Stoppa LCHF-hysterin …. varför?

Hade först tänkt inte bemöta detta. Men jag vet att insändaren kommer att användas som ett bevis på att LCHF är boven i dramat.

Här blandas det äpplen med bilar och jämför hejvilt utan någon som helst verklig logik.

Först pratar de om att de som äter mycket rött kött dör tidigare än de som äter små mängder för att sen gå över till rekommendationerna som ”bevisar” detta. Fonden avråder från processade charkvaror! Suck.

Cancer kan förebyggas genom en hälsoinriktad livsstil. Så vad är nytt?

Nitriter är cancerogena. Korv innehåller nitriter. Korv blir cancerogent. Var tog det röda köttet vägen?

Vi går vidare. Det blir ännu bättre. Från cancerrisken med det röda köttet, (som de tappade logiken på) så övergår de till att även fett och socker ska straffbeskattas. Någon expertgrupp har kommit på att det kan göra gott för ekominin om vi skaffar oss ännu en ny skatt. Ja, men det är logiskt. In med mer pengar så blir det bättre ekonomi. Behövs det en expertgrupp för det?

Sen kommer det mest intelligenta; fetma är starkt associerat med hög konsumtion av fett! Kan dessa herrar ingenting om näringslära och näringsfysiologi? Eller är det äldre herrar som snöat in på 80-talets sanningar? Är jorden ännu platt?

Så slutklämmen på detta ”rött kött är farligt”-inlägget blir att bekämpa LCHF. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Stig och Jonas, vi äter INTE mer kött än någon annan kost. Vad i den meningen är svårt att förstå?

Stig och Jonas, visa mig hur jag bli fet på fett utan att äta mackan till?

Stig och Jonas, ni ser möjligtvis ingen skillnad på söndagssteken och på charkuterier? Samma produkt? Hört talas om nitriter? Stekyta?

Stig och Jonas, hur ser Sveriges fetma-statistik ut? Hur ser förändringen ut det senaste åren? Jasså, den har avstannat… och fettkonsumtionen har ökat? Nämen vad konstigt. Hur får ni ihop logiken?

Stig och Jonas, vad hände 1989 när nyckelhålsmärkningen kom? När vi började äta fettsnålt och kolhydratrikt över en natt… Blev det bra? Skedde en positiv utveckling? Om inte (vilket vi vet med facit i hand!) ska vi verkligen göra om missen igen? Seriöst?

Nä, denna artikel saknade röd tråd, förankring i verkligheten och logik. Små fakta, tagna ur sitt sammanhang, hopsatta till en ny verklighet som påminner om sagornas värld. Ska inte en professur emeritus kunna bättre? Titeln låter i alla fall imponerande 🙂

Klicka på artikeln så får du den i större format (PDF):

19 kommentarer

 1. 6 mars, 2012

  Hur kan man bara uttala sig och ha så dålig koll? Näringslära är något vi lär ut på högskolor och universitet runtom i vårt avlånga land. Detta är bara kunskap 1-0-1. Hade ju varit kul att få vilken forskning dem nu baserar detta på vem som beställt den samt vem som sitter i deras expertgrupper!

 2. Ulrika
  6 mars, 2012

  Samma artikel som dyker upp i diverser tidningar, idag i Kristianstadsbladet med rubriken LCHF orsakar cancer och andra sjukdomar. Artikeln var väl i Sydsvenskan för några dagar sedan också.

  http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1611708/LCHF-orsakar-cancer-och-andra-sjukdomar.html

 3. 6 mars, 2012

  jag måste berömma alla er som kämpar och strider för god sak!
  Jag börjar tröttna något så fruktansvärt på att försvara och förklara om och om igen, men jag hoppas innerligt att det går framåt fort nu! 🙂
  Tack för en kanonbra blogg!

 4. Camilla Svensson
  6 mars, 2012

  Processat kött som charkvaror till exempel korv………..det är vad den samlade expertisen tror att LCHF handlar om fortfarande pust……..

