Varför ska vi äta mer omega 3?

Här kommer några exempel!

Reumatism/Psoriasis/Atopiskt eksem/Ledgikt

Eskimåer med stort intag av omega 3 har samma frekvens av reumatiska sjukdomar som övriga världen men är uppseendeväckande symptomfria. Lederna förblir hela trots sjukdomen, de uppvisar inte heller någon stelhet eller smärta. Det finns ingen tydlig bevisning vid eksem men många har blivit mycket bättre så det skadar inte att prova.

Forskning: Omega 3 är antiinflammatorisk och har bevisad effekt på inflammatoriska sjukdomar såsom t ex reumatism. Omega 3 mjukar upp cellmembranen och är därför verksam mot torr hud. Omega 3 minskar smärta och stelhet i leder.

Hjärt-kärlsjukdomar

Eskimåerna har även en mycket låg andel hjärt- kärlsjukdomar och därmed få hjärtinfarkter.

Forskning:

Blodtryck: Flera studier visar på att omega 3 är blodtryckssänkande både på systoliskt tryck och diastoliskt tryck.

Blodpropp: Fiskfettsyror påverkar gynnsamt riskfaktorerna som finns för blodproppsbildning.

Övrigt: Ökar kärlens elasticitet, gör blodet mer lättflytande och förbättrar blodfetterna.

Har du haft hjärtinfarkt? Då kan du minska riskerna med att få en till med 45-50 % genom att äta omega 3.

Diabetes

Forskning: Omega 3 ökar insulinkänsligheten

Barn & nyfödda

”Ät fisk så blir du intelligent” sa alltid farmor och mormor. Flera studier visar på ökad koncentration, ökad synskärpa, ökad koordination och ökad förståelse för problemlösning (vilket kan bero på den ökade koncentrationen) 10 % av vår hjärna består av omega 3 fettsyror så det är viktigt att foster, nyfödda och små barn får tillgång till byggstenen omega 3.

Forskning: Barn som får i sig omega 3 får lättare att lära, bättre koordination och högre resultat på IQ tester.

ADHD/överaktivitet

Bara EPA & DHA hjälper. Finns bara i fisk, ej linfrön!! Komplettera gärna med nattljusolja som förstärker effekten av förbättrad kvot mellan omega3 och omega 6.

Forskning: Signalsystemen i hjärnan fungerar bättre med stor andel omega 3. (I förhållande till omega 6 som är inflammationsaktivt) Barn som får i sig omega 3 får lättare att lära, bättre koordination och högre resultat på IQ tester. Låga halter av serotonin hänger samman med låga halter av omega 3. Låga halter av serotonin ökar stress och depression. Låg serotoninhalt är också starkt knutet till dålig impulskontroll vilket medför ökat våld.

Dyslexi

Forskning: Ökning av koncentration, klara framsteg i läshastighet och förståelse.

Depressioner

Forskning: Omega 3 har visat sig hjälpa mot depressioner. I länder med hög konsumtion är antalet depressioner lågt och tvärt om. Låga halter av serotonin hänger samman med låga halter av omega 3. Låga halter av serotonin ökar stress och depression. Låg serotoninhalt är också starkt knutet till ökat våld.

Migrän

Forskning: 1/3 av patienterna i en studie blev hjälpta av omega 3. Värt att prova även om inte alla blir bra.

Ja, där var några små exempel på varför vi vill öka omega 3 (och minska omega 6)

 

Nästa
»

10 kommentarer

 1. anna
  10 november, 2009

  En fråga gällande diabetes.
  Vad menar du med
  Diabetes
  Forskning: Omega 3 ökar insulinkänsligheten
  /Anna

 2. 10 november, 2009

  Anna: Många med diabetes, både ettan och tvåan har eller får problem med insulinkänsligheten. Omega 3 förbättrar den lite. Krom och magnesium kan också hjälpa till.

  Är man sen duktig med att ta bort kolhydrater så kommer kroppen bli ännu gladare.

 3. Omega-3 Bloggen
  11 november, 2009

  Det finns många, många anledningar att äta omega-3! 🙂 Personligen gillar jag det faktum att jag blir piggare och gladare, får bättre koncentration samt ökar min fettförbränning!

  Kul att du gillar det också!

  Hälsningar,
  Björn

 4. 15 november, 2009

  Kan intyga att för mig fungerar omega3 alldeles ypperligt som blodtrycksnormaliserande, där doktorns recept gick bet på mitt höga blodtryck…
  Nu är det lågt och fint igen 🙂

  /Cattis

 5. Anna Hallén
  3 januari, 2010

  Björn: Tack för din underbara blogg!

  Catrine: Visst är det härligt! Grattis!

 6. Coraline
  6 april, 2010

  Ang linfröolja, så den är inte bra alls då? jag kan nämligen ej äta omega 3 kapslar pga att min magkatarr blir hemsk, har försökt ta till natten men inte hjälpte det, jobbigt på morgonen efter….å fet fisk äter jag ej..vad kan man göra då?

 7. Kessy
  8 juni, 2010

  Vilken bra sida! Kommer att läsa mer. Jag har varit inne på det här spåret i många år, att äta mig frisk först och främst, och att undvika preparat i onödan. Äter fiskolja, men har problem med pms en del och oren hy, så jag funderade på att börja äta nattljusolja/jättenattljusolja. Köpte nattljusolja nu… undrar om du vet om det är någon skillnad på dom två sakerna?

  Och om det är helt säkert att äta både fiskolja och nattljusolja.. jag tänkte med tanke på att det blir hyggligt mkt e-vitamin då(ju det tillskott de har i för att undvika härskning av fetterna)? Mvh och tack!

 8. Anna svarar Kessy
  8 juni, 2010

  Helt ok med både nattljusolja och omega 3. Och det är ingen skillnad på jättenattljus och nattljusolja.

 9. Louise
  9 juni, 2010

  Men hallå! Jättenattljusolja är en växtolja dvs fleromättad olja med övervägande andel omega 6. Hur kan den oljan anses vara ett komplement till omega 3-kapslar? Vi ska ju undvika inflammationsframkallande omega 6 så mycket som möjligt för att hålla oss friska.

 10. Anna svarar Louise
  9 juni, 2010

  Den är GLA…. man kan säga att den är en trasig omega 6 fettsyra. Den tar plats i omega 6 kön men kommer ut neutral. INTE inflammatorisk som de andra omega 6 fettsyrorna. Detta gör att den sänker den inflammatoriska effekten. Och tillsammans med xtra oemga 3 så blir alltså effekten ännu större.

  Den kunskapen används ofta vid adhd mm.

Write a comment