Vad ska man byta mot?

Egentligen gillar jag inte detta med att allt ska bytas mot något. Ibland ska det bara bort. Vi äter helt enkelt på fel sätt. Men, men här kommer i alla fall en bytarlista (från önskelistan av inlägg).

Till er som är gamla i gemet är nog detta ”gammal skåpmat”. Skratt… Men till alla nyingar i gänget kan det nog vara en bra hjälp.

Socker – Bör inte bytas mot något. Det söta bör tas bort. Jag väljer att söta med bär. Vill du ändå skapa en efterrätt som även gästerna gillar (ler stort) kan du välja lite lite stevia, sötrix eller sukrin (Jag gillar inte sötrix och sukrin då det är en sockeralkohol. Men jag vet att många LCHFare uppskattar detta så därför nämner jag det i alla fall)

Mackor – Är du viktstabil och inte sockerberoende kan mandelfrallor vara gott. Är du viktstabil men lätt faller för suget passar nog ett fröbröd bättre. Kämpar du med vikten ska du inte välja mackor. (Ät då proteiner och fett i stället)

Flingor och müsli – Är du viktstabil så gör en egen nöt- och fröbladning som du rostar och smaksätter med t ex kanel. Kämpar du med vikten är yoghurtfrukost ed müsli det sämsta valet. Äggfrukost är mycket bättre.

Spagetti – Kokt eller stekt zuchini. Eller blomkålsris.

Potatismos –  Blomkålsmos eller broccolimos.  (Bild från min kommande bok, LCHF för kvinnor. Foto: Jenny Grimsgård)

Potatisgratäng – Rättikagratäng.

Panering – Byt ströbrödet mot sesamfrön. Oerhört gott.

Redning i sås – Behövs inte för nu gör du allt på vispgrädde eller creme fraiche. Vill du ändå att såsen ska bli lite tjockare kan du hälla i smaklös riven ost. Mums! Eller mixad lök.

Lyfter Majsans tips: ”

Ett hett tips för redning av såser och grytor är färskost, alltså Philadelphiaost eller liknande. Det får såsen att tjockna lite lagom mycket och dessutom blir det jättegott!”

Mys till filmen – Blandade rostade smaksatta nötter.

Glass – Hemmagjord parfait.

Lyx – Vispad grädde med färska bär och en chokladtryffel. Bra hälsoval men sämre vid önskad viktminskning.

Fler tips ni saknar? Eller fler tips ni vill dela med er av? (Till er som delar med er. Det är viktigt att dela upp tipsen i viktminskninsidéer och hälsoval.)

42 kommentarer

 1. Malin
  22 juli, 2011

  Nej, nej, nej NEJ!

  Snälla, kalla inte boken LCHF för kvinnor. Är maten omöjlig att äta om man är man eller? Och tror du att ALLA kvinnor vill äta som det står i boken? Nej, det kan du omöjligt veta!

  Säkerligen är det en bra bok, det säger jag inget om. Men att rikta den så, utifrån fördomar, tycker jag är helfel. Skulle aldrig köpa en sådan bok, hur bra innehåll den än var. Jag är emot att man aktivt upprätthåller könsroller och blir ledsen när jag ser sådant här som bidrar till det.

  Nej, det kanske inte är det viktigaste i hela världen, men även sådana små ”detaljer” bidrar till (ogrundade) uppfattningar om vad som ”gäller” för personer, enbart baserat på deras kön.

  Kom ihåg att det finns större skillnader INOM könen än MELLAN dem! Detta är känt sedan 50-60-talet, även om myten om det motsatta fortfarande sprids (förstår du varför jag vill motarbeta det?).

  I övrigt tycker jag att inlägget innehåller bra tips, det är som sagt inte innehållet det är fel på, utan förutfattade meningar…

 2. Maja
  22 juli, 2011

  Till redning av sås använder jag philadelphiaost. Låter man koka ett tag med grädde blir såsen riktigt krämig o god!

 3. Nilla
  22 juli, 2011

  Malin, jag reagerar precis likadant som du! Jag retar mig också på titeln och antydningen att bara för att man är kvinna så MÅSTE man äta yogurtfrukostar, sallader, desserter osv. Jag känner inte alls igen mig i den schablonen. Boken är troligtvis jättebra, men titeln suger.

