Vegetarian och LCHF?

(Lägger om detta som repris då det dyker upp hela tiden)

Går det? Både ja och nej. Visst är jag tydlig? Skratt. Klart det går men jag ser ju alltid till hälsan också och att vara vegetarian och helt hälsosam går tyvärr inte.

Först måste vi dock vara överens om vad en vegetarian är. Vegetarian och vegan är samma sak matmässigt. Det är en person som inte äter kött, fågel eller fisk. Och som inte äter ägg och mejeriprodukter.

Sen finns det Lakto-vegetarian som äter mejerivaror men inte ägg.  (Här slipper du B12 birist)

Ovo-vegetarian som äter ägg men inte mejeriprodukter. (Här får du alla essentiella aminosyror plus en del omega 3 från EPA och DHA)

Och sen Lakto-ovo-vegetarian som äter både ägg och mejeriprodukter.

Sen finns det DEMIvegetarianer som också äter fisk. (Kanon. Här är omega 3 hemma)

Det finns SEMIvegetarianer som äter fisk och kyckling. Vissa SEMIvegetarianer kan gör enstaka undantag och också äta kött. (Hm, hur kan man vara vegetarian och äta djur? Men bra är det :))

En vegetarian kommer alltid att äta för lite omega 3 och för mycket omega 6. Den balansen går inte att kompensera om man inte väljer omega 3 kapslar från fisk/krill. Många får också stora problem med B12.

En DEMIvegetarian är hälsan själv. Finns inget som den personen saknar i sin kost. (Samma gäller då SEMI eftersom det är fisken och ägget som är viktig) Kött är gott för oss som gillar det, men inget livsnödvändigt så länge vi äter fisk och skaldjur.

Var ligger då problemen för en vegetarian? Som sagt den stora obalansen mellan omega 6 och omega 3. Sojaprodukter är proppfulla med omega 6 (och en gnutta bensin och en hel del lektiner). Alla vegetabiliska val av fett innehåller för mycket omega 6 och en omega 3 (ALA) som vi knappt kan använda. SAmt att få i sig alla essentiella aminosyrorna.

En vegetarian äter ofta mycket sädesslag, vilket skapar en hög oxidation i kroppen samt att de äter gluten och andra lektiner.

Men jag svarade ju att det går. Japp. Så här kommer mitt LCHF förslag. (Baserat på lakto-ovo)

4 no-no
1.
Inga färdigköpta veg.produkter. Fulla med skräp och omega 6.
2. Inga mjölprodukter eller flingor
3. Bort med sojaprodukterna.
4. Ingen veg.olja i kosten.

6 tips
1. Ät 3-5 ekologiska ägg var dag
2. Kontrollera din B12 nivå. Fuska med tillskott om det behövs. VIKTIGT!
3. Välj B12 rika mejeriprodukter.
4. Svårt att få i dig tillräckligt med proteiner? Gör en smoothie med mjölkpoteinpulver var dag. Mjölkproteiner är fullvärdiga. ELLER på råa ägg och kokosmjölk med lite extra kokosfett som grund.
5. Laga all mat från grunden.
6. Ät algtillskott med DHA och linfröolja med ALA.

Skapa DIN LCHF-dag  (Baserat på lakto-ovo)
1. Frukost: Omelett med 1/2 dl vispgrädde i. Smaksätt efter din smak. Vill du minska mejerivarorna välj kokosfett i omeletten i stället för grädde.

2. Lunch: Omelette med 1 dl creme fraiche, 2-3 kokta ägg & majonnäs och grönsaker. Eller avokado med vegetabilisk algromsås… (Är du DEMI så lägg bara till en massa nyttig fisk. Gärna fet fisk som lax, strömming och sill)

3.
Mellanmål OM du önskar: 1 dl nötter och ost.

4. Middag: Foliepaket med massor av grönsaker, ost och smaksatt crème fraichtäcke. Allt serverat med blomkålsmos, rostade grönsaker, sallader eller avokadoröror.

Är du vegetarian? Ja, då får du göra ditt bästa och acceptera en obalans mellan omega 3 och omega 6. Samt skapa dig en enorm kunskap om aminosyror.

Väljer du sojaprodukter? Ja, då får du acceptera att du äter bensin, för mycket omega 6, lekitner och fytoösterogen.

Gillar inte fisk, men kan tänka dig äta fisk? Ja, ät då omega 3 kapslar från fisk

Svårt att äta så mycket proteiner? Välj smoothisen om du accepterar mejerivaror eller ägg. (Bra fusk även för oss andra)

Lycka till!

83 kommentarer

 1. Pernilla
  1 april, 2010

  Sorry, här kommer länken med text om quorn i klarhet:
  http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28797

  (Annas kommentar: Jag rekommenderade tidigare Quorn, men fick här lära mig nytt…)

 2. 1 april, 2010

  Jag håller med Mats Eric om kommentaren ”Hitta något annat att äta”. Men samtidigt är detta ett av de bästa alternativen för en vegetarian…

  Som jag skriver i mitt inlägg. Ät helst fisk och ägg. Mjölkproteinpulver-drinkar om det är svårt att få i sig tillräckligt med protein.

  Ersättningsprodukter för naturliga produkter komemr alltid att vara ett sämre val.

 3. Martina
  2 april, 2010

  Tack, intressant att läsa dina åsikter! Och det är mycket jag håller med dig om, såsom vikten av att balansera sitt omega3/6-intag och vikten av bra protein-intag. Jag tar extra fiskolja, äter kokosolja, men också mycket nötter, lite frön, avokado och en del rapsolja och olivolja. Och i vanliga fall eko-smör och andra mjölkprodukter, men just nu provar jag hur jag mår av mjölk.Märker att jag tillskillnad från många råd som allmänt ges, mår bra med mycket fett i kosten.
  Det finns fördelar och nackdelar med det mesta och oftast väljer man bara att se nackdelarna med det man själv valt bort. Absolut, bensin i soja. Men genom fisk får man i sig mycket miljögifter. Och genom kött en rad olika gifter och annat, och bensinen får du på köpet genom att äta foder-gödda djur, så tillvida att du inte väljer ekologiska gräskor jämt, men det tror jag mycket få personer har daglig tillgång till.
  Det jag inte kan stödja är dagens djurindustri. Jag har inget emot naturlig köttkonsumtion, där djur inte föds upp i djurfabriker på onaturlig väg, med broiler-kyckling och allt. Befolkningen växer (tänk om folk kunde förstå att man inte kan skaffa 5 barn) hela tiden, fler människor att mätta. Förr slaktade man sin gris och fiskade sin fisk, men så är inte fallet nu utan djurindustrin belastar miljön mer än något annat.
  Och framförallt så är vi alla olika. Det som många hävdar att vi är anpassade till en kolhydratlåg kost på vår del av jorden köper jag inte riktigt, för vi har trots allt inte samma ursprung bara för att några generationer tillbaka är uppvuxna här. Folkgrupper har vandrat genom världen, blodgrupper beblandats, genetiska förutsättningar har slagits ihop och skapat nya förutsättningar. Våra kroppar har olika förutsättningar att smälta och må bra av olika typer av föda. Och jag tror absolut att en del mår bättre av en låg-kolhydratkost, medan en annan grupp mår bäst av växtbaserad föda, ofta om man har mindre mängd saltsyra att smälta med. En del kan smälta proteiner bättre, andra sämre.
  Jag mår väldigt dåligt av fisk, har försökt och försökt att äta det, men min kropp reagerar väldigt starkt och jag har tillbringat många långa dagar kallsvettandes på toa och i sängen. Däremot går ägg bra. Men äter jag alldeles för mycket protein mår jag väldigt dåligt, men jag har hittat en bra balans. Vilket också gör att jag med min extremt höga ämnesomsättning inte klarar av att nå upp till tillräckligt energintag när jag minskar på kolhydrater, jag tappar i vikt helt enkelt.
  Så ja, alla är vi olika. och jag vill bara säga grattis till alla som lärt sig att lyssna på sin kropp och hittat en kost som fungerar bra för just dem, för vi är trots allt alla olika! Glad påsk! (Och ps, angående quorn kan jag hålla med om att det är en oerhört konstlad produkt, kan man smälta den så ger den antagligen bra proteiner, men jag och många fler reagerar väldigt negativt på den, kanske pga det faktum att den tillverkas av mögel-besläktad svamp?)

