Välling, en sorglig sörja!

Turboenergi till små barn med inbyggt magknip? Ja, men det kan de ju inte skriva på paketet, då hade vi ju inte köpt eländet.

Och när magknipen kommer så byter vi till majsvälling. Majsprodukter är inte människoföda, det är hönsmat. Vi äter majsprodukter för att äta upp USAs överproduktion av majs. Pengar styr som vanligt! Tänk bara på vilka produkter som Viktväktarna (från USA!) hela tiden rekommenderar. Popcorn (majs) Maizenamjöl (majs) Cornflakes i olika varianter (majs) och sen en hel del produkter med den hemska majsoljan. Hualigen. Men det var bara en liten avstickare. Tillbaka till våra små…

Välling, med fullkorn. Lite kul habrovinkel. Barns magar tål inte hårda fibrer. Några klara sig ok, men många får ont i magen. Deras mag- och tarmsystem klarar inte de hårda fibrerna. Men varför stoppar de då in fullkorn i barnvälling? Jo, för att mammor och pappor tror att fullkorn är nyttigt –  för det har våra bröd- och mjölproducenters marknadsförare berättat för oss. (OBS, skillnad om fiberna är vattenlösliga. De är bra för alla magar.)

Överaktiva barn med magont? Ja, det får ju detta beteendet i vällingflaskan. (Ja, det finns barn som klara av det. Det finns de som röker hela livet och blir 105 år också, men det betyder inte att rökning är nyttigt).

Kan inte låta bli att titta lite närmare på ett av våra vällingmärken. (Deras konkurrenter har samma skräp i sin välling så det spelar inte roll vilken sörja du väljer)

Fullkornsvälling från Nestlé

44% fullkorn från vete, havre och råg. 44% av något som barnets mage inte tål. Detta tillsammans med massor av kolhydrater som bara ska användas till energi eller fettinlagring på bekostnad av ett insulinsystem som får arbeta på övertid. Detta tillsammans med gluten som påverkar både tarm och hjärnan.

Sen lägger de till meningen: ”Ibland behöver små magar tid för att vänja sig vid en välling med mycket fibrer”.

Barn tål inte hårda fibrer. Det är som att äta sandpapper. Deras tarmsystem är inte färdigt och starkt tillräckligt. Vi skapar problemmagar för framtiden.

De skriver också att du ska välja osockrad välling. Jag frågar mig snabbt, varför det? Mjöl och socker blir ju samma sak för kroppen – glukos i stora mängder.

Vad innehåller nu denna dunderdryck som alla svenska barn blir uppfödda på som om det vore en självklarhet och en nödvändighet. (Ja, i resten av världen använder man inte välling och de barnen överlever i alla fall)

Ingredienser:
Grahamsmjöl (bara snabba kolhydrater och hårda riviga fibrer)
Skummjölkspulver (med skadligt AGE)
Vegetabilisk olja från palm (är det från kontrollerade plantage, eller med tillhörande regnskogsskövling?) och raps (helt ok om barnet äter mycket fisk eftersom det annars blir för mycket omega 6)
Vetemjöl och havremjöl (mer kolhydrater för mer energi, plus det förkastliga vetegluten!)
Salt (är väl ok)
Maltodextrin (Vad säger Wikipedia? ”Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans. Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.” )

Min fråga blir varför ska barnen äta maltodextrin? En kolhydrat som snabbt tas upp av kroppen och är bra att använda i sportdrycker!

”Jamen de tycker att det är så gott” Självklart gillar de effekten av välling. En glukosryck med turbosockret maltodextrin.
Ta bort vällingen så ska du se hur beroende barn är, bara att lyssna till de hjärtskärande förtvilade gråten.

Sen är det tillsatt lite vitaminer och mineraler som barnet enkelt kan få genom helt vanligt mat.
Och det är dessa som lyfts fram för att sälja vällingen. Vitaminer och mineraler som enkelt fås genom vanlig mat.

Välling – En sorglig blandning!

