Tallriksmetodsdieten

 

Fungerar den metoden/dieten? Finns det någon långtidsstudie som visar på att den är nyttig för oss i längden?

Varför utgår vi från att den metoden är den korrekta? Vem har bestämt det?

Är det bara för att det är en myndighet som det skulle finnas någon form av extra seriositet i metoden?

Jag kan redan berätta. Det finns INGEN långtidsstudie på dagens kosttrekommendationer. Skrämmande eller hur? Däremot finns det erfarenhet om vad som händer med ett helt land när man börjar introducera fettfattig kost.

I ALLA länder utan undantag, där kostråden baseras på lågfettkost har det skett en negativ förändring skrämmande snabbt. Övervikt och fetma har drastiskt ökat, så till den grad att det talas om en epedemi. Diabetes och hjärt- kärlsjukdommar har i det närmaste exploderat. Fakta. Inte tyckande.

Hur åt vi innan de fettfattiga kostråden kom? Hur hade vi det med övervikten, diabetesen och hjärt- kärlsjukdomarna då?

Ja, hjärtat hade redan råkat illa ut. Sant. Det problemet kom redan runt 30-40 talet. Roligt att konstatera att det var samtidigt som vi bytte smör mot margarin…

Tidigare
«
Nästa
»

29 kommentarer

 1. Nettan
  13 december, 2009

  Så bra! Varför är det då tallriksmodellen som eleverna får lära sig om under hemkunskapen och har prov pro. grrr. Miuna barn håller ju inte med sin lärare men måste ju för att få sitt betyg. Det känns märkligt att lära sig fel, säger de som vet, med en mamma som minskar i mått när hon började äta smör, grädde och riktig mjölk istället för light varianterna…..

 2. Terese
  13 december, 2009

  när kommer julrecepten?

 3. Anna Hallén
  14 december, 2009

  Nettan: Min son skiriver på provet…

  ”Detta vill du att jag ska svara…… och detta är det rätta svaret…..”
  *skratt*

  Terese: Fixar det i dag! =) Alla som är anmälda till Nyhetsbrevet på http://www.kostgajden.se har redan fått det direkt i sin mailbox. Så anmäl dig gärna för framtida Nyhetsbrev.

  Japp, helt gratis. Allt från information, recept till ren marknadsföring för saker som jag hittar på. Inga SPAM mail. Lovar!

  Anna Hallén

 4. Susanne
  2 september, 2010

  Det sorgliga/lustiga är att det ofta hävdas att amerikanarna blir fetare och fetare eftersom de äter så mycket fett (läs: snabbmat). Och det stämmer att de frossar i snabbmat, det kan jag intyga efter en USA-resa häromåret. Men VAD består snabbmaten till största delen av? Bagels med lågfettost, fettfria muffins med sylt, hamburgerbröd som är dubbelt så stora som hamburgarna, berg av pommes frites dränkta i ketchup, halvlitesbägare med läsk, pannkakor med lönnsirap…listan kan göras hur lång som helst, och det verkar som om bröd/bagels/kakor ingår i alla måltider. Inte ens på Starbucks gick det att få svart kaffe utan att precisera det ett flertal gånger; de stressade expediterna tog för givet att alla kunder ville ha topping – choklad- eller kolasirap, krossade M&M:s; ja, det fanns ett 30-tal varianter att välja på, de flesta med ordet ”-sirap”.

  Jag förstår bättre nu varför Atkins på 70-talet fick kämpa i motvind i ett land som USA…!

  1. Anna svarar Susanne
   6 september, 2010

   Visst är det konstigt. De tittar på en hambugare med läsk och pommes och ser FETT.

   Vad med allt socker och alla kolhydrater i trängsel? Sorgligt.

 5. Kajsa
  3 september, 2010

  Jag kan berätta att Vårdguiden skickade ut sin tidning i hela Stockholms län den här veckan. I den berättar de om hur man tar hand om sig vid diabetes typ 2 och vad man ska äta.

  Den personen som intervjuas berättar hur ’duktig’ han är genom att äta fullkornsvarianter och lightprodukter och hur mycket han dragit ned på feta produkter. Sorlig läsning för en som har läst så mycket om hur LCHF kan hjälpa.

  1. Anna svarar Catti & Kajsa
   6 september, 2010

   Ja, kan någon berätta varför en diabetiker ska äta mer av det han inte tål och mindre av det som skapar bättre insulinkänslighet? Jag har då aldrig lyckats få något svar. Dietisterna vill inte ens sätta sig ner med mig.

 6. Catti
  3 september, 2010

  Kan någon initierad person förklara för mig VARFÖR en diabetiker (mer än någon annan) skulle må bra av fettfattig kost??? För dem gäller det väl mer än något annat att hålla blodsockret på en jämn nivå och undvika blodsockersvängningar, och fett har mig veterligt ingen som helst påverkan på blodsocker eller insulinproduktion. Så hur kan man egentligen motivera rådet till alla diabetiker att äta fettsnålt för att få deras sjukdom under kontroll?

 7. 3 september, 2010

  Ytterligare en anledning till att hjärt-/kärlproblemen ökade kraftigt på 30- 40-talet var att cigarettrökningen kom i gång ordentligt under den tiden. Alla amerikaner som var ute i kriget hade gratis cigaretter vilket gjorde att alla som kom tillbaka hem var nikotinister. Som bekant är det inte bara den effektiva reklamen för tobak som gör/gjorde att missbruket ökade. Även exemplet från vänner och bekanta bidrog till ökningen. Rökning är en känd riskfaktor, större än övervikt och fetma, när det gäller hjärt-/kärlproblem.

 8. Madeleine
  3 september, 2010

  Hej Anna,

  Jag har flera gånger fått rådet att efter ett tufft träningspass dricka en proteindrink gjord på vassle samt äta en banan eller 10-15 vindruvor. Och detta råd har jag fått av GI/LCHF-kunniga personer! Kan det verkligen stämma??? Förklaringen jag fick gick ut på att efter ett träningspass kan kroppen inte tillgodogöra sig kolhydraterna på samma sätt som annars, men däremot behöver kroppen dessa för återuppbyggnaden. Stämmer det och, i så fall, hur hänger det ihop? Numera har jag aldrig bananer eller vindruvor hemma, och de enda proteindrinkar jag dricker är på kaseinprotein (som jag har läst skall vara ”snällare” än vassle…).

  1. Anna svarar Madeleine
   6 september, 2010

   Både ja och nej.

   Jag gav också det rådet tills jag fick fakta om hur lite kolhydrater som faktiskt behövs. Nu ger jag i stället tipset att fyll på OM du är matt, svag eller yr. Mår du strålande så fyll inte på för då ahr du itne behovet av mer kolhydrater.

   Fördelen med att fylla på direkt efter ett träningspass är att du kan fylla din kolhydratförråd i musklerna UTAN insulin. Celldörren står öppen upp till ca 20 minuter efter ett TUFFT pass. Det kan vara till stor fördel för de som tränar hårt och ofta. Kanske två pass per dag. Kolhydrater behövs inte för återuppbyggnad av muskelaturen men de stimulerar muskeluppbyggnad genom hormonet insulin.

   Det är stora och svåra diskussioner gällande kasein och vassle. Bäst är att äta vanlig riktig mat full av animaliska proteiner.

 9. Johanna
  3 september, 2010

  Hej Anna,

  Jag har en kanske dum fråga om LCHF och kolhydrater. Jag vet att man inte bör äta rotfrukter när man vill gå ner i vikt och äter strikt LCHF, men samtidigt lärde jag mig under tiden jag var med i GI Viktkoll att GL är viktigare än GI. Råa morötter och rödbetor t.ex. har lägre GL än GI. Är det OK att göra en rotfruktsgratäng där dessa ingår, eller är det bäst att helt hoppa över dem och satsa på paprika, champinjoner och lök med olivolja och flingsalt tills jag gått ner i vikt?

  1. Anna svarar Johanna
   6 september, 2010

   GL är mycket viktigare än GI. Man kan säga att GL att hur du ska köra bil. GI är bara trafikmärken.

   Trots att rotfrukter är lugna så innehålelr de en del kolhydrater. För vissa blir det för mycket. För andra fungerar det kanon. prova dig fram. Får du resultat med rotfrukter så behåll dem. Avstannar din viktminskning så ta bort dem.

   Kanske göra din gratäng på paprika, lök, blomkål och broccoli? Jättegott.

 10. Marika
  3 september, 2010

  Hej Anna,

  För tidningen TARA har kostrådgivaren Catherine Schück utarbetat en LCHF-metod för kvinnor 40+. Den går ut på att kvinnor, till skillnad från män, inte är så förtjusta i blodiga biffar med gräddsås. Detta har hon tagit fasta på och utarbetat en kostplan där det är fritt fram för ovanjordsgrönsaker och fler- och enkelomättade fetter så länge de inte är margariner eller transfetter. Vad tror du om denna metod – funkar den lika bra som en som innehåller mycket animaliska fetter?

  1. Anna svarar Marika
   6 september, 2010

   Har för lite information för att tycka till. Däremot kan vi inte bara äta oljor i stället för mättat fett. Det brukar bli för svårt att då få en bra balans mellan omega 6 och omega 3. OM du inte bara väljer fisk förståss, då bör det fungera.

   Mättat fett är ett stabilt och lungt fett. kroppen behöver även detta även om det inte är essensiellt. Bara enkelomättatde fetter och fleromättade fetter kan innebära en stress för kroppen.