 4. Anna
  22 juli, 2011

  Tack för tipsen! Kortfattat, om jag vill gå ner i vikt, ska jag helt undvika grädde och bär? Kan jag ta grädde i kaffet och i maten varje dag? Menar du att jag även ska undvika Fröknäcke när jag vill gå ner i vikt??

 5. Anna svarar malin och Nilla
  22 juli, 2011

  Skratt. Läs inledningen på boken så ser du snabbt ätt det är en bok för alla underbara män också.

  MEN alla frågor som jag har svarat på har kommit från kvinnor.

  Alla kvinnor är inte likadana. Men det har jag inte heller skrivit någonstans. Du ”måste” inte göra nägot eller äta på ett speciellt sätt. Precis som ni säger. kvinnor är olika. Men ALLA som önskat denna bok ÄR kvinnor, ska jag strunta i dem bara för att några kvinnor vill ha biff och gräddsås?

  Inte en enda man har bett mig skriva om volanger, trivselkilon eller önskat mer sallader i stället för biff. Inte en enda man har bett om hjälp för fibromyalgi (fast jag har hört att det ska finnas). Inte en enda man har tjatat om skaldjur för att slippa köttet.

  Oerhört många kvinnor har gjort det. Ska jag ignorera deras önskningar?

  Och det går inte att skriva EN bok som passar alla oavsett vad du döper den till. Däremot går det att möta frågor som kommer från väldigt många inom samma grupp.

  Och skulle det vara fördomar att könen är olika? Jag förstår inte. Vi ÄR olika. Titta bara på muskelprocenten, förmågan att förbränna alkohol i levern, blodmängd mm. Detta gör att kostråden för man och kvinna blir lite annorlunda. Det hade varit fräckt av mig att bunta ihop olikheterna och gett något allmänt råd som inte egentligen passade någon.

  Detta gör att det är synd att stor del av medicinforskningen enbart görs på män. Vi ÄR olika. Fördomarna är om vi sen får för oss att det ena eller det andra är bättre.

  Män är starkare. Dör tidigare. Kvinnor har mens. Blir äldre. Könshormonerna är olika och detta styr enormt mycket. Ja, jag kan hålla på länge. Klart att jag ska skriva en bok som passar in på många kvinnorkroppar och önskningar. Varför skulle jag hoppa över kvinnors önskningar?

  Att blunda för olikheter är att vara orättvis. Att inte vara stolt över våra skillnader tycker jag personligen är sorgligt. Att inte njuta av att kunna komplettera varandra är sorgligt.

  Gällande näringslära, hormonlära och fysiologin så är skillnaden MELLAN könen mycket större än inom könen.

  Och till den som lyckas skriva en bok som når ALLA, ja den personen vill jag fika med. DET hade varit en bedrift som heter duga! I min värld så blir så vida och allmänna böcker för för breda och generaliserande att de inte träffar någon.

 6. Malin
  22 juli, 2011

  Som sagt, det är inget fel i att skriva boken i sig. Framförallt jättebra att du möter en efterfrågan. Men att klart och tydligt deklarera på framsidan att den vänder sig till KVINNOR (och då tolkas det lätt som enbart kvinnor), tycker jag känns helfel. Hellre ha ett avsnitt i boken som riktar sig till personer med fibromyalgi och volanger (hur vet du att män inte vill veta detta bara för att de inte frågat? De kanske inte vågar eftersom de är rädda för att ses som ”omanliga” just tack vare könsroller). Eller ett avsnitt som beskriver skillnaden för personer med mer östrogen resp. testosteron. Dvs. det är möjligt att föra fram informationen du önskar utan att klart och tydligt diktera att det är för kvinnor boken är skriven (för jo, det gör du med den titeln oavsett vad det står i förordet).

  Skulle tro att det är en hel del salladsätande män som inte ens läser i förordet att även de är ”tillåtna” att köpa boken, just eftersom det står ”för kvinnor” på framsidan. Och så finns det säkerligen en hel del män som bara inte är vana vid att äta sallad men som egentligen hade gillat det om de fick en ”neutral” bok om det.

  Att män och kvinnor är olika fysiskt är jag helt med på (dock finns det även kvinnor med mer muskelmassa än män etc, se ovan ang. skillnader inom och mellan könen), men vad i de fysiska skillnaderna säger att personer med ett visst kön hellre äter skaldjur än kött? Jag är alltså inte ute efter att säga att det är fel att tipsa om ”lättare” LCHF-mat, det står jag absolut bakom! Men varför rikta det så specifikt?

