Snabbkoll på gröten…

Sempers Äpple-päron-gröt med aktiv bakteriekultur… sockerfri. Eller? Nja, visst stämmer det att de inte stoppar i vitt socker (sakaros). men de stoppar i annat som i kroppen fungerar på precis samma sätt. Smart trick, men lite fult.

Innehåll
Skummjölkspulver – proteiner och mjölkSOCKER
Veg.olja (palm, raps, solros) – oemga 6 rikt som skapar inflammatoriska processer i kroppen
Äppeljuicekoncentrat (15%) – fruktSOCKER och druvSOCKER i koncentrerad form.
Rismjöl – stärkelse som i kroppen snabbt blir SOCKER
Vetemjöl – samma som rismjölet
Siktat havremjöl –  havre är den snällaste sorten av sädeslagen.
Havremjöl
Vasslepulver
– mjölkprotein som påverkar insulinet
Päronjuicekoncentrat (4,5%) – fruktSOCKER och druvSOCKER i koncentrerad form
Mjölkprotein – ok
Mineralämnen… helt ok. 
Laktobaciller: Laktobacillus casei F19. – Japp, detta är en probiotika som fungerar.

Sockerfri? Inte enligt min mening. Mer socker än detta går väl inte att få plats med i en tallrik med gröt?

8 kommentarer

  1. Josefin
    28 april, 2010

    Intressant…antar att det gäller många s.k. sockerfria produkter. Det är ibland svårt att veta vad de menar när de skriver ”inget socker tillsatt”, ”sockerfritt”, ”utan vanligt socker” och ”osockrat”. Efter att ha läst Mats-Eric Nilssons utmärkta bok ”Den hemlige kocken” har jag insett att det inte är riktigt samma sak, men det är en riktig djungel att bena ut begreppen. På samma sätt lärde mig boken att ”med smak av jordgubbar” och ”jordgubbssmak” inte är samma sak…den förra betyder tydligen att det måste ingå åtminstone någon procent jordgubbar i produkten, medan man i det andra fallet kan få fram hela smaken med hjälp av konstgjorda aromer, och produkten behöver således inte ens ha varit i närheten av en jordgubbe. Men hur skall en vanlig konsument fatta det?! Fortsätt hjälpa oss, Anna!

  2. Therese
    28 april, 2010

    Ja katastrof gröt är det och min ständiga fråga… Har du någon bra lösning på vad man kan ge i stället. Jag går bet. Har testat havregrynsgröt men stackars pojke (drygt 1 år) gillar verkligen inte konsistensen och han är energisk så det räcker och blir över. så vi gör allt för att han inte ska få socker i sig i onödan. Men vad är en bra frukost till en energisk pojke på 15 månader??? Snälla Anna har du tips så är jag evigt tacksam och många med mig…

    MVH Therese

  3. 29 april, 2010

    Jag gissar på att han gillar en liten naturell omelett med creme fraiche på. Eller smaksätt omeletten med lite vanlijpulver. Prova 😉

    Eller häll i lite husk så blir det som pannkaka.

    Eller servera lite turkisk meze yoghurt med tinade frysta bär. (Finns på tetra från Arla. Mycket godare än de i hink)

  4. Maria
    25 maj, 2012

    Hej Anna

    Jag har en liten 3 månaders bebis och jag äter liberal LCHF. Jag känner inte att jag vill ge varken gröt eller välling till honom när det blir aktuellt.

    Vad ska jag ge istället? Min man är väldigt skeptiskt mot LCHF så jag kommer inte kunna ge allt för strikt LCHF.

    Hur ska jag tänka?

    1. Anna svarar Maria
      25 maj, 2012

      Barn som inte ammas längre äter vanlig mat. 🙂
      Gröt och välling är ju i stort sett bara kolhydrater. Barn behöver mat.

  5. Maria
    29 maj, 2012

    Håller med, men på Bwc säger man att yougurt inte innehåller tillräckligt med näring och att gröt innehåller alla näringsämnen som barn behöver, bla järn… Argument mot det?

    1. Anna svarar Maria
      30 maj, 2012

      De har helt rätt. Men du ska inte jämföra yoghurt med gröt. Utan gröt med mat. och då förlorar gröten på alla punkter. Yoghurt är gott men inte mat 🙂

  6. Maria
    31 maj, 2012

    ok – tack 🙂 , har du några bra tips förutom äggröra som man kan ge till frukost?

Write a comment