  1. Anna svarar Martina
   3 april, 2010

   Jag har full respekt för allas val. Det är viktigt att alla själva får välja och känna efter. Det finns alltid för och nackdelar med olika val. Det jag har riktat in mig på att kroppens naturliga behov. Tyvärr har det blivit en ”sanning” att det är nyttigare att vara vegetarian än inte. Samma form av ”sanning” som att alla mår bäst av tallriksmodellen. Allt är politiska budskap från 70 talet.

   Många av vegetarianerna från 70 talet har nu lagt tillbaka just fisk eftersom de nu börjar känna av bristerna i sin begränsade kost. Det är bra, men samtiigt sprids det fortfarande att att veg.kost är bättre…

   Smak, känsla och omtanke om djuren är bra anledningar. Att kroppen skulle vara skapad för veg.kost och det därför är ett nyttigt val är en mycket sämre och helt felaktig anledning.

   Jag tror inte att du hittar så mycket åsikter i mtt inlägg. Faktan ser ut på ett specifikt sätt oberoende vilket val man gör. Jag äter fisk med miljögifter i. Det är ett val jag har gjort. Bara för att jag VILL välja omega 3 tvingas jag välja gifter. Alla gör sina val.

 4. Annika
  10 juni, 2010

  Jag skulle vilja veta var du fått att vegetabiliskt protein såsom sojaprotein är ”sämre” än animaliskt protein ifrån?
  Just sojaprotein är det enda fullvärdiga proteinet i växtriket, det innehåller samtliga aminosyror som kroppen behöver. I övriga fall, såsom exempelvis linser eller kikärtor, måste man kombinera med ris eller andra sädesslag för att få i sig alla aminosyror kroppen behöver. Att vegetabiliskt protein är av ”sämre” kvalitet är fullständigt taget ur luften.

  Du hävdar också att en vegetarian i din definition (äter ägg samt mjölkprodukter) kommer att få B12-brist. Hur tänker du då? Just ägg och mjölkprodukter är utmärkta källor till B12. Vad som däremot kan vara svårt för en vegetarian är att få i sig tillräckligt med järn, då vegetabiliskt järn inte är hemjärn och därmed svårare för kroppen att ta upp, särskilt i kombination med mjölkprodukter.

 5. Anna svarar Annika
  10 juni, 2010

  Hej!
  Vi börjar med definitionen – vegetarian. Den är inte min och jag vet att ovan val är felaktigt. Men många använder ordet vegetarian för många olika saker och därför ville jag skapa oss en och samma plattform för att komma ifrån missuppfattningar. Jag valde den form som jag upplever är vanligast hos de klienter jag träffar.

  Fullvärdigt protein är långt ifrån samma sak som optimalt protein. Att alla aminosyror finns med betyder inte att de finns med i rätt mängd. Ägget verkar här vara överlägset andra animaliska produkter. Och alla animaliska produkter är vida överlägsna vegetabilier. Inte taget ur luften utan baskunskap inom näringsfysiologin. Läs mer om ”proteinvärde”

  Sojaprodukterna är bra veg. proteinkällor men innehåller alldeles för mycket antrinutrianter & för mycket omega 6 för att ses som en bra källa att välja ofta. Tittar man på proteinvärdet har ägg 100% och sojabönor 70%.

  Det som också är viktigt att komma ihåg är att i bönan finns redan alla kolhydrater som behövs, så man inte servarar kolhydrater med mer kolhydrater.

  Japp järn är ett problem, men även B12. Trots intag av ägg och mjölk. Det är väl bra att känna till för en vegetarian, eller? Kunskap kan aldrig vara fel.

  Än en gång. Jag har full respekt för allas val.

 6. Daniel
  5 augusti, 2010

  Väldigt etiskt att äta döda, slaktade, plågade, onaturligt framavlade djur bara för att det gör dig smal. Eller inte. Tyvärr går inte köttindustrin inte att försvara ur varken ett etiskt eller miljöperspektiv och dina påståenden om att vegetabilisk föda är otillräcklig och ”dålig” är bara skriftliga bevis på din egen sorgliga okunskap. Jag är vegan och är ett levande bevis på att man kan leva utan animalisk mat och ändå ha perfekta blodvärden och näringsbalans. Du stödjer aktivt ett förtryck mot medvetna individer som känner smärta vilka många gånger aldrig får se solljuset och du betalar för en kraftig ökning av växthuseffekten.

  Hur kan man endast känna medlidande för människor? Jag förstår verkligen inte.

  Jag hoppas verkligen inte att du har ”husdjur” och därför kallar dig för ”en djurvän”.

 7. Anna svarar Daniel
  5 augusti, 2010

  Alla gör sina val. Jag respekterar dina. Hoppas att du respekterar mina.

  Har du läst och bemött boken Vegomyten?

 8. Daniel
  10 augusti, 2010

  Att hänvisa till det ”fria” valet är något som verkligen inte håller i den här diskussionen. Ja, du har ett val att köpa kött trots att det är bevisat att djuren lider och ”lever” under fruktansvärda förhållanden. Där gör du ditt val, ja, och det är inte olagligt. Problemet är att DJUREN I FABRIKERNA INTE HAR VALET ATT LEVA HUR DE VILL. Hela den argumentationen faller alltså.

  Ja, och som vanligt med forskning som försöker applicera ”sanningar” på en hel mänsklighet är det att ta med en nypa salt. Olika föda passar olika individer. Men problemet är inte huruvida viss mat är nyttigare än annan, även om det verkligen inte ÄR några problem att vara vegan eller vegetarian om man har koll på näringsämnen, etc. Jag säger inte att lchf-mat är skadlig och att veganmat är 9821389 gånger bättre, människan klarar sig på väldigt olika föda, jag säger bara att den är etiskt oförsvarbar, blodig, fruktansvärd och en av de största bidragande faktorerna till den globala uppvärmningen.

  Fast du kanske inte tror på den globala uppvärmningen heller? Synd att det verkar bre ut sig en bekvämlighetsvåg över befolkningen som väljer att endast se på den forskning som är i absolut minoritet endast för att de ska kunna leva så bekvämt som möjligt.

 9. Anna svarar Daniel
  11 augusti, 2010

  Du anser att djuren lever under fruktansvärda förhållanden. Jag anser att du (i de flesta fallen) har fel.

  Du prioriterar djuren. Jag prioriterar hälsan.

  Du väljer att lyssna på den forskning som bevisar din tes. Jag väljer att lyssna på forskningen som bevisar min tes.

