Varför fungerar ”nollning”?

Och VAD är det för något?

Jo, du försöker helt enkelt nolla kolhydraterna. Ta bort allt. Det som blir kvar är kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg tillsammans med fett i olika former.

Fungerar det? Jajjamensan. Det som händer är att ketonerna skjuter i höjden och detta är troligvis det som får det att fungerar så enormt bra. Med mycket ketoner i kroppen har du nämligen en kanonbra fettförbränning. men jag tror inte att det är det som är själva hemligheten. Det är bara en trevlig bieffekt.

Många självmedicinerar på kolhydrater och har svårt att få LCHF att fungerar. Man faller tillbaka hela tiden. Nu är det många som kommit på att det går att självmedicinera på ketoner. De är nämligen smärtlindrande, ångestdämpande, skapar energi och tar helt bort hungern.

Rekommenderar jag detta? Njae… är du ordentligt sockerberoende kanske du inte har något val. Du helt enkelt måste välja den vägen. Såsom en alkoholist måste välja att alltid tacka nej till allt. Men för gemeneman är mitt svar: Nej!

Varför? Jo, ketoner är försurande och med stor del försurande ketonkroppar i blodet måste kroppen skapa ett bra sätt att bibehålla pH värdet. Så kroppen kalkar blodet och vi mår toppen. Men varifrån kommer kalket? Många höjer ett varnandes finger om att det kommer från skelettet med kommande benskörhet som följd. Och det vill vi ju inte ha om 20-30 år eller hur? Det går kanske att kompensera med tillskott av kalcium.

Kolhydrater är inget vi behöver äta, men det finns saker i produkterna som innehåller kolhydrater som vi behöver.

C vitamin är en. Men den kanske går att ta som tillskott?

Sen är det B9 (folsyra). Varför behövs den? Jo, när du äter rött kött (nöt och fläsk) så bildas något som heter homocystein. Detta är blodproppsbildande. Men kroppen kan bygga bort det om den har tillgång till B6, B9 och B12. Finurligt nog finns detta ”motgift” i köttet. Och när vi åt köttet rått så fungerade detta kanon. Men nu värmer vi upp köttet och B9 är mycket värmekänsligt…Vad kan vi då äta där B9 finns och som vi inte värmer upp? Jo, mörkgröna grönsaker. Men vi kanske lika bra kan äta B9 som tillskott?

Sen är det magnesium. Allt fler LCHFare lider av kramp vilket ofta är magnesiumbrist. Kramp är inget farligt men klart obehagligt. Däremot är magnesiumbrist inget att rekommendera. Det skapar i sin tur kalciumbrist… och du blir lätt håglös och lite depremerad av magnesiumbrist. Mandel innehåller magnesium, men också kolhydrater. Men man kanske kan ta magnesiumtillskott?  

Så om du ska nolla så rekommenderar jag att nolla på fisk och skaldjur samt ta en hel del tillskott. Fast jag rekommenderar ju helst inte tillskott då jag vill att vi ska äta mat i stället. 🙂 Och detta gör att jag vanligtvis inte rekommenderar nollning annat än till de som är tufft beroende.

Eller som en kickstart om du har tappat sugen och rutinen. Vad som helst bara du inte väljer pulver eller andra dumheter för att följa ditt nyårslöft. Lycka till!

Tidigare
«
Nästa
»

13 kommentarer

 1. Eva Palm
  12 januari, 2011

  Hej Anna,

  Jag måste bara först säga att du har skrivit en helt fantastisk kokbok.
  Fick en massa inspiration till att fortsätta med kosten den vägen.
  Men vad skulle man kunna äta för kolhydrater för att slippa ta tillskott?

  Min man och jag började med LCHF för ett litet tag sedan bara för att se om det var något för oss. Jag mår bra men han känner sig lite uschlig i magen och väldigt trött.
  För egen del så är det viktigaste för mig att undvika gluten och socker.

  Ha en bra kväll!
  //Eva

 2. Anki
  12 januari, 2011

  Bra inlägg, delar din åsikt. 🙂

 3. Annika
  12 januari, 2011

  Hmm, jag ramlade in här på bloggen av en slump och jag håller med om mycket i det här inlägget. Däremot så tycker jag allt att kvinnor i fertil ålder bör ta folsyra som tillskott. Man får inte i sig tillräckligt av det enbart genom kost, då det är svårt för kroppen att ta upp. Många andra länder berikar sitt mjöl med folsyra, men det görs inte här i Sverige och det hjälper ju dessutom inte om äter enligt LCHF ;-).

  Folsyra är viktigt när ryggmärgen ska gå ihop hos foster och utan folsyra ökar risken för ryggmärgsbråck. Eftersom det tar ett tag för kroppen att fylla upp sina depåer med folsyra rekommenderas alla kvinnor i fertil ålder att ta tillskott.

 4. 12 januari, 2011

  Vilket bra inlägg!

 5. Anna svarar Annika
  12 januari, 2011

  Håller med. Just folsyra är ett tillskott som jag ofta rekommenderar av den anledning som du ger. Önskar att det var lättare att äta naturligt i tillräcklig mängd.

