Vitaminer och mineraler?

Hur får jag i mig allt som min kropp behöver? Ja, nu när vi äter igen och äter naturlig kost är det betydligt mycket enklare.

När vi ständigt bantade (lite mat och fel mat) och åt mjölprodukter och potatis (lektiner) så hade vi en tuff uppgift… och många valde ju då att stoppa i sig en massa vitaminpiller.

Äter du ägg, fisk och skaldjur samt 1 dl nötter per dag (gärna 2-3 paranötter) och grönsaker samt saltar din mat lite så bör du få i dig allt du behöver. Det finns några bra tips och några ”att tänka på”.

Tips!
– Ju mer du varierar din kost desto mindre behöver du kunna och tänka.
– Var inte märkestrogen. Köp av olika märken, producenter och från olika länder.
– Känn efter hur du mår. Mår du toppen, är pigg, magen fungerar och du blir sällan sjuk – ja, då har krppen det kropepn behöver.

Är du trött? Då är först frågan: Varför? Det finns inga piller som hjälper mot överarbete, för lite sömn, uttråkning eller understimulans. Allt detta ger trötthet. Då får du i stället vila eller hitta på något skoj.

Är du trött trots att du har det mycket bra? Ja då kan det vara en brist. B12? D vitamin? Magnesium? Omega 3. Alla dessa ger en känsla av håglöshet, trötthet och till och med depression vid större brist.

B12 brist kollar du med ett blodprov. Det kan vara att du behöver tillskott i sprutform.
D vitaminbrist kan du kolla själv. Ta tillskott under vint3erhalvåret. Blir du pigg så var det bris…. annars inte.
Magnesiumbrist? Kramp? Lägg till 1 dl mandel var dag eller tillskott. Känn efter! Det tar ca 3 månader….
Omega 3? Värk? Ät sill, makrill i tomatsås, lax eller strömming 4-5 gånger i veckan. Fast det tycker jag att du borde göra i vilket fall som helst. 🙂

Äter du väldigt lite skaldjur? Ja då kanske du bör fundera på selen. 2-3 paranötter eller tillskott. Detta är dock inget som känns eller som upplevs som en brist.  Selen är med och bygger antioxidanter (är därför ett bra cancerskydd) Selen är med i processen med sköldkörteln och din ämnesomsättning (brist kan skapa ämnesomsättningsproblem) 

Äter du mycket kött från ko och gris? Då kan du behöver extra folsyra B9. Det får du i ej uppvärmda mörkgröna grönsaker eller som tillskott.

Äter du lite fet fisk? Fundera på omega 3 tillskott.

Men äter du en LCHFkost med fet fisk, skaldjur, ägg, kött, grönsaker, kokosfett och 1 dl nötter per dag så behöver du inte tänka så mycket på vitaminer och mineraler. Naturlig kost kommer naturligtvis att ge oss det som vi behöver.

Jag brukar skämtsamt säga att ägg (alla vitaminer förutom C) , kokosfett (laurinsyra och andra mellanlånga fettsyror) , en bit lax (omega 3), nötter (mineraler)  och broccoli (B9 och C) ger oss allt vi behöver. En sanning med modifikation, men det är faktiskt nästan så enkelt.

Vad har jag glömt?

17 kommentarer

 1. Nilla
  17 januari, 2011

  Hej Anna!
  Passar på tillfället att fråga om en sak, nu när du tar upp vitaminer och mineraler. Jag har ätit LCHF i ca 1 år och under den tiden har mitt blodvärde sjunkit från ca 132-135 (hb) till 125-128. Ja, jag vet, det är inte för lågt ;), men jag har hela mitt vuxna liv legat aldrig legat under 130 trots kraftiga mensblödningar och regelbunden blodgivning. Nu är jag i klimakteriet och har inte mens längre, så jag tycker inte att hb-värdet borde sjunka… Har letat, men inte hittat att du skrivit nåt om det tidigare. Har du några tips till mig?