  Du lägger din energi på den globala uppvärmningen och jag hoppas då att du är konsekven och är billös samt aldrig äter sojaprodukter. Du arbetar stort. Jag lägger min energi på barn med särskilda behov och på människor som behöver hjälp. Jag arbetar i det lilla.

  Du har hittat din väg, den som är rätt för dig. Jag har hittat min väg, den som är rätt för mig.

  Jag är inte ute efter veganer eller vegetarianer. MEN jag springer i mitt arbete på en hel del hälsoproblem hos de som hållt på i många många år. Det är få veganer som började på 70-talet som fortfarande är veganer. De fick för många brister.

  Bristerna har inget med vad jag tycker eller hur jag har valt att leva eller vad jag tror eller inte tror på.

 10. Clara
  4 december, 2010

  hej, jag är undviker att äta allt kött (nöt, fläsk, fisk och kyckling), men har nu bestämt att jag ska äta omega 3 tabletter från fisk. samt att jag äter b-vitaminer. men jag fattar inte det dör med omega 6, ska man undvika det och i så fall vart finns det? och finns det något mer man bör tänka på att äta nu när jag inte bara utesluter köttet utan också de potatis m.m? tack på förhand clara

 11. Anna svarar Clara
  4 december, 2010

  Du får i dig en massa omega 6 som vegetarian. Främst från sojaprodukter och alla oljor. Välj hellre Quorn och riktigt smör. Omega 3 är ett kanonval för en vegetarian.

 12. vegetarian
  12 januari, 2011

  Hamnade här för att jag googlade på lchf+vegetarian. Jag ville ha tips helt enkelt, och blev ju rätt besviken när det står: ät fisk. Är man vegetarian som jag är sedan 12 år äter man inte fisk. Fisk är ett djur. Vegetarian äter inte djur. Jisses att det ska vara så svårt?

 13. Anna svarar vegetarian
  12 januari, 2011

  Skratt. Jag vet. Men du vet liksom jag att många kallar sig för vegetarianer och lägger sen till ”Men jag äter fisk”.

  Däremot komemr du inte hitta fullständiga tips för vegetarianer på denna sida då jag inte anser det hälsosamt att ta bort fisken.

 14. Maria
  6 februari, 2011

  Hejhej!

  Intressant läsning! Jag är också vegetarian som många andra som kommenterat här. Självklart får alla säga vad de tycker och känner oavsett vilka åsikter de har. Mitt val att bli vegetarian var och är etiskt, men jag respekterar människor som gör val som skiljer sig från mina.

  Daniel, du skriver på ett sätt som gör att jag finner dig som väldigt upprörd över ämnet. Jag håller med dig om att djuren inte har något val att göra och på flera andra punkter, men jag tänker att du kanske kunde tänka så att ”alla tycker olika, oavsett hur mycket jag än tycker att någonting är mer rätt än något annat”?
  Det, tycker jag, att Anna visar att hon bemästrar alldeles utmärkt! 🙂

  Jag tror att om man vill försöka förmedla sitt perspektiv på saker och ting är det bäst att tillvägagångssättet är vänligt och oprovocerande. Att bli frustrerad är okej, så länge man inte börjar säga eller skriva saker som kan ge en känsla av att man nedvärderar den andres val.

  Jag önskar er alla lycka till med era dieter och kostplaner! God fortsättning!

 15. Anna svarar Maria
  7 februari, 2011

  Tack Maria!

  Jag tror att med denna respekt för varandra så kan bättre diskussioner starta. Vi lyssnar då på varandras argumnet och kan lära nytt. Vi kanske inte ändrar oss, men förståelsen ökar.

 16. Stefan
  7 februari, 2011

  Maria: Oavsett vad du och Anna skriver – djuren kan inte välja något som du eller jag kan sitta och bedöma som ”mer eller mindre rätt än något annat”. Daniel må ha en aggressiv retorik, men han har inte fel någonstans. Ur ett rent ekologiskt perspektiv borde LCHF förbjudas.

  Anna: Du skrev ”Hej! Var har jag skrivit om att vegprodukter är miljöbov?”. Svar: I ditt svar till Daniel – ”Du lägger din energi på den globala uppvärmningen och jag hoppas då att du är konsekven och är billös samt aldrig äter sojaprodukter”. Att äta mycket kött är att öka produktionen av sojabönor betydligt mer än om vi som människor åt dessa direkt.

  Jag skulle vilja se mer om ”bensin i sojaprotein” – verkar vara mest LCHF-sajter och konstiga new age-sidor som nämner det. Förutom då rapporten från Cornucopia-institutet (en organisation som tycks startad av kött- och mjölkproducenter?). Ur deras rapport kan vi härleda att det inte är ”bensin” utan hexan som används i framställandet av vissa sojaprodukter, och det kan finnas kvar rester av produktionen i produkterna – dock i låga halter. Tack och lov är det inte ens enligt den rapporten några större problem för oss som bor i större städer – vi kan köpa ekologiskt sojaprotein, där användandet av hexan är helt förbjudet.

  Hursom – mänskligheten måste minska sitt köttätande av ekologiska skäl, omgående. Gör vi det inte frivilligt, så kommer det att krävas tvångspolitik. Köttindustrin är ett betydligt större miljöproblem än såväl bilar som flygplan. Att vi då utökar vårt köttätande genom proteindieter är djupt beklagligt, för att uttrycka mig milt.

 17. Anna svarar Stefan
  7 februari, 2011

  LCHF är inte en proteindiet. Inom LCHF äter vi inte mer kött än vi åt tidigare. Kanske till och med lite mindre eftersom vi äter så pass mycket mer fett. Och att lämna den naturliga kosten känns inte som ett rätt val för mig.

  Om jag som fd fet sockerberoende, som vill äta naturligt (för människan naturlig kost) skulle välja att bli vegetarian. Vad blir kvar till mig?

  Baljväxter åts inte, så de går bort. Jag kan inte heller hantera så mycket lektiner.

  Mjöl och frömat åts inte, så de går bort. jag kan inte heller hantera mjölmat då jag då tappar kontrollen över mitt ätande. (Serotonin o dopamin)

  Nya konstgjorda produkter med en hel del som jag inte vill äta, som sojakorvar, morotsbiffar och quornkyckling försvinner.

  Jag vill äta naturlig oprocessad mat. Vad blir kvar?

  Grönsaker och rotfrukter.
  Frukt och bär (försvinner för en sockerberoende som jag)
  Nötter (men utan fisk får jag problem med omega 6/omega 3 balansen)
  Kokosfett. Jaaaa, det fungerar!
  Är mejeriprodukter ok? Vet inte vilken nivå du valt att vara vegetarian. (Ja, jag vet att det finns definitioner, men jag vet också att vegetarianer är mycket slarviga med dessa själva.)

  Har jag glömt något?

  Jag hade snabbt fått brister och blivit sjuk så småning om. Är det inte bättre att förändra köttindustrin? Än att göra en massa människor sjuka?

  OBS! Jag sa inte att alla blir sjuka. Bara vi fd. feta sockerberoende. Men vi är många.

  Alla siffror är beräknande på att vi ger kossorna konstig mat som kraftfoder som först ska skapas. Klart att det blir idioti. Jag vill att kossorna fritt ska beta på ej uppodlad mark. Då får du helt andra siffror. Skapar vi bättre kvalité kommer också priset att höjas och vi kommer inte att äta en massa skräpkött. På det sätter minskas köttätandet på ett naturligt sätt, men samtidigt får vi i oss bra proteiner.

  Kossorna ska absolut inte äta sojaprodukter. Hela idén är fel. Där är vi överens.