Tidigare
«
Nästa
»

48 kommentarer

 1. Bettan
  2 november, 2010

  Usch, det är sorgligt att läsa att småbarn inte kan få i sig bra mat när de är så små =( Det är ju likadant med bröstmjölksersättning – VARFÖR måste det innehålla sojalecitin. Usch, jag blir så lessen =(

 2. Anna
  2 november, 2010

  Jag som inte har barn och inte är så insatt men nyfiken inför framtida barn. Vad ska de ha istället? Vad äter de andra ländernas barn?
  Mycket intressant perspektiv även för en icke mamma!

 3. Lena
  2 november, 2010

  Tack, Jätteintressant läsning. Har en snart 1-åring hemma. Men kom gärna med tips vad man då skall ersätta vällingen med / nyttig gröt. Tack på förhand.

 4. Janicke
  2 november, 2010

  Kan inte du bli hälsominister?

 5. Diana
  2 november, 2010

  Intressant information. Men vad ska man ge barnet istället? Min dotter är drygt tre år och dricker fullkornsvällingen från Nestlé. Att bara ta bort vällingen skulle leda till vilda protester och det känns dessutom väldigt grymt för jag kan inte få en treåring att förstå att ”välling är inte bra för dig”.

 6. 2 november, 2010

  Usch för detta. Vår son blev jättedålig av fullkornsprodukter (dessa produkter åt ju ”alla” och det var det som rekommenderades) Nu vet vi bättre och gör aktiva och smarta val i mataffären och på restaurang 🙂

 7. mia
  2 november, 2010

  I de flesta andra länder som jag varit i ( allt från södra afrika till sydostasien ) så gör man inte så stor skillnad på barn- och vuxenmat. Först ammas barnet, och sen äter det samma mat som alla andra fast mosad.
  I stora delar av afrika så består tyvärr basfödan av majsgröt. Men det beror på extrem fattigdom.
  Jag gissar att traditionen att äta gröt och välling i sverige kommer ifrån den tid då även vi var fattiga.
  Diana: pröva att byta ut vällingen emot något nyttigare som också går att ha i nappflaska. Det är nog inte bara vällingen som lockar utan även det mysiga snuttandet på en nappflaska, och det kan hon ju få ha kvar.

 8. Anna Hallén
  2 november, 2010

  Vad ska man ersätta vällingen med? Jag återkommer med ett helt inlägg. Lovar 🙂

  Gav jag mina barn välling? Ja, tyvärr. Jag visste inte bättre.
  Skäms jag för detta? Nej, inte det minsta. jag visste inte bättre.
  Är jag arg och besviken? Ja, mycket. Men vi kan inte ändra bakåt i tiden.

  Nu är nu och det är härifrån jag försöker att göra rätt med dagens kunskap.

 9. SvartaMamman
  2 november, 2010

  Jag ser verkligen fram emot förslag till alternativ. Har två barn 9 och 5 år gamla och båda har födoämnesallergi från födseln. Mitt äldsta barn tålde inte min bröstmjölk! Nu är nr 3 på gång och denna gång önskar jag att kunna hitta bra alternativ till riktig småbarns och barnmat. Är van att laga från grunden så det skrämmer inte mig. Är så glad att detta ämne tas upp. Hoppas hoppas att alternativen även kan funkera i en allergisk familj. Tach och ha det bra!!!

 10. Bettan
  2 november, 2010

  Anna, Lena och Diana: Titta på kommentarerna under ”Smartmat som Barnmat” vad Ulrika har skrivit så kan det vara tips på vad barnen kan äta istället för välling och pulvergröt.
  Dom tipsen kommer jag ta åt mig och ge min guldklimp sen när han ska börja äta.

 11. Maria Amundsson
  2 november, 2010

  Shit jag blir mörkrädd tanken slog mig att vi hade slut på välling o jag kokte mannagrynsvälling jag tyckte att han sov bättre den natten och det gjorde han kanske också

 12. Malin
  2 november, 2010

  Förstår inte frågan ”Vad ska jag ge istället?” Vad är det för fel på det du själv äter. Mina barn är i dag 13 och 15. De har ALDRIG fått en droppe välling eller barnmatsburkar. Skulle aldrgi falla mig in. De har så fort de haft en chans att börja äta fått ÄKTA VARA. Hemlagat med lagom kryddning och lämplig konsistens. Aldrig mixat utan mosat med gaffel och utrört med lite mjölk för lättare konsistens. Vi har heller aldrig haft några matkonflikter i vår familj. De har från början lärt sig äta det andra äter.