  1. Anna svarar Nilla
   17 januari, 2011

   Jag är lite förvånad. Blodvärdet brukar nämligen stiga… Jag tycker inte du behöver göra något allt. Gissar på att du mår bra trots skillnaden…. Kroppen brukar göra lite som den vill i klimakteriet 😉

 2. Sandra
  17 januari, 2011

  Hej Anna.
  kan du bena ut om det nu är så att det är negativt för förbränningen att INTE äta regelbundet??? Nu tänkte jag nämligen lyssna på min kropp och bara äta när jag är hungrig… Bra eller dåligt??
  Mvh/ Sassa

  1. Anna svarar Sandra
   17 januari, 2011

   Se bara till att du inte gör LCHF till en svältkur. Då fastnar vi i samma fälla som när vi bantade. Annars kan du äta när du är hungrig.

   Mellanmål är bara uppfunna för att vi tidigare åt kolhydrater i trängsel på tallriken samtidigt som vi åt för lite av allt nyttigt. Vi behövde DÅ lura kroppen till förbränning samt stabilisera blodsockerkurvan som for upp och ner 🙂

   Äter du oerhört lite och nästa bara fett så försvinner hungern helt och även om det känns bra så kommer kroppen att fattas näringämnen efter ett tag.

 3. 17 januari, 2011

  Tack Anna!
  Känns som det var den här sammanfattningen som fattades mej…. Ska bena ut den lite mer, så jag kan ta den till mej!

 4. Fredrica
  17 januari, 2011

  Hej Anna,

  Har du något bra tips åt mig som är allergisk mot fisk & skaldjur? Jag får anafylaktisk chock bara jag kommer i kontakt med dem. Jag har funderat över omega 3 men HUR? Inga kapslar jag har hittat hittills kan jag äta och när jag nämnt det för min läkare så rycker han på axlarna. Han menar att linfrön och linfröolja i all ära, men jag måste då inta sådana mängder att det inte funkar i min vardag….
  Kanske jag griper efter halmstrån, men fråga skadar ju aldrig 🙂

  Tack för en väldigt inspirerande blogg,
  Fredrica

  1. Anna svarar Fredrica
   17 januari, 2011

   Är det fiskproteinet som du är allergisk mot? I så fall borde du kunna hitta en kapsel där producenten garanterar att fiskfettet är 100% proteinfritt.

   Har du provat kapslar eller blivit avrådd?

 5. Lottiz
  17 januari, 2011

  Har kört Lchf i två veckor nu och lagat maträtter ur din bok. Jag har aldrig mått så bra!! Sockersug har jag inte kännt alls och det är något nytt för mig. Så jag vill tacka för bra bok med goda, enkla recept och en bra blogg.

 6. Anna svarar Lottiz
  18 januari, 2011

  Stort TACK! Tyvärr finns några receptfel i boken. Titta under MINA BÖCKER så hittar du rättelserna. Synd om du skulle göra ”geleköttbullar” som fanns i första upplagan…

  (Bonniers rättar efter hand så i senaste tryckningen ska det vara ok :))

 7. Monex
  20 januari, 2011

  Vasterbottenpaj ar utmarkt som bade huvudratt och forratt eller som del i en buffe pa till exempel brollop.

 8. 24 januari, 2011

  Vasterbottenpaj ar utmarkt som bade huvudratt och forratt eller som del i en buffe pa till exempel brollop.

 9. 10 april, 2011

  Sök gärna svar på moderna sjukdomar och brister på denna nya sajt som är många till gagn.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/glutenintoleransceliaki-ger-brister-pa.html

 10. Marie
  22 mars, 2012

  Hej!
  Hur vet man om man har zinkbrist?
  Enligt bloggen ”Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar”, är det väldigt viktigt med zink. En tarmslemmhinna skadad av gluten, kanske under väldigt många år, kan inte tillgodogöra sig vitaminer och mineraler som den behöver, när man slutat med gluten, enligt den bloggen, om jag förstått det rätt.
  Från vad får jag i mig zink?

 11. Anna varar Mari
  24 mars, 2012

  Både zink och magnesium är bra för en trött och skadad tarm. 1 dl mandel per dag är en bra och naturlig källa.

 12. Marie
  26 mars, 2012

  Hej Anna!
  Igen om zink, om det nu inte går bra att äta denna mängd mandlar pga halsbrännan som följer, finns det zink i grönsaker eller andra livsmedel?
  mvh Marie

  1. Anna svarar Marie
   27 mars, 2012

   Hej!
   Sök på http://www.fineli.fi (sidan finns på svenska men du måste gå in på .fi först) Där kan du sen söka på minst och mest i olika livsmdel.

Write a comment