  Varför inte rikta det så att det överlag, till alla, handlar om ”fräschare” (eller annat passande ord) LCHF-mat till exempel? Det hindrar inte att du har ett ”kvinnokapitel” och ett ”manskapitel” där du mer detaljerat kan beskriva hur alkoholförbränningen skiljer sig.

  Jag blundar inte alls för olikheter. Däremot verkar du blunda för att man inom grupperna kvinnor resp. män även där är olika.

  Som Nilla säger; boken är troligtvis jättebra, men titeln suger. Rejält.

 7. Anna svarar Malin
  22 juli, 2011

  Jag blundar inte. Men lägger i stort sett ingen tid på dessa tankar. funderade inte ens över att titeln kunde ses som en fördom. Men det kanske är för att jag ser oss jämlika och har alltid blivit bemött schysst, överallt och alltid.

  Jag blundar inte. Klart jag ser att alla är olika oavsett kön. Det är ju det jag jobbar med och tjatar om i bloggen dagligen.

  Alla kan inte vara överens om allt. Här tycker vi olika. Jag respekterar din åsikt.

  Har du en bra alternativ säljande titel? För vem säger att sallad är fräschare än biff? Det är ju också olika från person till person. Några skulle kalla det kaninmat. (Läs dessa rader rätt. Jag är inte ironisk, men ser att raderna är möjliga att missuppfatta. Jag är uppriktigt nyfiken på alternativ.)

 8. 22 juli, 2011

  Kommer boken på norsk eller engelsk?

 9. Anna svarar Helen
  22 juli, 2011

  Förhoppningsvis 🙂 Bok nummer ett LCHF – husmanskost kommer på norska (och i januari 2012 och jag tror och hoppas att även bok nummer två kommer att översättas.)

  Engelska är min dröm men inget är bestämt ännu.

 10. Amanda
  22 juli, 2011

  Ang viktminskning:

  Jag har läst på många LCHF-sajter att fet yoghurt (minst 10%) med lite bär, pumpafrön, linfrö och ev nötter och mandel är en bra LCHF-frukost. Så jag började med det i variationens namn. Dock blev jag snabbt vrålhungrig igen. Det enda som håller mig mätt i flera timmar är äggfrukost. Så där har Anna rätt – behöver man inte gå ner i vikt och inte behöver kämpa mot sockersuget kan yoghurtfrukost vara bra, men inte för oss med övervikt som ständigt kämpar mot sockerdjävulen.

  Tips: jag äter numera yoghurt med lite bär (ca 1/2 dl blandade bär – blåbär, hallon, vinbär, björnbär) efter ett hårt träningspass. Då funkar det och utlöser inget sug, men däremot funkar det inte som frukostmat. Jag vet inte om det beror på att blodsockret är extra lågt på morgonen efter nattfastan, och sedan snabbt rusar i höjden när man äter yoghurt, bär och nötter?

 11. jessica frank
  22 juli, 2011

  hejsan, jag skulle vilja be dig att ta en närmare titt på detta Stevia. Det skulle jag absolut inte rekommendera till någon trots att det är en naturlig ört som sötman kommer ifrån. Indianerna använde Svevia alltså örten som preventivmedel förr i tiden, plus att forskning visar att vissa av de stackars mössen som utsattes fick cancer. Det finns att läsa om i en artikel från SVD. Stevia är dessutom 300 gånger så starkt i sötman mot vanligt socker. Om man ska rekommendera något som ersättning så finns nog bara det du själv gör, tar frukt och bär. Vi får nog lära oss att leva utan sockerersättning i övrigt, svårt, javisst men vill man jobba sig till en friskare kropp så handlar det om prioritet. Vänliga Hälsningar Jessica

 12. Charlotte
  22 juli, 2011

  Jag tycker att ni är orättvisa när ni kritiserar Anna för att ha skrivit en kokbok särskilt riktad till kvinnor. Bortsett från det Anna själv säger om de hormonella skillnaderna mellan kvinnor och män, har flera andra kända LCHF-förespråkare skrivit böcker riktade till kvinnor, bl a Sten Sture Skaldeman och nu senast Cathrine Schück och Lars-Erik Litsfeldt (den senaste såvitt jag förstår med medelhavsinriktning…).

