Vad är LCHF?

Vi vet alla att det stårt för Low Carb High Fat, men hur ser en tallrik ut?

Det är mycket olika. Ibland är det bra att det är olika, vi har anpassat kunskapen efter vår kropp, vår familj och vår smak. Precis som det ska vara.

Ibland är det oerhört sorgligt att det är olika. Vi har tagit kunskapen och trott att den fungerar lika för alla. Att det går att sätta ut E% och sen följa detta. Att en max nivå på kolhydraterna per dag löser allt. Många tror även att ju mindre desto bättre.

Kolhydrater i övermängd gör en massa skada. Men kolhydrater är inget gift.

Sen är inte hälsan bara beroende av mängden kolhydrater vi äter.

Kostråden har en uppdelning som sen ska individanpassas. Jag tycker att den är kolhydratstinn i överkant och många kan inte hantera en så stor mängd. Deras kropp mår inte bra och deras sug triggas.

Jag har en tallrik som jag startar alla på och sen individanpassar. Den fungerar på väldigt många eftersom de snabbt mår mycket bättre. Snabbt kommer över suget. Alltid är mätta. Däremot är den inte alltid optimal för alla. Några får jag öka kolhydraterna lite på. Andra får jag minska kolhydraterna lite på.

Vad är då fördelen med att anpassa från min nivå i stället för att anpassa från kostråden? Jo, för att fler ligger närmare min nivå än kostråden. Det är alltså enklare att hitta den optimala nivån.

Fördelen är också att istället för att minska maten för att uppnå viktminskning så kan de som vill gå ner i vikt äta sig mätta och slippa suget. OCH ändå gå ner i vikt.

Föredelen är att en diabetiker snabbt blir mycket friskare. Detta ger en kick och en stor motivation att orka byta livsstil.

Fördelen är att många, väldigt många med problemmage snabbt blir bättre. Att efter  20 års kämpande med problemmage märka att den mår bättre bara på 8 veckor skapar en känsla av ”helelulia”.

Men som sagt, alla kunskaper kan missbrukas. Fler och fler inom LCHF tror att ju mer desto bättre och börjar nu leva på kött och grädde och undviker grönsaker BARA för att kolhydrater inte är essensiella (livsnödvändiga att äta). Detta är inte naturlig kost. Kroppen behöver mer. Mycket mer. OCH många av oss äter inte bara för näringens skull utan för att det är gott och för att det är mysigt med en god middag med familj och nära och kära.

Hur ser min grundtallrik ut? Jo, en handflata från fingertopp med grönsaker. Ovan jord om du jagar vikt och alla grönsaker om du jagar hälsan. En handflata med fisk, ägg, kött eller fågel samt en näve med fet gräddsås.

Detta ger ca 500 gram grönsaker och där är ju kostråden och jag överens. De ger vattenlösliga fibrer, folsyra, c vitamin och en hel del annat bra.

Jag lägger sen till ca 1 dl blandade nötter för mineralernas skull.

Tränar du mycket eller vill ha lite guldkant är bär en god grund. Härligt med antioxidanter och serverat med vispad grädde är det både nyttigt och mättande.

Låter detta som farlig mat? En ny metod? Nja, jag tycker att det låter riktigt sunt.

43 kommentarer

 1. Ingrid
  20 februari, 2010

  Fundamentalismen inom LCHF skrämmer bor många och tyvärr är det ju de som hörs mest/uppmärksammas i media. Därför är det så skönt att komma in hit och läsa vettiga råd.

  Det går sakta, sakta att gå ned men hälsovinsterna är många och även om jag tappar sugen då och då (ett återfall på tre månader) så är just dessa vinster så viktiga.
  Börjar tom kunna äta mera ägg efter att ha fått mycket ont i magen och mått illa av dem i över två månader. Hoppas det ska hjälpa på viktnedgången.

 2. Pia
  20 februari, 2010

  Hej Anna!
  Är jätteintresserad av din kurs, finns det någon chans att du håller den i Landskrona i vår?
  Hälsningar Pia

 3. Anna svarar Pia
  21 februari, 2010

  Pia: Jag ska hålla föreläsning för Landskrona Kommun i vår och det brukar resultera en kurs. Skicka mig ett mail så kontakta jag dig med mer information.