 13. Jenny
  2 november, 2010

  Jag gav min dotter av äggmjölken som det finns ett tips om på under ”Smartmat som barnmat” och hon drack det med glädje. Dock fick hon prickar på armar och ben dagen därpå, men hon har ätit ägg innan så jag tyckte det inte borde vara det som påverkade henne. Dessutom gick utslagen bort efter två tim. Så jag gav henne av äggmjölken idag igen, och ingen reaktion än så länge. Kul när man kan få tips på annat som inte är fullproppat med en massa saker som inte är bra för våra barn, eller för oss själva! Tack för en bra blogg Anna!!
  MVH/Jenny

 14. Anki
  2 november, 2010

  Malin, vad rätt du har – men idag får föräldrar lära sig att det enda som duger är i princip mat från industrin; gröt, välling, mat och tillochmed mosad frukt på burk. Så jag förstår unga föräldrars frustration när någon föreslår att man skall laga maten själv till sina barn.

 15. Ulrika
  2 november, 2010

  BVC tvingar på oss industrins barnmat. Själv blev jag tillsagd att min gosse skulle äta de här färdiga gröterna för de är berikade. Det gavs aldrig ngt alternativ. Se mitt inlägg under ”Smartmat som barnmat” vad jag ger min gosse istället. Hemgjord god gröt samt äggmjölk, recepten finns där.

 16. CharlotteTheOriginal
  2 november, 2010

  Det jag tycker är obehagligt, är som första kommentatorn här ovan nämner, innehållet i bröstmjölksersättning. Jag fann en ersättning som ska vara upp till 4 månaders ålder utan sojalecitin, därefter dök ämnet upp…. Jag menar, som blivande mamma vill man ge sitt barn bara det bästa….men om man inte kan? Om jag blir sjuk och får medicin som gör att amningen är good bye? Eller något annat inträffar? Kan hända vem som helst. Trist att man inte ska ha bättre val än så än det som finns i ersättningar idag. Eller val och val. Man har ju inget val liksom.

 17. Oskar
  2 november, 2010

  Min mamma gav oss barn i familjen vanlig mat som hon mosade när vi var små. Vi var tydligen ganska lugna och snälla när vi små 🙂

 18. angela fasth
  2 november, 2010

  Vad finns det till spädbarn (2 mån)? För någon som inte kan amma och barnet inte börjat med någon annan föda.

 19. 3 november, 2010

  Jag ammade till jag var 11 månader, Mamma har berättat att jag vägrade äta välling. Sen blev det vanlig, mosad mat, riktig husmanskost med mycket vilt, fisk, bär och hemodlad potatis och grönsaker.
  Glutenintoleransen blev upptäckt först i fjol, men kanske det var något jag redan som spädbarn kände, att det där med mjöl var inget bra för mig.

 20. Kristina
  6 november, 2010

  Hej, Har en 11månaders bebis hemma. Är det verkligen ok att ge så små barn äggmjölk med tanke på salmonella? Måste erkänna att jag precis gav det till honom med lite kanel, och han älskade det!

 21. Kristina
  8 november, 2010

  Vet inte om någon läser den här tråden längre. Men vad jag förstått så skall man modifiera äggmjölken till barn (speciellt under 1år), i alla fall de äggmjölksrecept jag läst mig till.
  Använd bara äggulan, med mjölk o grädde, o inte äggvitan. äggvitan är tydligen lite snuskig, o väldigt allergen. Det är i gulan som all näring sitter, o vad jag förstår inte allergen.
  Min son fick också utslag av den vanliga äggmjölken jag dricker.