  Du skriver också att djuren kan inte välja. Nej, ingen av oss kan. Evolutinen har designat oss för många tusentals år. Vår genetiska instruktionsbok är redan skriven. Det som är skönt är att du får ta dina val baserade på din övertygelse. Och jag får göra mina val baserade på min övertygelse.

  Varför ska vi övertala varandra. Kommer någon av oss att lyssna på den andre?

  Tänk om vi istället försökte hitta en gemensam nämnare och förbättra så långt det går. Att förbättra köttindustrin hade varit en början. I min värld först och främst för djurens skull och sen för miljön skull.

 18. Emma
  12 mars, 2011

  Det jag stör mig på är detta ”ät fisk”. Är man vegetarian äter man ju, som du själv tar upp, inte fisk.

  1. Anna svarar Emma
   14 mars, 2011

   Jag förstår precis vad du menar. Men mitt råd till vegetarianer är: ÄT fisk. Jag kan annars inte få kroppens balans att fungera. Det finns inget sätt för en vegetarian att hålla omega 6 och omega 3 balansen.

 19. maria
  25 mars, 2011

  Jag gillar dig. Du har kloka svar och ett lugnt och fint resonemang med de som skriver här ! 🙂

 20. Charlotta
  8 april, 2011

  Hej!

  Intressant diskussion här och jag skriver mest för att tillägga att den kände low carb-debattören Gary Taubes verkar rekommendera tofu som ett alternativ till vegetarianer: http://www.garytaubes.com/blog/
  Det kan ju vara värt att se närmare på (själv tycker jag tofu är smaklöst hur jag än försökt att äta det men jag vet att många tycker det är helt OK och det har ju visat sig att quorn inte är så bra).

  Jag håller med Daniel och Stefan om att de majoriteten djur i världens köttproduktion faktiskt lider och nej, det känns inte alls bra för mig. Ett tag var jag pescatarian och åt veg+fisk men det fungerade inte utan mitt sockersug var för stort. Idag har jag anammat LCHF-stilen och mår bättre än någonsin. Plötsligt ser jag att det inte var jag som hade dålig karaktär utan jag har varit beroende för tusan!

  Jag älskar verkligen smaken av en blodig biff och av stekt bacon och detta var det svåraste för mig att vara utan som vegetarian och nu ser jag också hur BRA jag mår av detta som gammal sockerberoende nära att köra min kropp helt i sank. Som du skriver så förstår folk ofta inte vilken skillnad den här dieten gör för oss överviktiga som verkligen blir SJUKA av alternativen. Det innebär självfallet inte att vi älskar dagens djurindustri. Jag djurvän och ser hur jag hycklar i detta så jag försöker så mycket det bara går att äta mat från glada djur – jag har turen att ha nog pengar för att välja att låta mat kosta pengar och det har ju inte alla. Den typen av mat måste bli billigare och den måste också bli mer tillgänglig. Här måste det till kampanjer så att handlarna inser vad de ska fråga efter åt oss. Det måste också till folk som vaknar och inser att de faktiskt måste prioritera bra matval istället för billig mat. Ibland tycker jag att just skandinaver är urusla på detta. Pengar betyder allt här.

  Slutligen vill jag säga att även om det går långsamt så arbetas det faktiskt på att förbättra köttindustrin och jag håller helt med dig Anna om att det är där man också måste få till förändring. Att sojan till veggoprodukter inte odlas genom regnskogsskövling må vara en sak men ett stort och bortglömt problem här i Sverige är att Östersjön inte alls klarar vad som för den är onaturliga utsläpp från soja och däri ingår ju ALL soja oavsett hur den framställts.

 21. 13 april, 2011

  Hur är det då med t.ex. linfröolja som ju innehåller väldigt mycket omega 3 jämfört med omega 6?

  I övrigt kan jag rekommendera seitan, som innehåller massa protein och är enkelt att laga hemma av vetemjöl, eller vetegluten om man vill. Det suger också åt sig jättebra så man kan variera smaken med olika marinader.

 22. 14 april, 2011

  Hej! Tyvärr innehåller linfröolja ALA och inte EPA och DHA, samt den inhåller oerhört mycket omega 6.

  Jag har sett att det finns vegetabilsk DHA. Men inte lyckats kolla den. All info kommer från det producerande företaget…

  OM det stämmer att de lyckats göra veg.ALA till DHA så bör detta vara en kanonprodukt för vegetarianer. Och lite av det jag oroar mig för kan kompenceras.

 23. E
  4 maj, 2011

  Hej! Jag är soldat och är helvegetarian. Jag äter så mycket veganskt som möjligt (ca 85% av min kost) . Jag har aldrig haft problem med näringsbrist trots att jag är soldat och har ett mycket krävande arbete. Mycket av det du skriver stämmer inte alls med verkligheten. Så var vänlig och skaffa fakta innan då skriver. Mvh, E

 24. Anna svara E
  5 maj, 2011

  Vad är en halvvegetarian? Vad äter du de övriga 15%

  Vad är det som inte överensstämmer med verkligheten? Svårt att annars bemöta. Och är det din enskilda verklighet eller överensstämemr det för stor andel vegetarianer som varit konsekventa i 10-20 år? Viktigt att veta för diskussion.

 25. the mrza
  9 maj, 2011

  Urless på det här. Skriv exempel på vad man ska eller kan äta till exempel till frukost om du är allvarlig med dina predikningar

 26. Anna svarar the mrza
  9 maj, 2011

  Varför inte fråga snällt? Är du uppriktigt nyfiken kan jag nog försöka att tänka till. Jag har dock svårt att läsa din rader i en trevlig ton, men det kanske är jag som feltolkar. 🙂

  Men jag tycker också att du får en hel del tips i inlägget.

  Däremot kan jag inte skapa perfekta omständigheter i en kropp om man väljer att vara vegetarian. Kroppen kommer att få felaktig balans mellan omega 3 och oemga 6. Sojaprodukter kommer att innehålla bensin. Det krävs en stor kunskap för att äta fullgott protein var dag. Jag kan inte fixa till B12 i annan forn än piller (i min värld ingen naturlig kost)

  Vill du ha en färdig metod som passar alla så är denna blogg fel för dig. Vill du ha en vegetarisk blogg är jag också helt fel. Vi männsikor är designade för animalist protein samt animaliska omega 3.

  Lycka till!

 27. Jenny
  9 maj, 2011

  Vad kan man använda för att göra proteinsmoothies om man inte vill använda komjölk? Jag slutade med mjölk för ett tag sedan och min mage blev mycket bättre, så jag föredrar att undvika mjölk (fet yoghurt, ost, smör, crème fraîche och grädde funkar av någon anledning bättre, åtminstone i måttliga mängder). Jag har använt osötad sojamjölk (Alpro) för att göra proteinsmoothies (vatten funkar förstås också men det blir inte lika fluffigt och krämigt). Finns det några bra alternativ till sojamjölk? Tar gärna emot tips från läsare här också!

  1. Anna svarar Jenny
   9 maj, 2011

   Äter du ägg? I så fall är ägg och kokosmjölk med lite extra kokosfett en toppengrund att göra smoothies på.

 28. Jenny
  9 maj, 2011

  En fråga till: innehåller sojabönor bensin?

  1. Anna svarar Jenny
   9 maj, 2011

   Nej. Bara sojaprodukterna. Det är i behandlingen av bönorna till sojaprodukter som problemet uppstår. Sojabönor innehåller dock en del lektiner så var noga med att du får i dig alla mineraler du behöver. Lektiner minskar ju kroppens upptag av mineraler. Extra nötter kan vara en genväg.