 4. Anna
  26 februari, 2010

  Hej Anna,

  Ger du brev-/distanskurser? Jag är desperat, har ca 30 kg övervikt enl läkaren och ett midjemått på 117 cm. Har prövat allt. Mitt fastesocker är ngt högre än optimalt (om än inom normalintervallen), nästan allt fett sitter runt magen och jag blir vrålhungrig två timmar efter det att jag ätit pasta…Är sedan en månad tillbaka online-medlem i Viktväktarna och trodde på devisen ”i VV får man äta allt”. Men jag är ständigt hungrig och tänker på mat dygnet runt. Jag inser mer och mer att det inte bara handlar om att gå ned i vikt med en viss metod, utan också om att hålla vikten när jag väl gått ned. Och då vet jag inte om VV:s sätt är det bästa, att räkna poäng och kalorier hela livet!

  Kommer du att erbjuda dina tjänster on-line i någon form?

 5. Anna svarar Anna
  26 februari, 2010

  Hej Anna!
  Japp vecka 11 startar jag nästa omgång Brevkurser. Du får då 8 veckobrev och personlig kostrådgivning per mail om du önskar. Allt från kunskap till 4 vecko menyer. Massa tankar och ”läxor” så du kan göra kunskapen till DIN.

  Gå in på http://www.kostgajden.se så hittar du kursen i Sunda shoppen. Det här ska vi fixa. Vi måste få bort suget och hitta en bra nivå så du blir mätt. Hoppas att du väljer att anmäla dig.

 6. Anna
  26 februari, 2010

  Hej igen Anna,

  Ja, jag vill jättegärna anmäla mig men jag såg att man måste (?) bo i Sverige för att göra det. Jag bor i Europa (EU-land) och undrar om och i så fall hur jag kan anmäla mig? När jag surfar runt lite inser jag att Sverige är ett av de få länder där en diskussion om dessa frågor fortfarande förs – i de flesta europeiska länder verkar fortfarande lågfettkost och kalori in-kalori ut-principen vara rådande. Delvis av den anledningen, men också – och främst – för att du är så himla kunnig och inspirerande vill jag gå med i din brevkurs!

  En kort tilläggsfråga – jag har läst många av dina inlägg här, och jag tycker att de är otroligt vettiga, inte minst det du skriver om LCHF och risken för att fanatikerna tar över och man utesluter alla kolhydrater ur kosten. Jag tränar väldigt mycket – mår bra av det även om det inte påverkar vikten särskilt mycket – och jag märker att jag mår direkt dåligt av att inte äta kolhydrater alls. Då orkar jag inte med en tur i joggingspåret eller ett tufft skivstångspass på Friskis & Svettis. Jag har läst på kolhydrater i fokus att det är en vanesak och att man kan ställa om kroppen till fettdrift vid träning, men för mig funkar det helt enkelt inte. Och jag tycker att du på ett väldigt bra och tydligt sätt lyfter fram att det är viktigt att inte äta 0% kolhydrater utan hitta en balans där man tillgodoser kroppens samtliga behov. Jag tror att det är det som fattats i de böcker om LCHF jag hittills läst och försökt leva efter. Har du integrerat ditt synsätt rörande detta i brevkursen?

 7. Anna
  26 februari, 2010

  Korrigering – jag menade förstås att Sverige är ett av de få länder där denna diskussion REDAN/I NULÄGET förs.

 8. Anna svarar Anna
  27 februari, 2010

  Japp. Brevkursen är skriven så du kan hitta DIN optimala nivå. Men jag utgår alltid från en ganska så strikt lågkolhydratkost. Detta för att tvinga kroppen till ökad fettförbränning samt att du snabbt ska känna förändring. Många tror att de behöver mer kolhydrater än vad deras kropp behöver för att de inte orkar gå igenom förändringen.

  Det kommer då innebära att resultaten uteblir eller går oerhört långsamt.

  Visst kan du träna på denna kost. Men det tar ca ett halvår att träna upp kroppen.

  Det går inte att leva efter en metod. Du måste leva efter en kunskap. Samt lyssna på din kropp. Tyvärr vill din kropp äta mer än den behöver för att säkra överlevnad. Samt att kroppen alltid söker efter sött och kolhydrater.

  Du kan gå kursen i vilket land som helst. Jag korrigerar bara avgiften för portot lite.

 9. Catti
  27 februari, 2010

  Hej Anna! Jag är också intresserad och blev jätteglad när jag såg att brevkurs startar om några veckor. Jag har liksom många andra här kämpat mot övervikt i hela mitt vuxna liv, och har märkt att inga metoder egentligen fungerar, utan att det gäller att hitta en livsstil som känns naturlig. Jag tror att lågkolhydratkost är rätta vägen för mig och tänker hoppa på brevkursen.

  Jag undrar en sak – för något år sedan köpte jag Atkins’ första bok och körde induktionsfasen. Det var fruktansvärt de första dagarna – jag kände mig som om jag höll på att få influensa, fick jätteont i kroppen, blev trögtänkt – men jag höll ut för jag hade läst att det var tecken på avgiftning. Sedan mådde jag bra igen. Hela tungan täcktes av en grönsvart beläggning och jag hade jättedålig smak i munnen, men ner i vikt gick jag – nästan 3 kg första veckan och totalt 5 kg på två veckor. Sedan halkade jag av banan igen – dels fick jag kommentarer från omgivningen om att jag måste börja äta ”riktig” mat (potatis, ris m m) igen för att inte bli sjuk, dels skulle jag ut på restaurang med ett gäng kolleger och tyckte att det var lättare att äta samma (kolhydratstinna) mat som de för att inte utmärka mig (jag inser nu att jag måste stålsätta mig mot sådana kommentarer och inte vara rädd för att gå min egen väg; trots allt är det ju många människor idag som äter lågkolhydratkost).

  Atkins skriver att för varje gång man försöker försätter kroppen i ketos går det trögare, och till slut kanske det inte går alls. Därför undrar jag om du tror att jag skulle få svårare att gå ned i vikt med lågkolhydratkost eftersom jag redan bevisligen varit i ketos en gång och sedan gått tillbaka till högkolhydratkost igen? (jag har läst samma sak om personer som prövat GI och försökt gå tillbaka till rivstarten igen om de lagt på sig några kilo – för varje försök tycks det gå trögare).

 10. Catrin
  27 februari, 2010

  Hej Anna!

  Tack för en superbra och inspirerande sida!

  Häromdagen såg jag av en slump på Viktväktarnas egen hemsida att 20% av deras medlemmar är kvar på målvikten efter 5 år. Det framställdes som ngt positivt, men det innebär ju om man vänder på det att 80% INTE är det utan har gått upp igen. Vad beror det på enligt dig? Enbart dålig karaktär och återfall i gamla vanor, eller innehåller VV:s kost för lite fett och för mycket kolhydrater för att fungera i längden?

 11. 27 februari, 2010

  Det jag har lite problem med är att förstå vad LCHF innebär för många. En del kallar det GI och jämställer det med LCHF. Så jag undrar, ungefär vilken energiprocent har du på de energiviande näringsämnena och på enkel-, fleromättat och mättat fett?
  Jag är bara nyfiken och frågar runt lite. Du får mer än gärna maila mig på emma_lu87@hotmail.com då det ibland kan vara lite svårt för mig att hålla reda på kommentarerna i alla bloggar jag läser. 🙂

  mvh /Emma

 12. Catrin
  3 mars, 2010

  Hej igen Anna,

  Kan du helt kort – och på ett lättfattligt sätt – förklara vad det metabola syndromet eller syndrom X är? Skillnad jmf med diabetes 2? Enl min läkare är jag överviktig, mitt midjemått är 20 cm över det normala och mitt blodsocker på fastande mage ligger visserligen inom normalkurvan, men borde vara lägre. Enl honom är jag inte diabetiker, utan ”lever bara fel ooch borde gå ner i vikt genom att gå med i Viktväktarna”. Jag undrar om jag inte uppfyller alla kriterier för syndrom X? I så fall är det väl lågkolhydratkost jag behöver och inte VV?

 13. Anna svarar Catrin
  3 mars, 2010

  Nej, du uppfyller inte alla symptom. Jag skriver om det som ett inlägg under veckan. Oavsett så ska du inte äta enligt viktväktarna då den kosten triggar alla som har ett sug. Samt tillåter mat som stimulerar insulinet – vårt mest fettinlagrande hormon.

  Du ska äta kost som ökar fettförbränningen – fett!
  Du ska äta mat som tar bort suget – fett och proteiner!
  Du ska äta mat så¨du blir mätt – fett och proteiner!
  Till detta ska du äta en massa grönsaker som växer ovan jord för att hålla magen glad och för att skapa en god måltid med större variation.

 14. Catti
  4 mars, 2010

  Hej Anna,

  Jag har anmält mig till kursen som startar v 11, men jag har en fråga som kanske kan vara av intresse för andra:

  Många experter (bl a på http://www.giviktkoll.se) säger att motion förbättrar insulinkänsligheten så att tränande personer kan äta mer kolhydrater. Det låter ju bra, men när jag läser det börjar jag undra om det är ett självändamål/slutmål att äta kolhydrater? Själv tränar jag mycket och ofta, men mår absolut bäst på väldigt lite kolhydrater. Inför orienteringsdagarna i skolan fick vi lära oss att det gällde att kolhydratladda på havregrynsgröt och pasta, men det har aldrig funkat för mig…inte heller frukt som återhämtningsmål inom 30 minuter efter träning. Ändå får tränande personer ofta rådet av olika experter att inte dra ned för mkt på kolhydraterna om de tränar, och t o m att lägga till extra kolhydrater de dagar de tränar. Vad anser du om det?

 15. Madeleine
  5 mars, 2010

  Hej Anna,
  Jag har insett att all müsli, även ”nyttig” sådan, innehåller alldeles för mkt socker. Så jag har ersatt müslin med en handfull hackade mandlar eller nötter. Har du tips på vilka sorter som funkar bäst? Jag tycker själv att jag blir hungrig av mandlar (brukar äta 10 st till en tallrik fil eller yoghurt, naturell med minst 3% fett). Jag läste att du även ”tillåter” nötter. Jag har utgått från att de är bra att äta då de innehåller mkt fett av ”rätt” sort. Vilka sorter anser du vara bäst om man är kolhydratkänslig?

 16. Johanna
  5 mars, 2010

  En kompis tipsade mig om Glykemin som sänker blodsockret. Jag har ätit det i ett par veckor, men tycker att jag är hungrigare nu än tidigare och tenderar att äta mer. Dessutom har mitt sug efter onyttiga kolhydrater som sötsaker ökat sedan jag började ta Glykemin. Kan det vara så att preparatet sänkt mitt blodsocker till för låga nivåer och att det är därför jag fått ökad aptit och ökat sötsug?

 17. Sussie
  5 mars, 2010

  Jag har precis läst en bok om GI-metoden, och där rekommenderas 150 g proteinrika livsmedel till varje måltid. Till frukost föreslås 100 g skinka +2-3 ägg. Men 100 g skinka är ju ett helt paket! Är inte det väl mkt för en person?

  Jag har också en fråga om proteindryck. Är det bra för att öka förbränningen, eller kan det bli för mkt protein? Jag har läst om olika sorter med vassle, soja, kasein osv, och alla experter verkar ha olika åsikt i frågan. Jag har kollat på några olika märken, både i hälsokosten och på nätet, och nästan alla verkar innehålla sötningsmedel (oftast aspartam). Är det något du rekommenderar, eller är det bättre att få i sig allt protein via maten?

 18. 5 mars, 2010

  Du behöver lite lite kolhydrater extra om du tränar mycket och mycket hårt. Lägga bara till om du blir matt, yr eller får huvudvärk efter träning.

  Jag har ingen kunskap om tillskott för att öka fettförbränningen. Jag anser att hade det fungerat så hade alla använt dessa tillskott och alla hade varit smala. Det finns inga genvägar. Det är bara någon som vill tjäna pengar på din önskar att gå ner i vikt. Ät vanlig mat i stället.

  Ju mer du blandar nötter och frön desto bättre. En blandning är alltid bättre en en specifik enskild nöt.

  Hur mycket skinka ska du äta? Tills du är mätt! Men var inte rädd FÖR att ät. Många äter alldeles för lite för de tror att de blir smala då. Istället går kroppen in på försvar och du minskar din viktminskning.

 19. Catrin
  5 mars, 2010

  Hej Anna,

  Tack för en superbra sida, du är så otroligt välinformerad och presenterar ditt budskap på ett sätt som gör att man lätt tar det till sig. Tack för att du finns och ägnar så mycket tid åt detta!

  Min fråga är: finns det någon fysiologisk/vetenskaplig förklaring till det jag kallar ”viktväktarsyndromet”? Jag och flera i min bekantskapskrets har upplevt samma sak – första gången man är med i VV går man ner 1-1,5 kg i veckan och når snabbt målvikt, andra gången tar det längre tid att börja gå ned och sedan går viktnedgången långsammare (ca 0,5 kg i veckan eller t o m mindre) och tredje gången är det stopp. När jag var med i VV för andra gången var det folk där som var med för – tro det eller ej – åttonde gången! Och varje gång hade de gått upp alla kilon de gått ned plus några till. Då trodde jag att det bara berodde på dålig karaktär, men efter att ha läst dina inlägg och varit inne på andra low carb-sidor börjar jag undra om de inte gått på tidernas största blufff…

 20. Sussie
  5 mars, 2010

  Hej igen Anna,

  Jag undrar vad du anser om isodieten som nu marknadsförs överallt på nätet? Den beskrivs som marknadens ”säkraste och effektivaste lågkolhydratmetod”, men samtidigt innehåller den 33% kolhydrater och nästan allt fett kommer från lättprodukter. Personligen undrar jag om inte Fredrik Paulúns namn gör att den säljer bättre än den borde? Vad tror du; kan det verkligen funka i längden? På nätet finns det massor av entusiastiska kunder som lovordar dieten och berättar om hur de gått ner massor i vikt, men frågan är om det verkligen handlar om hållbar viktminskning? Och hur sj-ton kan någon äta och hålla sig mätt på så mycket kolhydrater och lättprodukter?

 21. 5 mars, 2010

  Jag har för inte så länge sen skrivit om just ”Viktväktarsyndromet” fast med andra ord. Leta lite tillbaka i inläggen så hittar du det.

 22. 5 mars, 2010

  Jag tycker att ISO dieten är ett kanonbra val för den smala som inte har något problem med suget. En form av den nya allmänna tallriksmodellen.

  MEN för de flesta med viktproblem är det för mycket kolhydrater. Suget tar över och sen är det kört igen.

  Jag försöker att få min smala pojkvän, som kan äta vad som helst och vara smal och må bra, att ligga så nära iso som det går. Det gör att han gör en massa val som är bättre än tidigare. Sen är det inte så strikt så att han tröttnar.

 23. Catrin
  5 mars, 2010

  Tack – hittade inlägget, otroligt välskrivet och informativt!

  Jag tycker så synd om människor i min omgivning som är med i VV för sjätte, sjunde eller åttonde gången och betalar flera hundra i månaden för meningslösa kostråd och vägning en gång i veckan…

 24. 6 mars, 2010

  VVs taktik går ut på att det är DU som gör fel när det inte fungerar. Det VV rekommenderar är RÄTT. Gör du bara som de säger så fungerar allt (forutom kropppen. Skratt)

  Detta gör att många går tillbaka. Det fungerade ju FÖRRA gången….

 25. Pernilla
  6 mars, 2010

  Jag har nu ätit LCHF i sex veckor…mår bättre än jag gjort på åratal, har lugn mage, är aldrig hungrig, saknar ingenting. Det känns som om jag får allt jag behöver när jag följer Annas kostråd. Det är som om kroppen landat i sig själv på något sätt.

  Min mamma kämpar också mot övervikt sedan många år. Hennes senaste lösning är Aftonbladets viktklubb där hon chattat med Stephan Rössner. När jag pratade med henne var hon full av entusiasm över påståendet att riskakor och salta pinnar är helt OK. ”Om jag avstår chipsen och ostbågarna kan jag äta rätt mycket salta pinnar och riskakor och ändå få i mig rätt få kalorier” var hennes kommentar. De första tre veckorna gick hon ner 1 kg i veckan, de sista två veckorna har hon bara gått ner något hekto och det verkar som om vikten planar ut. ”Men det OK, det är bara en platå, bara jag fortsätter med programmet kommer det att gå bra”, säger hon.

  Jag blir så trött…vad innehåller riskakor och salta pinnar mer än vetemjöl, dvs supersnabba kolhydrater, salt och allehanda onaturliga tillsatser? Jag gissar – men det vill jag förstås inte säga till henne – att min mamma kommer att gå upp allt hon gått ner och lite till så fort hon går ur viktklubben. När jag berättade om LCHF, att jag aldrig är hungrig, fnös hon bara åt mitt resonemang. ”Insulin, det är väl bara någonting för diabetiker”, var hennes kommentar. För henne är det en kroppsfrämmande substans man injicerar vid brist, inte något som varje kropp producerar som reaktion på kolhydratintag. Suck, suck, suck…men jag får väl vara glad över att jag är vuxen och bor på egen hand och kan äta som jag vill. Återstår att se vem av oss som får den bästa – och inte minst hållbaraste – viktnedgången…

 26. Sussie
  7 mars, 2010

  Anna,

  Anser du att det är möjligt att kombinera LCHF med VV? En kompis till mig har precis gått med i VV som online-medlem, och hon tänker utesluta alla kolhydrater utom grönsaker (som ger 0 poäng i VV) och i stället ta en hel msk olivolja på salladen i stället för en tsk som VV rekommenderar, ta fet yoghurt i stället för lättvarianten och i stället äta halva mängden för att hålla sig inom pointskvoten. Jag är nyfiken…tror du att det kan funka? Jag menar, är inte LCHF och VV diametralt motsatta koncept och aldrig mötas de två? Fast om det gick vore det ju rätt sensationellt…frågan är bara om man kan få i sig så mycket energi som krävs för att starta fettförbränningen samtidigt som man måste begränsa kaloriintaget, framför allt fettet, för att inte spränga sin dagliga poängkvot?

 27. Anna Hallén
  8 mars, 2010

  Sussie: Svar kommer som inlägg i veckan.

 28. Helena
  14 mars, 2010

  Hej Anna! Jag hittade hit efter att ha läst massor om LCHF. För mig känns LCHF som ett naturligt steg att ta från GI.

  Jag läste mycket om GI-metoden för några år sedan och Ola Laurtizson och Ulrika Davidsson blev mina husgudar. Jag köpte alla deras böcker, följde deras råd till punkt och pricka och lagade alla deras recept. Jag var också medlem på GI Viktkoll.

  Men för mig funkade det bara i fas 1, rivstarten eller turbofasen som den också kallas. Så fort jag gick över till fas 2 och 3 och la till mer kolhydrater tappade jag kontrollen över aptiten och sockersuget. Men rådet som GI-experterna var gick ut på att inte ligga i fas 1 i mer än max 6 veckor, eftersom ”kroppen behöver en viss mängd kolhydrater och ingen vet hur den påverkas vid längre tids kolhydratsreduktion”.

  På den tiden tyckte jag att det lät logiskt, men när jag började tänka efter slog det mig att stenåldersmänniskan (som alla är överens om att vi är genetiskt identisk med) inte åt quinoa- eller fullkornspasta för att orka med alla fysiska strapatser. Pasta är något människan lärt sig framställa och äta de senaste 100 åren. Ändå är detta naturlig kost för oss som vi behöver ha för att få optimal hälsa och ork?

