Eller det metabola syndromet som det nu oftare benämns?

Man brukade prata om 4 olika riksfaktorer.  Det var övervikt, diabetes eller högt blodsocker, dåliga blodfetter och högt blodtryck. Idag finns det betydligt fler såsom:

  • Högt blodsocker
  • Högt blodtryck
  • Blodfettsrubbningar
  • Typ 2-diabetes
  • Övervikt
  • Förstorad prostata
  • Och eventuellt även
    • PCOS
    • Demens (diabetes typ 3)
    • Infertilitet
    • Flera cancerformer

Den stora risken med det metabola syndromet är hjärt- och kärlsjukdomar och den gemensamma faktorerna verkar vara kroniska högt blodsocker. Tänk dock på att det finns massor med överviktig som har kanon hälsovärden. Det är inte övervikten som är skadlig, det är om orsaken till övervikt är högt blodsocker som den är skadlig. Eller om den är så stor att den påverkat fysiskt eller inflammatoriskt.

Hur kommer du då tillrätta med skadlig övervikt och högt blodsocker? Jo genom att äta ytterst lite av det som skapar fettinlagring samt högt blodsocker. Du ska alltså inte äta nya kolhydrater som mjöl och socker. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är underbara val.

Du vill äta det som inte påverkar blodsockret och insulinet. Du vill äta mat.

För dåliga blodfetter, det som slarvigt kallas ”kolesterol”, gäller precis samma sak. Men tänk då också på att nötter, avokado och fisk gör dig extra gott.

Slutligen det som brukar ta lite längre tid att få bukt med – blodtrycket. Samma mat gäller, men här är det också viktigt med att du rör på dig! Se till att du skaffar dig en bra kondition. Träna regelbundet. Och så andningen. Och tryggheten. Och återhämtning. Ja och lite skratt.

Att välja fettfri lågkalorikost här är ren idioti! Den kosten är ju baserad på en stor andel av det som har skapat syndrom X/det metabola syndromet – nya kolhydrater som t ex mjöl, riskakor, frukostflingor, popcorn mm.

När mormor och farmor var små, hur många hade då dessa problem? Och inte åt de fettfritt, margariner och en massa frukt!