 29. Catti
  9 maj, 2011

  Ett bidrag till debatten: jag har precis läst LCHF – Nytt liv med riktig mat av den norska läkaren och LCHF-förespråkaren Sofie Hexeberg (läsvärd!) Hon skriver att hon själv var vegetarian i 15 år eftersom hon under sin uppväxt och utbildning fått lära sig att animaliskt fett var farligt och produkter från växtriket nyttiga. Hon åt ofta fruktsallad till lunch och kämpade mot ständigt sötsug.

  Efter alla dessa år gick hon över till blandkost och minskade kolhydratintaget successivt. En dag gick hon till frisören och fick då frågan vad hon gjort. Det visade sig att tusentals nya hårstrån höll på att växa ut i hennes hårbotten. Tydligen hade övergången till blandkost gett henne ett friskare hår och kraftigare hårrötter.

  Jag tyckte att detta var ett intressant exempel på hur kroppen kan reagera när man övergår från 100% vegetabilisk kost till blandkost.

  Är det inte rent antropologiskt så att människans tänder visar att vi är allätare, till skillnad från t.ex. vargar (köttätare) och kor (växtätare)?

  1. Anna svarar Catti
   9 maj, 2011

   Vi är allätare. Här kommer några snabba anledningar:

   • alla essentiella aminosyror finns i animalisk mat

   • essentiella fettsyror som människokroppen kan tillgodogöra sig effektivt finns i animalisk
   mat

   • har inte utvecklat ett effektivt sätt att hantera vegetabiliers xenobiotika i större
   omfattning.

   • vi har en liten magsäck för energität mat.

   • vi har en kort mag-tarmkanal för energität mat.

   • vi har en för kort tjocktarm (jäskammare) med bakterier för att kunna bryta ner cellulosa
   samt förse oss med essentiella fettsyror och vitaminer.

   • vi har en sur miljö i magsäcken för relativt högt proteinintag

   • vi har rester kvar från kindtänder

   • dock genom att vi lärde oss bemästra elden kunde vi upphetta vegetabilier för att komma
   åt näringsinnehållet.

   • många av dagens naturfolk äter en hög andel animalisk mat och har utmärkt hälsa.

   Men många väljer ju att vara vegetarianer för att vår djurhållning är så oetisk. Det måste respekteras.

 30. Annelie
  9 maj, 2011

  Är demivegitarian och nu när jag käkar LCHF så mår jag verkligen som hälsan själv =)) Inte käkat kött/fågel på 20 år men sen 3-4 år sedan började jag med fisk.
  Har sen jag började med LCHF i dec fått en väldigt mycket lugnare mage, säkert tappat några kilon( jeanskjolen som jag inte kunde ha förra året funkar nu ) och det bästa av allt är att mina mörka fläckar i nacke, armhåla och på magen är nästan helt bort(nacken helt fin) och det är den största lyckan! Har haft det sedan 12 års åldern och provat olika preparat och blivit bedömd av läkare som inte haft nått svar. Tänk om jag hade vetat att det var en överkonsumtion av kolhydrater/socker (käkat mycket pasta och bröd) som var boven!
  Tack för en bra blogg!
  MVH
  Annelie

  1. Anna svarar Annelie
   9 maj, 2011

   Ååå vad roligt att höra. Tror att du faktiskt är hälsosammare än vi som äter kött 🙂

   Många som blir vegetarianer gör ju ofta det av Hälsoskäl men blir ändå inte friska. Pasta och bröd finns ju som sagt kvar…

 31. Jenny
  9 maj, 2011

  Hej Anna,

  Ja, jag äter ägg. Ska pröva det nästa gång.

  Jag har också läst om mandelmjölk som ett alternativ till vanlig mjölk men vet inte var man kan köpa sådan. Någon som vet?

 32. Anna svarar Jenny
  9 maj, 2011

  Jag har inte kollat eller provat mandelmjölken. Men vakta omega 6 nivån. Fast du som äter fisk bör kunna få balansen att fungera i alla fall. 🙂

 33. Tess
  9 maj, 2011

  Mandelmjölk kan man göra själv, hittade ett par enkla recept =)
  http://www.lollossida.se/receptmandelmjolk.htm
  http://www.reneevoltaire.se/2009/03/himmelsk-mandelmjolk/

  När det gäller bensin i sojaprodukter kan ni läsa här:
  http://www.2000taletsvetenskap.nu/nyheter/bensin.htm
  Mysigt…

 34. Anna Hallén
  9 maj, 2011

  Tack Tess.

 35. Record
  9 maj, 2011

  # Tess

  Tack för att du lade upp länken om bensin i soja, vilket jag själv hade tänkt göra för att få ”ordkrigarna att förstå hur det går till ” vid tillverkning av soja o inte minst Flora,Lätta och Becel med sitt Hexan.
  Stackars de arbetare i företaget Wintek i Thailand som fått sina liv förstörda av att de tvättat ”I-phone” med hexan, vilket kvällens TV-nyheter informerade om.
  Tack Anna för din redogörelse i den mjuka tonen och som vanligt populärvetenskapligt upplagd.

 36. Agneta
  9 maj, 2011

  Hej Anna,

  Jag fick din kokbok i julklapp och blev helsåld! Sedan den 1 januari i år har jag följt dina råd och tips och vikten ger sakta men säkert med sig. Jag har jojobantat i över 20 år och inser att jag inte (längre) rasar i vikt, utan får vara glad om jag tappar ett halvt kilo i veckan. Det är väldigt skönt att kunna äta sig mätt och hålla sig mätt, kan jag intyga som f d viktväktare (totalt sju omgångar i VV med olika program, allt från röda, gröna och gula prickar till points)!

  Jag har en kort fråga i detta sammanhang: jag har prövat mig fram med olika mellanmål, och kommit fram till att det som funkar allra bäst är kalla kokta ägg (ett på fm och ett på em). De är lätta att ta med sig i väskan, behöver inte stå kallt och mättar bättre än något annat. ”Problemet” är att jag varje morgon gör en omelett med tre ägg. Under en normal dag äter jag således 5 ägg. Finns det någon gräns för hur mycket ägg man kan äta? Jag har förstått att kolesterolmyten från 70-talet är just en myt, men undrar ändå om man kan äta så mycket som fem ägg per dag utan risk?

  Tack för en underbar bok!

  Agneta

  1. Anna svarar Agneta
   10 maj, 2011

   Ja, du kan lugnt äta 5 ägg per dag. Drömmen är däremot att du sen ska uppleva dig nöjd på kanske bara 3-4 måltider per dag. MEN inte så du upplever dig hungrig. Målet är inte att äta lite, men få använder så mycket energi under vardagen att fem måltider behövs.

   Lycka till och varmt tack! Jag blir så glad att du uppskattar min bok. 🙂

 37. Madde
  10 maj, 2011

  Hej Anna!
  Jag undviker mjölkprodukter, även smör. Kvar blir kallpressad olivolja, kokosolja, nötter, avocados och oliver (samt kött) och fiskolja. Räcker dessa fetter för att öka kvoten av nyttiga fetter i kosten?
  Du skrev att man som vegetarian (vilket jag inte är, en föredetting däremot) bör undvika vegetabiliska oljor, men hur ska man då få i sig bra fetter?

 38. Anna svarar Madde
  10 maj, 2011

  Äter du fisk är problemet löst 🙂
  Det är balansen omega 3 /omega 6 som jag tänker på i det påståendet.