 13. Ida med håret
  22 juli, 2011

  Tips för att reda en sås: Ibland om jag tycker gräddsåsen är lite blaskig så slänger jag i några tärningar fetaost, rör runt och låt puttra några minuter. Strax ”tjockar” såsen till sig 🙂

 14. Anette
  22 juli, 2011

  Skakar på huvudet och lyfter på ögonbrynen åt, i mina ögon, konstiga reaktioner på din kommande bok. Vad olika vi tänker vi människor! :-)) Lycka till med boken, den kommer att sälja bra och kommer hjälpa till att sprida kunskapen oavsett kön. Jag väntar på mitt förbeställda exemplar.

 15. Ida med håret
  22 juli, 2011

  Varför kommer aldrig mina kommentarer med för? Är inte de lika mycket värda…? 🙁

  1. Anna svarar Ida med håret
   24 juli, 2011

   Min blogg är utsatt för massivs spammande. Ca 200 skitkommentarer per dag. Dessa fastnar i mitt skräp-nät nu. Äntligen. MEN tyvärr fastnar era kommentarer där också ibland. Jag går igenom alla skräpkommentarer innan jag suddar och ”släpper ut” riktiga kommentarer. Men ibland är jag nog för snabb och missar någon. Ledsen för det och vet inte hur jag ska lösa det hela. Gör mitt bästa och är urusel på datorer 🙂

 16. 22 juli, 2011

  Ett hett tips för redning av såser och grytor är färskost, alltså Philadelphiaost eller liknande. Det får såsen att tjockna lite lagom mycket och dessutom blir det jättegott!

 17. Ann-Mari
  22 juli, 2011

  Jaa du Majsan, min mangoldstuvning blev jättegod. En fråga till Anna på samma gång, är mangold lika ”nyttigt” som spenat.
  Visst får du säga att boken riktar sig till kvinnor, om den gör det. Min man och jag äter samma mat men inte samma mängd. Det är där vi skiljer oss åt.

 18. Malin
  22 juli, 2011

  @Charlotte: Jag kommer inte heller att köpa ”LCHF för tjejer – Supermaten på medelhavsvis”, däremot hade jag GÄRNA gjort det om den hetat ”LCHF – Supermaten på medelhavsvis” kort och gott!

  ”GI-Noll! – För kvinnor som vill äta sig smala” handlar så vitt jag förstår om kosten i samband med den kvinnliga hormonbalansen – och inte ”vad kvinnor föredrar för mat”. Men jag har inte läst den boken heller så jag kan inte uttala mig mer än så.

  Om Anna, som hon nu säger, inte bara vill rikta sig till kvinnor med sin nya bok, så tycker jag att det är konstigt att välja en sådan titel som med bestämdhet riktar sig till kvinnor, och i och med det utesluter män.

  @Anna: Jag får fundera lite på det. Eftersom jag inte har läst boken är det svårt att komma på ett bättre titelförslag på rak arm. Och jag håller med dig om att det är subjektivt vad ’fräschare’ mat är, därav mina citationstecken.

 19. Malin
  22 juli, 2011

  @Anna: Du skriver ju själv så här om boken, apropå vem som bestämmer vad som är fräscht…

  ”LCHF för kvinnor är en bok för dig som tycker att den traditionella LCHF-maten är för tung. Här får du över sjuttio recept på fräscha rätter[…]”

  Så lättare/fräschare LCHF kanske skulle fungera eftersom du själv kallar det så?

  1. Anna svarar Malin
   24 juli, 2011

   Ja, men jag är ju även stolt över den redan befintliga titeln 🙂 Så i min värld är fräsch också ett bra val.

   Vi släpper diskussionen. Jag respekterar din åsikt. Ledsen att du inte vill köpa boken. Hoppas att du respekterar mitt val.

 20. Anna svarar Ann-Mari
  22 juli, 2011

  Mangold är precis lika nyttig som spenat. Njut!

 21. 22 juli, 2011

  KJEMPEFLOTTE tips 😀

 22. Daniella
  22 juli, 2011

  Lite OT men…Anna, kan du tänka dig att skriva ett inlägg om alkohol och hur det påverkar blodsockret (inte nödvändigtvis bara alkohol och LCHF)?

