Vågen!

Och vågen nyputsad och väl intrimmad? Hittat stället på golvet där den visar som minst? Och tiden på dygnet där du väger som lättast?

 
Tänk bara på att vågen ljuger. Vågen visar vad du väger, inte hur stor du är eller hur mycket som är fett.
 
Så har du innan haft mage och tarmar ”fulla” med sallad och nu fulla med fett och proteiner så väger ”maten” i dina tarmar lätt 1.5 kilo.
 
Dricker du ett glas vatten har du gått upp i vikt.
Kissar du har du gått ner.
 
Men du har samma storlek och samma fettprocent.
 
Äter du mycket en kväll får du panik nästa morgon. Men du har gått upp 0 gram i fett.
 
Äter du lite en dag så är du lycklig nästa morgon. men du har gått ner 0 gram i fett.
 
Du kommer dra fel slutsatser och vågen belönar dig när du inte äter.
 
Besvikelse är stressande och känslan ropar på kortisolet.
Kortisol (stress) är den mest effektiva viktminskningstopparen som vi har i vår kropp.
 
Du kan faktiskt göra alla rätt och på grund av kortisol stå still.
(Att stressa kroppen med näringsbrister och svält/fasta som ökar på kortisolet kan också skapa den totalt omöjliga kroppen som till slut inte går ner vad du än gör.)
 
Så att bli besviken på vågen var morgon är det mest effektiva sättet att misslyckas med hjälp av våra hormoner.
 
Använd måttband i stället. Eller favvobyxorna som är lite för små. Prova de en gång i veckan. Det visar din storlek. Och jag gissar på att du vill bli mindre.
 
(För att förstå hur kortisol fungerar, tänk och titta på en person som måste ätna cortison. Cortison är den snälla kusinen till kortisol.)

1 kommentar

 1. Nette
  17 januari, 2017

  Hej,

  Tack för ett inlägg där jag äntligen har fattat att jag inte ska väga mig varje dag. Många har sagt det förut men jag har aldrig lyssnat. Jag har alltid påstått att jag har ett avslappnat förhållande till vågen, att jag väger mig för nöjes och nyfikenhetens skull. men när jag läste de två första raderna i inlägget log jag stort och igenkännande. Resten av inlägget kunde jag bara sitta och nicka och humma, haha.
  Nu blir det att hänga fram målbilder istället i form av favoritklänningarna som sitter aningens tajt i midjan. Det här inlägget ska jag rama in och hänga jämte. Vikten är ju faktiskt ointressant, säger jag, som i perioder har haft storlek 36/38 och ett BMI på nära 25 och styrketränar samt tar hand om två hästar.
  Tack 🙂

Write a comment