gram (av mandel etc) är fel siffra att titta på. Det är mängden magnesium per *kilokalori* som är det relevanta. Om man listar livsmedlen efter mängd magnesium per kcal, finner man att mandel och pumpakärnor inte alls ligger i toppen. I toppen ligger istället vetegroddar, hallon, nypon, persilja, sojabönor och broccoli.

    Livsmedel ordnade efter antal milligram magnesium per kcal, i fallande ordning (ungefärliga värden):
    Vetegroddar 0,90 mg magnesium/kcal
    Hallon 0,89 mg magnesium/kcal
    Nypon 0,79 mg magnesium/kcal
    Persilja 0,71 mg magnesium/kcal
    Sojabönor 0,71 mg magnesium/kcal
    Broccoli 0,66 mg magnesium/kcal
    Sesamfrö 0,63 mg magnesium/kcal
    Grönkål 0,60 mg magnesium/kcal
    Quinoa 0,57 mg magnesium/kcal
    Bovete 0,50 mg magnesium/kcal
    Mandel 0,47 mg magnesium/kcal
    Pumpakärnor 0,47 mg magnesium/kcal

    Data och uträkningar som ligger till grund för det ovanstående:
    100 gram vetegroddar innehåller 322 kcal och 290 milligram magnesium, alltså ca 0,90 milligram magnesium per kcal.
    100 gram hallon innehåller 28 kcal energi och 25 milligram magnesium, alltså ca 0,89 milligram magnesium per kcal.
    100 gram nypon innehåller 304 kcal energi och 240 milligram magnesium, alltså ca 0,79 milligram magnesium per kcal.
    100 gram persilja innehåller 35 kcal energi och 25 milligram magnesium, alltså ca 0,71 milligram magnesium per kcal.
    100 gram sojabönor innehåller 371 kcal energi och 265 milligram magnesium, alltså ca 0,71 milligram magnesium per kcal.
    100 gram broccoli innehåller 35 kcal energi och 23 milligram magnesium, alltså ca 0,66 milligram magnesium per kcal.
    100 gram sesamfrö innehåller 560 kcal energi och 350 milligram magnesium, alltså ca 0,63 milligram magnesium per kcal.
    100 gram grönkål innehåller 50 kcal energi och 30 milligram magnesium, alltså ca 0,60 milligram magnesium per kcal.
    100 gram quinoa innehåller 370 kcal energi och 210 milligram magnesium, alltså ca 0,57 milligram magnesium per kcal.
    100 gram bovete innehåller 328 kcal energi och 164 milligram magnesium, alltså ca 0,50 milligram magnesium per kcal.
    100 gram sötmandel innehåller 595 kcal energi och 280 milligram magnesium, alltså ca 0,47 milligram magnesium per kcal.
    100 gram pumpakärnor innehåller 553 kcal energi och 260 milligram magnesium, alltså ca 0,47 milligram per kcal.
    100 gram okokt råris innehåller 354 kcal energi och 134 milligram magnesium, alltså ca 0,38 milligram magnesium per kcal.
    100 gram havregryn innehåller 340 kcal energi och 130 milligram magnesium, alltså ca 0,38 milligram magnesium per kcal.
    100 gram kikärtor innehåller 370 kcal energi och 130 milligram magnesium, alltså ca 0,35 milligram magnesium per kcal.

    Källor:
    http://www.halsosidorna.se
    http://www.100gram.se

    Så, om du för magnesiumets skull tänkt äta 50 gram mandel per dag, vilket ger 247 kcal energi och 140 mg magnesium, kan du alltså byta ut det mot exempelvis 200 gram hallon (vilket ger 56 kcal energi och ca 50 mg magnesium) och 400 gram broccoli (vilket ger 140 kcal energi och ca 90 mg magnesium), och ändå få i dig både mer magnesium och färre kalorier än om du äter de där 50 grammen mandel. Den extra bukfyllnad du får av hallonen och broccolin utgörs mest av vatten och fibrer, och det sägs ju att vi bör dricka mer vatten och äta mer fibrer, så det passar ju utmärkt. Och så får du i dig mer av många vitaminer än om du äter mandel. Ett perfekt alternativ för LCHF-ätare, men även för oss andra.

