Vi tittar på Cambridge mjölkdrink med jordgubbssmak

Detta ska vara en effektiv pulverdiet. Något som Stephan Rössner förespråkar. Vad var det för ämne som han var kunnig inom? (Ler sorgset bara kolla in längden på detta inlägg. Och vi pratar EN av deras produkter. Tur att jag inte kollade fler.)

Avfettad torrmjölk  – kvar bli mjölksocker och mjölkproteiner.
Mjölkprotein – mer mjölkprotein. Helt okey.
Jordgubbspulver – VAD är det? Naturliga torkade jodgubbar eller?

Mineralämnen: (OJ, detta blir kul men klurigt. Hade det inte varit enklare & billigare & nyttigare att äta en näve med blandade nötter?)
natriumcitrat – E 331 Ett salt gjort av citroncyra
kaliumklorid – ett salt
magnesiumoxid – Ja, den här kan jag. Billig skräpmagnesium som kroppen knappt kan ta upp. Bra mot förstoppningar dock!
ferrofumarat
kopparsulfat – Stulet rakt av från Wikipedia: ”Kopparsulfat (inklusive utspädd) är mycket miljöfarligt, hälsoskadlig och får absolut inte släppas ut i naturen.”
zinkoxid – för att få zink, en mineral kroppen behöver
mangansulfat – mangan är ett livsviktigt ämne för kroppen. Min kunskap räcker inte till för att belysa varför de valt magnansulfat. Någon som kan?
natriumfluorid – för att komma åt fluor. Du vet det giftiga i tandkräm som sägs vara bra för emaljen på tänderna… men som eventuellt bara är en myt utan vetenskaplig grund. Giftigt är det i alla fall.
natriummolybdat – Oj! Detta är ett gödningsmedel. Skratt. De göder oss för att sen svälta oss. Nej, det är väl inte riktigt ett sånt gödningsmedel… Läs mer här: http://www.swedhandling.se/pdf/Natriummolybdat.pdf
kromklorid – krom behövs för förbränningen av socker i kroppen. Än en gång fattas jag kunskap. Jag vet inte om föreningen kromklorid är den bästa eller om det är en billig lösning som vid flera magnesiumval. Till exempel  skräpvalet magnesiumoxid i denna produkt.
kaliumjodid – bra sätt att få i sig jod.
natriumselenit – om jag har föstått det hela rätt är detta oorganiskt selen. Vi behöver selen men jag måste ifrågasätta om detta är ett vettigt alternativ.

Suck. Vad svårt detta var.

Emulgeringsmedel:
Lecitin – E222 OBS! Jag har inte granskat följande sida. Inte kollat kunskapen bakom. Men känner att jag just nu inte orkar leta upp allt om lecitin. Vissa höjer det till skyarna, andra gör inte. Jag återkomemr. Här kommer mitt latmanssvar: http://www.alternativmedicin.se/sok/Vit-022.html

Sojamjöl – sojaprodukter har en hop av anhängare och en hop av motståndare.

Förtjockningsmedel:
Xanthangummi – E415 förtjockningsmedel. Behövs väl för att göra denna sörja tjockflytande.
Karragenan – E 407. Omdiskuterat förtjockningsmedel. Växtslem från rödalger. Mums.
Aromämnen för finns ingen natulig smak får vi fuska…
Färgämne: Rödbetsrött eller E162

Vitaminer: (Vilka spännande namn på våra vanliga vitaminer…suck. Jag ger mig ut på tunn is här. Som de har krånglat till det.)
L-askorbinsyra brukar kallas C vitamin
nikotinamid är B3
DL-alfa-tokoferol inte helt säker men tokoferol är E vitamin
retinylacetat bör vara någon form av a
pyridoxinhydroklorid är B6 (Behövs vid omvandling av proteiner till glukos och glykogen till glukos)
tiaminhydroklorid är B1 (Viktig för kolhydratomsättningen)
kalciumpantotenat gissar att detta är B5 (Bra för fettförbränningen och kolesterolbildning)
riboflavin är B2 (Behövs för energiomsättningen)
folacin bör vara B9. (Bryter ner homocystein, vilket är bra!)
fyllokinon är ett K vitamin
kolekalciferol vitamin D3.
D-biotin Vitamin B7

Jag tror jag fick ihop det. Hittar du något sakfel så säg till.

