Uppdatering magnesium

Magnesium är svårt. (Fast bara om du väljer tillskott)
 
” En genomgång av olika studier visar att kroppen absorberar cirka 30 procent magnesiumcitrat. Därefter följer magnesiumglycinat och magnesiumoxid som i flera rapporter har visat sig ha lite mer än 20 procent i upptag.” (Från Kurera)
 
Titta alltid på den andra delen av magnesium. Vill vi ha in den delen i kroppen? (Oavsett om tillskottet funkar eller inte. Och oavsett hur biotillgängligheten ser ut.)
 
Gällande biotillgänglighet:
Bäst är citrat – som är gjord på svartmögel. (Den jag tidigare alltid rekommenderade innan jag hade kunskap om hur de gör citrat idag.) – ca 30% upptag i cellen.
 
Sen kommer oxid och glycinat.
 
Oxid som ökar på åldrandet och risken för cancer som är anledningen till att vi vill äta antioxidanter. Fria oxider är ju fria syremolekyler som är samma sak som fria radikaler. Vill du köpa det på burk?
 
Och sist, glycinat som är glycin som vi vill ha i oss för det ger byggsten för djupsömn. (Vilket är det som jag rekommenderar idag) Här får vi två bra saker. Magnesium och glycin.
 
Ja, detta med magnesium är en djungel.
 
Personligen tror jag att gröna grönsaker är allra bäst. Och nötter, gärna mandel & pumpakärnor om man tål. Det gröna i grönsaker, klorofyll, är full av magnesium. Så ju mer grön färg desto mer magnesium – av den perfekta formen. Naturens form.
Tidigare
«
Nästa
»

9 kommentarer

  1. Marie
    6 oktober, 2019

    Hur är det med magnesiumkarbonat?

    1. Anna
      4 november, 2019

      Kanon på huden men sämre som tillskott.

  2. Harriet Johansson
    17 december, 2019

    Hej!
    Verkligen en djungel med olika magnesium.
    Har stora sömn problem,mycket ont i benen,har lipödem 3.
    har tagit citrat och kelat.
    finns det något bättre?

    1. Anna
      21 december, 2019

      Magnesium(bis)glyccinat rekommenderar jag.
      Bra biotillgänglighet och du vill ha den andra delen (glycin)

      1. Rasmus Krook
        5 januari, 2020

        Det Harriet kallar kelat (en typ av ringstruktur) är iaf hos den senaste varianten jag provade, Topformula, just magnesiumbisglycinat. Om det är så med andra märken också vet jag inte (än).

  3. Catrine
    1 april, 2020

    Hej, jag har problem med migrän och har blivit rekommenderad att fylla på med magnesium.
    Kan du rekommendera något?

    1. Anna
      1 april, 2020

      Hej!
      Först och främst, är du glutenfri? Gluten KAN vara en stor bov vid migrän.

      Men till din fråga, ja någon form av magnesiumgluccinat. Veta att Bättre Hälsa har en och att Alpha Plus har en en. Finns säkert fler men jag tycker du ska leta upp just magnesiumgluccinat.

      Varför? Jo för biotillgängligheten är bra. Det betyder att du verkligen får in mg in i kroppen.
      Och när nu magnesium delas upp från den delen det sitter ihop med så vill du även ha del två – glycinat.

  4. Lena
    7 juni, 2020

    Hej Anna! Tänkte testa att försöka få i mig mycket magnesium via maten i stället för tillskott ett tag eftersom jag misstänker att magnesiumbisglycinaten som jag har tagit under ett 2-3 år kan ha bidragit till min konstant uppblåsta mage som jag har haft lika länge (Tog citrat innan detta och var då riktigt kass i magen på andra sätt i stället) Hur som helst tänkte jag få i mig det bland annat via mandel, men undrar då om egengjord mandelmjölk (blötlagda mandlar 8-12 timmar)kan fungera lika bra som hela mandlarför att få i mig magnesium? (hela mandlar gör att min mage inte klarar av det)

    Mvh/
    Lena

    1. Anna
      11 juni, 2020

      Jag hade lagt min energi på att hitta orsaken att din mage inte klarar av det. Vad är grundorsaken?

SKRIV EN KOMMENTAR