Vad är härdat fett?

Hur gör man härdad vegetabilisk olja? Nu är det dags för dagens spökhistoria. Nu blir det riktigt läskigt.

Själva härdningen sker i en stor reaktor där oljan blandas med nickelspån och vätgas och sen hättas upp. Nu förändras fettmolekylerna och massor av främmande molekyler bildas. De vi mest känner till och pratar om är transfetter men även ämnen som t ex nickelsåpa bildas. För att härdningen ska fungera måste viktiga näringsämnen tas bort. De skulle annars störa processen. På detta vis blir härdat fett dubbelt riskabelt. Det innehåller konstgjorda transfetter och avsaknad av skyddande fettlösliga ämnen.

Nu har olja blivit hård men tyvärr har den en tråkig gråaktig färg, som mörk skokräm, och måste därför blekas i lut, syra och med olika blekmedel. Sen är det bara att njuta av den vita ”skokrämen” i påssåsen, i den köpta kakan, vissa bröd och i vissa flytande margariner.

Härdat fett finns i flytande Becel. Nej, jag skojar inte. (I alla fall senast jag kollade)  På fullasta allvar hävdar de att deras produkt är nyttig. Bojkotta Becel. (Bojkotta alla margariner föresten.)

Omfattande forskning har visat att härdat fett är en stor del i uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, allergier och astma och ändå får härdade fetter finnas i livsmedel som används i skolor, på daghem och inom vården. Är det skillnad på industritillverkade transfettsyror och de som naturligt finns i mättat fett? Ja många, så många att de inte ens bör jämföras med varandra och tveklöst är de industritillverkade den absolut största boven av de två. Naturligt feta mejerivaror innehåller naturliga transfetter men i mycket små mängder.

Var finns det härdade fettet? Det finns i stort sett i allt som ska hålla länge och som innehåller fett: kex, färdiga kakor, påssåser, påssoppor, många glassar, blockchoklad, vissa bröd, konditoribitar, färdigmat, pommes frites, ostbågar, buljong, margariner (även vissa som säger sig vara bra för hjärtat). Detta på grund av att det inte härsknar så lätt. Har du glömt ett paket köpta kakor i skafferiet en jul och hittar dem till nästa år så kan du vanligtvis servera dem med gott samvete. Den kommer att smaka lika gott som när de var nya. (De kommer också att vara lika onyttiga som året innan). Det är bara att sätta igång och läsa på innehållsförteckningen och slänga allt som du hittar med orden ”härdat” eller ”delvis härdat”.

Kroppen vill naturligtvis använda detta fett som reserv (läs: bilring) eftersom det inte härsknar och behöver bytas ut på mycket, mycket länge. Kroppen kommer också att försöka hänga kvar vid detta fett som har så god hållbarhet och det kan därför vara lite tuffare att gå ner i vikt om du ätit och lagrat mycket av det härdade/delvis härdade fettet. Men ge inte upp, det går!

Det är nog dags att rensa frys, kyl och speciellt skafferi. Det var det första jag gjorde när jag fick denna kunskap. Det är bara att läsa på innehållsförteckningen. Producenten måste skriva ut om det finns i produkten.

Detta är något som ALLA bör undvika. Och som borde vara helt förbjudet inom skolans väggar.

19 kommentarer

 1. Ann-Katrin
  31 maj, 2011

  Tack Anna! Det här blir bra när jag ska hjälpa mina nära och kära att rensa bort mera av den farliga skräpmaten ur sina liv :). Du är en Pärla :). Ha en bra dag :)!

 2. Ann Stenberg
  31 maj, 2011

  Hej Anna, har det härdade fettet något alldeles eget E-nummer?
  Ann

 3. Anders Sjölander
  31 maj, 2011

  Var har du fått den här informationen ifrån? Både själva processen och att härdat fett skulle sitta kvar på kroppen längre?

  1. Anna svarar Anders Sjölander
   31 maj, 2011

   Själva processen är allmän information. Inget hemligt alls. Ring och fråga någon av producenterna så får du samma svar. Naturligtvis i andra ord. Det jag har gjort är att lägga på min negativa uppfattning om processen. Och välja negativa ord. Men processen är densamma.

   Eller gå in och läs någon allmän bok om näringsfysiologi så får du samma svar.

   Att kroppen väljer det till lagring, då kroppen föredrar fett som inte härsknar så snabbt i sin lager, lärde jag mig på min Kostrådgivarutbildning 2006, PNC. Har inga referenser där. Spännande är också att hjärnan försöker att blockera ut härdat fett från sin lager. Är du nyfiken på mer kan du säkert hitta en del på Pubmed. Samt söka på fetter som kroppen föredrar som lagringsenergi.

 4. Anna svarar Ann Stenberg
  31 maj, 2011

  Inte vad jag känner till. Men de måste alltis skriva ut Härdat fett, Härdad veg. olja, Devis härdad osv. Så ordet ”Härdat” finns alltid med på allt som ska undvikas.

  OBS! Delvis härdat är ännu värre än härdat.

 5. Anna svarar Ann-Katrin
  31 maj, 2011

  Tack! 🙂

  Du får leka lite ”Anna Skipper”. In i kyl och skafferi och rensa….

