Visste du att…

… du med stress kan skapa ett högt blodsocker trots att du äter noll gram kolhydrater?

Visste du att du med noll kolhydrater kan skapa stress genom att du skapar brister?
(Av ämnen som du bara får från ex grönsaker.)

Visste du att du ökar din insulinkänslighet med grönsaker?
Du får alltså ett bättre kontrollerat lägre blodsocker TROTS att du äter lite kolhydrater i form av grönsaker…

Visste du att all fasta ökar stressen?
(Vissa diabetiker får höjt blodsocker av fastan, andra får sänkt… det beror på grundstressen samt deras kvarvarande insulinkänslighet. Kan det vara samma för oss utan diabetes men med nuvarande eller tidigare övervikt?)

Visste du att din kropp alltid bygger minst 20 gram kolhydrater i form av glukos var dag oavsett vad du äter? Och om den ändå gör det kanske vi i stället kan äta dessa i form av grönsaker.

Grönsaker som innehåller livsviktigt vitamin C och folsyra.

Visste du att brist på folsyra ökar mängden homocystein i kroppen och detta är blodproppsbildande?
Homocystein skapas av proteiner vi äter.

GrönsakerSå en biff skapar homcystein. Men en biff med mörkgröna grönsaker (folsyra) gör det inte. Visst är det intressant.

”Men eskimåerna äter ju inte grönsaker till sitt protein.” Så sant, men deras protein är inte biff, det är fisk. Och i denna finns omega 3 som gör tvärtemot homocysteinet. Så de tar ut varandra. Det betyder att äter du bara fisk och skaldjur behöver du inga grönsaker (för folsyrans skull, men fortfarande för vitamin C.)

”Men eskimåerna äter ju inga grönsaker, hur får de i sig C?” Enkelt, späck från Narvalen, maginnehåll i småfisk samt fiskögon och binjurar. Så äter du detta ofta så är det ok att hoppa över grönsakerna med hänsyn till vitamin C 😉

(Ja, jag har glimten i ögat och en hel rävfarm bakom örat. Jag tror inte vi kommer att lägga till maginnehåll från småfisk i vårt kost. Men kanske lite grönsaker…?)

Idag är det sista dagen på ”Lås-in-mig”-veckan. Lovar att vara tillbaka på bloggen med full kraft på måndag igen. Men hinner nog någon liten rad till innan veckan är helt slut.

Anna

Tidigare
«

7 kommentarer

 1. Anonym
  18 januari, 2014

  Tack Anna! Det är superintressant och ”matnyttigt” att läsa dina inlägg. Tack för att du delar med dig av din kunskap. 🙂

 2. Lausan
  19 januari, 2014

  Tack Anna, du ger mig fakta på fakta hur jag bör göra för att må bättre, hur jag ska doktorn att förstå vad som borde göras är däremot svårare 🙂

 3. 24 januari, 2014

  Också ett väldigt intressant inlägg! Svårt för min adhd att INTE stressa.. går det ens? Inte upplevt det än på 34 år!

 4. Tammy Gilmore
  28 januari, 2014

  Låter som du missförstått något om Atkins, inte ens hans mest extrema fettfasta(vilket du inte rekommenderas hålla någon längre tid utan bara för att kicka igång om du är så resistent att inte ens induktionsfas räcker) innehåller 0 gram kolhydrater.

 5. Annika
  9 februari, 2014

  Har funderat på detta att fasta skapar stress i kroppen. Vad betyder det – att fasta är dåligt? Jag tänker att du kanske menar att en stressad kropp inte ska utsättas för mer stress – men finns det verkligen ostressade kroppar som är överviktiga? Och om det nu inte finns ostressade överviktiga kroppar; hur gör man med sin stressade kropp egentligen? När jag läst på andra ställen om fasta (5:2 främst) så verkar det ju som att fastan ger kroppen tid för återhämtning. Medan du säger stress. För mig att detta två helt olika saker. Och om fasta stressar kroppen, kan inte även kostomställningar (från kolhydrater, inkl abstinens, till lchf) också stressa kroppen, och är det alltså då inte bra? Kan en initial stress vara värt det om det sen hjälper kroppen att komma i balans? Eller ska jag sluta med fasta (fast jag trivs med det)?
  Detta med den stressade kroppen är så himla svårt. Det känns som en helt omöjlig sak att komma förbi, och ibland när jag läser din blogg tänker jag att då verkar inte inget annat funka heller. Så ska man bara ge upp? Jag har mycket huvudvärk och migrän, har smärtor i fötter och ben som sätter käppar i hjulen för träningsplaner, jag har ett delvis stressigt jobb (som jag efter många år fått lite bättre styr på, bättre på att säga nej och gå hem i tid osv), jag har stress i privatlivet med nära anhöriga som inte mår bra… Spikmatta och djupandning, javisst. Körsång kan också varmt rekommenderas: mycket bra för andningen till att börja med, men också avslappnande och avstressande på alla sätt. Men går det att inte vara tjock när man är stressad och faktiskt inte KAN få bort all stress ur livet?
  Undrar uppriktigt och med stor nyfikenhet.

  1. 10 februari, 2014

   Jag kommer att skriva mycket om detta… och min kommande bok handlar i stort sett enbart om detta. Ett jättespännande ämne. Och viktigt!

   1. Annika
    10 februari, 2014

    Ser mycket fram emot den! 🙂

Write a comment