Vem är jag?

”Anna, vad har du för utbildning?”

Låt oss börja med vad jag inte har, jag har ingen högskole- eller universitetsutbildning (i biokemi & näringsfysiologi). Och tyvärr måste jag lägga till – som tur är.  Jag har gått några enstaka kurser och såg snabbt att hade jag gått 3-4-5 år på universitet hade jag snabbt tänk och tyckta som alla andra. ”Mättat fett är farligt, kroniskt betyder livslångt & följ ny köpt, fuskdesignad och korrigerad forskning – och du får inte tänka själv!”

Så vad kan jag och vad är min kompetens är nog en bättre fråga.

1 Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet då jag tycker att matte, kemi, fysik & biologi är oerhört intressant och ganska så lätt.

2 Under 80- & 90-talet ”trodde jag på vetenskapen”, kostråden & den så kallade forskningen. Trodde på, utan att kritiskt ifrågasätta och tänka själv. Jag vägde till slut 111 kilo.

3 1998 eller 1999 så provade jag ännu en ”bantningsdiet”. Denna gick tvärt emot alla kostråd och all kunskap som jag visste fanns. Biffar, gräddsås och franska vitlöksostar! Den fungerade. Här vaknade jag. Något var fel! Vetenskapen och kostråden gällande näringsfysiken var fel. Jag började läsa på.

4 2001-2001 går jag en ett-årig Hälsocoachutbildning. Första dagen fyller vår lärare på med ”kunskapen” jag visste var fel. Jag ifrågasätter och hon ber mig komma till henne efter lektionen. Hon berättar att jag har rätt, men att ”kunskapen” ingår i läroplanen. Jag får lästips på ”1 meter” böcker i näringsfysiologi, biokemi och anatomi. På tentorna tvingades jag svara fel för att får rätt, samtidigt som jag läste grundläggande vetenskaplig baskunskap på kvällar och helger.

5 Då jag har en underbar ADHD och hamnar i hyperfokus när något intresserar mig så läste jag ca 4 timmar om dagen i 10 år.

6 Min ADHD gör även så att min hjärna kräver logik, sammanhang, en röd tråd och den kan hålla en extrem mängd kunskap uppe samtidigt – så jag är en mästare på att skapa sammanhang, system & en helhet, vilket är en fördel då allt hänger ihop i kroppen. Jag är också tämligen intelligent med ett IQ (mätt i början av 2000) på 131. Är mycket duktig på att tänka utanför boxen och skapa nya kunskaper på de befintliga.

(Är kostrådgivare steg 1 & 2 för Fredrik Paulun, träningsinstruktör i det mesta förutom spinning, mediyogainstruktör samt även i pilates, Zumba. Är personlig tränare, massör i Svensk klassisk massage, taktik massör, vattengympainstruktör samt har läst Basmedicin.)

7 2004 startar jag mitt företag och arbetar med glutenfri lågkolhydratkost med naturliga fetter – i tallriksmodellarnas verklighet. Genom att dagligen vara ifrågasatt på kurser och föreläsningar tvingades jag (positivt) att läsa på ner på cellnivå och översätta detta i vardagstal för att seriöst kunna svara och förklara. 2008 startar jag min blogg och genom den bevisade kunskapen blev jag headhuntad till MF utbildningar. (Nu: Paleoinstitutet) Jag arbetade som lärare i näringslära, näringsfysiologi och träningsfysiologi på deras utbildningar fram till 2012.

8 Under dessa år som lärare hittade jag min modell för att allt logiskt skulle gå ihop – stämma med vetenskapen & fungerar i verkligheten. Jag blev ödmjuk inför naturen, evolutionen, biokemin och verkligheten. Nya molekyler fungerar inte i en gammal kropp med samma gener och fysiologi som på stenålderstiden. ”Back to Basic”. Jag valde att lita på naturen, basfunktionerna i vår kropp, vårt naturliga beteende och jag är personligen övertygad om att naturen är 1000 gånger smartare än alla forskare tillsammans.

9 År 2012 börjar jag mitt egna utbildningsföretag. Jag har sen 2004 arbetat med privata klienter, haft kurser och föreläsningar. Nu går jag över till att träna upp nya kostrådgivare. Basen var naturens regler, näringsfysiologi och att det verkligen skulle fungera.

10 Först trodde jag kosten skulle lösa alla problem. Jag hade fel. Rörelse behövdes också. Men det räckte inte. Så jag la till hormonerna, signalsubstanser, sköldkörteln och binjurarna. Men det räckte inte. Så jag läste in nervsystemet, psykologi och lite ACT. Men det räckte inte så jag läste in tarmen och nu senast levern och lymfsystemet. Och än en gång är min ADHD underbar – jag kan utan problem hålla alla dessa kunskaper aktuella samtidigt. 