 6. Anna
  12 januari, 2011

  Hej Anna!
  Jag har nollat och mådde så bra utav det! Jag hade ätit LCHF i drygt ett år utan att gå ner i vikt och jag har ca 30 kg övervikt.
  Sen bestämde jag mig för att nolla i 4 veckor och fick resultat på en gång. Jag höll i nollandet fram till jul. Nu ska jag börja igen, då jag mådde kanon av att inte äta några kolhydrater.
  Kramp har jag haft länge och tar därför magnesiumtillskott.

  Nolla ska man göra om man verkligen vill och vågar. Första veckan var jobbig och konstig, sen gick det av bara farten.

  Tack för en inspirerande blogg!!

 7. Anki
  12 januari, 2011

  Anna// Vågar? Det är väl enbart ett enskilt val utifrån sin egen kropp och har knappast något med ”mod” att göra.

 8. Therese (Kloka Kostbloggen)
  12 januari, 2011

  Anna, jag håller generellt med dig om att nolla kolhydrater är, om inte annat, onödigt för de flesta. Varför undvika goda, nyttiga grönsaker om man inte måste?
  Men det där med försurningen är jag lite fundersam över. Dels torde kalciumtillgången vara ganska god för en LCHF:are med tanke på all ost och grädde, och då tror jag nog inte att kroppen börjar ”knapra skelett”. Dels används väl ketonkropparna som rent bränsle i en optimerad citronsyracykel (som då borde bli allt bättre med tiden det systemet ”kalibreras”), och då borde det väl inte genereras något större överskott?
  Dessutom borde väl varenda kolhydratätande människa producera en viss mängd ketoner under tidiga morgontimmar då blodsockret sjunker och kroppen måste gå över på fettförbränning. En kropp som är van vid fettförbränning kanske då nyttjar ketonerna bättre i citrinsyracykeln än en som inte är det…kanske.

  Hm, många funderingar där 😉 Hoppas du har tid att reflektera och kommentera för frågan kommer upp då och då…

 9. 12 januari, 2011

  Jag äter enligt LCHF, har utbildad kostrådgivare inom det också. Men går fasen inte ner i vikt i alla fall! Suck! Tack för inspirationen!

 10. Anna svarar Therese
  12 januari, 2011

  Du äter inte grädde om du nollar. Vissa väljer även bort osten. Sen spelar det ingen roll hur mycket kalcium du äter om du har magnesiumbrist.

  Vi har alltid ketonkroppar i vår kropp precis som du säger.

  Jag har inte svaret på frågan, bara en massa funderingar. Men en ketonkropp är t ex acceton. Och hur mycket acceton kan din kropp må bra av? Visst måste det finnas en gräns. Både i tid och i mängd. Eller?

  Att vi optimerar kroppens funktioner håller jag helt med om. Men gör vi detta till vilken gräns som helst eller finns det ett stopp?

  Om ketonkroppar skulle vara det optimala varför har vi i så fall funktionen glykoneogenes över huvud taget? Att slösa aminosyror för att bygga glukos när vi skulle kunna använda fettet till ketoner i stället….

  Viktigt är att blodet blir INTE surt av ketos. Men kroppen tvingas kompensera för att detta inte ska hända.

 11. Sandra
  13 januari, 2011

  Hej Anna! Jag blir bara mer o mer förtjust i dej;) Trodde inte du skulle skriva ett inlägg om ”nollning”, vilket jag ju har full förståelse för!
  Men tycker att du fick till det väldigt bra, med både de positiva OCH negativa egenskaperna.

  Jag är inne på 3e dagen nu och det går väldigt bra än så länge. Finns det någon risk för att man får i sej för mycket fett? Jag köpte fläskfärs i går som jag tänkte att jag ska göra biffar på. Eftersom jag har märkt att man håller sej mätt länge på fett så vill jag gärna få i mej så mycket som möjligt (jag som har haft fettfobi så länge jag kan minnas haha)

  Än en gång vill jag tacka dej för det fantastiska jobb du gör!

 12. Anna svarar Sandra
  13 januari, 2011

  Skratt. Jag försöker att lyfta näringsfysiolgin, även när jag personligen ibland tycker annorlunda då det är mer än själva maten som påverkar kroppen. Jag försöker titta på för och nackdelar så kliniskt som möjligt…

  Men visst blandar jag in eget tyckande lite här och var. tror det är omöjligt att komma ifrån. 😉 Till och med tolkning av fakta påverkas ju av egen erfarenhet och vilket ställningstagande man redan har gjort.

  Man liksom läser de studierna som passar det man vill ha sagt…

  När du nollar finns ingen risk med att äta för mycket fett för då fungerar oftast mättnaden perfekt. Bara njut!

  Det är när du blockerar mättnad med kolhydrater som vissa kan överäta.

  Lycka till!

 13. Therese (Kloka Kostbloggen)
  13 januari, 2011

  Jag har inte heller några svar, men det är kul och intressant att fundera 🙂 Jag är både tacksam och imponerad av att du hinner göra detsamma!

  Angående varför vi har glukoneogenesen… Är det inte så att vi inledningsvis använder aminosyrorna för att bygga glukos, men att vi ganska snart går över till att använda fettets glyceroldel och att de ketoner som då ”blir över” används som bränsle…?

  Någon berättade att han inledningsvis med lågkolhydratkost hade mycket ketoner i morgonurinen men att mängden minskade avsevärt med tiden för att till sist faktiskt hamna under det värde han hade när han åt en kolhydratbaserad kost. Intressant tycker jag.

  Funderingarna fortsätter… 😉

Write a comment