Vill du bli arg och upprörd?

Jag känner mig enormt arg och ledsen. Claude Marcus och hans läkarvän har ju helt tappat verkligheten. Vad är deras syfte? Hur studieförstörd får man bli? Hur verklighetsbortvänd är det ok att vara?

Uttalanden som att du behöver dietisthjälp för att äta en glutenfri och mjölkfri kost visar på en okunskap som är skrämmande. Vad finns i guten och mjölk som du inte kan äta på annat vis?

Att säga att detta med mjölk och gluten kommit upp ett flertal gånger förr, är väl inte att visa att det INTE fungerar. Har föräldrar upplevt positiva förändingar tidigare kanske det är dags att lyssna… eller har de även då lyckats slå ner verkligheten med studier.

Studier visar inget resultat MEN föräldrarna som deltagit i studierna beskriver stora fördelar…. Hur får de ihop logiken? Eller har de slutat tänka, är det bara siffror som visar på sanningen.

Det finns de som ”tror på den här teorin”… Så om de inte kan skapa vettig forskning men det fungerar i verkligheten så pratar man teori och ”tro”. Jag blir så arg!!!

Var är verkligheten, logiken och nyfikenheten?

”Du kan inte välja ut en studie”…. sagt till Fredrik Paulun. Men hallå, det görs ju hela tiden. Han valde dock ut en BRA studie. Hejja Fredrik! Och hejja Charlotte!!

Jag är så arg så jag kokar.

Tyvärr var företrädaren för Attention mot kostomläggningar bara för att det inte fungerade på honom. Synd. Enormt sorgligt.

Tänk att en massa mammor och pappor som var dag lever med sina barn och tonåringar kan ha så fel i sin uppfattning… 😉 Tänk att deras upplevelser faktiskt inte finns och faktiskt inte stämmer….

Tänk att vi hellre provar medicin är vanlig mat. Medicin med biverkningar. OCH det fungerar inte för alla. I stället för Mat utan biverkningar. Och det fungerar inte heller för alla. Det finns inget magiskt facis, men varför inte lyfta en möjlig lösning när det inte finns några negativa sidor? Jag förstår inte!

Det kan ju inte blir fel.

Ler sorgligt. Ni skulle höra mina hjärtljud just nu. Jag har en puls som syns och nästan hörs. Längesen jag var så här arg och med en känsla av förtvivlan.

Kolla in länken om du inte såg programmet. Första halvan är om IKEA, men sen kommer det jag pratar om
http://svtplay.se/t/103450/debatt

18 kommentarer

 1. Yvonne RC
  2 februari, 2011

  Ja, Anna det står många väktare vid dörren för att hålla ljuset ute. ”Kost är ju svårt” säger Marcus och släpper ur sig goja så man kunde gödsla flera tunnland.
  Sååå hemskt! Och så ologiskt! ”I studier, i studier”.

 2. Yvonne RC
  2 februari, 2011

  Hat är en för stark känsla för att slösa med men det ligger nära till hands när man lyssnar på sådana förhärdade fanatiker som Marcus och Reimer. Läkaryrket har körts i botten när det är möjligt att bygga karriär på karriär på papperforskning och verkligheten blir ett hot.

  ”Skuldbeläggning” är ett komplett sinnessjukt ord för allt ssom kan ge oss möjlighet att påverka vår hälsa genom kosten, så sjukt att man inte ens ska utsättas för risken att må bättre för att man då kan börja tänka att man gjorde sig skyldig till att förvärra situationen förut och gör nu. Vad finns det för framtidsvision i att behandla människor som idioter och att inte ens kunna visa föräldrar vilka möjligheter de har, som är ofarliga att pröva.

  Hjärnblödningen ligger på lut här också, tittade nyss på Play, tack för länken.

  Det är ett andefattigt samhälle som likställer ansvar med skuld.

 3. 2 februari, 2011

  Blandade känslor här. Dels förbannad på läkarnas totala envishet, hur kan de så konsekvent låta bli att ta till sig det man har rakt framför mina ögon?? – dels glad över de fina erfarenheter som personerna i filmen berättar om.

 4. 2 februari, 2011

  Jag ställer mig lite undrande inför VAD det är i mjölken som ställer till det.
  Enligt din bok Energibarn har ju kolhydraterna, sockret, stor inverkan på de här symptomen. I mjölk, alla olika fetthalter, finns ju lika mycket socker ca 4,5 %. Är det i själva verket sockret i mjölken som ställer till det?
  När föräldrarna drar ner på mjölken, drar de då också ner på kolhydratinnehållet i maten? Som diabetiker vet jag ju att mjölk kan användas för att snabbt höja blodsockernivån i blodet vid dippar.

 5. Anna svarar Bertil Lind
  2 februari, 2011

  Kasein är det stora poblemet i mjölken. (Ombildas till Kasomorfin)

 6. Anki
  2 februari, 2011

  Vore tacksam för tips på Omega 3 rik kost/produkter. Efter att jag igår fick rejäl allergisk reaktion av Omega 3 kapslar (ej ätit dessa tidigare) pga av min skaldjursallergi så bad läkaren mig undvika denna risk och att i så fall istället försöka öka på intaget via kosten istället. Jag är allergisk mot skaldjur men även mot mandel och nötter.

