Träning och LCHF

Går det att träna med lågkolhydratkost? Klart det gör. Vi är gjorda för att röra oss, så naturligtvis kan (och ska) vi ha samma naturliga rörelsemönster som vi är skapta för.

Vad är vi då skapta för?
Jo, nummer ett för att ha muskler för vardagen, för att vi ska orka och för att vi ska slippa få ont och slippa skador. Idag betyder det funktionell styrka. Jag ska vara så stark att det rörelsemönstret just jag har i min vardag inte innebär några problem. Det innebär att det blir olika för oss alla. Arbetar du mycket framför kroppen måste du stärka baksidan. Sitter du mycket still måste du skapa aktivitet i hela kroppen. Arbetar du mycket med kroppen och har en jämn belastning kanske du behöver vila och återhämtning.

Vi är skapta för att kunna transportera oss långt. Vi ska kunna gå långa sträckor med flockens packning på ryggen. Idag innebär det en viss del kondition. Antingen rör du dig mycket i din vardag eller så lägger du på någon form av konditionsträning. Du ska kunna prata men bli lite svettig och andningen ska vara klart påverkad.

Och sist men inte minst. Vi ska ha styrka till att fly, jaga och slåss. Så en grundstyrka och lite muskelmassa är en bra grund för att må sitt allra bästa.

Vilket ska du välja? Svaret blir ALLA.

Men går detta då på LCHF? Självklart.

Vilka rörelser är kroppens naturliga, vilka ska vi försöka få in i vardagen och gärna med lite vikt?
– Gå… kanske en promenad?
– Dra… gymmet är bra här, eller kanske gummiband hemma?
– Putta/ press… en barnvagn i uppförsbacke, gräsklipparen…
– Knäböja/ huksitta… ta alla chanser du kan att plocka saker från golv och mark 🙂 Knäböj på gymmet?
– Vrida/rotera.. skapa kontrollerade vridningar i jobbet, besök gymmet och skapa stryka!!
– Utfall… underbar hemövning. Kanske en tyngd i var hand?
– Böjningar… Är din rygg tillräckligt stark?

Du behöver inte träning för viktminskning, men du behöver träning/rörelse för att må ditt allra bästa. Rörelse gör att hormoner fungerar bättre, att stress sliter mindre och rörelse motverkar värk!

9 kommentarer

 1. 6 februari, 2012

  Älskar att träna och inga problem att göra det med LCHF. Fast laddar jag som du skrev om i förra inlägget tex lite fler mandlar och bra mat dagen innan. I lördags körde jag Nordic Military Training i 75 min utomhus i minusgrader. Inga problem medans några av de som kolhydratsladdat fick vika sig. Dock vill jag tillägga att de första veckorna kan vara lite skakiga men ge inte upp. Ta det lite lugnare och låt kroppen anpassa sig! Lycka till alla LCHF:are som vill träna 🙂

  1. Anna Hallén
   6 februari, 2012

   Kanon. Berätta gärna mer. Alla knep är välkomna.

 2. 6 februari, 2012

  Som sjukpensionär och ofta sängliggande – är det viktigt för mig att göra nånting varje dag för att må bra! 2 år med LCHF och det lilla jag kan, har aldrig varit något problem.
  Däremot känner jag att det här med vad jag kan äta och inte – det har ändrat sig väldigt mycket!!! Varför vet jag inte – eller så gör jag helt galet bara!!

  1. Anna Hallén
   6 februari, 2012

   All rörelse är bra. Rullstols/stolsdans. Sängsträckning. Sittgympa. Lägenhetspromenad. Bara man inte sitter still. Kroppen behöver utmaning efter sin förmåga. Kan man ska ska man alltid försöka stå upp om det fungerar. Stående är för kroppen kanon.

   Titta på de 7 grundrörelserna. Försök att få in dem efter just DIN kropp. För några är det små rörelser för andra gymmet. Spelar inte så stor roll, bara det blir av.

   Lita på din kropp gällande kosten. Vi förändras 🙂

   1. 6 februari, 2012

    Tack Anna!
    Men var hittar jag de 7 grundrörelserna?

    1. Anna Hallén
     6 februari, 2012

     Gå, dra, putta, vrida, böja mm.

     Njut av din favoritmusik och bara rör dig, eller gör ett program där alla finns med. Viktigt att våga vrida kroppen, att rotera i ryggraden. Att sträcka ut.

     Kan du bli lite anfådd eller trött är det kanon. Men samtidigt är det viktigt att må bra dagen efter. Känn efter vad just du tål, och sen utmana lite.

 3. 7 februari, 2012

  Jättebra sammanfattning! 🙂

 4. Sofia
  10 februari, 2012

  Björn Ferry äter ju LCHF och han är OSguldmedaljör i skidskytte. Det borde säga allt om att det går finfint att (hård)träna på LCHF-kost.

 5. Robin
  30 juli, 2012

  Hej, jag styrketränar och spelar innebandy på en seriös nivå, men vill gärna få ut ett tydligare resultat. Går det att fortsätta med det träningsmönstret med en LCHF kost? Och spelar det någon roll vilken LCHF bok man väljer att använda sig av?

Write a comment