Vi tittar på Extend

De vänder sig skrämmande nog till diabetiker 🙁

Tittar på Extend Bar Rik Choklad

Same same som alla andra hemska barer och pulver. Denna ser jag dock som ännu värre du de går på diabetiker. Säjer skräp till sjuka människor. Är det verkligen ok?

 
Det finns reglerat i lagen att jag får inte förebygga eller hjälpa en diabetiker. Men man får alltid enigt lagen sälja specialprodukter till diabetiker? Något är snett med vår syn på sjuka och sjukvård i Sverige.
 
I alla fall, vad finns i dessa barer? Ett exempel (brukar inte behövas fler…)
 
Sojaproteinisolat – kontroversiellt och jfrågasatt
maltitolsirap – socker 😉
okokt majsstärkelse – höjer BS långsamt och med stor fördröjning, upp till 6 timmars fördröjning
glycerin, choklad, arabinogalactan (fiber) mjölkproteinisolat – är väl ok, maltodextrin (fiber) snabbt socker som brukar användas i sprtdrycker.
oligofruktos (fiber) – skapar magproblem vid överdos
solrosolja med tocopherol – omega 6 med E-vitmin
kokos – är välv oj
risstärkelse – mer socker som inte syns i sammanräkningen över socker
naturliga och artificiella smakämnen – behövs så du kan äta detta 🙁
salt – ok
sucralose (Splenda®) – i min värld katastrof. Miljöförstörande klorförening
sojalecitin – jag och soja är ju inte direkta bästisar
 
Sammanfattning: ät inte detta om du är fullt frisk. Och ät det definitivt inte om du är sjuk av någon anledning.

8 kommentarer

 1. Johanna
  24 februari, 2017

  Vad tycker du om glycerin, påverkar det blodsockret?

  1. 25 februari, 2017

   Glycerin är samma sak som glycerol, alltså ”ryggen” i ett fett (triglycerid)
   Det är den delen som kan bli glukos i kroppen genom glykoneogenesen.
   Att ha den som tillsats låter väl sisådär i mina öron. Men jag är inte orolig för den i fett.
   Sen behövs den ibland i tex en kapsel för att det ska blir en kapsel (Glycerol och gelatin)

 2. Jonas Nilsson
  23 juni, 2019

  ”Denna ser jag dock som ännu värre du de går på diabetiker. Säjer skräp till sjuka människor. Är det verkligen ok?”

  Jag är ÄR diabetiker, varit i 22 år sedan jag var 11. Dessa bars är bra för blodsockret, för mig är de det, speciellt vid motion eller vandring. Dra inte allt över en kam, allting är relativt. Det här inlägget gillar jag inte. Du ökar dessutom ”stigma” om diabetes när du skriver ”sjuka människor”. Vi lever med det här varje dag och försöker vara så ”normala” som möjligt när det kommer till vår sjukdom. Att då läsa att jag är en ”sjuk människa” irriterar något enormt och jag vill replikera med ord och fraser som inte passar sig att skriva här.

  Jag är faktiskt tacksam för att dessa finns! Å då går du sprider dynga om en i mitt tycke utomordentlig produkt, och potentiellt får andra diabetiker att avstå från en produkt som hjälper dem i sitt hanterande av sin diabetes.

  Du har säkert för övrigt bra och sunda inställningar och kunskap om kost i övrigt (jag har inte läst några andra inlägg, och tänker inte heller efter denna), men snälla avfärda inte något så snabbt innan du förstår vad du skriver om.

  Hälsningar J.

  1. Anna
   24 juni, 2019

   Ber om ursäkt för mitt ordval ”sjuka”. Men många ser diabetes som en sjukdom och den behandlas så inom sjukvården.

   Även alkohol, kall potatis och bönor är bra för blodsockret. Men jag arbetar med helheten. jag vill att det vi äter ska vara bra för alla våra organ och våra system. Inte bara för ett av dessa.

   Jag har nog också varit slarvig och inte separerat typ 1 och typ 2. Jag tänkte typ 2 när jag skrev raderna. Förstå din reaktion då jag gissar att du är etta.

   Hittepåprodukter kommer jag dock aldrig att höja. Det finns riktig mat.

  2. Anna
   24 juni, 2019

   Hur ser du på innehållet? Du blir arg på mig för att jag tittar på innehåll? Vad i detta är bra, hälsosamt och ska höjas? Vad i detta ger dig hälsa?