  Är GI-metoden en bra metod för vissa personer, eller är det som Skaldeman och Litsfeldt skriver, nämligen ett smart sätt att tjäna pengar på människors desperation, samtidigt som förespråkarna lämnas i fred av det s.k. etablissemanget då de säger att man bara behöver dra ned på kolhydraterna i några få veckor, för att sedan kunna äta lika mycket kolhydrater som tidigare, om än långsammare sådana?

  Jag läste en artikel om dig och din fantastiska viktresa, och där verkade det som om du gick ned i vikt med just GI och inte LCHF. Jag såg också att du tidigare kallade dig GI-Anna. Betyder det att du gick ned i vikt med GI, och senare kom in på LCHF?

 29. Camilla
  14 mars, 2010

  ——————————————————————————–
  Den här dieten beskrivs som en succémetod i Aftonbladet. Personen som följde den gick ned 16 kg utan att ens behöva motionera. Hemligheten är de frekventa mellanmålen vilket gör att man äter 6 mindre mål/dag. Vad sägs?

  Frukost

  1 glas vatten

  1 kopp kaffe eller te

  1 glas lättmjölk

  2 knäckebröd

  1 kokt ägg eller 1 dl keso eller 2 dl lättyoghurt

  Förmiddagsfika

  1 glas vatten

  1 kopp kaffe eller te

  1 frukt

  l 1 tsk honung eller några russin eller två dadlar

  Lunch

  1 glas vatten

  200 g kött/fisk/kyckling samt sallad eller Sohilas lins- eller böngryta enligt receptet nedan

  Eftermiddagsfika

  Samma som morgonfikat

  Middag

  Samma som lunch eller tsatsiki med lättyoghurt och knäckebröd

  Kvällsfika

  Samma som morgonfikat

  När man hittat idealvikten kan man äta potatis, ris eller pasta respektive en bit tårta/glass eller kaka en gång i veckan.

 30. Camilla
  14 mars, 2010

  Kan tillägga att jag införde torkade dadlar som mellanmål för ett tag sedan sedan jag läst att dadlar innehåller massor av nyttigheter som selen och kisel. Det var det värsta jag kunde göra – sötsuget fullkomligen exploderade och jag började äta hämningslöst. Det var som om jag aldrig fick nog…när jag bytte ut dadlarna mot nötter (efter att ha hittat hit och läst Annas råd och tips) blev det en HIMMELSVID skillnad. Nyligen såg jag i en GI-tabell att torkade dadlar har högre GI än vitt bröd…

 31. Julia
  14 mars, 2010

  Jag är relativ nybörjare på det här med LCHF och har skrivit ut en lista med kolhydrathalten i de vanligaste grönsakerna. Av den framgår det att röd paprika innehåller dubbelt så mycket kolhydrater per 100 g som grön paprika. Rekommenderar du, Anna, att man väljer grön paprika i stället för röd? Jag har alltid köpt röd eftersom jag föredrar den lite sötare smaken, plus att jag läst att den röda innehåller mer järn och C-vitamin, men om man kan spara rätt mycket kolhydrater genom att äta grön paprika har jag inget emot att byta. Är risken att röd paprika underhåller sockersuget? Jag äter en halv paprika per dag fördelad på två sallader, till lunch och middag. Vad anser du?

 32. Catrin
  14 mars, 2010

  Hej Anna,

  Tycker du att följande passar in i LCHF-kost?

  En bägare (150 g) grekisk naturell yoghurt med 10% fett, en dl bär (hälften hallon, hälften blåbär, helt osockrade) samt ca 1 dl blandade nötter (paranötter, makadamianötter, hasselnötter, mandel)? Yoghurten ger ca 7 g kolhydrater, så jag undrar om yoghurten tillsammans med bären och nötterna ger för mycket kolhydrater? Detta är enda sättet för mig att kunna äta yoghurt utan att bli vrålhungrig inom en timme – det finns ingen müsli som funkar för mig utan att trigga sötsuget. Men ovanstående mål blir en bra och mättande frukost tillsammans med ett kokt ägg. Men nu undrar jag om jag borde ta bort yoghurten med tillbehör om jag vill gå ned i vikt (ca 20 kg)? Utan att ha några siffror i huvudet antar jag att jag lätt kommer upp i 20 g kolhydrater bara på frukosten, och sedan tillkommer de grönsaker jag äter under dagen.