 11. Jannika
  3 september, 2010

  Jag älskar din kokbok, Anna!!!

  Jag har en fråga om sockerfri soja som du rekommenderar i några av dina recept. Var hittar man sådan? All sojasås jag sett i vanliga affärer (Coop, ICA, Hemköp) innehåller socker i varierande mängd.

  1. Anna svarar Jannika
   6 september, 2010

   Titta in på http://www.kostgajden.se/ProductDetails.aspx?productID=1018
   Där hittar du bra matval. även sockerfri soja.

 12. Carin
  3 september, 2010

  Hej Anna,

  Jag har en fråga om bär som jag hoppas du har tid att besvara:

  Om man vill äta mindre mängd bär (max 1 dl/dag), är det då bäst att göra det som efterrätt eller som ensamrätt (mellanmål)? Bör man alltid äta bären med något fett, som vispad grädde?

  1. Anna svarar Carin
   6 september, 2010

   Alltid som efterrätt eftersom kroppen läser av kolhydrater i den gemensamma ”geggamojjan”. Som efterrätt blir bären i % en väldigt liten del. Äter du dem bara så blir de en mycket större %:uell del och komemr då snabbar ut i blodet och emd högre koncentration. Ja, bären ska ätas med fett. Vispad grädde…. Bären ska vara den lilla delen. Det som sätter smak på grädden. Lyxen.

 13. Gabriella
  4 september, 2010

  Hej Anna,

  Inne hos Kostdoktorn hittade jag en tråd med diskussioner om olika sorters kött och hur de påverkar oss. Det hela var lite rörigt och oöverskådligt med länkar till olika studier hit och dit. Jag undrar om du har möjlighet att skriva något av dina lättfattliga, överskådliga inlägg om vilka köttsorter som är optimala för oss? Jag har förstått att nötkött inte är det bästa för människor, och vet också att den s.k. medelhavskosten som sägs vara väldigt bra förutom fisk och skaldjur innehåller mycket lammkött. Kan det vara så att lamm är bättre för oss människor än nöt?

  Det vore väldigt intressant och till stor hjälp med en sådan översikt!

 14. Anneli
  4 september, 2010

  Jag hör också till de lyckliga som fick tag i ett ex av din bok innan den sålde slut.

  Jag har en fråga ang innehållet som kanske kan vara av intresse för fler:

  På ett ställe skriver du att bönor och linser visserligen innehåller en del kolhydrater, men att de sällan triggar suget. Vad beror det på? Själv har jag undvikit just dessa livsmedel för att jag trodde att de innehöll alldeles för mycket kh för lågkolhydratkost? Kan de inte bromsa/strypa fettförbränningen?

  1. Anna svarar Anneli
   6 september, 2010

   Jag försöker att ge läsaren en möjlighet att hitta SIN nivå. Jag äter aldrig bönor och linser men har en del kunder som valt att göra det och det fungerar kanon.

   Jag rekommenderar dock att ta bort bönor och linser men vissa vill ha någon form av kolhydrater kvar och hellre bönor än pasta. Lite av tanken: ”vad är minst dåligt?”

   Bäst är att välja bort dem.

 15. Anneli
  4 september, 2010

  PS. Vad jag menar är: är bönor och linser OK (om de inte triggar suget) när man väl nått målvikt, eller kan de även ätas under viktminskningsfasen?

 16. 5 september, 2010

  Såg att du är med i Söndagsexpressen. Kul. Grattis!
  Måste gå iväg och köpa den 🙂
  PS. Boken är toppen, skriver om den om några dagar.

 17. Catti
  6 september, 2010

  Jag har en fråga till Anna el ngn annan matlagningskunnig person här 🙂

  Om man gör oopsies och det står i receptet att man ska bre ut smeten i en ugnssäker form, funkar det lika bra att hälla den i muffinsformar och få ”frallor”?

 18. 6 september, 2010

  Catti. Det går fint, men det blir lite längre gräddningstid. Blanda i lite mandelmjöl eller sesamfrön och lite fiberhusk, så får du en stabilare ”småfranska”
  Titta gärna in hos mig, under kategorin Bröd utan gluten, hittar du en hel del som är lite skojigare än Oopsies 🙂
  Visst, de kan vara goda, men är lite för mycket som ett stekt ägg för mig…

 19. Catti
  6 september, 2010

  Tack, Birgitta, jag ska kolla in det! Jag börjar längta efter en ”smörgås” med smör och ost att sätta tänderna i! Eftersom jag har en tendens att överäta tänkte jag att det kanske är psykologiskt klokare att ”styckbaka”, frysa in och tina upp efter hand än att ha en hel limpa eller långpanna där risken är stor att jag bara skär en ny bit och en ny bit…

 20. Anna Hallén
  7 september, 2010

  Tack Birgitta. Du är mitt matproffs!

Write a comment