Sötsug och beroende!

Först och främst vill jag lyfta ett gammalt inlägg som beskriver varför https://www.annahallen.se/ar-du-en-kolhydratoman

Det är viktigt att veta varför man äter saker som man har bestämt sig för att inte äta. Kunskap tar inte bort problemet men det gör det enklare att vinna över problemet.

Nu ska jag ge mig på själva ätandet, vilket ju bara är ett symtom. Jag vill egentligen alltid ge mig på orsaken för det ger bättre verkan i längden. Men i kampen mot ett beroende kan det vara bra att kämpa på många fronter. BÅDE orsak och symptom.

Viktigast av allt är nog att erkänna beroendet. Av någon anledning äter du något du inte vill och verkligen har bestämt dig för att aldrig mer röra. Du är inte lat, slö eller har dålig karaktär. Du är beroende. Punkt.

Läs sen ”Är du en kolhydratoman?” Var ligger DITT beroende och sötsug?

Sen kommer vi till hur kosten kan hjälpa dig att vinna slaget. Eller i alla fall underlätta så att undantagen blir få och sällan.

1. Glöm viktminskningen för ett tag. Först måste vi knäcka ditt felaktiga ätbeteende. Du kan inte kämpa mot två ”demoner” samtidigt. Börja med att lära dig ÄTA. Riktig mat utan undantag och undanflykter.

2. Du kan inte unna dig ibland. Du kan inte göra undantag. En alkoholist kan inte ta ett glas rött vin på fredagen bara för att det är bra för hjärtat och är av en hög och dyr kvalisort. Du är i precis samma situation!

3. Vad skapar ditt sug? Äter du för lite fett? För mycket röd paprika? Körsbärstomater? mejeriprodukter som yoghurt och grädde?

4. Se till att ALLTID ha något att ”flippa ut på” hemma. Du kommer att hamna i situationen att du MÅSTE ha något. Då du går i skafferiet var fjärde minut. När hetsätningssignalerna bara skriker åt dig. De kommer att dyka upp tllfällen då du förlorar mot beroendet.

Tips 1! Ha alltid fet god ost hemma. Min favorit är briost. Vräk i dig om du måste. Helt utan ångest. Den triggar inte insulinnivån så du får ingen fettinlagring. Den triggar inte sötsuget så när mättnaden och illamåendet kommer så är du faktiskt nöjd. Du har vunnit och ingen skada är skedd. Härligt va? Japp, du klan äta tills du mår dåligt och är övermätt. Du går inte upp i vikt, men inte heller ner i vikt.

Tips 2! Ha alltid keso blandat med osötad vispad grädde i en bunke i kylskåpet. När suget öser iväg så ät!

5. Ta bort nötter som ofta triggar. Ta helt bort mörk choklad som är en hemskans fälla.

6. Omelette till frukost. Kött/fisk och fet sås med grönsaker ovan jord till lunch och middag.

Någon som har fler bra tips?

20 kommentarer

 1. Ghia
  22 september, 2010

  Jag har fallit i brödfällan men det är svårt att ta bort bröd och fikabröd när resten av familjen inte har samma beroende eller kanske har men det syns inte på dem för vikten ökar inte. Min sambo fikar varje kväll säger att det är det bästa med hela dagen.
  Från att ha ätit ganska strikt så åt jag en macka och de blev lätt fler. Igår åt jag mackor och jag är fortfarande mätt så ingen frukost för mig. Detta var ett perfekt inlägg för det stämmer in på mig. Nya ideer och nya tag …

 2. Anki
  22 september, 2010

  Jag får ibland sådant MÅSTE-HA-sug och har då stoppat i mig nötter (bort med det!), mörk choklad (bort med det!) och ibland ost (med dåligt samvete – dags att ändra det alltså).
  Ibland längtar jag efter att få TUGGA – och har ännu inte hittat något bra alternativ. Förr kunder jag då trycka i mig en stor kaka knäckebröd men nu? Förslag någon?

 3. Catti
  22 september, 2010

  Jag tycker du har helt rätt i det du säger om att äta sig mätt på fett när suget sätter in – viktnedgången kanske avstannar, men det värsta som kan hända är att du blir proppmätt alt illamående beroende på hur mycket du hinner sätta i dig. Men du går INTE upp i vikt, och nästa dag är chansen stor att suget är helt borta.

  Bra tips också om att komma till rätta med beroendet först, och SEDAN fokusera på viktminskningen! Annars är risken att det skapar en väldig stress, och stress är inte heller optimalt för att gå ner i vikt…som Anna skrivit om på andra håll här.

 4. 22 september, 2010

  Blir jag sugen numera tar jag en kokostopp eller två. Funkar för mig. Jag kommer inte ens ihåg när jag tog lite mörk choklad för att lindra ett sug. Tur att jag har en hög mörk choklad i kökslådan 😉

  Tack för att du gjorde en jämförelse med en alkoholist! Det stämmer! Jag kan tycka att jag ska unna mig något ibland, oftast om jag har gått ner, då tror jag att jag kan äta något otillåtet med resultat att jag går upp. Sen får jag några dagar med lite ökat sug som måste jobbas bort. Idag under promenaden kom jag på att jag inte varit sugen på något på jättelänge och den känslan ska jag se till att behålla. Dricker inte en nykter alkoholist vin till helgen så varför ska jag underhålla mitt klohydratomi?

 5. Gunborg
  22 september, 2010

  Tänk att detta inlägg från dej skulle komma just idag. Jag hade ett akut idiotsug igår. Jag visste att jag hade toscakaka i frysen o kände att jag ”måste” ta två bitar. Oh fy fararo vad jag mådde illa eferåt. Och det var inte enbart psykiskt, utan faktiskt kroppslig illamående. Efter nästan ett år utan kaffebröd (kanske nåt lite lite nångång) så kan ju kroppen inte tackla detta. Så ikväll har jag vräkt i mej blåmögelost. Det är alltid min räddning. Jag älskar det, och min kropp mår bra.
  Just det där att en del människor i välvilja säger att man måste kunna äta en liten bit av kaffebröd. Att man inte ska avstå helt, det stämmer inte för mej, jag skulle inte klara av att äta en liten bit av det och det var o varannan dag. Det här är mitt sätt, jag måste avstå, och jag mår bra av det.

 6. Louise frågar Heléne
  22 september, 2010

  I den ”sockervärld” jag levde för länge sen var det grymt mycket socker i kokostoppar. Har du recept på något som är bättre en de? Riven kokos kan jag för övrigt ta en tesked av i bland (naturell direkt ur påsen) när jag är gottesugen. ICA har en sort som är mycket gå kolisar i. Smakar vanilj. Mums. Mvh Louise

 7. 22 september, 2010

  Tack för två fantastiska inlägg!!

  Sötsug och beroende
  Är du en kolhyratoman

  Har just insett att det ÄR så, jag har ofta skojat om det, sagt att jag är ”sockerberoende” på skämt, ”sockerholist”, men har för ett par dagar sen kommit till insikt om att verkligen ÄR så…

  Började läsa i boken Sockerbomben i din hjärna av Bitten Jonsson. Många bitar föll plötsligt på plats…

  T ex så föll jag på ett halvt äpple i fredags! Som blev hela äpplet, som blev en LCHF-paj gjord på kokosflingor, smör, grädde och mera äpplen, som blev godis och vin på lördagen som blev en kexchoklad på söndagen som blev en stor Cloetta chokladkaka med hackade cashewnötter på måndagen… LITE finns inte. SMAKA finns inte.

  Igår var åter (för vilken gång i ordningen??) dag 1…
  Förutom den panerade rödspättan på lunchen (bjuden på lunchbuffé på hotellet, och den var det minst dåliga alternativet…), så har det gått hyfsat. Suget är outhärdligt. Det kryper i mig och jag tänder på alla cylindrar på ½ sekund vid minsta retning…! Men jag har INTE ätit kolisar. När det blir som värst på jobbet tar jag tuggummin, inte bra, jag vet, sötningsmedel i… mina nikotinplåster!

  Min ”storasyster” förstår inte det, säger att det är något annat det beror på, för man kan inte vara sockerberoende, det finns inte! Hon jämställer inte heller kolhydrater med socker. Alltså kan för mycket kolisar inte heller ha den effekten. Enligt henne. Det gör mig lite ledsen. Vi har annars alltid kunnat dryfta och diskutera och hjälpa varandra med allt genom de senaste 20 åren, men nu…?? Vet inte hur jag ska få henne att förstå?

  Tack igen! Ska börja med att ge henne dessa två länkar…

 8. Gunilla
  22 september, 2010

  Nötter och någon bit mörk choklad per dag, är det så ”farligt”. Jag vill äta nötter för att få i mig folsyra, choklad för det höga ORAC-värdet, kanonnyttigt! För mig får gärna viktnedgången gå låångsamt bara jag får i mig allt min kropp behöver. Är det så fel att tänka så?

 9. 22 september, 2010

  Jag brukar alltid äta feta saker om/när suget sätter in – det är verkligen ett bra tips! Dessutom har jag helt slutat med nötter, mörk choklad och frukt; det triggar för mycket. Men jag kan inte låta bli att undra, blir man rent av överkänslig mot kolhydrater (typ insulinresistent?) efter att ha ätit strikt lchf? Jag tycker att fler livsmedel triggar suget nu, än i början.

 10. Anna svarar Gunilla
  23 september, 2010

  Nix, nötter och choklad är helt ok. Men sockertriggar man kan de tyvärr ställa till problem.

  Kan du hantera dem tycker jag att du ska behålla dem. Båda är mycket nyttigt.

 11. Carina
  23 september, 2010

  Anki: Fläsksvålar med smör och ost blir lite ”knäcke-känsla”.

