Sockerberoende? Eller självmedicinerande?

Ja, för det första så har ju sjukvåden/forskningen visat på att det inte finns. Skratt. Men vi som kämpar mot kohydratdemonen vet att deras slutsats är fel. Oerhört fel. Sockerberoendet finns, sen kan vi kalla det vad vi vill.

Tyvärr är det många som gör det till ETT beroende. Nu kommer jag göra en förenkling som heter duga. Och i alla förenklingsmodeller finns faktafel, men i verkligheten fungerar detta.

Vilket sockerberoende har du och vad är skillnaden?

Serotonin-relaterat ätande!
Du kan födas med lågt serotonin. Äta dig till lågt serotonin. Oroa och stressa dig till lågt serotonin (eller snarare skapa ett större behov för ökad mängd) För vad är lågt? Jo, när nivån är under ditt behov.

Serotonin kan du öka. Du kan också sänka ditt behov av serotoninet. Eller göra båda.

Har du mindre serotonin än du behöver blir du orolig, ångestladdad… du vill ”tröstäta”. Du äter när det är stressigt. När du är ledsen. När någon skällt på dig. När du oroar dig för något. När du inte duger eller är duktig nog.

Kolhydrater höjer serotoninet minst lika bra som antidepressiva mediciner!! Speciellt söta, men mackor, pasta, frukostfling och frukt går minst lika bra. Kolhydratsätandet blir en mycket effektiv självmedicinering.

* Fett påverkar sorotoninet positivt, men mycket mindre och långsammare än kolhydrater. Så att öka fett är bra men kommer inte räcka till.

* Tryptofan som finns i kakao är en byggnadssten i serotonin så kakao kan hjälpa lite.

Att minska ångesten är deigenom behovet av serotoninet brukar vara det som fungerar mest effektivt. Du kan jobba med symtomen, den kemiska nivån eller med orsaken. Mina tips går in på den kemiska nivån. (De andra två är kanon att jobba med, men jag fattas den kunskapen.)

* Brist på omega 3 skapar ångest. Värt att prova.
* Träning ökar på endorfinerna vilka i sig är ångestdämpande. Värt att prova.
* Spikmatten ökar på endorfinerna vilka då minskar ångesten. Mycket värt att prova!!

Sömnbrist ökar stress och ökar hungern samt somnhormonet melatonin konkurrerar om tryptofanet med serotoninet. Spikmattan innebär för de flesta en ökad sömnkvalité. Prova!

LCHF skapar en mindre mängd stresshormoner genom en jämnare blodsockerkurva samt minskar signalen om ”sug” då du inte hamnar lågt blodsockermässigt. kroppen behöver inte skapa ett sug för att ”rädda” hjärnan. Så naturligtvis är LCHF grunden till att börja med.

Är du sorotonin-beroende? Känn efter.

Dopamin-relaterat ätande. Japp, det är den andra delen. Den skriver jag om i morgon 🙂

7 kommentarer

 1. Jenny
  5 maj, 2011

  Åååh, tack! Vill nästan gråta när jag läser detta för nu förstår jag! Jag har haft en period när jag inte klarat att stå emot behovet av att äta sånt som jag inte tål (mjölkchoklad, kakor, glass..). Men jag är oxå inne en en lååång period med en bråkig exmake (sedan 10 år), småbarn, heltidsjobb med för mycket att göra, en make som studerar=inga pengar… Jag känner helt enkelt att jag inte räcker till!!

  Men jag har omega 3, kakao och en spikmatta hemma så nu ska jag medicinera på ett bättre sätt :)! Ska nog öka på med ett x-tra zumbapass i veckan om jag lyckas klämma in det ;).

  Tack å kram!

 2. Anna Hoffert
  5 maj, 2011

  Stämmer ju kanon det vet vi ju! Fast jag är som sagt Dopamin sockerberoende! Du är så himla inspirerande Anna och du bryter verkligen ner allt till individnivå. Alla har ju som sagt en UNIK biokemi och det gäller att hitta ALLA nycklar till just sin egen kropp. Jag är på god, mycket god väg tack vare dig Anna! Tack för att du finns! Kram Anna

 3. Helene
  5 maj, 2011

  Åååå vad jag skulle av glad om forskarna hade rätt! Så enelt allt skulle va.
  Jag skulle inte behöva vara orolig för att sockerdjävulen lurar i varje pasta paket.
  Nu är det så att eftersom jag hittat hit och till LCHF så behöver jag inte vara lika rädd längre men vad än forskarna säger så vet jag att inom mig lurar det både en serotonin och en dopamin obalans som lätt kan triggas i gång.

  Tack för att du finns och visar sannningen!

 4. eva
  6 maj, 2011

  Jösses vad intressant, hade ingen aning. Betyder det att man är i balans om man inte har något sug ? Jag läste sockerbomben och började med lchf, igen… men nu lade jag till danspass, Afro mm och det har bara fungerat, sen i mars… helt otroligt. Jag har börjat och slutat med olika dieter i hela mitt så jag litar liksom inte på det men nu är det faktiskt massa dagar. Hoppas du hade en toppensemester, det gör jag men jag är väldigt glad att du är tilbaka och skriver. Tack Kram Eva

 5. Fredrika
  6 maj, 2011

  Vilken cliffhanger!!

  Vill läsa mer NU!

  Vet att jag är en Dopamin typ och väntar med spänning på din sammanfattning.

  Skynda skynda!!

Write a comment