 7. PerH
  2 februari, 2011

  Debatt tillhör typen underhållningsprogram, inget annat, ur denna typ kommer endast frustration, minns Lars Ulvenstams Storforum på 60-talet, jag blev redan då jävligt upprörd tonåring.
  Kände detsamma i dag (nu 64 bast) när jag tittade på din länk.
  Denna typ av program rankas som hyfsat bra underhållning i TV-husen, ett slags förlängda enkäter där inbjudna ställs mot varandra och i bästa fall kan utveckla ett resonemang med risk för att bli abrupt avbrutna, tittarna får adrenalinkickar, lite av gladiatorspel över det hela, bröd och skådespel åt folket.

  Tycker behållningen ändå blev att man kan testa om man vill att ta bort mjölkprodukter och gluten, trots att de två läkarna försökte med ovetenskaplighet och där dietisten försökte köra detta med brist på näringsämnen.
  Heder åt Paulun och professor Charlotte,med den unga kvinnan med diagnos samt mamman med hemsidan blev det positiva, trots allt.

 8. Therese (Kloka Kostbloggen)
  2 februari, 2011

  Jag får banne mig tarmvred av att höra och se dessa självbelåtna herrar uttrycka sin överhet. De har facit, de vet allt som finns att veta, de har ”hört det förrut, och det visade sig sedan vara fel”. Föräldrarnas erfarenheter är antingen anekdoter eller så beror barnens beteendeförändring på något annat, slump.

  ”Myter om sockret och mjölkens farlighet är farlig”, eller hur nu herr Marcus uttryckte sig. Vadå myt?! Myt innebär att det påstådda inte är sant. Hur kan de påstå att det inte är sant? Möjligen att det inte är bevisat, att man inte vet, men att säga att det är osant…då måste man ha bevis för dess ofarlighet, har man det? Nej.

  Vi ska lita på läkarna, inte på oss själva och vår verklighet. Så varför prova något så banalt som att ändra på kosten? Hualigen, det kan ju hjälpa… USCH! Det kan aldrig vara nyttigt med sådana här adrenalinkörare…

 9. Dagisfröken
  3 februari, 2011

  Du Therese, och ni andra
  På tal om ”myter” – vek mig dubbelviken av skratt när marcus sa att det är en myt att barn blir spidade av socker – det finns inte en dagispersonal som tror att det är en ”myt”, vi vet!
  Och jag har arbetat länge med barn, jag vet att energibarnen har ökat katastrofalt ju mer kolhydrater och annan skräpmat har ökat.

  Och du Anna. Vi vet att det inte behövs några ”studier” – vi ser ju resultaten, tyvär motarbetas vi av våra kommuner som kommer med tvingande att följa LSV rekommendationer.

 10. Linda
  3 februari, 2011

  Jag blev också arg!!! Varför skulle det vara så farligt att testa med att ta bort gluten och mjölk (kasein), är dessa livsnödvändiga??? Neeej.
  Alla är vi olika och måste prova oss fram, vad som är bäst för just mig. Det mest logiska och basala måste ju vara att börja med kosten. Hittar man ingen lösning där, kanske man kan prova att medicinera.
  Usch vad arg man kan bli! Tack för ditt engagemang Anna!

 11. Lena
  3 februari, 2011

  Jag gillar din bild skarp. En liten kille som inte tänker acceptera dumheter från vuxna! Helt rätt!
  Claude Marcus verkar rädd på något sätt och försvarar sig nästan desperat genom sin härskarteknik. Jag tycker att den andra sidan vann debatten just p g a denna oödmjuka stil från läkarna.

 12. Åse
  4 februari, 2011

  I dagens Svenska Dagbladet finns följande artikel som handlar om forskning om att ”strikt kost” kan hjälpa barn med ADHD.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kostbyte-kan-lindra-adhd_5915201.svd

 13. Yvonne RC
  4 februari, 2011

  Suck!

  ”Den svenske adhd-experten överläkare Björn Kadesjö i Göteborg är dock skeptisk till undersökningen:

  – Vi måste göra fler studier och få mycket större kunskaper innan vi kan starta en så omfattande förändring, säger han. ”

  Och i exemplet från Stockholm, där det talas om bra praktiska resultat, skriver man om sockerreducering och tallriksmodellen, som kontrast till snabbmakaroner och ketchup, som o de var de enda alternativen i kostväg!

  Har du eller någon länken till Lancet-artikeln?

 14. Thomas H
  4 februari, 2011

  Rätt Yvonne RC. Dom svenska diabetesexperterna samt SBU säger samma sak…om diabeteskosten och därför fortsätter vår kära sjukvård med dom nygamla tokiga kostråden till dom diabetessjuka. Uschana mig.

  Så bra att den där studien kom nu, när nu kostfrågan kom upp i i TV-sändningen vad gäller ADHD.

  Bra inlägg ANNA och visst reagerar man när nu inte läkare är mottagliga, inte kan lyssna…..

 15. Omnivoren
  4 februari, 2011

  Här har du mer stöd, från Sveriges radio idag. Om tarmflorans betydelse för mental utveckling.

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=415

 16. 5 februari, 2011

  Arg och upprörd är verkligen orden som passar in.

  GUBBAR!! Min tanke.
  Självbelåtna gubbar med översittarattityd som tror att de vet allt bäst.
  Har sett dem förut, de finns ju i alla sammanhang… Synd att de får ta upp så mycket tid i media bara, grrrrrr!

 17. Anna svarar Omnivoren
  5 februari, 2011

  Oerhört spännande. Och då kanske bakteriemat i form av lösliga fibrer också kan innebära en fördel… fler än bara att magen fungerar.

Write a comment