    Det finns alltså ur magnesiumsynpunkt ingen anledning att äta mer mandel än vad man annars tänkt göra, om man lika gärna kan tänka sig att äta mycket av exempelvis hallon, persilja, broccoli och/eller grönkål istället. Även exempelvis quinoa och bovete är rikare på magnesium per kcal än vad mandel och pumpakärnor är, räknat per kcal. Och råris, havregryn och kikärtor kommer inte så värst långt efter. Äter man hellre havregrynsgröt med vetegroddar än mandel, kan man lätt komma upp i samma magnesiumintag som med mandel på det sättet istället, utan att komma upp i högre energiintag än med mandel. Det finns alltså många magnesiumkällor som är klart bättre än eller minst lika bra som mandel.

    Med reservation för fel i källorna.

  30. Tack för svar! Har inte orkat leta efter bra alternativ (trött av andra orsaker) men nu ska jag göra det; har skrivit upp de bästa alternativen du nämnde. Förutom att jag äter mandel då.

  31. Mmmm, visst blir man arg när de säljer saker som inte fungerar för det man har valt. Sorgligt nog är det många Hälsokostaffärer som inte har en susning om denna kunskap.

    Härligt att höra att du hittade lösningen. För det är ofta inte så enkelt.

    Jag vet att Helhetshälsan har ett bra magnesiumtillskott.

  32. Mycket tacksam att jag hittade denna sida! (Tack vare Kolhydrater i fokus).
    Hade diarre under flera veckor och kunde inte förstå varför – men det berodde på fel sorts magnesiumtabletter. Slutade tvärt, magen blev bättre och jag blev MYCKET piggare.
    Kram

  33. Jag tar WNT´smagnesium caps till natten. En kapsel innehåller 500 mg magnesium (från magnesiumoxid och magnesiumcitrat). Nu är jag helt vilse av alla komentarer. Vad är det bästa preparatet om man inte kan äta nötter? Mvh Fina

  34. Kanon. Jag ska läsa din länk. Tack för tipset. (Och nu blev denna djungeln ännu mer invecklad) 🙂

  35. Bra sammanställning om magnesiumtillskott! Men – aspartatformen kan liksom glutamat enligt vissa uppgifter (http://george-eby-research.com/html/depression-anxiety.html#caution) förvärra i stället för att lindra och förhindra depressioner som är ett viktigt användningsområde med otaliga vittnesmål, även om det ännu inte finns några vetenskapliga bevis. Jag skulle alltså inte vilja prova magnesiumaspartat.
    Magnesiumklorid(hexahydrat) däremot lär enligt samma källa vara det som lättast tas upp av kroppen och dessutom det mest ekonomiska. Om man vill ta så mycket som ett gram magnesium om dagen, så kostar apotekens magnesiumlaktat närmare 4000 kronor om året – magnesiumkloridhexahydrat som uppges vara av farmaceutisk renhet kan man köpa för 500 kronor hos akvariegrossister och det räcker mer än ett år! Jag ska väl inte rekommendera 25-kilossäckar av okänd renhet även om de finns för under hundra kronor…

  36. Ut och Googla på magnesiumglycinat och se vad du hittar. Det är verklgien en djungel detta med Magnesium. Tål du mandel så ät en handfull om dagen i stället.

  37. Oj, jag har också ätit Ledins – i många år! Min kramp i benen lindrades dock betydligt med dess hjälp, men nu tycker inte det hjälper längre så jag funderade ändå på att byta. Men vilken djungel! De som Cathy Smith hittat innehåller betydligt mindre dos än Ledins.
    Dolomitkalk verkar innehålla mycket verksamt ämne (både kalcium och magnesium) och är billigt – men vad är det egentligen?
    Om man skall ta både kalcium och magnesium kanske det vore bra i en tablett som är balanserad så det blir rätt proportioner?

    1. Om du tål nötter så ät dem i stället. Du slipper du tillsatser och får alltid rätt sorts magnesium.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *