Spännande!

Jag har gått ner lite till. Skratt. Ja, det kanske inte är så spännande i sig men sättet det råkade hända på kanske kan hjälpa någon.

Sen 2000 har jag ätit lågkolhydratkost med naturliga fetter. Först någon egenvariant skapad efter amerikanska bantningsböcker, sen en egen GI variant (jag har inte varit fettskrämd sen jag började med kolhydratbegränsningen) och nu med LCHF.

Hur många kolhydrater äter jag per dag? Har ingen aning, eftersom jag låter min kropp vara facit för just mig.

Men jag äter pannkaka på bara ägg och grädde till frukost. Lunch på kött eller fisk med fett och lite grönsaker ovan jord till lunch och middag och ingenting däremellan. Tränar jag hårt så äter jag nötter när kroppen ber om det. Känns ganska så tydligt. Blir kanske 2-5 gånger per månad. Mängden? ja, tills jag blir nöjd. Efter 10 års konsekvent ätande så är min kropp idag ganska så tydlig i sina signaler.

MEN vad skapade nu viktnedgången? Jo, jag gör i bland undantag på sommaren i mitt frukostval. Jag äter turkisk yoghurt för att det smakar bättre i sommarvärmen. Jag dricker också kaffe med mjölk. Ett kolhydrtaintag som jag lätt glömmer bort att ”räkna in”.

Jag tittade på fotona från senaste semestern och insåg att storleken nog hade ökat lite. Inte så att det var dags att byta storlek på kläderna men det syntes.

Undantag? Nej, jag gör inga undantag, däremot kan jag unna mig planerade gobitar i livet. En planerad gobit var att jag åt moussaka på Kreta. Jag dricker också vin ibland. Något som jag räknar som en del av min livskvalité och som jag inte tänker välja bort. I så fall får rumpan vara lite för stor, om det nu är priset. Mina valda gobitar är sällan förekommande. Max en per månad, kanske lite mer sällan.

Så vad gjorde jag då? Jo, jag tog bort yoghurten och valde bort alla kaffekoppar förutom två per dag. Ska jag njuta av kaffe så ska det vara med mjölk. Ska jag dricka kaffe så ska jag njuta. Så för mig fanns inte valet att dricka kaffet på ett sätt som var mindre njutningsbart. I stället valde jag bort en stor del och sparade lite. Det räckte för min kropp. Jag hade alltså varit mer generös med intag av kolhydrater är vad jag tålde.

Så vad hände? Jo, den totala upplevda hungern minskade och jag åt då automatiskt mindre på alla måltider. Jag upplever samma livskvalité men nu är kläderna mycket lösa på kroppen och det känns underbart…. på grund av några koppar kaffe med mjölk och en yoghurtfrukost i stället för ägg!!

Var går DIN gräns för att kroppens signaler bara ska sköta sig själva? Var går DIN gräns för att du inte ska behöva fokusera på vikten utan kunna lita på din kropp? Hur mycket kolhydrater kan DU äta? Kanske kan min berättelse ge dig några ledtrådar till vad som kan finjusteras i dina val?

Tänk på att FÖRST skaffa dig en trygg rutin som håller i år, inte bara i några veckor. Först när du har en ätrutin som sitter UTAN undantag kan du börja finliret. Att går ner i vikt är lätt, att aldrig gå upp igen är utmaningen. Att byta livsstil tar tid. Det tar några år innan det sitter i ryggmärgen. Men så underbart när en ”metod” övergår till självklar vardag.

28 kommentarer

 1. Elisabeth
  21 oktober, 2010

  Bra skrivet och så sant! Det är så lätt att glömma bort att räkna in vissa dolda kolhydrater i t.ex. mejeriprodukter. Men visst är det ljuvligt gott med turkisk yoghurt och färska bär en varm sommardag…!

 2. Cissi
  21 oktober, 2010

  Så sant, så sant! Själv äter jag nog alldeles för mycket grädde. Jovisst det är fett och bra men mängden bör kanske inte överdrivas…. Är antagligen därför jag står stilla och stampar. Får försöka minska lite på den och se om det händer nåt kul.

  1. Anna svarar Cissi
   21 oktober, 2010

   Mmmm, grädde brukar vara en av anledningarna till stillastående. Jag brukar säga att allt mejerifett ska kunna ätas med gaffel och ska serveras med kött eller fisk elelr ägg. Brukar varav ett bra tips.

 3. Malin
  21 oktober, 2010

  hmm det kanske är därför det inte händer nåt på vågen…är oxå en gräddfantast. Men jag är så glad att jag inte är sockersugen längre, det är verkligen ett steg närmare i rätt riktning:-) Sen äter jag nog lite för mkt mörk choklad, ska dra ner på det och se om det händer nåt med vikten. Jag har hållit på i 5-6 v och jag har inte gått ner nåt:(…men det var bra att du skrev detta inlägg, då får man sig en tanke ställare:-)

  Är det bättre att dricka kaffe utan grädde alltså?

  1. Anna svarar Malin
   21 oktober, 2010

   5-6 veckor är mycket kort tid för kroppen. har du bantat mycket innan så är det en massa enzymsystem, hormonsystem och bakterieflora i tarmen som ska återställas. Det är stt stort arbete för kroppen att återgå till normala funktioner igen. Speciellt om du ätit dfettsnålt i många många år tidigare.

   5-6 månader är en bättre tid att ställa in sig på. på den tiden brukar alla kroppar vara i balans igen. Jäkta inte. Tänk på att du ska hitta en livsstil som håller i 20-30-40 år 🙂

   Det är mycket bättre att dricka kaffet svart än med grädde i. men det är bättre med grädde än med mjölk (fast jag tycker inte om det så jag lyssnar inte på mitt eget råd…)

 4. Lena
  21 oktober, 2010

  Även om det är mycket njutning i sig att äta LCHF så krävs det trots allt minst en ”näve” diciplin för att gå ner i vikt och behålla den, är min erfarenhet. Jag vill gärna tro att jag någon gång kommer att blir ”frisk” och kunna äta som jag gjorde förr utan att gå upp i vikt. Erfarenhet och rutin kommer att göra mig ”friskare”. Det är jag helt säker på.

  1. Anna svarar Lena
   21 oktober, 2010

   Så sant.

   Några har fungerande mättnadskänslor och för dem fungerar det att äta tills man är nöjd.

   För andra behövs en hel del egen kraft för signalerna funkar itne riktigt.

   Ett bra tips om du känner att de behövs diciplin är att ytterliga minska på kolhydraterna. Mängden eller valen du gör verkar fortfarande trigga.
   Ost är bättre val än grädde.
   Riktig mat är alltid bättre val än yoghurt.

   Du kommer att hitta din nivå. Lycka till.

 5. Eva
  21 oktober, 2010

  Har ätit LCHF i ett år och gått ner 11 kg. I början åt jag
  frukt några gånger i veckan men har slutat med det.
  Äter både fet yoghurt och nötter varje dag och tar ett glas
  vin ibland, så för min del var det frukten som spökade.

  1. Anna svarar Eva
   21 oktober, 2010

   Grattis! Ja, det enda facit är nog att lyssna på SIN kropp. Ta gärna tips från andra, men känn sen efter.

   11 kilo är helt fantastiskt 🙂
   Tänk 11 kilo köttfärs i affären. ALLT det är borta! Härligt.

 6. 21 oktober, 2010

  Intressant:-)!

  Jag är faschinerad över att kunna HÅLLA vikten nu… Sedan min kropp bestämde sig för att ”nu är du okej” (efter minus 20 kg) för ca 2 månader sedan så har jag tuffat på med samma mat såklart, och väger mig varannan vecka bara på kul. Jag har nu i två månader legat och ”pendlat” i ett intervall på 0,6 kg bara! Helt otroligt för mig… Förut kunde det åka upp och ner 1-2 kg på en vecka utan att man ”fattade någonting”…

  1. Anna svarar Veronica
   21 oktober, 2010

   Visst är det underbart att bara känna ett lugn i att inte gå upp i vikt igen. Att bara kunna vara utan att snabbt blir ”bestraffad” utan att förstå varför.

 7. Kristina
  21 oktober, 2010

  I natt läste jag din kokbok…:) Riktigt smarriga recept och en bra inledning som är lätt att till sig även för den som inte kan något om tänket tidigare! Jag tror det kommer att bli min julklapp till en och annan i år.

  1. Anna svarar kristina
   21 oktober, 2010

   Ha ha ha. Vissa läser romaner och andra läser kokböcker 🙂

   Tänken är att boken ska vara lätt för den som är helt ny inom LCHF och samtidigt full av enkla idéer och tips för den som har hållt på ett tag. Tyvärr har det smugit sig in FEL i boken. Du hittar sidorna och rättelserna under MINA BÖCKER till höger högst upp i min blogg.

