Uppdatering magnesium

Magnesium är svårt. (Fast bara om du väljer tillskott)
 
” En genomgång av olika studier visar att kroppen absorberar cirka 30 procent magnesiumcitrat. Därefter följer magnesiumglycinat och magnesiumoxid som i flera rapporter har visat sig ha lite mer än 20 procent i upptag.” (Från Kurera)
 
Titta alltid på den andra delen av magnesium. Vill vi ha in den delen i kroppen? (Oavsett om tillskottet funkar eller inte. Och oavsett hur biotillgängligheten ser ut.)
 
Gällande biotillgänglighet:
Bäst är citrat – som är gjord på svartmögel. (Den jag tidigare alltid rekommenderade innan jag hade kunskap om hur de gör citrat idag.) – ca 30% upptag i cellen.
 
Sen kommer oxid och glycinat.
 
Oxid som ökar på åldrandet och risken för cancer som är anledningen till att vi vill äta antioxidanter. Fria oxider är ju fria syremolekyler som är samma sak som fria radikaler. Vill du köpa det på burk?
 
Och sist, glycinat som är glycin som vi vill ha i oss för det ger byggsten för djupsömn. (Vilket är det som jag rekommenderar idag) Här får vi två bra saker. Magnesium och glycin.
 
Ja, detta med magnesium är en djungel.
 
Personligen tror jag att gröna grönsaker är allra bäst. Och nötter, gärna mandel & pumpakärnor om man tål. Det gröna i grönsaker, klorofyll, är full av magnesium. Så ju mer grön färg desto mer magnesium – av den perfekta formen. Naturens form.
Tidigare
«
Nästa
»

13 kommentarer

 1. Marie
  6 oktober, 2019

  Hur är det med magnesiumkarbonat?

  1. Anna
   4 november, 2019

   Kanon på huden men sämre som tillskott.

 2. Harriet Johansson
  17 december, 2019

  Hej!
  Verkligen en djungel med olika magnesium.
  Har stora sömn problem,mycket ont i benen,har lipödem 3.
  har tagit citrat och kelat.
  finns det något bättre?

  1. Anna
   21 december, 2019

   Magnesium(bis)glyccinat rekommenderar jag.
   Bra biotillgänglighet och du vill ha den andra delen (glycin)

   1. Rasmus Krook
    5 januari, 2020

    Det Harriet kallar kelat (en typ av ringstruktur) är iaf hos den senaste varianten jag provade, Topformula, just magnesiumbisglycinat. Om det är så med andra märken också vet jag inte (än).

 3. Catrine
  1 april, 2020

  Hej, jag har problem med migrän och har blivit rekommenderad att fylla på med magnesium.
  Kan du rekommendera något?

  1. Anna
   1 april, 2020

   Hej!
   Först och främst, är du glutenfri? Gluten KAN vara en stor bov vid migrän.

   Men till din fråga, ja någon form av magnesiumgluccinat. Veta att Bättre Hälsa har en och att Alpha Plus har en en. Finns säkert fler men jag tycker du ska leta upp just magnesiumgluccinat.

   Varför? Jo för biotillgängligheten är bra. Det betyder att du verkligen får in mg in i kroppen.
   Och när nu magnesium delas upp från den delen det sitter ihop med så vill du även ha del två – glycinat.

 4. Lena
  7 juni, 2020

  Hej Anna! Tänkte testa att försöka få i mig mycket magnesium via maten i stället för tillskott ett tag eftersom jag misstänker att magnesiumbisglycinaten som jag har tagit under ett 2-3 år kan ha bidragit till min konstant uppblåsta mage som jag har haft lika länge (Tog citrat innan detta och var då riktigt kass i magen på andra sätt i stället) Hur som helst tänkte jag få i mig det bland annat via mandel, men undrar då om egengjord mandelmjölk (blötlagda mandlar 8-12 timmar)kan fungera lika bra som hela mandlarför att få i mig magnesium? (hela mandlar gör att min mage inte klarar av det)

  Mvh/
  Lena

  1. Anna
   11 juni, 2020

   Jag hade lagt min energi på att hitta orsaken att din mage inte klarar av det. Vad är grundorsaken?