 22. Linnea
  11 november, 2010

  Nej jag tycker INTE det är okej att ge råa ägg till sitt barn med tanke på salmonella. Inte bara det egentligen. Har för mig att det finns flera roliga bakterier.

  Kristina, intressant att du hört att äggvitan är allergen. Jag minns det som tvärtom. =/

  Kul också när folk tror att något som funkar för dem skulle funka för alla andra.

  1. Anna svarar Linnea
   11 november, 2010

   Nyfiken fråga om ett ämne jag inte kan. Har vi mycket salmonella i våra ägg?
   Hur kommer det sig att en naturlig produkt som ägg blir klassad som allergen? Det är lite kul för det har ju drabbat andra naturliga kostkällor som fisk och nötter.
   I min värld låter det ologiskt att små barn ska undvika att äta det som tidigare var vår överlavnadskost. Vad åt de barnen då?

   Eller kan det vara nya produkter som gluten som skapar problemen, men kroppen väljer att slå mot det den känner till?

   Din sista mening är oerhört viktig. Vi är alla individer och reagerar individuellt. Bra att du lyfter fram det.

 23. Jenny
  11 november, 2010

  Svenska ägg ska räknas som salmonella fria. Det är dock inte fallet i större delen av världen.

 24. Anna Hallén
  11 november, 2010

  Om svenska ägg är salmonellafria, varför ska vi inte ge barn råa ägg?

 25. Jenny
  11 november, 2010

  Det har jag ingen åsikt om alls, ville bara påpeka det att det i sverige faktiskt funkar med råa eller inte helt genomlagade ägg, en trevlig lyx som större delen av världen inte har utan risk. Det är ju lätt i dag att det blandas upp lite i dagens spridda information över internet, man läser något som gäller i ett land och tror det gäller i ens eget också osv.
  Eventuellt kan risken vara större för salmonella med ekologiska ägg, pga utevistelsen och därmed den lilla risken för kontamination från vildfåglar vilka har salmonella.

  Men rå äggvita ska man väl vara lite försiktig med pga ett ämne i som hindrar biotin-upptag. Sen är ju inte äggen riktigt råa i korrekt tillagad äggmjölk.

 26. Anna Hallén
  11 november, 2010

  Spännande. Tack Jenny!

 27. Karolina Hagegård
  16 november, 2010

  Anna, vilka är dina källor? Du ger en massa fantastiska påståenden, men den enda källa jag ser redovisad är Wikipedia!… Vore trevligt med en pålitlig källa som säger att barns magar inte tål hårda fibrer, och att det är dessa fibrer som finns till 44% i Nestlés barnvälling.

  Jag blir extra fundersam eftersom du skriver att olja från palm och raps ger barnen för mycket omega-6. Jag har varit vegan i många år och rapsolja är en svensk vegans främsta källa till omega-3.

  Också väldigt underligt att din kommentar till ämnet salt är ”är väl ok” när det är kanske det enda i vår ”vanliga” (moderna i-lands-) vuxenmat som kan vara direkt farligt för små barn, eftersom deras njurar inte är färdigutvecklade. Under vår utvecklingshistoria har vi aldrig ätit så mycket salt som vi gör idag, och det är väl därför vi överlevt hittills. Jag tror säkert inte att barnvällingen innehåller så höga halter av salt att det ÄR farligt för barnen, men din kommentar verkar ändå insiktslös.

  Hela artikeln är förmodligen små korn av sanning som du plockat upp här och där och sedan kommer ihåg fel, eller som bara blir fel därför att du tar dem ur sitt sammanhang. Det är därför man alltid ska gå till källan och kolla upp sina fakta igen innan man skriver en sådan här text. Sedan ska man redovisa källan så att andra också kan kolla sammanhanget. Då förmedlar man kunskap! Du förmedlar bara brus och skrämsel.