 8. Maggan
  21 oktober, 2010

  Jag måste protestera mot ”att gå ner i vikt är lätt”! Jag har ätit LCHF sedan april förra året o har totalt tappat 4 kg. Sedan 5 månader äter jag VÄLDIGT strikt, så inga mjölkprodukter övh och max 2kh på en dag. Oftast 0-1. Och inget händer, varken på våg eller måttband! Så säg inte att det är lätt!
  Kanske kan det finnas andra orsaker bakom en utebliven viktminskning som bör undersökas. Kroppen är ju komplicerad och det kan finnas brister som bör hjälpas upp på medicinsk väg.
  Däremot så äter jag ju gott o går inte upp en massa på kort tid. Pendlar fram och tillbaka i stället.

  1. Anna svarar Maggan
   21 oktober, 2010

   Jag förstår och respekterar din reaktion. Det jag menar är att det går enkelt att svälta sig ner i vikt med otaliga metoder. Men de kilona kommer oftast tillbaka igen.

   Det är svårare att hitta en fungerande livsstil.

   Orsaken till att du inte går ner i vikt kan vara för att du bara äter 0-2 gram kolhydrater per dag. Många kroppar upplever att denna nivå inte är optimal. Det kan också vara ämnesomsättningen (Hormonerna: T3 & T4) Det kan vara stress eller värk som ligger bakom (kortisol). Det kan också vara att du äter för mycket mat, även om det är bra mat.

   Hoppas att du hittar din lösning.

 9. Maggie
  21 oktober, 2010

  Jag brukar inta mitt kaffe med grädde i stället för mjölk, mycket godare och inget negativt utslag på vågen för mig.

 10. Maggan
  21 oktober, 2010

  Jag håller med dig om att man kan tappa vikten med allenhanda svältkurer för att sedan gå upp dom. (Jag trodde du menade just med LCHF)

  De kilon som jag tappat är främs från när jag blev strikt. Innan gick jag efter max 5g kh/100 g.
  Jag har testat att äta minder o att äta mer. Tyvärr ingen skillnad.

  Så för mig är det nog att jag har för lågt kortisol samt DHEA värde. Dessa har jag fått testat men vet inte riktigt hur jag går vidare. Har även testat T4 samt antikroppar men har ännu inget svar fått. Har du skrivit ngt om hur detta kan påverka viktnedgång?

 11. Anna svarar Maggan
  21 oktober, 2010

  Jag har skrivit ganska så mycket om den besvärliga kroppen. Men jag vill inte i ett allmänt forum ge mig in på en eventuell sjukdomsbild.

 12. 21 oktober, 2010

  Kul att det kan hända saker även efter lång tid på LCHF.
  Jag gick sakta, men säkert ner 7 kilo på 1½ år, men har stått och stampat lite i sommar och höst.
  Nu sen vi kom till Turkiet, så har vi börjat med min Särbos ”metod”. Han har tappat 5 kilo på de senaste två månaderna.
  Med tre mål varm mat per dag, baserade på ca 100-125 gr kött eller fisk. Serverat med stekt ägg, smör och lite stekta grönsaker.
  Gröna blad i form av rucola, persilja m.m med olivolja och granatäppelvinäger till. Lite frukt ibland som dessert, men en näve granatäppelkärnor blir det varje dag.
  Ost med nötter till kvällsmat och som mellanmål om vi motionerat mycket. Grädde i kaffet en gång per dag, annars svart. Grädde i maten ibland, som omväxling till smörklicken.

  Måste säga att det här känns toppen även för mig. Vi går minst 2 timmar per dag, kör även mitt vanliga morgongymnastikprogram på en timme.
  Redan efter 10 dagar, börjar magen, rumpan och låren kännas lite slankare 🙂
  Vi har kraft och energi hela dagen på den här maten, känner oss pigga trots värmen. Ett lugn sänker sig över kropp och själ efter maten, blir aldrig stinn och trött.
  Vet inte hur många kolhydrater det blir per dag, det är inte det viktigaste för oss, utan att vi mår gott.

 13. 21 oktober, 2010

  Jag sätter ibland 1 tsk ekologiskt kokosfett i kaffet – mättar bra! Jag har också upplevt att vikten minskat pga minskat kaffe/gräddintag. Sen har jag faktiskt bytt ut frukosten lite; förr ofta äggröra, majonnäs & bacon – numera: 2 kokta ägg och några ostskivor. Färre kalorier (om man nu ska bry sig om det) och ändå mättande. Jag kan inte äta ”obegränsat” med lchf – däremot kan jag numera tyda min kropps signaler och sluta äta ”i tid”. Jag har ätit strikt lchf i ett år och först nu börjar jag få kläm på det hela.

