Tjock av fusksocker?

Aspartamet påverkar inte fettförbränning. MEN för vissa kommer kroppen svara med insulin på grund av den söta smaken i munnen. Insulinet skapar ju sen i sin tur fettinlagring, ett för lågt blodsocker eftersom din kropp nu plockar bort blodsoker fast det inte skedde någon ökning och därmed ett sug.

Men för vissa händer ingenting. Deras kropp läser av nivån av blodsockret och eftersom det inte finns något socker så händer inget med insulinet. Då kommer inte heller fettförbränningen att påverkas. Och inget ökat sug och därmed inte heller ett ökat ätande.

Nu kommer ett hemmagjort knep. Alltså inte vetenskapligt underbyggt överhuvudtaget. Men logiskt:

Känner du ett sug efter ca en halvtimme till en timme efter lightprodukter så har troligtvis din kropp reagerat på den söta smaken. Hoppa över så mycket sött du kan. I alla former.

Känner du ingenting efter lighprodukter så fortsätt. MEN kom ihåg att fusksocker är ju inget nyttigt i sig. Så håll gärna nere konsumtionen till ett minimum i alla fall.

Tidigare
«

15 kommentarer

 1. Åse
  10 juni, 2011

  Tack för det knepet! Ska testa!

 2. Bosse
  10 juni, 2011

  Jag blev vrålhungrig direkt när jag druckit lightsaft trots att jag varit mätt innan. (Tidigare alltså på dem gamla kroppförstörartiden) Nu skulle ALDRIG konstgjort sötningsmedel komma mellan mina läppar.

  1. Anna svarar Bosse
   12 juni, 2011

   Bra val. Ditt blodsocker dippar alltså ordentliget efter fusksocker. Att välja osött är nog alltid smartast. 🙂

 3. Placebo
  10 juni, 2011

  Äntligen ett någorlunda vettigt resonemang av en LCHF are i ämnet. Många begår samma misstag som fett skräckens språkrör.
  Jag har ofta tagit mig en macka efter kärlek.:-) Efter det att jag börjat med LCHF så har jag slutat med mackorna efteråt. Men borde jag inte sluta med kärlek då kroppen efter det förbereder sig på kolhydrater?
  Morfar har alltit kommit med godis till lillan, nu när vi avsockrat lillan får inte morfar komma längre, hans uppsyn höjer ju insulinet:-)?? Livet är fullt av icke infriade förväntningar, att hela tiden undvika dessa situationer är nog ännu värre för blodsockret. Jäävlar, nu kom glassbilen…nu sjunker blodsockret…

 4. Jenny
  10 juni, 2011

  Skulle vilja tillägga att när det gäller ”sug” i det här fallet så gäller det även sug efter mer av samma! Jättevanligt framförallt bland de beroende av lightläsk att hävda att det inte underhåller deras sötsug eller skapar mer sug, de dricker ju bara sin lightläsk och är inte sugna på annat! (sen att det blivit mer eller mindre litervis av just den……)

  1. Anna svarar Jenny
   12 juni, 2011

   Så fort vi pratar ”mycket” så ska all form av sött bort. Oavsett vad just du väljer. Sött är lyx. Kroppen har aldrig ätit sött till vardags.

 5. Julia
  10 juni, 2011

  Vad har du att säga om Sukrin? Är det ett bra alternativ till socker?

  1. Anna svarar Julia
   12 juni, 2011

   Jag är inte förtjust i sockeralkoholer. Sukrin är en sockeralkohol.

 6. Caroline
  10 juni, 2011

  Jag har bakat en del med Xylitol och jag har inte broblemet med sug efter men jag känner mig alltid ”puffig” nån dag efter att ha ätit kaka med detta fusk socker (eller i flera dagar om jag gjort en stor sorts kaka) Det tog ett tag innan jag kom på vad detta berodde på men nu märks det väl, tänkte höra om du visste nåt om detta eller om nån annan märkt av samma problem?

  1. Anna svarar Caroline
   12 juni, 2011

   Många reagerar på sockeralkoholer. Allt från puffig till diaréer.

 7. Birgitta Elisabet
  11 juni, 2011

  Anna, efter det jag har läst om aspartamin är jag mer än förvånad! Kunde du möjligen tex ta upp Mercola med Google och sedan sök med aspartame. Har ingen aning om dessa uppgifter är pålitliga, men om det fast är lite ditåt, skulle redan det vara farligt, hemskt och förskräckande!

  1. Anna svarar Birgitta Elisabet
   12 juni, 2011

   Jag rekommenderar INTE aspartam. Och blir du upprörd över forskningen gällande aspartam så är det bra att veta att vitt socker har ännu mer övertygande forskning emot sig. Jag rekommenderar osötat.

   Jag har dock gjort två val när någon tvingar mig att peka ut sötning.Då gälelr alltod SMÅ mångder och sällan förekommande. Honung till de som kan hantera kolhydrater. Naturlig kost som vi har ätit i många hundratusentals år. (Men ynka liiiite) Samt Stevia (Sydamerikans ört) för de som inte kan hantera kolhydrater.Där har vi tyvärr bara erfarenhet sen 3500 år tillbaka, men det verkar fungera utan biverkningar. När det äts i liten mängd vid få tillfällen. 🙂

 8. JAUS
  13 juni, 2011

  Sukrin orsakar inte diarré tlll skillnad från andra sockeralkoholer eftersom det bryts ner betydligt långsammare i tarmen än någon annan sockeralkohol. Jag är mycket känslig för sockeralkoholer men har inte alls reagerat på Sukrin. Sukrin höjer inte insulinet heller. I mina ögon är Sukrin det enda sötningsmedlet som duger.

  Det går göra utmärkt glass med Sukrin, 3 äggulor, 3dl grädde, 3 msk sukrin och en vaniljstång. Värm bara grädden försiktigt med vaniljen och lös sedan upp sukrinet och ta bort från värmen. Vispa ner äggulorna och låt svalna innan smeten hälls i glassmaskinen.

  Stevia däremot håller inte måttet eftersom det höjer insulinet, smakar illa och ger mig migrän.

 9. Salle
  11 augusti, 2011

  Aspartam är underbart, ät med moderation.
  Alla måltider behöver inte vara söta!

 10. 12 augusti, 2011

  Nja, underbart är att ta i. Aspartam påverkar vår hjärna och signalsubstanser en del. Nyttigt blir det aldrig. Lite mindre skadligt än socker är det dock. Men fortfarande ett val mellan pest eller kolera.

  Läs mer om ADHD och aspartam. Där finns en del spännande forskning.

Write a comment