 28. Anna svarar Karolina Hagegård
  16 november, 2010

  Hej!
  Källorna gällande att ett överdrivet kolhydratintag skapar stora hälsoproblem hittar du i massor på http://www.kostdoktorn.se

  Du har troligtvis rätt om att alla 44% inte bara är hårda fibrer, en del kan komma från de vattenlösliga från tex havre. Däremot borde välling inte innehålla några hårda fibrer över huvudtaget. Kunskapkälla är näringsfysiologerna Martin Brunnberg och Kristina Andersson samt allmän näringfysiologik kunskap om fullkorn/lektiner. Till detta har jag lagt många klienters erfarenhet. Samt att om du tittar runt och lyssnar så har var och varannat barn ont i magen. Prova att ta bort vällingen och fullkornen så får du se vad som händer. I verkligheten. Redan nu gör vi ju det försöket genom att byta till majsvälling…. (tyvärr)

  Nästa är enkel. Omega 3 från ALA har ett mycket dåligt upptag i kroppen. Vi behöver EPA och DHA någon som fattas i repsoljan. Detta gör att rapsoljans omega 6 tar blir överrepresenterad. Alla forskare är i stort överens om ALA kontra EPA och DHA. Där får du presentera mig övertydliga studier av god kvalité. Om det finns några.

  Salt kommentaren ber jag om ursäkt för. Uppriktigt. Jag kan tänka mig att jag var så trött på att vi ger barn denna sörja att jag var lite ironisk. Dumt av mig. Riktigt dumt. Bort med saltet, fast det försvinner ju per automatik om vi inte köper vällingen. 🙂

  Min fråga blir i stället, varför ska barn äta välling? Varför skulle mitt inlägg vara små korn och ett dåligt minne? Hur mår barn idag? Hur beteer sig barn idag? Påverkar kosten våra hormoner och vårt beteende? Är kolhydratfull välling naturlig kost? Hur är det med diabetes typ II? Börjar barn i Sverige att få åldersdiabetes? Varför? Hur har barn det med sina magar? Varför? Hur har barn det med vikten?

  Varför ska barn äta något som de inte är designade för? Vi är inte designade för att äta sädesslag och absolut inte i detta enorma överflöd.

  Jag vill skrämmas. För om det kan få föräldrar att ge sina barn naturlig kost så blir jag överlycklig. Å barnen med 🙂

  Att komma med kunskap och hänsvisa till EN källa är inte mycket värt. Du kan alltid hitta en studie som säger det du vill. Jag med. Och sen kan vi försöka avgöra vem som hittade flest… Titta på verkligheten i stället, och gör det genom näringsfysiologiska glasögon. Vad ser du?

 29. Marie Areschoug
  13 december, 2010

  Har en dotter som är 5 månader som jag börjat ge gröt. Hemmagjord gröt. När jag förra veckan var på bvc och fick information av en dietist om barnens mat rekomederade hon att vi skulle ge barnen industrigröt. Varför frågade jag. Jo för järnets skull. Nja det köper jag inte riktigt sa jag, hur fick vi föräldrar i oss tillräckligt med järn utan att få industrigröt när vi var små? Det fick ni inte, svarade hon. Det var väldigt vanligt med järnbrist. Summan av kardemumman är alltså att allvärldens befolkning innan industrigröten haft/har järnbrist. Jag tror vad jag vill om det.

 30. Emmah
  17 december, 2010

  Intressant! Ger vår son (snart 7 månader) majsvälling morgon och kväll. Nu känner jag mig lite dum, men folk i min närhet har ju alltid gjort så. Skulle gärna prova byta ut vällingen mot ”äggmjölk”, hittar dock inget recept som passar så små barn…så recept mottages tacksamt eller går det att ge ”vuxen äggmjölk”? Hittat ett recept då man blandar mjölk, ägg och grädde dock inga mängder eller hur man tillagar…

  Vi är inga LCHF:are så därför behöver receptet inte vara LCHF, utan vill bara ha ett ”substitut” för vällingen…

 31. Wanezza
  29 augusti, 2011

  Blev nyfiken, varför är majs så dåligt? Majsmjöl har man ju bakad bröd på i sydamerika t.ex sen långt innan USA fanns.

