Soja-spännande

http://www.holistic.se/artiklar/soja/

Några spännande rader om dessa hälsobönor:
– Soja innehåller även ”goitrogener” [ämnen som kan utlösa struma] – substanser som hämmar sköld-körtelfunktionen.
– Sojabönor innehåller rikligt med fytinsyra, som finns i kliet eller skalet på alla fröer. Det är ett ämne som kan blockera upptaget av essentiella mineraler – kalcium, magnesium, koppar, järn och speciellt zink – i tarmsystemet. (Zink kallas intelligensens mineral på grund av att den behövs för hjärnans och nervsystemets optimala utveckling och funktion)
– Sojabönor innehåller även hemagglutininer, en koaguleringsfrämjande substans som förorsakar att röda blodkroppar klumpar ihop sig.
– Vetenskapsmän har känt till i åratal att sojabaserad mjölkersättning kan förorsaka sköldkörtel-problem hos bebisar.

Vad tycker du?

Tidigare
«
Nästa
»

16 kommentarer

 1. Anki
  8 februari, 2011

  Intressant måste jag säga för på den japanska ögruppen Okinawa äter soja i många olika former och de har högst medellivslängd i världen, undrar vad de annars äter för att ”kompensera” detta. Såg ett TV program förr just om kosten på de platser där man har högst medellivslängd och en förvånande gemensam nämnare var majs i alla dess former. Men som med allt annat här i världen så är det ju alltid flera faktorer som spelar in, men intressant är det 🙂

 2. Anna Hallén
  8 februari, 2011

  Fisk 🙂

 3. katja
  8 februari, 2011

  usch då, och man tror att det är nyttigt….bläää.

 4. Leif Lundberg
  8 februari, 2011

  Soja kan även kopplas till hjärnskador och bröstcancer.

  Läs mer … http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/09/18/soy-can-damage-your-health.aspx

  Däremot verkar fermenterad soja var OK, att sätta färg och smak på såsen med. Själva använder vi ”MRS CHENG’S Mushroom Soy”, dock sparsamt. De säger också att de inte använder GMO-soja.

  Icke-fermenterad soja skall man inte dricka eller äta. Och definitivt inte genmanipulerad soja.

 5. Annika
  8 februari, 2011

  Jag klickade på länken och jag som är dyslektiker tryckte genast på back knappen och läste med glädje din sammanfattning, som vanligt tydlig och bra. läskigt vad vi luras att stoppa i oss.
  Tack för informationen.

 6. Anna svarar Leif Lundberg
  9 februari, 2011

  Spännande. Tack!

  Ledsen att du fastnade som spam. Men nu har jag släppt ”ut” dig. Jag har spärrat inlägg med många länkar, men av någon anledning tog filtret dig trots att du bara hade med en länk.

 7. Eva
  10 februari, 2011

  Jag kan inte få länken att fungera .. sammanfattning var?

 8. Anna svarar Eva
  10 februari, 2011

  Sammanfattningen är de korta raderna som jag har klistrat in i inlägget. Alla är direkta citat. Sammanfattningen är eg. ingen sammanfattning utan en intresseväckare 🙂

 9. optimisten
  10 februari, 2011

  Min basföda var från 1999-2009 73% soja-råprotein……. Från 1/8-09 äter jag enligt LCHF = bättre, mkt bättre mkt mkt bättre, mkt mkt mkt mkt bättre…..Undrar vilka hälsorisker jag tog ???

 10. Anna svarar optimisten
  10 februari, 2011

  Oerhört spännande. Vill du berätta lite mer.

  Har fixade du B12?
  Pigghet?/ Energi?
  Hud?
  Mage?

  PS! Kroppen lagar och rättar till ganska så snabbt. Kroppen är makalös.

 11. CharlotteTheOriginal
  11 februari, 2011

  Jag undrar vad som menas med sojaBASERAD mjölkersättning….eftersom sojalecitin är en av många ämnen i ersättning till bebisar. (Dom flesta sägs vara mjölkbaserade såvida det inte är ersättning till bebisar med allergi.) Undrar också om det kan skilja sig på mängden soja i ersättningar utomlands och om undersökningar baserats på dessa? (tex USA där man har billigare ersättning som sägs innehålla mer soja.) Jag tänker då på att man i andra undersökningar (ganska nyligen) funnit att sojamängden är för liten för att påverka tex hormoner. Jag minns tyvärr inte vad studien heter. Jag säger inte att det ÄR så, undrar bara hur du ser på detta…

  Finns det ersättning helt utan soja?

 12. CharlotteTheOriginal
  11 februari, 2011

  Ville bara tillägga att jag just hittade lite info om soja-baserade ersättningar. Ska visst i bara vissa undantagsfall ges till barn under 12 månader…. Inget man bara springer och köper. Jag rörde ihop begreppen, dom olika ersättningarna! Läste dock också att det finns ersättningar baserade på mjölk som även kan passa allergiska bebisar. Mycket att tänka på som förälder….

 13. Anna svarar CharlotteTheOriginal
  11 februari, 2011

  Det mest upprörande är väl att Sia gräddglass är mer lik bröstmjölken än alla ersättningar som finns på markanden. Hur tänkte ersättnings-producenterna då?

  Borde man inte kopiera naturen och kroppens överlägsna sammansättning utan värderingar?

 14. CharlotteTheOriginal
  11 februari, 2011

  Frustrerande för föräldrar där amningen av olika skäl inte fungerar eller kan, har så lite att välja på! Bara mindre dålig ersättning och sämre ersättning. Vad tar man då?

  Ps: Om det är någon mamma som läser det här och oroas över ersättningen dom ger, vill jag bara säga: det är inte så illa som du tror! Tala med din BM om nyare rön angående tex bröstmjölk vs ersättning och allergier. : )

 15. Anna svarar CharlotteTheOriginal
  11 februari, 2011

  Håller med. Ibland är faktiskt oron värre än ersättningen. Jag kunde inte amma och min barn blev helt perfekta i alla fall 🙂

  Och de fick INTE Sia gräddglass.

 16. CharlotteTheOriginal
  14 februari, 2011

  Fick dom inte? *häller ut glassen jag lät smälta i flaskan* ; )

Write a comment