Vad är en platå?

A guy grabbing his hair with angry

Frustrerad? Vad är en platå?

Något helt normalt som inträffar när kroppen kommer på att den är på väg att ”dö”.

Om du rasar 10 kilo på 1 månad så räknar kroppen snabbt ut att du kommer gå ner 120 kilo på ett år och drar i nödbromsen.

Om du äter pyttelite näringsämnen och fyller ut den mesta maten med fett så räknar kroppen snabbt ut att du om bara 6 månader kommer ha stora näringsbrister i din kropp och drar i nödbromsen.

Om du är stressad eller orolig så vet kroppen om att du är utsatt för ”fara” och då ska du lagra och spara allt du kan. Kroppen drar i nödbromsen.

Många har kommit på att om de har en ”ätardag” då och då så släpper kilona efteråt. Tyvärr tror många att det är skärpmaten och sockret som skapar detta. Egentligen är det för ATT du äter. Kroppen jublar att nu är svälten över – det kommer maaaaat!

Så om vi lägger ihop kunskapen om kroppens rädsla med ”ätardagar” så borde svaret på en platå vara att ÖKA vår mat lite. Att äta tre gånger per dag med 1 dl blandade nötter (Handmodellen).

Då skapar vi lugn och trygghet igen. Kroppen kommer inte att dö. Och vi fyller på med näringsämnen som nu kanske börjar bli låga.

Det många gör vid en platå – hårdare, tuffare, mer eller mindre. Äggfasta, fettfasta, 24 timmarsfasta mm kommer bara skapa ett ännu större motstånd.

När platån kommer så bara mal på. Öka maten lite. Och mal på. Ta tillfället i akt att lära dig äta avslappnat och stå still. Något som många inte kan och som straffar sig så snart man är klar… och slappnar av och kilona smyger sig tillbaka för man glömde att lära sig äta.

Man har varit så full av fokus på att följa en metod, räkna, kontrollera, väga, fasta, regler mm att man inte vet hur man avslappnat äter för 20-30 år fram.

Att äta utan ett mål. Att äta utan bekräftelse från vågen, vikten eller måttbandet. Att äta rätt utan motivation – för resten av livet.

DET är den stora utmaningen!
Gå ner i vikt är den lätta delen <3

x

Anmal_dig_nu

Tidigare
«

2 kommentarer

 1. Jossa
  9 juli, 2018

  ”Om du rasar 10 kilo på 1 månad så räknar kroppen snabbt ut att du kommer gå ner 120 kilo på ett år och drar i nödbromsen.”
  Det har jag mycket svårt att tro, finns det några källor till det här, eller är det enbart din egen åsikt?

  1. Anna
   30 juli, 2018

   Ja det finns biokemi i massor. Och sen finns det forskning på just detta med minskad ämnesomsättning. En hel del är publicerat i vanlig media i samband med katastrofprogrammet Biggest Looser.

   Och på detta finns en enormt stor erfarenhet och verklighet. Hur många känner du som ”rasar” 10 kilo på en månad (vilket INTE är ovanligt) som sen behåller det viktminskningstempot månad 2? 3? och 4? Hur många exempel kan du visa upp som efter att de har rasta 10 kilo första månaden fortsatta detta ras och var klara med sin övervikt på 30 kilo efter 3 månader?

   Så nej, detta är inte ”enbart min åsikt”.

   Det är biokemi.
   Forskning
   Och verklighet.

   Tyvärr. För så underbart det hade varit om det hade gått att knäcka 30 kilo på 3 månader.

Write a comment