  Min fråga har följande grund: jag har ätit enligt GI-principer i ett år nu, och gått ner ca 20 kg i vikt (även om det är mindre än jag väntat mig, jag gick ned ungefär dubbelt så mkt med Viktväktarna under samma tidsperiod men det var i ett annat liv och så mkt har kunnat ändras sedan dess…). MEN jag märker att så fort jag dricker alkohol (även om det ”bara” är ett par glas vin”) spårar det snabbt ur, och jag får ett enormt sug efter skräpmat (jag läste på en amerikansk sajt att det kallas ”McDonald’s-syndromet”, dvs sug efter fett OCH salt…kan du förklara detta fenomen rent medicinskt, och ev också rekommendera motåtgärder? Jag vill gärna kunna dricka alkohol ”umgängesvis”, men det är inte heller kul när det hela spårar ur efter två glas vin och jag mer eller mindre ”länsar” närmaste McDonald’s-restaurang…

 23. Anna
  22 juli, 2011

  En fundering, vid önskad viktnedgång, är nötter mer ”ok” som ”TV-mys” än grädde och bär??

  🙂

  1. Anna svarar Anna
   24 juli, 2011

   All du äter utöver hungern är mer än kroppen behöver och kommer därför att minska hastigheten på viktminksningen. På vissa kroppar till och med stoppa den.

   Andra kroppar är mer generösa på förbränningen och lite mys fungerar. Du får prova hur din kropp är. Det du i alla fall ska välja är fett mys med så lite kolhydrater som möjligt. Eller proteinmys.

   Ex. ostbricka, vildchips (torkat viltkött), ostchips, smaksatt vispgrädde UTAN bär, rostade blandnötter (ca 1-2 dl, inte mer)

 24. Annette
  23 juli, 2011

  Din blogg inspirerar mig dagligen!!
  Jag har tappat 10 kg genom att laga recepten från ”LCHF husmanskost”, poletten har äntligen ramlat ner. Jag har hittat min nya livsstil och fortsätter att finna min inspiration här på din blogg. På sommarutflykterna har vi med kokosplättar, både barnen och jag njuter. Till helgens långfrukostar äter jag och mannen nybakat fröbröd..tänk att det var så enkelt och gott att baka ”bröd”. Barnen äter vanligt bröd, alla är nöjda.
  Jag längtar verkligen efter att din nya kokbok finns tillgänglig att köpa, tror och hoppas på många nya favoriter. Alternativ till namn.. forsätta på den inslagna vägen alltså ”LCHF husmanskost”, ” LCHF fisk&sallad”… Fast jag personligen lägger mer vikt vid bokens innehåll än titel. Kommer köpa den direkt!
  Tack också för måttbanden! De är verkligen super bra.

  Annette

  1. Anna svarar Annette
   24 juli, 2011

   Tack! 🙂

   Och Grattis! 10 kilo är många kilo fett. Underbart. Gillar din titel. Jag längtar också. Har ju bara sett boken i datorn…. vill hålla den i handen.

 25. Tess
  23 juli, 2011

  jessica frank: Stevia har använts av indianerna som ’preventivmedel’ ja, men betänk dosen. Du skriver själv att stevia är 300 gånger sötare än socker, betyder inte det att du enbart behöver ta 1/300-dels mängd för att få samma sötma? Dvs, den lilla mängden är knappast aborterande.

  Vad gäller cancer i möss och på annat vis (om du orkar läsa på engelska, svensk information är fortfarande vriden):

  ”A 1985 study reported that steviol, a breakdown product from stevioside and rebaudioside (two of the sweet steviol glycosides in the stevia leaf), is a mutagen in the presence of a liver extract of rats pretreated with a PCB blend — but this finding was criticized on procedural grounds that the data were mishandled in such a way that even distilled water would appear mutagenic. Over the following years, bioassay, cell culture, and animal studies have shown mixed results in terms of toxicology and adverse effects of stevia constituents. While reports emerged that found steviol and stevioside to be weak mutagens, the bulk of studies show an absence of harmful effects. In a 2008 review, 14 of 16 studies cited showed no genotoxic activity for stevioside, 11 of 15 studies showed no genotoxic activity for steviol, and no studies showed genotoxicity for rebaudioside A. No evidence for stevia constituents causing cancer or birth defects has been found.

  Other studies have shown stevia to improve insulin sensitivity in rats, and possibly even to promote additional insulin production, helping to reverse diabetes and metabolic syndrome. Preliminary human studies suggest stevia can help reduce hypertension, although another study has shown it to have no effect on hypertension. Indeed, millions of Japanese have been using stevia for over thirty years with no reported or known harmful effects. Similarly, stevia leaves have been used for centuries in South America, spanning multiple generations in ethnomedical tradition as a treatment for Diabetes mellitus type 2.