 32. Sammet
  6 september, 2011

  Emmah – Recept på ”äggvälling”: Koka upp lika delar mjölk och grädde. Ta av kastrullen från värmen. Vispa i en stor äggula per dl gräddmjölk. Fortsätt vispa medan drycxken svalnar lite. Klicka till sist i 10-15 gr smör eller kokosfett per dl dryck och låt smälta. Rör om igen.

  Till större barn kan man smaksätta äggvällingen precis som en del gör med äggmjölken, med kakao (varm choklad) eller med vanilj, kanel, kardemumma osv.

 33. millvall.blogg.se
  7 september, 2011

  Hur dum får man vara ? Har du några altenativ de ska äta istället för välling ? Nä de har du inte kolhydrater behöver barn för att växa ska du inte Snart säga att bröstmjölk e farligt. Så barn som äter välling blir inte 105 år ? Hur står de till ? Modersmjölkersättning säger du är lika farligt så barn som inte kan ammas ska äta mosad potatis från dag ett hör du inte själv hur de låter

  1. Anna svarar millvall.blogg.se
   7 september, 2011

   Ler stort. Varför inte göra som resten av världen. Eller är de lika dumma som jag? Jag har inte heller sagt att barn inte ska äta kolhydrater. Du läser ju inte vad jag skriver, utan skäller hejvilt utan kunskap om innehållet i inlägget.

   Jag har aldrig sagt att modersmjölk ska ersättas med annat än modersmjölkersättning. Jag hör hur du låter. Men inget av det du skriver har jag sagt. Jag kommer aldrig att påstå att modersmjölk är fel, varför skulle jag det?

   Tyvärr tycker jag att modersmjölkersättning är sisådär. Men inget vi kan göra något år just nu och vi har inget val. Min önskan är att de kopierade modersmjölken så gott det går, inte skapar något som ska vara bättre än modersmjölken, då jag inte tror att det finns.

   Nä, innan du hoppar på med en massa påståenden så uppmanar jag dig att läsa vad som skrivs, annars blir det bara slag rakt ut i luften. Känns som om du är personligen påhoppad, jag förstår inte hur du kunde läsa texten så fel.

 34. Michaela
  7 september, 2011

  Millvall: kan ju vara bra att läsa vad Anna verkligen har skrivit först.
  Alternativ till välling? Tja, bröstmjölk, och när barnet har blivit ett antal månader, samma mat som vuxna äter, fast mosad. Så gör man överallt annars, har svårt att se att just svenska barn skulle vara i behov av välling.
  Och for the record, ser inte ens att Anna nämner modersmjölkersättning i inlägget, men JO, bröstmjölk är extremt mkt bättre än ersättning, det visar varje seriös vetenskaplig undersökning. Kan man inte amma är det väl självklart att ersättning är bättre än att barnet svälter ihjäl, duh. Det är väl aldrig någon annan som hävdat något annat?

 35. Maria Jallow
  10 september, 2011

  Jag har inte läst alla svar och kommentarer men vad byter man ut vällingen mot? Hur gick det med naturens eget alternativ? BRÖSTMJÖLK? Det lustiga är att när min, nu 18-årige son, var liten fick jag veta att han var för smal och inte följde sin så kallade kurva – jag ammade 100% fram till 6 månaders ålder – när han började äta mat så tänkte jag som ”alla andra” men att han skulle bli tjockare så jag matade honom med äggröra med smör och grädde, kokade Mungbönor, som jag hört var otroligt nyttigt och blandade i äggröran…gick han upp i vikt? Inte ett gram men OJ vad ungen var frisk! 😀

 36. Maria Jallow
  10 september, 2011

  Får plötsligt en väldigt stark aha-insikt! Har tre barn! Barn ett: Slutade amma när hon var 3 månader och hon fick välling, konstant dålig i magen och efter några månader vägrade hon helt enkelt dricka välling. Jag gav henne nyponsoppa istället. (Jag visste inget annat alternativ just då.) Barn nr 2: Läs ovan. Han vägrade ta välling i sin mun så det fanns ingen diskussion och jag ammade honom till han var 3, 5 år. Barn nr 3: Han ammande jag tills han var 1,5, då slutade jag för jag började äta Reductil och fick inte amma då. Han fick välling och det är bara han som varit lite småtjock. Han är 13 år idag och har på eget initiativ slutat äta bröd och det syns!