 5. 6 mars, 2012

  Tack för att du ryter till mellan varven. Jag blir så less på alla obildade människor med fina titlar som tycker till höger och vänster. Men som du skrev, förr i tiden så trodde vi att jorden var platt och skrattade åt dem som trodde annat.

 6. Farmor kaisi
  6 mars, 2012

  Anna, det är dags att ni ledande kunniga LCHF-are tar upp en diskussion på högre plan (regeringen), så folket får rätt nutritionslära istället för denna destruktiva desinfo som de där frusterade professorer sprider! Jag menar allvar! Fattar de inte att vi skulle spara miljarder istället o får världens friskaste folk?!

  1. Milla
   7 mars, 2012

   Ja nu när regeringen tydligen har tillsatt Filippa Reinfeldt att leda Moderaternas nya arbetsgrupp om folkhälsa ”Hälsosamma Sverige” är det enormt viktigt att LCHF-rörelsen får ett ord med i laget.

   Om inte är risken stor att det blir fettskatt och sänkt moms på nyckelhålsmat samt fler vegetariska dagar i framtiden.

   Fredrik Reinfeldt säger ”…det behövs politiska morötter för att skapa sundare livsstilar.”

   Låter en hel del som fettskatt i mina öron.

   Läs mer….

   http://www.dagensmedicin.se/nyheter/filippa-reinfeldt-far-m-uppdrag-for-halsosammare-sverige/

   Både Filippa och Fredrik har ju tidigare bantat efter ”ät mindre och spring mer” devisen med hjälp av ”svarta lådan” så det är ju inte svårt att gissa vartåt det lutar.

   Läs mer…

   http://www.improveme.se/new/index.php/magazine/article/2360

   Jag ber om ursäkt om det blir en dubbelpost jag har problem med webbläsaren tror jag.

 7. Carola
  7 mars, 2012

  Jättebra skrivet Anna. Ditt svar på artikeln borde publiceras som svar i alla dessa tidningar där detta dravel har skrivits. I förra veckan hade Jonas Paulsson också en artikel i tidningen Norra Skåne där han pratar om hur bra det kommer att bli när vi om ca 20 år kommer att kunna ersätta riktigt kött med artificiellt kött. Redan i höst ska vi kunna äta artificiella hamburgare…I mina ögon framstår han som en riktig galenpanna och tycker fler som honom på fullt allvar är det en skrämmande utveckling.

 8. lillaAnna
  7 mars, 2012

  Hej

  Alltid lika välskrivet!

  Kanske dags att ta kontakt med Filippa Reinfeldt?
  Hon har ju blivit utsedd till moderaternas gruppansvarig för hälsofrågor, gift med statsministern o de kan ju diskutera LCHF över middagsbordet!

  Bevisligen är de intresserade av kosthållning, har för mej att herr Reinfelt gick ner i vikt mha hemlevererade middagslådor a là GI, steget till LCHF är inte stort.

  Framförallt trycka på om naturlig mat utan tillsatser, bort med glutamat och sötningsmedel!

 9. Farmor kaisi
  7 mars, 2012

  LillAnna, bra förslag! Nu samlar vi krafterna o trupperna o skrider till verket!

 10. 8 mars, 2012

  Hej Anna,
  rapporten som herrarna plockat information om är författad av två ekonomer (alltså inte läkare eller näringsexperter). Rapporten kom redan sista veckan i april förra året och jag skrev utförligt om varför hela resonemanget var åt h-vete

  http://bertillind.wordpress.com/2011/05/03/fettskatt-%E2%80%93-overvikt-som-rakneoperation/
  🙂

 11. Tuovi Mannström
  8 mars, 2012

  Äter inte hel lchf men märker att jag mår bättre med mera fett.
  Om låg fett kost verkligen hjälpte skulle det knappt finnas nån fetma längre

 12. 8 mars, 2012

  Har hört rykten från källa att Miljöpartiet kommer att jämka sig mot Moderaterna framöver.

