Sukrin och nötmjöl!

Vårt beroende är starkt. Vi gör allt för att kunna behålla mackor, kakor och pannkaka. Ibland blir resultatet av vår kreativitet bra. Men ofta glömmer vi hela grundkunskapen bara för att få vår kära ”kick”.

Vad är nötmjöl? Jo, en hel del kolhydrater beroende på sort. Så att baka på nötmjöl kan ge dig en kolhydratkick.

Sukrin som sött? Sukrin är sockeralkoholen Erytritol.

Någonstans läste jag att det är naturligt för att det finns i frukt. Vad är det för resonemang? Fruktos finns också i frukt och är också naturligt, men inte är det nyttigt för det. Speciellt inte när det lyfts utanför ditt sammanhang. Det roliga här är att exemplen som valt ut är frukt och svamp. Det som valdes bort i den svenska redovisningen är vindruvor, melon, öl och sojasås. I min värld ganska så onyttiga varor.

Erytritol har en kylande effekt och blandas ofta ut med något för att motverka detta. Annars bli fettet man blandar med konstigt vaxartat. Vad är dessa tillsatser?

Erytritol drar inte heller till sig fukt som socker gör så vanligtvis måste man blanda i något för att Erythritol ska kunna användas för bakning. Vad blandar man i?

Erytritol är unikt i förhållande till andra sockeralkoholer då molekylerna är så små och att det går oförändrat ut i urinen. Hur påverkar detta njurarna i långa loppet?

Hur lång är vår erfarenhet av Erytritol? Kort. Mycket kort. Japan har använt detta sen 1990. USA 1997 och Australien sen 1999. Ska bli spännande att följa utvecklingen.

Varför är jag så negativ? Jo, allt i överdrift skadar. Vatten som är oerhört naturligt och nyttigt skadar i överdrift. Vårt naturliga intag av Erytritol är 50-100 milligram. Hur mycket använder du när du sötar något? Och hur ofta tänker du äta den sötade varan? Att USA nu gör sukrin från majs känns som en härligt kommersiell sak att få att framstå som naturlig och nyttig nu när cornsyrup troligtvis kommer att minska sin försäljning.

Sist men inte minst. Hur påverkas våra mineraler av Erytritol? Jo upptaget av mineralen bor minskas vilket i sin tur minskar din förmåga att ta upp kalcium. Hur blir det då med benskörheten i framtiden?

Nix, jag har inga svar. Bara en massa funderingar. Men Sukrin som lösningen på vårt söt-behov? Nej, den tror jag inte på.

 

18 kommentarer

 1. minotaur
  7 juni, 2010

  Hej Anna!
  Köpte bakboken LCHF men nu åkte sukrinet och bake-pron i soporna. Kändes inte OK.
  Får hålla mig till dig, Birgitta Höglund o Fjällmor.
  Tack

 2. 7 juni, 2010

  Jag förstår din tanke. Men samtidigt håller jag inte med. Jag är inbiten LCHF:are och köpte på mig både mandelmjöl och sukrin för ett par månader sen. Hittills har jag använt sukrinet en gång i bakning, och mandelmjölet har jag använt lite av då och då för att göra nötbröd (när äggfrukostarna står mig upp i halsen). Du må kalla det psykologi eller placebo men jag kan äta något litet sötat med sukrin och bakat på mandelmjöl då och då (läs: kanske en eller ett par gånger i månaden) utan att börja hets- och överäta igen. Gör jag detsamma med socker så börjar det gå vilt till. Valet är enkelt för mig.

  Men som sagt, jag förstår din tanke. Man måste våga bryta med det söta, och hitta andra, nya vägar att gå. Men det jag tror är det allra viktigaste är att våga lita på sin kropp och dess signaler. Mår jag bra av att äta chokladbollar gjorda på sukrin ibland? Känner jag att jag har kontroll, ändå? Eller lurar jag mig själv? Diskutera mer med sin egen kropp och sitt eget psyke, tror jag på. Och inte försöka lura sig själv för att marknadsföringen av en produkt låter bra.

 3. Gröna Anna
  7 juni, 2010

  När jag bakar à la LCHF brukar jag använda kokosflingor och mala eget mjöl av paranötter. Paranötter tror jag inte är 50% kolhydrater?

 4. Mariann
  8 juni, 2010

  varför inte göra pannkakor utan sukrin och med fiberhusk istället för mandelmjöl?

 5. Anna svarar Pethra
  8 juni, 2010

  Jag tar alltid i lite när jag skriver för att väcka en tanke. Jag använder själv nötmjöl ibland. Men jag arbetar också med många många klienter som uppfattar dessa alternativ som bra alternativ vid viktnedgång. Tyvärr.