 37. Annika
  30 september, 2011

  Läste din artikel och gav mitt barn ljummen mjölk med två teskedar kokosolja Cocosa och mitt barn tyckte det var gott och sov större delen av natten.

 38. Jenny segerdahl
  2 oktober, 2011

  Hej!

  Har ett jätte bra recept på välling som man kan göra hemma.

  1 Koka upp 2-3 dl vatten.
  2 Smällt under tiden 25-50g smör.
  3 Stoppa i 2 ägg och smaksättning.
  4 Häll på kokande vatten och vispa eller mixa ihop några sekunder.

  Kan användas både kall och varm.

  Kan värmas upp igen på svag värme under omrörning.

  Olika smaksättningar:
  Kakao
  Kanel
  Vanilj (kärnor från vaniljstång)
  Kardemumma
  Saffran
  Mynta
  Citronmeliss
  Grädde
  Kaffe
  Bär

  Hoppas att både barnen och dom vuxna tycker om detta 😉

  Kram till er alla!!!

 39. Pernilla
  9 mars, 2016

  Du skriver om hårda fibrer, att barn inte tål fullkorn, men att vattenlösliga fibrer är ok. Vad är hårda fibrer? Vattenlösliga? När vår son, snart 3 år gammal, får smörgås så får han oftast så kallade ”rågkusar” som går att köpa i mataffären. Det är ett mörkt grovt surdegsbröd med fullkorn. Vad för smörgås sort borde jag ge om nu inte magen mår bra av så pass grova bröd?

  1. 22 mars, 2016

   Rågkusar är nog värstingen för ett barn.
   Jag hade gett honom hemmabakat mandelmjölbröd.
   Eller kesoplättar.

   Googla så hittar du snabbt recept på båda dessa.

 40. Ira
  2 april, 2016

  Maten som väcker beroendet, skär på hälsan och dimmar i hjärnan så man är inte lika medvetet om vad som verkligen hände lägre och går lätt på allt skräp som erbjuds. Det är Ju lätt att styra samhället då. Detta är syftet, lättstyrd samhälle, som går på allt systemet vill och tycker dessutom att de gör valet själv. Så enkelt är det. Och komplicerad samtidigt.
  Och det klart att folk maste börja tidigt med skräpet, redan i mjölkersättning och välling, annars kan ju bli alldeles för många friska och starka människor med fria och förnuftiga åsikter, som går egen väg och klarar gå mot vind. Och detta är största hot för ”systemet” som tjänar enorma pengar på lättstyrd samhälle.

 41. Matilda
  16 december, 2016

  Har en undran om någon fortfarande läser detta. Du nämner nestles välling. Kollar man Sempers havrevälling är ingredienserna inte lika många, är den lika dålig o varför?

  Med vänlig hälsning,

  1. 5 januari, 2017

   Hej!
   Jag vet inte. Har inte kollat välling på länge. Men att överhuvudtaget ge barn drickat med gluten baserat på vete är nog i grunden ett mycket dåligt val.

 42. Palle
  29 april, 2017

  Hej!
  I frustration av en hysterisk skrikande barn tidigare natt satte jag mig och googla över en lösning,
  (brukar undvika att googla en så kallad felsökning då man efter en stund kan ha allt från inflammation till cancer på några sekunder 😉 , .
  Vart glad och lättad, (Men rädd över vart världen är på väg) över det jag hittade här. Kändes logiskt.
  Fattade först inte felet men efter lång natt med stakars lilltösen med magsmärtor slog det mig att det måste vara vällingen. Hon hade fått Nestlés välling , Sempers funkade bra men av nån anledning så ville jag variera . Men efter läst här så prövade jag äggvälling i kväll. Hoppas det funkar mycket bättre. Vill inte att hon ska få så ont igen, gjorde ont i hjärtat och när det dessutom var jag indirekt som orsakat.
  Tack för tänkvärda ord!!

Write a comment