 33. Sussie
  14 mars, 2010

  Det jag undrar är om det verkligen är rätt att sortera in GI-metoden under rubriken ”Lågkolhydratkost”? Många som äter enligt GI får ju i sig uppemot 100 g kolhydrater om dagen, varav en stor del kommer från fullkornsprodukter. Jag lärde mig t.ex. på GI Viktkoll att quinoapasta är den bästa pastan (lägst GI av alla pastasorter). Men när jag kollade på paketet stod det att pastan innehöll 10% quinoa, och massor av vetemjöl. Så jag undrar om inte hälsofördelarna är rätt marginella med den typen av ”nyttig” kost?

 34. Julia
  14 mars, 2010

  Annika Dahlqvist skriver att vare sig oliv- eller rapsolja är optimala för människan eftersom vi bara kan tillgodogöra oss Omega 3 från animaliska produkter. Avråder du också från att använda oliv- och rapsolja, och rekommenderar att man satsar på smör och kokosolja i stället? Själv har jag lite svårt att tänka mig att hälla kokosfett på salladen i stället för olivolja…men det kanske är bättre att steka i smör eller kokosfett i stället för rapsolja?

 35. Anna svarar Julia
  15 mars, 2010

  Ät paprika i vilken färg du vill. Kolhydrater är inget gift. Vi ska inte börja räkna kolhydrate istälelt för kalorier. Då sitter vi snart i samma fälla igen.

  Vi ska skapa oss en livsstil.

 36. Anna svarar Catti
  15 mars, 2010

  För var gång du försöker gå ner i vikt så lär sig kroppen att försvara sig. Så ju fler gånger du börjar och slutar desto svårare blir det. Det är bara en föralltid förämndrad livsstil som håller.

 37. Anna svarar Madeleine
  15 mars, 2010

  Är du extremt kolhydratkänslig kan tyvärr även nötter innebärar problem. Bäst är att DU provar dig fram och ser vilka nötyter du kan få att fungera.

 38. Anna svarar Johanna
  15 mars, 2010

  Köp inte Glykemin.!! Ät i stället mat så du inte behöver sänka blodsockret. Det finns inga fungerande genvägar. Bara dyra sätt att lura av dig pengar.

 39. Anna svarar Helena
  15 mars, 2010

  Jag har gått ner i vikt med kalorimetoden, gick sen över till GI metoden. Gick ner lite till. Kämpande med att ständigt falla för suget. Gick över till LCHF. Gick ner några kilo till men märkte att NU hade jag kontroll över mitt ätande.

  Nu äter jag helt efter LCHF och kan lovar att aldrig blir tjock igen. Har inte längre problem med att falla tillbaka. Suget finns inte mer….

 40. Anna svarar Camilla
  15 mars, 2010

  En ren svältdiet. Kommer som vanligt att fungera… på kort sikt.

 41. Anna svarar Catrin
  15 mars, 2010

  Jag har inte tiden att gå igenom personliga matdagböcker. Det är också det jag arbetar med dagligen. Vill du ha personliga svar så välj min brevkurs eller boka upp mig per mail eller telefon för en personlig kostrådgivning.

 42. Anna svarar Sussie
  15 mars, 2010

  100 gram kolhydrater är 10 gram mindre än hjärnan använder var dag….. Så för många är GI ett bra val. För andra behövs det ännu lite mindre.

 43. Anna svarar Julia
  15 mars, 2010

  Vi väljer inte rapsolja eller olivoljan för omega 3. . Så gällande oemga 3 har hon helt rätt… MEN Vi väljer dessa för omega 9.

  Olivoljan väljer vi även för dess antioxidantiska egenskaper.

  Oljan har samma nyttiga fett som nötter.

Write a comment