  Anna: Keso a la Malta triggar mitt sockersug, så det är bra att betona att vi är olika och olika känsliga 🙂

 12. Lynn
  23 september, 2010

  Sitter och läser din blogg sida upp och sida ner och inser stilla att du är underbar! Jag har läst Birgitta Höglunds blogg i över ett år och jag älskar hennes sätt att få till både dessa vackra bilder men också så mycket goda maträtter.

  Mest troligt så tillhör jag säkert kategorin Bokstavsvuxen – och en stolt sådan – Men, om man ser till helvetet man fick lida för under skoltiden, så önskar jag att någon vuxen sett ens egen ångest över att inte kunna fokusera på uppgiften. för att inte ens tala om själva grejen av att vara i en skola, men alla intryck & ljud.

  Det tragiska med barn liksom mig, är att de många gånger inte når ända fram, och deras misslyckanden följer dem vilket gör att de många gånger sen inte vågar testa en gång till. De har ju redan misslyckats så många gånger.

  Oftast krävs det så lite för att höja självkänslan hos ett sådant barn, bara att bli sedd, att inte anses som den som alltid är stökig etc. gör så mycket.
  Själv hade jag etta i franska i åttan och fick börja en lättare franska grupp, med mindre inriktning på grammatik och mer på språk och sammhälle. Jag gick ut nian men en fyra. Tack vare en god pedagog som hjälpte mig, utmanade mig och såg till att jag satte mål. Hon var guld värd!

  Idag använder jag min nuvunna kunskap – i mat – mot familjen och mina barn. I lite drygt två månader så har mamma ätit konstigt eller annorlunda. Men, även om barnen tycker det är konstigt så är det väldigt noga med att höra efter om jag får äta och varför jag äter det jag gör.

  Jag kommer se fram emot att följa din blogg! 🙂

  Kram, Lynn

 13. Anna svarar Lynn
  23 september, 2010

  Tack 🙂

  Varmt välkommen. Gänget här på bloggen är en samling underbaringar. Hoppas att du kommer att trivas.

 14. lena
  23 september, 2010

  Jag lever strikt LCHF. Men höll på att förgås (hehe) av att inte få äta en smörgås till frukost. Så fann jag ”NyStart” bröd på internet (finns i vissa butiker i Sthlm) med 3-5 g kolhydrat/skiva. Jag skickade genast efter alla tre sorter. Nu äter jag EN skiva varje morgon med MASSOR av bregott, ost och skinka på. Jag är såååå nöjd : ) Resten av dagen proppar jag i mig protein, fett och lite grönsaker.

 15. Gloria
  23 september, 2010

  Anki: Jag känner också av detta sug att TUGGA emellanåt och det som funkar bäst för mig är ”bullar” gjorda på mandelmjöl. Receptet hittade jag här: http://abstinentmat.blogg.se/category/bakverk.html Funkar om du inte triggar på mandlar eller banan (fast bananen kan uteslutas).

  Lena: Är NyStart-brödet verkligen ok, det innehåller ju vetemjöl?

  1. Anna om bröd
   27 september, 2010

   Nystartbröd och Low carb bröd brukar ofta innehålla andra saker som vi inte vill äta. Tror att vårt beroende är så starkt att vi går med på vad som helst bara för att få ha kvar brödet. Ungefär som när vuxna människor suger på platspinnar när de ska sluta röka.

   Ska du äta bröd så ska det vara evinnerligt gott. En livskvalitéhöjare! Bröd blir inte nyttigt. Ska du äta bröd ska du utan problem kunna hålla dig till en skiva och du ska vara utan diabetes och heltt inte jaga vikten.

 16. lena
  24 september, 2010

  Gloria!
  Jag har lusläst innehållsförteckningen och det känns ok, inte ultimat men ok. Inga konstiga tillsatser och hög proteinhalt även om det innehåller en del vetemjöl. Jag passar mig för ALLT sött och äter varken mandel eller banan. Idag har jag skippat morgonmackan och tagit en omelett i stället för det blir räksmörgås i kväll : ) En rostad NyStart med bregott, kokt ägg, ett salladsblad, massor av färska räkor och mayo (hemgjort)! Make och ungdomar får detsamma men på tekakor.

 17. Gloria
  24 september, 2010

  Lena – För mig som sockerberoende så går vetemjöl iaf helbort.

 18. 26 september, 2010

  Även jag (som alltid varit frisk och relativt smal) har problem med att hålla koll på intag av choklad och nötter. Sedan barnsben alltid varit glupsk. Är man överviktig eller sjuk, tycker jag man skall undvika experimentera med mörk choklad och ”naturgodis”. (nötter) Lätt för mig att säga i o f s.

  1. Anna svarar Goran
   27 september, 2010

   Håller med! Det gäller att ta ett eventuellt beroende på allvar och det är oftast vi beroende som VILL göra alla dessa undantag och hitta nya lösningar. Vi är absolut sämst på att bara ta bort. 🙂

Write a comment