  Dessa artiklar i Sydsvenskan, Ystad och Kristianstad med likalydande rubrik.
  Denna köckenmödding/texten, fyller sitt syfte, det räcker med inkonsekventa påståenden, ingen kommer att kontrollera, ty alla vet att man blir fet av fett och att kött ger cancer, miljöpartisten kör en standardiserad litania.
  Att det inte finns vetenskaplig grund spelar ingen roll, ingen fattar att det är observationsstudier och gissningar bakom, ingen läsare kommer att gå till källorna för kontroll.
  Man bygger självsäkert vidare på myter som kladdar fast, så länge de upprepas.

  Vad det ytterst handlar om är..

  Moderaternas framtida helhetsgrepp för hälsan kan komma att influeras av Miljöpartiet.
  Kopplingen blir då: ”Orsakar LCHF hjärtsjukdom och cancer?” (se doktor Dahlqvists tidigare inlägg.)

  Kampanjen, de många debattinläggen av Miljöpartisten ”Köttfri måndag” Jonas Paulsson och med förvåning stödd, av Paleokostaren Professor Stig Bengmark med rubriker i 3 tidningar ”LCHF orsakar cancer och andra sjukdomar”

  Tanken med MP:s artiklar i flertalet landsortstidningar, är att knuffa framtida beslut i rätt riktning.
  Som miljöpartisten skriver”… bekämpa LCHF-diethysterin och förbättra matvanorna bör riksdagen ta initiativ till en utredning om hur matkonsumtionen kan påverkas med ekonomiska styrmedel*.
  Vetenskapliga fakta är att dieten skadar hälsan.”
  ”Vetenskapliga fakta”= Osäkra observationsstudier/enkäter sedan gissningar.

  *Ekonomiska styrmedel = en fet skatt på animaliskt fett.
  Som i Danmark.

 13. Gunnar
  8 mars, 2012

  Det blir nog svårt att få Jonas Paulsson att lyssna, han verkar minst sagt lite fanatisk över detta, vegan, miljöpartist och aktivist i Klimax:

  http://www.expressen.se/nyheter/aktivister-tomde-kobajs-vid-departement/

 14. 8 mars, 2012

  Gunnar, din länk till Exessen.

  Aktivisterna har hällt ut det nyttigaste och mest kraftfulla gödsel som finns,nämligen hästgödsel.
  Vore jag politiker skulle jag ta hem detta och gödsla sommarens grönsaker.
  En ren omedveten gåva.
  Hade varit effektivare med rännsketan från svinen fodrade på säd.

  Kan tänka att det var unga hästaktivister, som inte hade möjlighet att närma sig gristräck.

  1. Anna Hallén
   9 mars, 2012

   🙂

 15. Emil
  9 mars, 2012

  Jonas Paulsson *borttagen del* har noll koll på vad kroppen behöver för att må bra. Allting handlar om ideologi och annat trams som inte har någonting med hälsa att göra.

  Minns debatten i Kvällsöppet för några veckor sedan när Jonas Colting mosade till honom angående köttfri måndag i Borås skolor. Heja Jonas säger jag bara.

  /E

 16. Anna Hallén
  9 mars, 2012

  Jag ber er att undvika personangrepp på person. Det är saken i sig vi vill fokusera på. Tack på förhand.

 17. Helene Kjellin
  9 mars, 2012

  Ja inte person angrepp! Det är media som kan få fram precis vad som helst bara genom att sålla i det personer sagt. Professor Stig Bengmark är mycket engagerad och förordar Paleoitisk kost och varnar för socker, gluten och processat mättat fett bl.a. Jag kan tänka mig att ”processat” försvann i artikeln vilket gör en himla skillnad!

  http://hd.se/halsa/2008/02/04/laett-att-aeta-sig-sjuk/

Write a comment