  In 2006, the World Health Organization (WHO) performed a thorough evaluation of recent experimental studies of stevioside and steviols conducted on animals and humans, and concluded ”stevioside and rebaudioside A are not genotoxic in vitro or in vivo and that the genotoxicity of steviol and some of its oxidative derivatives in vitro is not expressed in vivo.” The report also found no evidence of carcinogenic activity. Furthermore, the report noted ”stevioside has shown some evidence of pharmacological effects in patients with hypertension or with Diabetes mellitus type 2”, but concluded further study was required to determine proper dosage. The WHO’s Joint Experts Committee on Food Additives has approved, based on long-term studies, an acceptable daily intake of steviol glycoside of up to 4 milligrams per kilogram of body weight.

  Beginning in 2009 in the United States, the U.S. FDA considers ”Rebiana (rebaudioside A) to be Generally Recognized As Safe (GRAS)” With respect to the measure of toxicity, which can be described as the median lethal dose or LD50, a report submitted to the FDA documents ”the observed LD50 values were 5.2 g/kg bw for male hamsters and 6.1 g/kg bw for female hamsters.” The report includes a detailed list of international studies, references, and chemical analysis.”

  Vad är det som säger att stevia helt plötsligt skulle vara farligt för oss svenskar när japaner och andra folk har använt sig av stevia i så många år utan att bli sjuka? Skulle vara kul att veta vad du tycker om det.

  Tack för ordet.

  1. Anna svarar Tess
   24 juli, 2011

   Tänkvärda ord. Ja, det gäller att läsa kunskap från många vinklar. Både de som håller med men också fran de som inte håller med. Först då kan man ta ställning. Ofta leter man bara upp forskning som ger en medhåll.

   Jag tror visst att stevia kan vara cancerframkallande och påverka fertiliteten. Det mesta i överdos är giftig, skadlig eller dödlig. Jag tror inte vi ska hälla något sötningsmedel på morgonfilen var dag. Det är inte vårt naturliga ätmönster. Från den kunskapen jag har bör sött vara sällan förekommande lyx. Men av de sötningsmedeln som finns just nu på marknaden så upplever jag stevia som ett av de bästa valen när det gälelr kolhydratfritt. Att användas i 1/300 dels dos. Gärna ännu mindre då vi nu inte behöver mer än ana det söta för at uppskatta smaken.

   Helst bör vi dock välja bort sötningsmedel helt… 😉

   Tänk på att oavsett hur jag har valt att tolka den informations som finns är det egna valet alltid just eget! Jag äger inte sanningen.

 26. Jenny
  23 juli, 2011

  Malin – nope den handlar just om det som motvikt till hans första bok som var mycket just kött och smör. Ur hormonbalanssynvinkeln mycket lite om ens något.
  Däremot är det en mycket trevlig och bra bok för både män och kvinnor. Bättre och mer strukturerad att börja med än de flesta andra alternativ. Alltså då om ”grundboken” – inte kokboken som ”hör till” den kan man lika gärna hoppa över, det är gott om recept i grundboken. Min manliga kompis gillade den också även om han gillade recepten bättre i hans första bok. Avskräcktes inte heller ett dugg av titeln. Men då kanske han är ”vågad” man som har t ex rosa mobiltelefon trots att han är 190 lång och nästan lika bred och skäggig?

  Själv ger jag blanka fanken i vad titeln är på dylika böcker, ser alltid till att få ett hum om innehållet först innan jag köper och har inget problem om de kallas för män eller kvinnor eller transvestiter. Det är en bra upplysning dock var man börjar att titta, vet man med sig att man är sugen på sådan mat som brukar kallas ”kvinnlig” så kikar man först på en sådan. Vet man att man är sugen på rejäla biffar hittar man troligare vad man letar efter i ”Rediga mäns grillfestkokbok” eller liknande. So what? Likaså om man skulle leta böcker om sömnad, är man ute efter mönster på t ex kjolar har man nog mer tur i boken ”Kvinnokläder ABC” än i ”Stora boken om manskläder” oavsett om man är man eller kvinna (har inget som helst problem med om män vill bära kjol, och en man som vill sy sig en kjol tror jag inte har något problem att förstå vilken bok av de två man ska köpa.