 6. mia
  31 maj, 2011

  Tack för ett lättläst och bra inlägg!

  Jag är så glad att min pappa sa redan på 70 talet att: margarin är ett konsistensfett som fungerar utmärkt till att smörja maskiner med, men till mat duger det inte!

  Inga härdade fetter i min kropp 🙂

 7. Camilla
  31 maj, 2011

  Tack för all nyttig info du förmedlar här :o). På utländska produkter då? Hur skrivs härdat fett, transfetter, etc ut då?

 8. Annelie
  31 maj, 2011

  Huvva, man blir ju mörkrädd..

 9. dufva
  31 maj, 2011

  Nja

  Vid fullständig härdning finns iof inga transfetter kvar i slutprodukten men man har byggt om ett omättat fett till ett mättat fett på ett väldigt bryskt sätt.

  Att påstå att fettet i margariner är omättat är alltså till stor del vilseledande

  Det finns mer transfett i smör än i margarin idag men det som finns i smör ser annorlunda ut än det som bildas vid kemisk härdning.

  Det naturliga transfettet har aldrig visats ha någon negativ påverkan

  En del säljs tom som kosttillskott (CLA är en som ofta används av kroppsbyggare)

  Misstankar finns ändå att det i labbet konstruerade mättade fettet har konsekvenser för vår hälsa

  Processen med härdning har idag bytts ut mot omestring i konsumentmargariner vilket troligen inte är ett speciellt stort steg framåt heller.

  Man använder tex natriummetylat i processen vilket medför att metanolrester oundvikligen blir kvar i slutprodukten.

  Det största felet med margariner idag kanske ändå är den felaktiga balansen i det fleromättade spektrat med kanonhög andel av inflammationsframkallande omega-6 fetter

 10. Rolf Löfgren
  31 maj, 2011

  Alla margariner bör bojkottas omedelbart och alldeles särskilt Becel. Gäller även flytande margariner.

  Arlas Smör och Rapsolja har jag inte fått grepp om det är ett margarin, dvs. härdat, eller något annat. Jag retar mig på det bara är 7% smörolja resten rapsolja och annat.

 11. 1 juni, 2011

  Det är mycket nyttigt att läsa detta – bli påmind! Hellre det än ”överkörd” och bortkollrad av producenterna!
  Tack Anna för ännu ett bra inlägg!

 12. veronica johansson
  1 juni, 2011

  Riktigt bra skrivet 🙂
  Ha en super fin dag
  Kram från Veronica
  http://blogg.mama.nu/wavva/

 13. Ulla
  1 juni, 2011

  Det är finns en nyligen gjord test på barnmat av Testfakta. Barnmat på burk -ingen näringsbomb. Döm om min förvåning att det finns transfetter i nästan alla. Nästan ingen Omega 3, men det framställs som om (min tolkning) att Omega 6 som finns mycket mer av är bra, (upp till 72 ggr mer.) ”Relativt bra innehåll av magnesium och Omega 6.” står det i kommentaren. Testet finns på nätet.
  Anna du med din kunskap, titta gärna och hjälp oss som inte kan lika mycket att granska innehållet.

  Var på apoteket Kronans Droghandel förra veckan och tog ett ex av deras kundtidning. På sidan 27 ”Må bra”-sidan så stod det om Coola kolhydrater.
  Att kolhydrater har länge haft ett oförtjänt dåligt rykte. De ger energi, de gör att du känner dig mätt länge, de kontrollerar ditt blodsocker och sätter fart på ämnesomsättningen. Dessutom finns det en ny studie där de i testgruppen som var smalast åt mest kolhydrater……mm mm. Tidningen finns på deras hemsida också, den handlar om fetma.

  Ja ja den som lever får se, men visst känns det som snurriga världen.

 14. maggiem
  15 juni, 2011

  Hur vet man att kokosfett från utländska affärer är ok, de är ofta billiga och benämns som pure eller virgin. Kan man lita på det ?

  1. Anna svarar maggiem
   16 juni, 2011

   Vet inte. Någon med kunskap som kan hjälpa oss?

 15. Anna svarar dufva
  16 juni, 2011

  Mmmm, det stora problemet är att längden på de härdade mättade fetterna är fel i förhållande till de naturligt mättade fetterna.

  Och kroppsbyggare äter en hel del skräp. t ex så köper de AA (Värstingen av omega 6) bara för att den är bra för proteinsyntesen. Suck!

 16. 31 augusti, 2011

  Hej Anna ! Jag skulle vilja låna det här inlägget till min blogg och naturligtvis länkas det till dej om det går bra. Jag har redan din blogg på min länklista då jag läser den varje dag.
  Jag tänkte skriva om smör v/s margarin och ditt skräckexempel på margarin och andra härdade varor är bara så klockrent skrivet.
  Tack för en superbra blogg !

  Jimmie.

  Ps. Gillar din hårda attityd i dina inlägg 😉

  1. Anna svarar Jimmie
   2 september, 2011

   Skratt. Mjuka Anna med hård attityd. Länka allt vad du vill. Ju mer diskussioner överallt desto bättre.

Write a comment