  Alternativen är dock bra hälsoval.

  Däremot är jag lite skeptisk till sukrin. Jag är också skeptisk till tanken att vi bara fortsätta äta mycket sött. Sött borde vara livets lyx, inte vardag.

 6. Wille
  8 juni, 2010

  Nötter och fröer innehåller ju en stor del fleromättade fetter. Dessa härsknar väl rätt så snabbt i kontakt med syre. Då tycker jag att mjöl gjort på nötter borde vara extra känsligt för härskning? Nästa fråga blir hur bra vi tål härskna fetter!

  1. Anna svarar Wille
   8 juni, 2010

   Att äta häskna fetter är oerhört negativt för kroppen. Så nötter ska helst ligga i sitt skal tills det är dags att använda dem. Men jag är också lat och gör ett sämre val genom att köpa färdigskalade nötter. Tyvärr. Hoppas att jag kan kompensera mitt sämre val av nötter genom ett högre intag av antioxidanter i min kost.

   Att köpa nötmjöl i frågasätter jag dock skarpt. Det måste vara mycket lätt att det härsknar när så stor yta blir påverkad av syre.

 7. Johanna
  8 juni, 2010

  Kokosflingor har mellan 3,5-7% kolhydrater. Så det borde man väl kunna äta lite av?

 8. Anna svarar Johanna
  8 juni, 2010

  Tack för att du kollat kokosflingorna. Låter ju som ett mycket bra val.

 9. Fjällmor
  9 juni, 2010

  Kokos finns också som mjöl
  om man så vill

 10. Rebecka
  14 oktober, 2010

  Blev hänvisad hit en gång angående viktnedgång och tyckte du skrev ett bra inlägg om kalorier ut/in. Nu googlade jag på sukrin och kom in på detta inlägget som jag blir betydligt mindre imponerad av…

  Jag har alltid varit emot sötningsmedel men när jag började med LCHF kost för ett halvår sedan och fick höra om sukrin (och stevia) så har jag ändrat uppfattning.

  De flesta sötningsmedel som vi är vana vid, ofta sockeralkoholer, är kemiskt framställda och för mig är de självklart inget alternativ till naturligt socker eller honung exempelvis!

  Däremot sukrin (och stevia) är för mig något helt nytt. Det är ju fullt naturligt. NEJ, bara för att det är naturligt är det inte bra för kroppen för socker och honung är också naturligt. Samma gäller vetemjöl. Däremot reagerar jag starkt på att du anser att _sötma_ är boven i dramat.

  Nej, jag tror inte vi ska äta (mycket) socker eller stärkelse MEN om det finns någon annan växt såsom t.ex. stevia som kan återge sötma så anser jag inte att man ska undvika det bara för att det smakar sött. Samma gäller sukrin. Du har visserligen fullkomligt rätt i att sukrin är en relativt ung alkohol, men hittills har man i varje fall kunnat konstatera att den innehåller kolhydrater som kroppen inte kan tillgodogöra (såsom kostfiber), påverkar inte tänderna, har ej laxerande effekt, obetydlig bismak osv. Det framställs även naturligt, om man nu anser att vin eller yoghurt är naturligt vs. Sukrin framställs genom jäsning av glukos.

  Att socker är dåligt handlar ju inte om att det återge sötma, att smaklökarna skulle skadas av den söta smaken. Bär är t.ex. sött i sig och inte är det dåligt bara för det. Det som skadar oss är att det är sockerarter, som dels är (snabba) kolhydrater, kan orsaka karies, diabetes, övervikt och ett beroende likt stärkelse såsom vetemjöl. Min största kolhydratbomb före LCHF var mackor dvs. vetemjöl. Jag kunde gå en hel dag och bara trycka i mig massa mackor.

  Med andra ord anser jag att sukrin är ett bra substitut till socker, druvsocker, fruktsocker, fruktossirap, glukossriap, honung, agave osv. Det är också naturligt och forskning (idag) tyder inte på att det skulle vara farligt. Däremot tycker jag allltid att man ska vara vaksam och jag skulle kanske inte rekommendera någon att frossa i det, men jag är mycket känslig för alla typer av smaker nu (sött, salt) att jag kräver betydligt mindre doser. Sanningen är också den att det redan idag finns fakta på sockrets förödande konsekvenser så jag kan inte se det som ett bättre alternativ.

  Stevia är inte godkänt inom EU ännu men vad jag har förstått så har det funnits i Japan i 40 år och det finns ingen forskning som heller här tyder på att stevia skulle vara dåligt att konsumera. Stevia är en växt. Stevia däremot är upp till 300 gånger sötare än vanligt socker, så vi diskuterar alltså väldigt små mängder stevia (krm!).