   Sojaproteinisolat – kontroversiellt och jfrågasatt
   maltitolsirap – socker 😉
   okokt majsstärkelse – höjer BS långsamt och med stor fördröjning, upp till 6 timmars fördröjning
   glycerin, choklad, arabinogalactan (fiber) mjölkproteinisolat – är väl ok, maltodextrin (fiber) snabbt socker som brukar användas i sprtdrycker.
   oligofruktos (fiber) – skapar magproblem vid överdos
   solrosolja med tocopherol – omega 6 med E-vitmin
   kokos – är välv oj
   risstärkelse – mer socker som inte syns i sammanräkningen över socker
   naturliga och artificiella smakämnen – behövs så du kan äta detta 🙁
   salt – ok
   sucralose (Splenda®) – i min värld katastrof. Miljöförstörande klorförening
   sojalecitin – jag och soja är ju inte direkta bästisar

 3. Annika
  15 oktober, 2020

  Jag tycker det är roande att du som icke-typ1-diabetiker, så totalt blottar din okunskap om vad typ1-diabetes är och att du har noll koll på det du skriver om extendbar och dess positiva funktion.

  Jag är diabetiker sedan 1978 och sedan 2005 utbildad och certifierad kostrådgivare .
  Det finns produkter som t ex Extendbar som fyller en funktion som inte kan fås av andra produkter. Den typ av kolhydrater som finns i extendbar gör att du får en mättnad utan att blodsockret stiger. Det hålls jämnt, trots sina 23 kolhydrater, som med andra kolhydrater skulle kräva insulin.
  I praktiken fungerar det som 1 kolhydrat och det krävs inget insulin för det. Det är svårt att uppnå med andra livsmedel som innehåller 23 kolhydrater.
  Jag tittar också på innehåll, men även på vad produkten ger för resultat när det stoppas i munnen. Det kan du som icke-typ1-diabetiker någonsin förstå, för du kan inte mäta det på samma sätt som vi kan, eftersom dina betaceller fungerar fullt ut.

  1. Anna
   22 oktober, 2020

   Hej!
   Kul att jag kan roa dig. Du behöver nog specificera var jag ”blottar” min okunskap. Jag har annars svårt att svara. ”Noll koll”? Nja, nu tar du väl ändå i från tårna.

   Det finns olika typer av kolhydrater. Monosackarider, disackarider och polysackarider. Det finns sen olika former av polysackarider såsom stärkelse, fibrer och cellulosa.

   Jag gissar på att pratar om fibrerna som sen finns i många olika former. Vattenlösliga och ej vattenlösliga men även olika former såsom:
   Inulin: lök, rotfrukter, gröna blad samt broccoli Inulin förstörs vid kokning
   Resistent stärkelse: cashewnötter, okokta havregryn, kallt kokt ris & kalla kokta potatisar
   Oligosackarider: frukt & grönsaker ex lök, sparris och bananer
   Betaglukaner: havre
   Pektin: lingon, citrusfrukter, äpple

   Är det här någonstans du hävdar att Extendbar innehåller en unik fiber som BARA finns i denna produkt? Eller är det här jag visar på noll kunskap?

   Som kostrådgivare vet du att biokemin inte går ut på mättnad utan att leverera byggstenar till kroppens alla processer, eller hur. Gör Extend detta? Eller skapar du en mättnad och missar byggstenar? Eller är det ett sätt att få äta ”godis” utan att påverka blodsockret? Skriv då det i så fall. För då förstår jag din text. Även om jag är lite förundrad över ditt behov att trycka ner. Men det kanske är du som person som behöver det. Eller så säljer du produkten. Det kan också vara en förklaring.

   Ja, mina betaceller fungerar men det innebär inte att den vita och grå hjärnmassan är oanvändbar. Det går att få kunskap trots fungerande betaceller.

   De flesta kostrådgivare är diplomerade och inte certifierade. Kollade snabbt vilken du kan ha gått. Upplever att de har missat citronsyracykeln, hormonsystemet, mättnad vs behov av näringsämnen, insulin, leptin, skillnad mellan godis och näringsrik kost. De kanske till och med tror på kalorier? Men jag kan ha fel. Din text antyder dock på detta. ber om ursäkt om jag har missuppfattat dig.

   Kanske kom jag in i din text i lite fel läge när jag läste din inledning <3

 4. Jeanette
  6 mars, 2021

  Oj! Det bästa som finns för mitt blodsocker när jag tar en promenad. Är det bättre att jag måste trycka i mig druvsocker efter 30-40 min promenad när jag kan känna mig lugn och ta en längre promenad? Nej, läs på om typ 1-diabetes innan du skriver sådana här inlägg.

Write a comment