Sötningsmedel: Aspartam (innehåller en fenylalaninkälla) – Fenylalanin är en helt vanlig amonisyra.

Sammanfattning: Ja vad du får här är en jordgubbsproteindrink gjord på minimjölk tillsammans med en multivitamin. Tror den egengjorda drinken blir enormt myket billigare. Men att BARA leva på flytande föda VET vi är idioti.

För få kalorier ökar kroppens benägenhet till att fettinlagra och spara på förbrukningen.
Bara flytande föda skapar problem för tänder mage och tarm.
Flytande föda rinner igenom tarmen för snabbt så den hinner inte ta upp tillräckligt med näringsämnen.
Pulverdieter skapar ingen hållbat livsstil – Bara en stor fet viktfälla!

9 kommentarer

 1. Sten R
  11 mars, 2010

  Några kommentarer:
  Krom anses bäst i GTF form, även piccolinat används med obevisad funktion. Ingen annan finns det studier om.

  En annan sak man brukar missa är ju att en stor del av mineraler vitaminer och antioxidanter är fettlösliga. Dvs om de inte intas med fett så går de rakt igenom kroppen. Hur fungerar det på en lågfettdiet?

  Undrar om inte det är själva klon med en ”medelhavsdiet”. Att man äter färska och mogna grönsaker med en vinegrett dressing.

 2. Anna svarar Sten
  11 mars, 2010

  Tack Sten!

  Jag har också funderar på upptaget av fettlösliga vitaminer i en lågfettkost. Kan det vara anledningen till att många nu har D vitaminbrist?

 3. Madeleine
  11 mars, 2010

  Hej Anna! Du som verkar ha koll på det mesta på bantningsmarknaden, kan du inte skriva lite om Xtravaganza och deras ”koncept för viktminskning och livsstilsförändring”? En kollega till mig prövade det och skulle leva på pulverdiet tills hon tappat en stor del av sin övervikt. Dessutom ingick mental coaching och livsstilsorientering. Men hon var ständigt vrålhungrig och stod inte ut, trots mental coaching…-:) Dock står det ingenting om deras produkter eller vad de innehåller, på deras hemsida; det verkar som om man måste bli medlem och betala dyra pengar för att få tillgång till denna information. Vet du något om Xtravaganza och hur det fungerar, och kan du i så fall tänka dig att skriva om det här?

 4. Cajsa
  11 mars, 2010

  Tack för genomgångarna, mycket intressant! Välkommet med dissekering av fler bantingsprodukter.

 5. Eva Z
  11 mars, 2010

  Anna Underbara Energiska Anna,
  Tack för att Du orkar det som många av oss inte orkar. Allt detta som skall läsas. Jag kollar är och på kostgajden när jag blir osäker.
  Kram Eva Z

 6. Sten R
  11 mars, 2010

  Undrar om vi inte får D vitaminbrist pga felaktiga solråd samt idogt duschande. Det tar upp till 2 dygn innan solstrålarna omvandlas till d vitamin. Så om vi duschar med tvål på kvällen efter en dags solande försvinner en hel del.
  Sen filtrerar solskydden oftast bara UVB och det är där D vitaminet kommer.

 7. Anna svarar Sten
  12 mars, 2010

  Detta om duschen kände jag inte till. Kan det verkligen stämma. Att omvandlingen sker under tid förstår jag, men att allt skulle sitta så ytligt att det går att tvätta bort… måste kolla.

  Att vi däremot ska vara ute i solen utan solskydd lite var dag vet jag.

 8. Sussie
  12 mars, 2010

  Jag antar att alla dessa komplicerade namn syftar till att imponera på oss och få produkten att se oerhört VETENSKAPLIG ut…kanske tror tillverkaren också att ju fler ingredienser, desto mer genomtänkt ser produkten ut!

 9. Sten R
  14 mars, 2010

  Jag blev själv förvånad att man kan tvätta bort det om man använder tvål. Rekommendationen är därför att nöja sig med att skölja av sig efter en soldag utom under armarna o skrev. Kräver en viss tillvänjning.

  Tydligen är det en process som ligger ytligt i huden. Då är det lättare att förstå att vi idag har en större D-vitaminbrist än för 40-50 år sedan. Med våra ändrade duschvanor.

Write a comment