 39. Madde
  10 maj, 2011

  Jag äter fisk max 1 ggr/v därför att vildfångad fisk innehåller så mycket föroreningar och dyl (tänk oljeutsläppet i usa för några månader sedan) och odlad fisk beskriver dom här http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/11/30/farmed-salmon-exposed.aspx
  Däremot äter jag fiskoljekapslar. Räcker det?

  Det mättade fettet, var hittar jag det? Är det bara kokosoljan som veg.källa?

 40. sanna
  13 maj, 2011

  Hej. är lakto- ovo- vegetarian och har varit det i nästan 12 år. är dock inte mega förtjust i grönsaker, frukt etc och är mycket dålig och ointresserad av att laga mat, och gör det tyvärr nästan aldrig…
  hur som helst så mår jag toppen bra, är pigg och fräsch :)… och har dessutom väldigt tjockt hår, så det verkar man kunna ha även som vegetarian :)…
  bevisligen så går det bra att vara vegetarian och man tycks även klara sig bra utan att äta fisk =)

  bra blogg!
  /Sanna

 41. Stinka
  18 maj, 2011

  Anna, känner du inte till alger och algoljan, vad jag har förstått så får man direkta formen av EPA, DHA precis som i fisken, till skillnad från linfröolja tillexempel. Plus att man slipper alla tungmetaller och gifter som finns mer eller mindre i fisk beroende på vart den är fångad. LCHF-are vill ju undvika all skit som finns i konstgjorda lättprodukter margariner osv. då borde man verkligen inte vilja få i sig alla otäcka miljögifter i fisk särskilt fettvävnaden som lätt lagrar allt sånt.

  Jag är ingen expert men jag tycker det verkar bättre, vad tror du om detta?

  Och det är väl bäst jag säger, jag är varken vegan eller försäljare av alg-kapslar

  1. Anna svarar Stinka
   19 maj, 2011

   Hej. Jag har sett den, men inte kunnat få något information förutom från företaget själva. Jag hade till uppfattning att EPA och DHA inte finns i vegetabilier. Och att ALA är vegetabilista omega 3. Någon som vet mer som kan hjälpa mig?

 42. Caroline
  13 juni, 2011

  Hej!

  De nyttiga Omega 3 fetterna (EPA och DHA) kommer från alger som växer djupt ner i havet. Fiskarna får i sig fetterna genom att äta dessa alger och vi får i oss fetterna genom att i sin tur äta fisken.
  Det finns produkter (t.ex. Pure One) som består av höga halter EPA och DHA och kommer direkt från algerna. Det som är bra med dessa är att man slipper ett helt steg i näringskedjan samt (precis som Stinka skriver) att man även slipper de skadliga ämnen som fisken lagrat i fettet.
  Toppen tycker jag, blev lite fundersam när du hade med vegetabiliska Omega 3 som ”no-no”.

  1. Anna svarar Caroline
   16 juni, 2011

   De nyttiga omega 3 som komemr från algerna heter ALA. Fiskarna äter dessa och omvandlar dem genom ett enzym till EPA och DHA som vi sen kan tillgodogöra oss. Vi människor har ytters lite av denna enzym, därav problemet att tillgodogöra oss ALA.

   Jag har sett att det finns EN vegetabiliskt produkt med DHA. Men all informaion om detta kommer enbart från producenterna för just denna produkt. Jag har sökt efter tillförlitlig information om det finns tillräckligt med EPA och DHA i någon vegetabilist produkt men inte hittat någonting. Alla svar är att de innehåller ALA.

   Har jag fel? Någon som har hittat mer än jag? Från en källa som inte är marknadsföring för en specifik produkt!

 43. Sophia
  14 juni, 2011

  Obalans mellan omega 6 och omega 3? Vad innebär egentligen det? Låter som något du dragit upp ur struthatten.

 44. Anna svarar Sophia
  16 juni, 2011

  Nix, helt vanlig accepterad näringsfysiologi. Något som alla är överens om. Brukar kallas en icke-fråga.

  Läs mer om eikosanoider så hittar du oberoende kunskap om detta ämne. Det har inget med LCHF att göra utan med en balans som är mycket viktig för kroppen oberoende av vilken matkultur du väljer.

  Speciellt viktigt är det för den inflammatoriska processen men även för hjärt- och kärlstatus. Titta på serie 1 och serie 2 och bilda dig din egen uppfattning. Tror att du kommer till samma slutsats som jag.

 45. Zandra
  29 juni, 2011

  Hejsan!

  Som jag har förstått det är det svårt att få i sig färdigbildat EPA och DHA som vegetarian.
  Jag har också förstått det som att alfa-linolensyra kan bilda dessa fettsyror (EPA och DHA). Dock kan Omega 6-familjens linolsyra hindra EPA och DHA från att bildas och man därför inte får ha för högt intag av Omega 6. Det finns dock vissa åtgärder att göra för att öka halterna av EPA och DHA. Detta gör man med livmedel som har en bra kvot mellan linolsyra och alfa-linolensyra och då är linfrön och linfröolja det vegetabiliska livsmedel som har bäst kvot mellan linolsyra ovh alfa-linolensyra.
  1-3 tsk linfröolja per dag (5ml/tsk) är en bra dosering. Jag har också förstått det som att rapsolja är ett bra alternativ när man steker eftersom den klarar värme till skillnad från linfröolja.

  Kort: Linfröolja har en bra kvot mellan omega 6 och omega 3 pch är därför en bra omega-3-källa för vegetarianer/veganer.

  Jag kan naturligtvis ha misstolkat allt, men så förstår jag det.

  Källa: Vegansk näringslära på vetenskaplig grund.

 46. Anna svarar Zandra
  29 juni, 2011

  Håller med fram till slutsatsen. Linfröolja komemr tyvärr alltid innehålla för mycket omega 6. Även om kvoten är ok. detta då omvändliingen från ALA till EPA och DHA är mycket liten. Kvoten kommer alltså i kroppen är se ”hemsk” ut. Samma gäller rapsolja.

  MEN av alla oljor kan dessa mycket väl vara de bästa.

  Jag söker fortfarande på OM det stämemr att det finns alger emd EPA och DHA. Det hade i så fall varit underbar och en bra lösning för alla veganer och vegetarianer.

  Än så länge hittar jag bara uppgifter från producerande företag som t ex Biocentrisk Energy Holdings, Inc.

  Men jag söker vidare. 🙂

  Bästa knepet fram tills vi hittar något är att undvika omega 6 källor så blir kvoten per automatik bättre. Omega 6 källor är tyvärr våra oljor. Så stek i kokosfett om du är vegan och i smör om du är laktovegetarian.

 47. Camilla
  2 juli, 2011

  Vad är eg skillnaden mellan semi- och demivegetarian?

  1. Anna svarar Camilla
   18 juli, 2011

   DEMIvegetarianer äter fisk.

   SEMIvegetarianer som äter fisk och kyckling. Vissa SEMIvegetarianer kan gör enstaka undantag och också äta kött.

 48. Regina
  5 juli, 2011

  Hej Anna. Jag är demi-vegetarian sedan 18år tillbaka och har precis börjat äta LCHF-kost. Jag undrar vad jag kan ersätta kött och kyckling med i dina rätter? Jag har köpt din receptbok LCHF husmanskost. Är det mycket kolhydrater i qourn? Det finns ju som fileer som kunde ersatt kyckling och som färst som man kunde ha i ”kött”färssås. Eller har du något tips?