Att lägg till en eller två nya pusselbitar till ett pussel där allt passar ihop är inte lika krävande som att skapa de första 1000 bitarna. Så idag läser jag in nya områden snabbare än när jag skulle läsa in grundkunskapen.

11 Jag älskar att plugga så jag är DIHM marknadsekonom, Yrkesgymnasielärare (Malmö Lärarhögskola) och läser nu till Socionom (3,5 år på Lunds Universitet – pågår) samt samtidigt läser jag på distans till ADHD-coach (1,5 år ADDCA, USA). Detta gör jag parallellt med att jag driver mitt utbildningsföretag Anna Hallén Utbildningar som idag har fler utbildningar. Det är Hälsocoach, Lymfolog, ADHD-coach för tillfället. (Tidigare utbildningar: Kostrådgivare. Livsstilskonsult & Stresscoach. Tyvärr måste jag ta bort för att få plats med nya, men de kanske återkommer.)

Så, nej jag har inga poäng från universitetet men jag har en unik – både bred och djup – kunskap och kompetens. Som fungerar för tusentals människor och som tillåtit mig att få föreläsa för läkare och på sjukhus för sjuksköterskor. Jag har fått kompetensbekräftelse från näringsfysiologerna på Livsmedelsverket – även då vi naturligtvis landade helt olika i vår tolkning av grundfaktan.

12 Förutom att läsa på själv och följa forskningen. Vilka ”lyssnar” jag på? Vilka har jag valt att ha förtroende för?

– Andres Eenfeldt (Matrevolutionen)
– Uffe Ravnskov (Fett och kolesterol är hälsosamt)
– Ann Fernholm (Ett sötare blod)
– Peter C Gøtzsche (Dödliga mediciner och organiserad brottslighet)
– Ralf Sundberg (Forskningsfusket)
– Johan Hedbrant (Fetmaparadoxen.se)
– Karen Herbst (Lymfsystemet)
– Dr. Westin Childs (Sköldkörtel med T4 & T3, samt leptin)
Karl Reichelt, M.D. Rikshospitalet, Oslo, Paul Shattock, Honorary Director of the Autism Research Unit, University of Sunderland & Charlotte Erlanson-Albertsson, professor medicinsk & fysiologisk kemi, Lunds Universitet. (Gällande glutens påverkan på hjärnan)
– Anders Hansen (ADHD, hjärnan)
– ‎Giulia Enders (Charmen med tarmen)

Finns säkert fler, med det är dessa jag direkt kommer på. Här landar jag i min kunskap. Faktan är densamma för oss alla – det är tolkningen som skiljer. Det finns tyvärr inte en sanning då alla har fri tolkningsrätt. av forskningen.

Min tolkning grundar sig på.
1 Naturen är smart och har fungerat i 100 000-tals år, dess regler bör funka även idag.
2 Vi blir bara smartare och smartare, sjukvården blir bättre och bättre och vi blir sjukare och sjukare –  att fortsätta göra mer av samma är idioti. Gör om – gör rätt! Back to Basic!
3 Grundläggande biokemi, näringsfysiolog & att allt hänger ihop. Vi är inte avskärmade detaljer – vi är ett system.
4 Din verklighet – mina råd ska fungera (för de allra flesta).
5 Naturen har allt. Det finns inte magiska superprodukter som är bättre än vad vår natur har att erbjuda. Ät och lev arteget, i artegen form och artegen mängd.

Du är den överlägset bästa expert på just dig. Lär dig en massa men i slutänden – ta dina egna beslut och styr ditt liv själv. Fråga ingen annan om du får eller inte får – fråga dig själv om du vill. Fråga inte när du ska vara mätt eller hur du bör må – stanna upp och känn efter själv.

Så – ”Anna, vad har du för utbildning?”
Ja nu vet du. Och du bestämmer helt själv om jag får vara på just din lista över människor som du väljer att ha förtroende för. Jag kommer inte lägga mig tid på att övertyga någon. Jag är fullt upptagen med att lära mig ännu mer om vår kropp och vår hjärna. Jag är fullt upptagen med att få hundratals människor att må bra igen.

Du äger ansvaret över vem du vill lyssna på och vilken grund du vill landa på.
Du kan! 

 

1 kommentar

  1. charlotte nordström
    28 november, 2019

    Du är så unik Anna, tack för att Du är Du !

SKRIV EN KOMMENTAR