Vad kan ”socker” heta?

 

Hur gömmer de den söta smaken i vår mat? Ja, nu när de vet att många letar efter socker. Jo, de stoppar i andra former av sötning än vitt socker (sackaros). Nu tror jag inte att vi LCHFare blir nämvärt lurade i alla fall. Men många av tallrinksmodellarna blir.

Fast de är tyvärr och sorgligt nog ganska så grundlurade från början.

Vad för olika namn ska vi leta efter?

Socker
Råsocker
Faarinsocker
Palmsocker
Sackaros
Fruktos
Fruktsocker
Laktos
Mjölksocker
Glukos
Dextros
Druvsocker
Maltos
Maltodextrin
Lingon
Honung
Flytande honung
Potatis
Potatismjöl
Potatisflingor
Potatisstärkelse
Majsmjöl
Majsstärkelse
Äppelmos
Russin
Torkad frukt
Modifierad stärkelse
Stärkelse
Fruktjuice
Druvjuice
Sirap
Lönnsirap
Glukossirap
Fruktossirap

Ingrediensförteckning
Alla ingredienser som ingår skall redovisas i fallande storleksordning, Det betyder att den ingrediens som det finns mest av skall stå först osv.

För att lura oss så använder de nu en massa olika ämnen som smakar sött och då kommer både socker och övriga söta ämnen längre ner i listan…

Vad har jag glömt? Hjälp mig gärna att komplettera listan. I nya boken finns också en lista på vad som ska slängas ut från skafferiet. Där hittar du tex Finn crisp och annat som också bara blir socker i kroppen 🙂

19 kommentarer

 1. Kicki Dee
  11 augusti, 2011

  Man, jag iaf har blivit väldigt medveten om vad som finns i maten vi köper. Men som nykter sockerberoende så måste jag det för att inte trilla dit med flera veckors sug som följd av ”snedsteg”. Det är sorgligt att veta att jag inte kan äta kolhydrater. Men med mitt nya mående är det värt det. Jag gör en konsekvensanalys varje gång suget kommer. Handling ock konsekvens av mitt ätande. Huvud- och ledvärk, influensaliknande symptom, ter mig deprimerad, sur, grinig och ett enormt sockersug är inte värt den korta sekund av tillfredsställelse.

 2. Michaela
  11 augusti, 2011

  Tycker du att torkad frukt är bättre än vitt socker fruktmässigt?
  Om man bortser från frukt och bär har jag inte ätit något sött sedan i januari, oftast saknar jag det inte, men ibland är det så himla ledsamt att inte få äta det. Jag går upp väldigt lätt i vikt dessutom. Eftersom jag ännu inte fyllt trettio kan jag med gott samvete skrika ORÄTTVIST!!!
  Skulle så gärna vilja göra en kaka någon gång med torkad frukt ist för socker, men det är inte värt det om jag går upp igen.

 3. Mia Bengtzén
  11 augusti, 2011

  Hej!
  Jag äter 2 st Thin Crisp från Kvarnvingen varje dag. På innehållsförteckningen står :fullkornsrågmjöl 94%, vatten, jäst och salt 1,6%. Är dessa också fel att äta? Har så svårt att sluta med alla sorters bröd
  och orkar inte baka var och varannan dag.

 4. Anna svarar Michaela & Mia
  11 augusti, 2011

  Det finns inte rätt och fel. Det finns det som du mår bäst på och som gör att du får de resultat du vil.

  Torkad frukt är en sockerbomb. Nästan värre än det mesta.

  Thin Crisp innehåller mjöl, fullkorn och gluten. I min värld dåliga val.

  Men känn efter. Ät det i alla fall inte för att det är nyttigt utan för att du vägrar ta bort det. Bara för att det är evinnerligt gott.

  Båda valen brukar stoppa en önskad viktminskning.

 5. 11 augusti, 2011

  Nu blev jag nyfiken här. Jag äter finn crisp då och då. Tar en massa pålägg på. Jag önskar att jag helt enkelt kunde låta bli dem. 🙁 Måste får tag i din bok, Anna.

 6. Jenny
  11 augusti, 2011

  Vad jag tänker när jag läser sockerlistan är, sååå mycket av dessa produkter som våra barn på förskola/skola får i sig under en lunch & med tanke på att många har även sk ”fruktstund” där blir det en sockerkick till. De som lagar skolmaten värnar helt klart om barnens hälsa men på ”fel” sätt anser jag, för de jagar nyckelhålsmärkta lättprodukter… Men trenden är så svår att vända, det handlar inte bara om lättmargarin/lättmjölk utan om ett helhetstänk där flera skolämnen är involverade : )

 7. Malin Alvarez
  11 augusti, 2011

  Tack för en inspirerande blogg!

  Har du möjligtvis något tips på hur man gör ”Ris á lá Malta i Lchf-stuk, fast UTAN Keso?…
  Tacksam för svar 🙂

 8. Kicki Dee
  11 augusti, 2011

  Frökex är bättre val än de ni köper:
  1 dl mandelmjöl (mal själv i matberedaren)
  1 dl sesamfrön
  1 dl linfrön
  1 msk fiberhusk
  1 dl vatten
  30 gr smält
  Blandas ihop och plattas ut på ett smörpapper med fingrar/hand
  Sätt ugnen på 175 gr och sänk till 150 gr när du sätter in plåten. Låt stå 20 min stäng av värmen och ytterligare en timme till i ugnen.

 9. Ann-Mari
  12 augusti, 2011

  Tycker om att baka och även att ha nåt hemma att bju på. Har testat kokosnötmjöl och tycker det är positivt att jobba med. Men. Undrar om det är det som gett mej lite sockersug igen. Eller är det en gnutta av sötningsmedel som framkallar det. Mariannes Lchf mat & bak har många mysiga recept men om du tror att jag ska låta bli så gör jag det.