  1. Anna svarar Regina
   18 juli, 2011

   På alla ställen med kyckling är lax oerhört gott. Minska bara tillagningstiden lite. På de ställen med kött är qourn ett bra altenativ. Qourn är gjord på bra råvaror men processen är lite sisådär. Qourn är alltid bästa valet och sojaprodukter det allra sämsta valet.

 49. Regina
  5 juli, 2011

  Ser nu när jag gick igenom äldre kommentarer att quorn inte är att rekommendera. Har du som sagt andra tips? Det är tråkigt att halva bokens recept ”försvinner”. Vet du om det finns någon utgiven receptbok för LCHF-kost för Demi-vegetarianer?

  1. Anna svarar Regina
   18 juli, 2011

   Tycker att du kan använda quorn i alla fall. Quorn är sämre än kött men bättre än alla andra alternativ som finns för vegetarianer.

 50. Caro
  22 juli, 2011

  Nästan all ost innehåller löpe = inte vegetariskt.

  Hur kan du skriva att äta vegetariskr är ohälsosamt och dåligt???
  Jag är typ hälsan själv!

  Och att äta kött är sämst, hoppas ni alla köttätare där ute får gå igenom samma sak som slaktdjuren, antingen i helvetet eller i nästa liv!!!!

 51. 22 juli, 2011

  Läs vad jag skriver innan du blir arg.

  Många vegetarianer äter ost. Det kan inte jag ansvara för.

  Jag vet inte hur du äter. Men många får problem med oemga 6 och omega 3 balansen samt B12. Och få av 60-talets (riktiga) vegetarianer och fortfarande vegetarianer pga bristerbna som dök upp. Många av dessa äter nu även fisk och ägg och mår då strålande.

  Tror att jag också har skrivit (säkert hundra gånger) att kött är sämsta valet. Så vi är överens. Varför är du fräck och dum? Jag har aldrig önskat en vegetarian så illa. Jag tycker du borde fundera över ditt beteende.

 52. Sandy
  9 augusti, 2011

  Hej!
  Jag har varit veg i 13 år. Blev lacto-ovo-veg för kanske fem år sen. Det senaste året har jag kämpat med att införa fisk för jag har inte mått alls bra i kroppen. Min sambo är väldigt intresserad av lchf så jag har börjat läsa på. Men jag kan inte tänka mig att äta kött eller kyckling vilket kanske ses som löjligt ifall jag börjar äta fisk. Men nånstans får man dra gränsen mellan att prioritera sin egna hälsa och hur man känner för djuren.
  Du har skrivit att kött är dåligt. Betyder det att jag kan äta lchf fastän jag inte äter kött och kyckling? Rent teoretiskt kan jag ju det förstås, men jag ser ingen vits i att byta en dålig kost med en annan. Klarar jag mig på bara ägg och fisk istället för kyckling och kött?

 53. 9 augusti, 2011

  Kött är inte dåligt, men det är sämsta valet. Väljer du fisk och ägg så får du i dig allt du behöver och kommer äta en ännu bättre LCHF än de flesta av oss andra. Välkommen i gänget. Jag ska göra en fisk och skaldjursmeny och lägga ut så du får lite tips.

 54. Josef Church-Woods
  11 januari, 2012

  Hej Anna!

  Jag och min partner funderar på att starta LCHF. För min del finns det gott om god mat att välja på eftersom jag är demi-vegetarian och äter både fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.

  För min partner är det lite värre eftersom han är lakto-ovo-vegetarian. För tillfället äter vi en hel del Quorn produkter (Quorn färs, Quorn biffar, Quorn köttbullar etc.).

  Jag kan naturligtvis börja äta mer fisk till lunch, och även köpa fisk / skaldjur åt mig själv och lägga till min middag. 

  Men kan vi även fortsätta äta Quorn i vår kost på en LCHF diet? Det skulle göra saker och ting mkt lättare för oss båda, men främst min partner som inte äter fisk.

  Om det inte funkar, vad kan min partner äta istället för Quorn?

  Mvh,
  Josef, Edinburgh

 55. 13 januari, 2012

  Hej Anna!

  Jag är är Lakto-ovo-vegetarian. Jag känner mig dock bättre när jag skippar komjölksprodukter och håller mig till get- och fårmjölksprodukter. När det kommer till Qourn produkter anser du att det är OK? Skulle du föreslå att skippa alla sojaprodukter?

  1. Anna svarar Mikaela Bjerring
   14 januari, 2012

   Smart att välja get och fårprodukter. 🙂
   Ägg och quorn är bra val. (Quorn har bra innehåll med lite tveksam process när det görs, dock fortfarande ett bra val)
   Men jag rekommenderar starkt att undvika sojaprodukter.

   Tänk också på omega 3/omega 6 balansen. Välj ekologiska omega 3 ägg. Köp vegetabiliskt DHA.

   1. Johnny
    29 mars, 2017

    Hej! Jag undrar om man kan äta quorn köttfärs på LCHF?

    Den har 4.6 carbohydrates varav 0.6 är socker på 100g

    Tacksam för svar

    1. 4 april, 2017

     Om du accepterar innehållet och tillverkningen av Quorn så bör det fungerar kanonbra.

 56. Evelina
  23 januari, 2012

  Jag är också lakto-ovo sedan 15 år tillbaka, har ätit LCHF i mer än ett år nu. Inom LCHF äts det ju ofta (vad jag har sett) väldigt mycket kött, vilket inte är så hållbart i längden.
  Tror att det kan vara viktigt att visa att det faktiskt funkar ändå, och det gör det.Det är bra att du tar upp frågan!
  Jag äter spirulinaalgtabletter som innehåller högvis med omega 3 (det är där fisken får sitt omega 3)
  Soja äter jag inte så ofta eftersom quorn är mycket mycket godare, men heller det än fisk, kyckling eller kött.
  Skickar med en länk:

  http://blogg.naturskyddsforeningen.se/redaktionen/2011/10/14/lasarfraga-hur-mycket-kott-kan-vi-ata-per-person/

  Tusen tack för din blogg, du är riktigt bra på det du gör 🙂

  1. Anna Svarar Evelina
   23 januari, 2012

   Ja jag hoppas att vi inom LCHF blir bättre på fisk och skaldjur.

   Tänk på att fiskar har enzymer som vi människor inte har. Du behöver EPA och DHA medan fisken mår steålande på ALA. (alla tre är omega3) jag vet inte vilken som finns i dina alger. Vet att det ska finnas vegetabiliskt DHA.