  Att du sen är emot nötmjöl kan jag inte ens begripa. Äter inte du nötter? Nötter innehåller mycket lite kolhydrater och mycket naturligt fett. Visst, om man vill gå ner i vikt kanske man ska undvika det men jag anser inte att vi ska gå mot en ny framtid där vi är kolhydratskrämda lika lite som vi idag är fettskrämda. Spannmål ska bort. Däremot bär, nötter och färsk frukt kan man konsumera utan problem, anser jag, i rimliga doser om man är normalviktig. Det handlar om att lära sig hur mycket kan kan äta, att se det som lördagsgodis och inte som daglig basföda.

  Nötmjöl tycker jag är ett perfekt och nyttigt substitut till vetemjöl som är ren stärkelse och som därtill innehåller gluten. Nötter kan ha allt från 3 % till över 10 % kolhydrater beroende på sort. Cashewnötter t.ex. som _inte_ är en nöt innehåller däremot närmare 20 % kolhydrater.

  Kände att jag var tvungen att skriva av mig. Ser fram emot när stevia blir godkänt, vilket för mig är skrattretande att det inte är än. Istället har vi massa kemiska sötningsmedel proppade i mat och i hyllorna som _bevisat_ är cancerframkallande! Usch och fy! Socker är inte bättre än sukrin (i dagsläget) och absolut inte bättre än stevia. Om du däremot står mellan socker och våra andra godkända kemiska sötningsmedel, så skulle jag helt klart välja socker framför. Bara dosera mindre och absolut inte konsumera ofta. Faktum kvarstår dock att socker inte är bra för våra kroppar överhuvudtaget.

  Sen är det väl bättre om man vill konvertera folk till att frångå mjöl, socker, pasta, ris och potatis alternativ som i varje fall är bättre än det. Tänk en tonåring som totalt skiter i vad han/hon äter och hennes ämnesomsättning är så pass hög att hon inte blir överviktig (oftast är de överviktiga som söker lösningar ”tyvärr”). Han/Hon kan drabbas av diabetes men det är inte säkert och kanske uppenbarar sig först på äldre dar. Karies kanske han/hon redan har men inte tänker så mycket på. Om man då istället erbjuder tonåringen alternativ, så tror jag den lättare kan ta till sig det än att helt gå in med plocka bort allt och inte ersätta.

  Bara en tanke, inget problem som jag har men som jag ser bland vänner och andra icke LCHF:are. De kan inte tänka tanken att inte ibland får unna sig kakor eller pasta. Om man då tipsar om nötmjöl, sukrin (förhoppningsvis senare stevia) och shiratakinudlar, så kanske de är mer tillmötesgående. Så småningom inser man, när man ”vågar” äta fett, hur gott det är att äta endast det goda på tallriken (kött, sås) istället för bulkfyllnaden (spannmål).

  Punkt.

  1. Anna svarar Rebecka
   15 oktober, 2010

   Hej!
   Jag är inte emot sötma. Jag lyfter frågan om vi verkligen ska äta söta saker till vardags. Du gör naturligtvis ditt val.

   Jag är inte emot nötmjöl. Jag lyfter däremot frågan om vi verkligen ska byta ut mjöl mot nötmjöl och äta det till vardags. Du gör ditt val. Jo, jag äter nötter. Jag mår strålande av det. Många sockerberoende klarar inte av det. Därför blir det fel att säga att nötmjöl är ok. Frågan är om det är ok för Dig.

   Bara för att stevia inte är godkänt betyder det inte att det är dåligt. Bara för att aspartam är godkänt betyder det inte att det är bra. Jag är rädd för att sukrin har fått en status av att vara helt ok. Många LCHFare som inte klarar av att äta sött väljer sukrin bara för att det är ok inom LCHF. Känn efter hur du mår och hur din kropp reagerar. DET är mitt budskap. Men för att vara lite tung på vågen så tar jag ibland i lite. Det skapar bätre eftertanke. precis så som du reagerade. Kanon. 🙂

   Jag om någon är nog tillåtande i alla håll och kanter. Så pass tillåtande att jag ibland får på nosen för det. Men det finns alltid någon som vill att jag ska vara mer tillåtande OCH mer strikt. Ler stort. Så i stället litar jag på DIN kunskap om DIN kropp. Känn efter, stämmer min tanke på dig så lyssna. Stämmer den inte så bara gå vidare till nästa inlägg. Vi är oerhört olika. I en blogg når jag ju alla. Både sockerberoende, de med ätstörningar och de som har full kontroll på sina val.