 14. Eva
  22 oktober, 2010

  Ibland blir jag lite vilsen när vi pratar om att
  dra in på mejeriprodukterna, jag förstår resonemanget
  om mindre kolhydrater men kan det inte vara så att
  man äter för lite fett för att kunna förbränna?
  Enl Skaldeman och många andra ska vi väl laga mat
  med både grädde och annat fett.

 15. Anna svarar Eva
  22 oktober, 2010

  Ja, laga mat med mycket grädde och fett är korekt. Men många använder grädde i kaffet, grädde tillsammans med bär mm.

  Fett är bra. Men grädde utöver måltiderna blir för många kroppar fel.

  Det finns också många där den naturliga mättnaden för fett inte fungerar. Då går det inte att lita på signalerna. Då gäller det att lämna råd för större grupper och titta individuellt. Hur fungerar just DIN kropp?

  Det finns också de som sockertriggar på grädde. Den ynka lilla delen mjölksocker får många att överäta. Det är viktigt att titta på helheten. Hur påverkas du är serotoninpåslaget? Ett bra knep är att tänka tanken att du aldrig mer får äta grädde. Spelar det inte speciellt stor roll så behåll den. Men känner du halvpanik att någon ska ta bort den delen av livskvaliten så är det dags att titta på sockerberonde.

  Kolhydraterna är viktiga. Mycket viktig. Men bara en liten del av kroppens alla funktioner. Det blir fel om vara bara jagar kolhydrater och glömmer annan viktig näringsfysiologi eller neourofunktioner.

 16. Maria
  22 oktober, 2010

  jag har försökt äta enligt LCHF i flera år nu med olika resultat, men det beror säkert på att jag inte är så stenhård och lätt faller för frestelser osv. Men nåt jag börjat fundera på nuförtiden är kroppens PH-balans, eller tarmarnas. När man äter LCHF äter man ju mycket mat som försurar kroppen dvs kött, smör, ost osv.
  Vad jag förstått är det A och O att ph-balansen är i skick när det gäller välmåendet. Hur kan man kombinera dessa två?

 17. Anna
  24 oktober, 2010

  Hej Anna! Jag började äta LCHF påsken för ett och ett halvt år sedan i hopp om att bli av med mina magproblem, torr hy och akne kring munnen och gå upp vikt. Jag har haft låg vikt hela ungdomstiden, idag är jag 23 år och genom lchf har jag nått en för mig lagom vikt. Då hade jag ont i magen, oftast på morgonen. Förra våren blev det sämre och nu har jag ont varje dag mer eller mindre. Jag har sökt läkarhjälp men det rör sig inte om någon allergi. Det vore roligt att höra dina tankar om vad det kan röra sig om. Jag har blivit mer uppgiven kring lchf och provat att äta annat men det hjälper inte. Magproblemen gör mig nedstämd. Om du undrar över något kan jag berätta mera för jag vet inte om jag varit tydlig nog. Tack för en bra blogg

 18. Lena
  26 oktober, 2010

  Tack för svar Anna! Tänkvärt. Mitt problem är nog att när jag motionerar så tål jag lite mer kolhydrater (och äter då mer) och när jag inte hinner motionera lika mycket så finns suget efter kolhydraterna kvar, men måste minska för att inte gå upp i vikt.

 19. Anna svarar Lena
  27 oktober, 2010

  Så sant, så sant.

 20. Klara
  28 oktober, 2010

  Jag har ätit GI i många år, har ju också gjort ett antal böcker i ämnet! 😉 Efter ett par år blev min kosthållning mer och mer LCHF, men jag äter fortfarande mycket olika grönsaker, även rotfrukter. Men just mjölkprodukter är intressant. Jag skippade dessa för snart 2 år sedan p.g.a. att jag läst att det kunde vara mjölkprotein som orsakade acne. Något som jag lider av fast jag är 44. Acnen försvann nästan helt och på ett halvår hade jag gått ner 5 kilo. Och då hade jag ändå ätit annat fett, nötter, avokado, oliver, olivolja, kokosolja. Hade inte alls ”hållt igen”.

  Acnen höll sig inte helt borta så för ett år sedan fick jag en salva som skulle vara bra. Den var bra och jag började igen äta en del mjölkprodukter. Oerhört korkat. På ett halvår gick jag upp 4 kilo igen.

  Så nu har jag lagt av igen! Får se hur det går. Egentligen saknar jag inte så mycket mer än crème fraiche. Smör verkar funka.

 21. 28 oktober, 2010

Write a comment