 57. Lisa
  3 februari, 2012

  Hej. En vän till mig har just börjat med LCHF och vi har diskuterat för- och nackdelar med detta och kom in på just vegetarisk kost och LCHF, varpå vi hamnade på denna sida. Jag var inte medveten om användandet av ”bensin” vid framställning av sojaprodukter, och ville därför kolla upp det lite noggrannare. För det första tycker jag att det är viktigt att hålla sig till fakta, även på internet. Därför ska jag kortfattat förklara vad jag själv hittat. Det verkar vara ett hett ämne på vissa forum, tyvärr saknar de flesta någon riktig kunskap och verkar ha mer känslomässiga åsikter än faktabaserade sådana. Till att börja med så verkar stora delar av vårt svenska ekologiska utbud av sojaprodukter framställas på alternativa sätt, se tex. http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=204. Att sojaprodukter skulle vara farliga på grund av innehållet av östrogenliknande ämnen baseras på imaginära dieter där intaget är större än vad normala människor klarar av, och har i praktiken -ingen- betydelse för normala människor som äter soja ibland. Jämför detta med antibiotikaanvändningen i dagens djurindustri eller hos mjölkkor etc, vilket är ett långt större problem med tanke på den -bevisat- ökade resistensutvecklingen hos många av våra vanliga bakterier, som med största sannolikhet beror på just detta. Sen vill jag upplysa om att de högsta tillåtna nivåerna av ämnena som kvarstår efter framställning av sojalecitin (här återfinns de högsta halterna) ligger på 21 ppm (parts per million) vilket återigen kan jämföras med de nivåer man får i sig när man tankar bilen (upp emot 100 ppm under hela tiden man tankar, detta bara av det mest cancerogena ämnet i bensin; bensen), kör gräsklippare, eller bor i en stad (konstant exponering). Det verkar vara fullt av oseriösa uträkningar av total exponering vid konsumtion av sojaprodukter som baseras på ett dagligt intag av sojalecitin som enda näringskälla (2 kg/dag) vilket är helt orimligt. Jag stödjer till fullo tanken om att äta hälsosamt och undvika kemikalier i maten, men man får samtidigt ha lite perspektiv. För att verkligen göra skillnad bör man undvika att tanka bilen och så ska man bo på landet, om något. Jag förstår grejen med ”många bäckar små” också, men om man undersökte halten cancerogena ämnen man får i sig av övriga livsmedel (de flesta spannmål processas i fabriker där grödor exponeras för dieselångor, kryddor bestrålas med joniserande strålning, de flesta förpackningar avger spårämnen som anses farliga i höga doser, toxiska ämnen bildas i många vanliga födoämnen vid hantering hemma; tex. mögel, bakterier och cancerogena ämnen efter stekning, grillning eller då man använder grytor och redskap behandlade med teflon, diskmedelsrester, tvättmedelsrester, flamskyddsmedel.. Listan är extremt lång.) ..så inser man att vi alla oundvikligen kommer att samla på oss en hel drös med kemikalier i våra kroppar. Sojaprodukter är förmodligen långt ifrån den största boven i dramat, och jag betvivlar starkt att det skulle vara dåligt i längden att välja det framför något annat, speciellt inte om man väljer de ekologiska alternativen. Dessutom ackumuleras många giftiga ämnen ”uppåt” i näringskedjan, vilket innebär att man får i sig högre halter av gifter om man äter tex. rovdjur, jämfört med betande djur, som i sin tur är sämre än att äta grödor. Ta en närmare titt på tex. tonfisk, inte jättenyttigt om man är skeptisk mot kvicksilver eftersom det är en rovfisk..

  1. Anna Hallén
   3 februari, 2012

   Ja jag vet att forskning är lite si och så och att det går att hitta motsägesefull fakta om i stort sett alla ämnen. Det beror på VEM som vill säga något och i vilket SYFTE. Tyvärr är i stort sett all forskning finansierad av sojaindustrin. Detta gör deras resultat lite osäkra.

   Däremot kan en utgångspunkt vara människans naturliga kost. Där spelar inte tyckandet eller pengarna så stor roll. Vad är vi skapta för att äta? Vad har vi enzymer och hormoner till att hantera? Baljväxter kommer inte att döda oss, men det är inte heller vår naturliga kost. Precis som mejerivaror inte tillhör vår naturliga kost, men många kan hantera dessa i alal fall.

   Det viktiga blir att inte bygga sin kost på icke artegen kost. Alltså att inte ha grunden i baljväxter och/eller mejeriprodukter.

   Grunden ska vara artegen föda och sen lägger du på det lilla extra efter din smak, tycke, övertygelse och biokemiska förutsättning.

   Att köttindustrin ser för gräslig ut hålelr jag med om.

   Att fisken är ett hett ämnen för diskussion håller jag med om.

   Men vi kan tyvärr inte sluta att äta människomat av denna anledningen. Vi bör i stället ta bättre ansvar för att människomaten inte blir förstörd och djuren inte blir illa behandlade.

   Vi håller på att förstöra våra förutsättningar för att friska bo på jorden. Men vi kan inte börja äta fel mat för vår kropp för det. Den fungerar inte i längden på feö bränsle. Men den fungerar med rätt bränsle (och för vissa med lite tillägg utanför ramarna)

   Vi LCHFare tror inte att kött är bra generellt. Vi anser att det är de perfekta aminosyrorna i rätt mix för männsikokroppen. Vi skulle aldrig ge köttfärs till en häst bara för att aminosyrorna är toppen. (för oss)

   Jag önskar av hela mitt hjärta att industrin var mer hänsynsfull, men om jag feläter kost och blir trött, hängig, får ont i magen, utvecklar allergier, diabetes mm… Ja, då orkar jag aldrig slåss för bättre förutsättningar.

   1. Mattias
    28 februari, 2012

    Är mjölkprodukter naturlig människomat?

    1. Anna Hallen
     28 februari, 2012

     Nix, det är det inte. Och många tar bort det då det inte fungerar. Det som är bra med mejeriprodukter är dessa säger ifrån ganska så omgående. Många som är socketberoende måste ta bort dem pga kaseinet, vilket även stör de med neuropsykiatriska funktionshinder.

 58. Maria
  17 april, 2012

  Ville tipsa lite till lacto-vegetarianer om ost med vegetabiliskt ystningsenzym, som man då faktiskt KAN äta. Vissa märken gör sina ekologiska varianter utan löpe, t ex Zetas ekologiska mozzarella och feta. Västan gör också en hårdost variant med vegetabiliskt ”löpe”. LIDL har ibland varianter. 90% av alla brittiska ostar använder sig av det här, mitt lokala WILLYS säljer en god brittisk cheddar (det vegetariska utbudet över lag i Storbrittanien gör en svensk lacto-ovo-veg grön av avund). Sen har välsorterade affärer en drös veganska ”ostar” men hur de funkar i LCHF har jag ingen aning om.

  1. Anna svarar Maria
   18 april, 2012

   Jag har aldrig kollat innehållet. Har du möjlighet att se vad de innehåller och vad ko9lhydratmängden är per 100 gram?

 59. Daniel
  7 augusti, 2012

  Hej Anna!
  Du förespråkar fisk väldigt starkt, men vad jag hört så finns det mycket föroreningar och gifter i en del av den. Kan jag äta fisk varje dag? Vilken fisk ska jag välja och vilken ska jag undvika?
  Tack på förhand!

 60. L8
  31 januari, 2013

  Hej!
  Jag äter inte animaliskt protein på grund av att jag blir ”sjuk”. Min kropp orkar inte ta hand om det.
  I det menyförslag du har skrivit ingår mycket ägg. Det äter jag inte heller…
  Har du något förslag till optimal frukost?

 61. Jessica
  5 maj, 2013

  Åh vilken nedlåtande person du är, pinsamt att läsa. Skaffa en ordentlig utbildning i stället för ”kostrådgivare” som vem som helst får på några veckor.

  1. 13 maj, 2013

   Hej Jessica!
   Det var verkligen inte in mening att vara nedlåtande på något vis. Vad är det som upprör? Vad anser du vara felaktigheter? Att bara säga att någon är pinsam är inte speciellt konstruktivt.

   Min kunskap kommer genom tufft pluggande i snart 12 år tillsammans med snart 8 års erfarenhet, så några veckor känner jag inte igen mig i. Vad förslår du för utbildning? (som inte säger att margarin är bra, kolesterol är farligt och vi måste äta mjöl och gluten)

Write a comment