  2. Helena Alegria Idenfors
   13 januari, 2021

   Mandel (och andra nötter och fröer) innehåller bla antinutrienter, som gör att vi inte kan tillgodogöra oss näringen. Du kan blötlägga nötter(gärna i salt) så de gör sej redo för att gro – då blir de mer lättsmälta och näringen mer tillgänglig. Förhoppningsvis kan göra det lättare för magen. Jag gör så när jag gör mandelmjölk.

   Ja, oxå intressant med hur mycket näring som finns i mandelmjölk. Anna du föreslog i din blogg 1 dl mandlar om dagen, och mandelmjölken jag dricker per dag är långt ifrån det för min del. Svårt att veta hur mycket jag får i mej av sånt som är gött för kroppen. Men det är ju alltid något.
   Jag tar tillskott ibland oxå. Tack för din info om olika magnesium, Anna.
   Jag har läst om det förr, men glömmer och vill läsa igen ibland, å då känns det skönt det finns samlat som i din blogg. Många tack! 🙂

   Lena, hoppas du har fått bukt med magen!

   Med vänlig hälsning,
   Helena

 5. Ceclla
  14 november, 2020

  Min fyraåring har (bla) problem med förstoppning och är en extremt selektiv ätare. Magnesium är en av få saker vi lyckats få i honom som faktiskt gör avföringen något lösare och mer regelbunden. Har dock inte förrän jag hittade hit insett hur många olika sorter det finns. Vi har gett den vi råkade ha hemma vilket var magnesiumhydroxid från Gevita men när jag nu läser att det kan påverka järnupptaget vill jag definitivt inte fortsätta med den. Är magnesiumoxid ett bra val när det är just den laxerande effekten vi vill åt eller överväger nackdelarna? Vad hade du valt? Inser naturligtvis att det bästa vore kostjusteringar men då han som sagt äter extremt selektivt är det i dagsläget inte aktuellt utan det får bli en framtida fråga.

  1. Anna
   15 november, 2020

   Sök efter LATHUND förstoppning

 6. MF
  25 maj, 2021

  Hej Anna. Jag tillhör den grupp människor som är diagnostiserade med Kleinfelter syndrom och detta kan ge upphov till en rad sjukdomar eller försämrade hälsotillstånd. Efter att själv ha sökt information och råd har jag kommit fram till att Magnesium är en nödvändighet i vår tillvaro. Jag läste bl.a en artikel som Docent Rune Eliasson skrev 2015, vilken jag förmodar att du är bekant med. Den var mycket lärorik och fick mig att förstå vikten av ”Rätt” typ av magnesium. Dock finner jag denna sfär som en djungel och önskar få råd. jag har läst det du skrivit, men det gör mig inte direkt klokare, bortsett från att jag förstår vikten än mer av magnesium. Tyvärr avskyr jag nötter i alla former och behöver hjälp med alternativ för tillförsel av magnesium, som är bra. Jag har sedan något år tillbaka ätit ett kosttillskott i tablettform som heter Super Magnesium (Great Life), 375 mg / Portamins vilket ibland gör att jag blir lite lös i magen. Det hjälper mig när jag får kramp i fötterna, vilket händer till och från. Jag har sökt information om vilken typ av magnesium detta preparat innehåller, men det står bara Magnesium, vilket kan betyda vad som helst…!? Jag har nu hittat ett annat preparat (kosttillskott) där de skriver följande: Magnesium 300 är en extra stark form av magnesium med de absolut finaste formerna av magnesium (magnesiummalat, magnesiumcitrat och magnesiumglycinat) tillsammans med ekologisk spenat som är naturligt rik på magnesium. Magnesium 300 innehåller även C-vitamin vilket ökar upptaget av magnesium i början av tunntarmen. Vad tror du? Eller finns det något/några preparat du kan rekommendera för mig som är i akut behov? Tack på förhand / MF

Write a comment