   Tyvärr vill en beroende FÅ TILLÅTELSE till att äta det som underhåller beroendet… DÅ blir nötmjöl och sukrin en fälla. För andra blir det kanonbra alternativ.

   Att tillåta en beroende att unna sig ibland är idioti.

   Att förbjuda en person med full kontroll på sitt ätande, att njuta är lika mycket idioti.

   Så vad är rätt? Jo, du som läsare känner efter vad som blir viktigt för just dig.

 11. 6 februari, 2011

  Hej Anna! Intressant läsning det här och jag tycker att båda ”sidor” har sina poänger. Fast jag förstår inte riktigt, det verkar som att du menar att den söta smaken i sukrin kickar igång sockersuget? Det är väl helt fel. Det är det som händer med sockret i kroppen som gör att man blir sugen/beroende av socker, det är ju inte smaken i sig som gör att man frossar i sötsaker. Och eftersom sukrin inte höjer blodsockret alls, så kickar det inte heller igång sockersuget.

  Du skriver ”Varför är jag så negativ? Jo, allt i överdrift skadar.” Jag tror få av oss som använder sukrin använder det till överdrift. Jag köpte en påse i somras och har men än hälften kvar…

 12. Anna svarar Anna F
  7 februari, 2011

  Prescis som du använder Sukrin tycker jag att det borde användas. Så du är inget exempel på överdrift. Jag pratar om de som nu har sukrin på filen var morgon. Bara för att det inte är socker eller kolhydrater. De som bakar med sukrin var vecka osv.

  Sen är det inte bara glukos som startar suget. För väldigt många räcker minnet av sött och än värre smaken av sött för att man ska falla dit eller äta mer under dagen.

  Men det är bara att känna efter själv. Hur fungerar just du?

 13. Ann-Cathrine
  9 juli, 2011

  Hej!

  Råkade komma in på din sida, när jag var ute på nätet och letade efter Stevia och Sukrin….Är det samma sak med Stevia och alla dessa sötningsmedel? Jag är nybörjare på det här, har nu hållt på i 4 veckor….och njuter verkligen av maten…..jag som annars älskar mackor, glass, choklad…har klarat mig bra, utan större sug…

  Jag tackar dig för att du skrivit om det här…nu blir jag tveksam till köpa…har ju varit inne på att köpa specialmjölmjöl etc….också….men får nog kolla upp lite mer….Men det är ju en hel vetenskap….

  Ha det gott! Ann-Cathrine

  1. Anna svarar Ann-Cathrine
   18 juli, 2011

   Stevia gör samma sak som andra sötningsmedel. Det smakar sött men inget glukos skapas. Däremot är stevia en produkt som används i många tusen år i Sydamerika och ännu inte visat på några biverkningar då det används som lyx i små mängder.

   Bäst är att ta bort eller minska det söta till ett minimum. Lycka till.

 14. V
  3 februari, 2013

  Sent inlägg att kommentera men sukrin är just nu på min agenda varför jag känner mig tvungen att kommentera.

  Det jag undrar över, eller vill få sagt är hur sjukt intressant det är att se att folk som förespråkar LCHF har så starkt skilda åsikter. Du till exempel anser att det här med sötma är en lyx, att vi vet alldeles för lite om sötningsmedel för att konsumera större mängder av det. Kollar man sen på andra väletablerade LCHF-are (såsom Marianns LCHF mat & bak) använder hon i princip sötningsmedel/nötmjöl i ALLT hon bakar…

  Man vet inte vad eller rättare sagt VEM man ska tro på… När det kommer till vanligt socker, verkar ju alla forskare vara överens om att socker är onyttigt, (i alla fall när det handlar om överkonsumtion), det påverkar tänderna, ökar begäret, kan få dig att bli överviktig, sämre hälsa osv… Men när det handlar om sötningsmedel såsom sukrin osv. inom LCHF-genren verkar alla etablerade lchf-are ha vitt skilda vyer. Detta får mig dels att ställa för frågande, men även att känna att mitt förtroende för LCHF minskar…
  Nåväl, det är som du skrivit till en del ovan, att man får väl prova sig fram själv, men personligen hade jag velat ha riktiga belägg för vad jag ska tro på snarare än behöva experimentera mig fram med min egen kropp…

  1. 3 februari, 2013

   Hej! Du kan få en massa belägg. Lovar 🙂 Det är viktigt att kolla vad vi har för bakgrundskunskap. Och om vi har en vinst i någon produkt som kan påverka vårt ställningstagande.

   Detta ämne kommer tillbaka med fysiologisk grund. Detta är inte ett ämne där vi tycker. Men däremot kan tolkningen av fakta se olika ut beroende på med vilka ”glasögon” vi vill se på fakta.

Write a comment