  Den typen av gnäll över sådana saker om hur könen ska vara lika eller att det är ”fult” att kalla något kvinnligt eller manligt bara för att inte *all* kvinnor eller män faller inom det som gör att feministerna inte kommer någonstans eller kommer göra det i någon påverkbar riktning. Vilket är rejält synd för det finns mycket viktigt arbete att göra inom den viktiga frågan om det lika *värdet* mellan könen.

 27. 23 juli, 2011

  Hejsan!

  Shit vilket uppbåd för en boktitel… 😀

  Du ville ha tips på ”godis” om jag fattade rätt??

  Jag brukar sjuda upp (inte KOKA upp) 2 dl grädde och sen ta kastrullen av spisen. Vispa i en kaka 86%ig choklad (bruten i bitar) Om man tål lite extra socker kan man byta ut en fjärdedel (eller så mycket som man vill) till 70%ig choklad med tex mintsmak. Häll upp i skålar (typ 4) och låt det stå i kylen en stund. Serveras med vispad grädde och kanske lite bär?

  I LOVE!!

 28. Filippa
  23 juli, 2011

  Jag håller med ovanstående om titeln, väldigt synd på en gissningsvis bra bok i övrigt.

  @ Daniella, jag äter också Mat med lågt glykemiskt index, mitt tips till dig är verkligen att läsa boken hjärnkoll på maten av martin ingvar, den beskriver exakt vad som händer i hjärnans belöningssystem. KÖP!!!

 29. Thomas H
  23 juli, 2011

  Tycker titeln ”suger”! 😉

  Jag läser gärna denna bok för att lära mig mer om hur bl a kvinnor fungerar! BRA!

 30. Jessica
  24 juli, 2011

  Hej Anna !
  Undrar om du kan tipsa om vad jag ska äta istället för mejeriprodukter, för att få i mig tillräckligt med fett?
  Har ätit LCHF kost sen dec-10 och tycker inte att vikten minskar mer än de första fem kilona. Tack på förhand!

 31. Tess
  24 juli, 2011

  Jo, klart är att det mesta är ’dosberoende’. Paracelsus pratade om det redan på 1500-talet; att även nyttiga saker kan bli giftigt om man äter för mycket av det. Han hade många intressanta åsikter och var väl i mångt och mycket ’före sin tid’ på samma sätt som Da Vinci och Darwin.

  Jag håller också med om att stevia alldeles säkert kan vara farligt, i för höga doser. Men det finns så mycket annat som garanterat är farligare. (Som andra sötningsmedel t ex.)
  Så jag håller med dig fullständigt, Anna. Men vissa människor väljer att bara se det negativa i nya saker istället för att läsa på mer och inse att det finns fler sidor av myntet =) Och det var därför jag skrev mitt megalånga inlägg här ovanför ^^

 32. Anna svarar Tess
  24 juli, 2011

  Det som får mig att våga lita på stevia är att det inte är nytt. Vi har 3-4000 års erfarenhet av stevia i små doser.

  Av samma anledning som jag litar på honung i små doser. (För de som kan hanera söta kolhydrater) Fast där är vår erfarenhet oerhört mycket längre.

 33. Tess
  25 juli, 2011

  Exakt =D

 34. Malin
  27 juli, 2011

  @Jenny: Jag har inte sagt att det är fult att kalla något kvinnligt eller manligt. Jag har sagt att jag tycker det är oerhört synd att med en boktitel på en bok, som tydligen är till för alla, så tydligt samtidigt utesluter en massa folk.

  @Anna, jag accepterar ditt val, och hoppas att du kommer ut med en (minst) lika bra bok senare, men med en ”bredare” titel =)

  Eller, ska jag kanske önska en bok med ”smalare” titel då jag är en smalis som började med LCHF, som tycker att det är väl mycket viktnedgångsfokus i LCHF-böcker 😉

 35. maria
  6 september, 2011

  Hej anna…

  ja älskar dina böker vi har precis börjat äta LCHF mat ca 3 v. tillbaka o redan tappat 6kg, ja e jätte nöjd med maten o bökerna…

  men ja undrar kring sukrin, kan ja ha de i mitt the?? och när man bakar o så??
  känner mig lite ringrostid men med tiden så kommer väll även vi att kunna mixa en massa…

  1. Anna svarar maria
   7 september, 2011

   Jag tycker personligen inte om sukrin, men väljer du att använda det så är det självklart ditt val. Prova dig fram om just DU kan. Vi är alla oklika. Mitt sug triggas om jag sötar allt. Hur fungerar du?

Write a comment