Tillskott eller ej?

Tillskott är en klurig fråga.

Om all mat var så dålig som alla säger, hur kommer det sig att vi är många som mår kanon helt utan tillskott?

Nästa tanke är, hur kommer det sig att lika många mår lite halvdant trots att de äter en massa tillskott?

Och sen kommer vi till de som mådde halvdant, tar tillskott och nu mår strålande. Där det fungerar kanon.

Så tillskott eller ej? Fungerar det och löser ditt problem, så självklart. Ingen ska ta bort något bra. Men jag ser många som lägger en massa pengar och får ingenting. Det är där jag stannar till. Något stämmer inte.

Jag funderar på om det är en annan mekanism som vi glömt att titta på: Näringsupptaget i tarmen!

Vi som klarar oss utan tillskott har troligtvis ett bra upptag från tarmen in i kroppen. Det är ju inte vad du stoppar i munnen som hamnar i kroppen. Har du ett dåligt upptag in i kroppen från tunntarm så hamnar maten i toaletten i stället.

Piller2De som tar tillskott och ändå mår dåligt kanske inte tar upp speciellt mycket alls. Då spelar det ju ingen roll vad vi äter. Vi måste lösa problemet med upptaget först. Här ser jag en hel del som har låg nivå av vitmin D, äter tillskott, kollar om sina värden och de är fortfarande låga… (fast det kan vara en annan anledning också, men det tar vi i annan gång)

Och sist de som tar tillskott och mår bra. De har ett upptag. Antingen äter de mat som inte ger tillräckligt, eller så behöver de trots bra mat en extra boost för sitt och sin kropps behov. Eller så är upptaget sisådär men med tillskott så får de kroppen att fungera.

Vad påverkar upptaget i tunntarmen då? Jo vilket nervsystem du är i. Är du stressad har du ett avstängt matsältningssystem som bara går på sparlåga för att inte helt stå still. Stoppar du ner mat i detta kan du få ont i magen, IBS och/eller dåligt näringsupptag. (Jag utgår från att vi äter glutenfritt, annars är ju ofta det en anledning till problem med upptag. Och gluten plus stress… Hualigen!)

Hur många stoppar inte ner mat i ett stressat system hela livet?

Så kanske kanske är stresshantering en bättre lösning är tillskott. Eller i alla fall i kombination med varandra.

Förr la man sig på sofflocket efter måltid, alla satt ner och åt, mat fick ta tid. Att samlas vid bordet var rutin. Och alla skulle sitta kvar till alla var klara. Ett smart sätt att skapa lugn. En teknik att koppla på rätt nervsystem för matsmältning och ett bra näringsupptag.

Snart är det nytt år. Underbart. Ska vi lova varandra att sitta ner och äta? Allt som stoppas i mun ska ligga på tallrik och vi ska sitta ner? I alla fall en början…

Tidigare
«
Nästa
»

7 kommentarer

 1. AnkiS
  30 december, 2013

  Jag tror att du har en poäng här. Förr (ja, jag är lastgammal, 62 år) såg man nästan aldrig någon som åt eller drack utomhus. Nu äter och dricker var och varannan människa ute. Kaffe på språng, frukost på bussen, hamburgare på väg.
  Jag får dåligt matsamvete när jag äter framför teven och då sitter jag ner i lugn och ro.

 2. 30 december, 2013

  Sedan jag började ta tillskott så är jag inte lika ofta förkyld som tidigare. Jag har kronisk smärta, kronisk trötthet och IBS så behöver den där extra pushen (även om jag ovanpå det äter en varierad kost). Men att folk som inte märker skillnad fortsätter ta tillskott slentrianmässigt förstår jag inte.

  1. 30 december, 2013

   Kanon Tess, och med IBS har du ett försämrat upptag så tillskott bör verkligen kunna vara till nytta för dig.

 3. knutas
  30 december, 2013

  Att man ”inte märker” något av att ta ”tillskott” innebär väl inte att kroppen inte har behov av det, inte använder det och inte har ”nytta” av det.

  Eftersom maten idag är så fattig och dålig och innehåller mindre av d byggtenar den behöver, så varför skulle man inte fatta varför folk tar tillskott.

  Socker är tillskottet nummer ett som folk häver i sig. Det klankar inte elitens media och deras propagandabyrå SVT ned på så mycket, eller deras organisationer som staten sett till att ha för att lura folket in i vitrockarnas sjuka värld… , Läkemedelsverk, Livsmedelsverk och andra förfärliga, ljugande och perverterade värkande instanser.

  Gott nytt sockerfritt år.

 4. Mallepalle
  30 december, 2013

  Det finns andra anledningar också – vid stress bränner kroppen mycket av fr.a zink, magnesium och b-vitaminer, vilket orsakar obalanser som kan vara svårt att få bukt med utan att ta tillskott. Men jag tror också att det tas mycket tillskott i onödan. Om man har möjlighet bör man kolla vad det är ens kropp verkligen behöver, för annars kanske man förvärrar obalanserna istället.

  1. 31 december, 2013

   Japp, och använder kroppen för mycket Mg vid stress så minskar upptaget av det med. För tarmen behöver Mg för bra upptag. Kroppen sitter verkligen ihop i en enda röra.

   Kanske en blandning av stresshantering och att be om hjälp att se vad man saknar och i vilken ordning tillskotten ska tas.

 5. Sofia
  31 december, 2013

  Hej
  Har precis hittat din sida och tycker verkligen du träffar mitt i prick med dina ord. Är överviktig och har funderat länge på Gastric Bypass. Gick dock in i berömda väggen och har stressnivåer som är väldigt höga. Vågar inte göra GBP pga komplikationer men även pga mej själv. Enligt kuratorn, vilken jag litar mer och mer på kommer jag inte behöva GBP när hon är klar med mej, min stress och att lära mej att välja mej. Skulle vilja operera för att snabbt komma ner i vikt men litar verkligen inte på att jag förvaltar nergången utan tänker mer att förändring skall till. Det var lång presentation för att nu komma till min fråga=).
  På senare tid har jag även börjat fundera över det fysiska. Just faktumet att näringsbrister av olika slag kan uppkomma. Skulle såååå gärna vilja höra om du har någon åsikt/kunskap i det? Har istället börjat träna och skall fokusera på rörelse…samtidigt dom den mentala hälsan genom att arbeta bort stressen i kroppen.
  Gott Nytt År!

Write a comment