 10. 12 augusti, 2011

  japp, för många är bara minnet och lukten av bröd en trigger. Det gäller att lära känna sig själv.

  Kan man hantera suget utan att vikten svajar är det många som väjler detta. Tar suget över så är kanske bestraffningen lite för stor i förhållande till en bulle. Känn efter hur just du reagerar.

  Allt bakat, oavsett hur nyttigt det är, är utöver mat och ska vara del av en livskvalité OM man kan hantera det EFTER att viktminskningen är klar.

 11. Hanna
  12 augusti, 2011

  Hej. Jag läser din blogg och tycker den är superbra. Har precis beställt din nya bok :-).

 12. Ann-Mari
  12 augusti, 2011

  Tack för tufft svar. Det var precis vad jag förstod. Det går inte att tro att man någonsin kan utplåna det förbannade sockersuget. Jo, genom att äta LCHF och bara mat. Då håller man det på hanterbar nivå.Men bort går det aldrig.

 13. Kenny
  14 augusti, 2011

  tror det ær efter person mitt sockersug har førsvunnit helt sen jag børja med lchf men jag kanske ær en av få

 14. Anna svarar Kenny
  14 augusti, 2011

  Många upplever det som du. Att suget helt försvinner.
  Några får dock tyvärr fortsätta att kämpa emot.

 15. Ulla
  16 augusti, 2011

  Tack Marianne för en trevlig ”baksida”, jag brukar titta på den när jag ska ha gäster och är glad att vi alla kan njuta av något gott.
  Men problemet för mig är inte insulinhöjningen, utan att jag äter för mycket ”Hälsosamt bakat” igen istället för att äta mat.

  Jag är ofta borta på middag och bjuder därför också ofta på middag. När jag då är borta hos sådana som inte äter LCHF eller jag har svårt att upplysa om, att jag inte äter det som de flesta äter av, så äter jag ibland en liten bit av det goda som bjuds. Någon gång kan det slinka ned en liten bit extra, men det är sällan. Ibland kan jag stå emot helt och alla godtar att jag inte äter det för viktens skull.

  Jag håller helt med att det är till fest och högtider det är svårast att stå emot. Men när jag börjat att baka och göra efterrätter a la LCHF så äter jag större portioner och ibland så gör jag det mycket oftare än till fest bara för att det är ju så gott och det är ju inte så fasligt onyttigt. Så då är vi bara två som delar på det goda och då räcker det både fredag och lördag och ibland söndag också, beroende på hur mycket det blir. Och även om sockret inte höjer insulinhalten så blir jag ”sugen på något mer” av sockersmaken.
  Dessutom har jag svårt att äta tillräckligt med mat, vilket gör att jag har svårt att få plats med den mat jag behöver äta, när godisintaget blir för stort. Och att kakor eller godis är hälsosammare än vanliga kakor och godis, gör det ju inte hälsosammare än maten jag ska äta för att både minska i vikt och må bra.
  Helst skulle jag vilja kunna vara helt utan ersättningsgodis och samtidigt skulle jag vilja kunna äta lite av det goda. Man blir som en åsna mellan två hötappar. Det är inte lätt, för börjar jag ge efter så blir det väldigt lätt att det blir för mycket.

  Just nu föredrar jag att äta mycket lite av något riktigt gott, även om det är gjort på socker och mjöl. Men har jag gäster så blir det någon väldigt liten LCHFvariant, mest troligt från Annas böcker eller från Marianns sida.

  Tack Anna för ännu en supertrevlig bok. Kommer att nyttjas lika flitigt som förra.

 16. Petra
  17 augusti, 2011

  Började med lchf i oktober i fjol. Gick jättebra tills våren då man började ”unna” sig saker. Sen började man tillåta sig mer o mer saker. Och under semestern var det helt kört. Hjärnan ”befaller” mig att stoppa i mig saker som inte ens är gott. Kan vara vad som helst. En brödbit, kaka, bulle, godis, allt som inte är bra för mig.
  O i samband med mens är det värre suget efter nåt!
  Hjälp! Hur ska jag få bukt på detta???

 17. UllaK
  30 augusti, 2011

  I helgen skulle jag ha gäster och provade Kokoskakereceptet ur nya boken. Men satsen såg så stor och dyr ut ut, så jag tänkte att det räckte med hälften. Nu bytte jag ut pecannötterna mot nötblandningen som man plockar ihop i butiken och jag hade bara ca 1/2 dl kokosolja kvar och tog då ca 50 gr smör också. De blev otroligt goda och det blev 45 st fyllda småbrödsformar som ser ut precis som bilden.

  Men om jag hade bakat efter receptet hade kakorna kostat minst 400:-. Går det verkligen en hel burk kokosolja? Bara den kostar 159:- , billigaste pekannötterna jag hittat går på 180:- till satsen och sedan är det kokos, choklad och grädde och formar. 10:- per kaka är ju inte dyrt om man jämför med vad köpekakor eller onyttigt godis kostar. Det skulle ju bli 40 st av satsen, och då är de rätt stora. Eller är det jag som läst receptet fel?

  Lite fundersam blev jag. Övriga recept jag provat har smakat lika utsökt gott, för goda var kakorna, men då har jag följt recepten. Men det är bara matrecept jag provlagat i övrigt, inget bak eller godis.
  Det visar kanske att jag ska hålla mig till mat och inte bak.

  1. Anna svarar Ulla K
   2 september, 2011

   Jag ska direkt kolla!

Write a comment