Skulle det smaka med lite Akrylamid?

Jag brukar skämta och säga att varför äta knäckebröd när du gratis kan slicka på Hallandsåsen. (Det blev ju aktuellt då man vid tunnelbygget använde Rhoca Gil och stora mängder och akrylamid läckte ut i vårt dricksvatten)

Mest akrylamid finns i pommes frites, bröd, stekt potatis, chips, kex, småkakor & rån samt våra frukostflingor. Tänk när vi som mammor ger båra barn rån… usch.

Akrylamid får vi när vi hettar upp eller överbakar kolhydrater tillsammans med aminosyran asparagin. Asparagin finns naturligt i våra spannmål. Så att knäcke skulle vara nyttigt är nog mest en reklamgrej.

Hur mycket finns nu i det vi äter? Ja, det är lite olika men här kommer de västa ”torra” bröden (alla värden i μg/kg):
Sport (Wasa) 214
Flatbröd (Wasa) 307
Flatbröd (Kavlí) 560
Sesam (Ryvita) 1194
Råg (Ryvita) 1874

Bästa knäcket var Falu rågrut (Wasa) med μg/kg. Så att äta flatbröd och Finn crisp (177) för att jaga kolhydraterna…nja. Gällande akrylamiden är det nog inte något vidare val.

Värsta flingorna då? Här kommer de:
Rice Krispies (Kellog’s) 247
Fitness (Nestlé) 254
Special (Kellog’s) 269
Havre Fras (Quaker) 1346

Göteborgs mariekex är värre än alla våra hamburgekedjors pommes. Riskakor är ungefär detsamma som pommes…

Chips är en sorglig historia… fast det är väl ändå ingen som äter längre:
Svenska Lantchips (Svenska Lantchips AB) 1833 
Grllchips (OLW) 2030
Lättsaltade chips (OLW) 2287

Nyfiken på mer? Läs http://gunnarlindgren.com/akrylamid.pdf

Och hur är det då med toxiciteten (giftigheten)?

Här kommer lite snabbfakta. I djurförsök har det visat sig att dödlig dos är ca 200mg/kilo kroppsvikt. Kan eventuellt påverka astma, allergier& skapa hudirritationer, i alla fall öka känsligheten för att dessa ska uppstå. Akrylamid orsakar förgiftningssympton men som tur är så är de neurotoxiska effekterna ofta återställbara. Akrylamid påverkar även arvsmassan och är cancerframkallande på försöksdjur. Det verkar påverka fertiliteten och spermierna… Hm, jag tror att jag fortsätter att hoppa över att äta frukostflingor och mackor!

9 kommentarer

 1. Catharine Smith
  19 maj, 2010

  Om man bakar eget surdegsbröd då? Är det lika farligt? Jag tycker det är kul att baka och min man äter fortfarande bröd (jag tar nån skiva ibland). När jag hälsade på min mamma häromdagen så sa hon att hon hört på radio eller tv, (eller någon annan form av massmedia, vet inte säkert) att nu hade forskning visat att kaffe inte var cancerframkallande, men däremot te!
  Frågan är ju vem ska man tro på, vem har beställt en forskningstudie.

  1. Anna svarar Catharine
   20 maj, 2010

   Tittar du på Gunnars länk så ser du att mjukt bröd innehåller mycket mindreakrylamid. Lite gift tål kroppen. Det är de stora mängderna av samma gift som sliter. Inte lite av många sorter.

   Det är därför vi ska variera maten och äta så lite skräp som möjligt. Vi behöver INTE ta bort skräpet.

 2. 19 maj, 2010

  Usch, man blir vettskrämd av sån läsning! och hur i hela världen SKA man äta. Allt är snart farligt.
  Det är farligt att leva – man kan dö.

  1. Anna svarar Karin
   20 maj, 2010

   Skratt. Allt är dödligt i stora mängder, även vatten. Äter vi så dör vi i alla fall. Men vi ska välja mat så vi håller oss friska till ca 80-100 års dagen. Det är ju dumt att välja saker som kroppen inte är skapt för. Dö ska vi alla men vi kommer förhoppningsvis dö friska.

   Det var inte meningen att skrämmas, men just överbakade sädesslag är ordentligt ohälsosamt. Knäcke och flngor är skräp. Vill du ätakolhydrater så välj i stället mjukt surdegsbröd och havregrynsgröt.

 3. Amanda - Mamma till Vincent och bebis i magen
  19 maj, 2010

  Jag läser flitigt på din blogg, tycker att det är otroligt intressant, men samtidigt blir jag helt till mig… Var ska jag börja, vad ska jag göra, vad ska jag ÄTA? Vad äter DU egentligen? Hur ser din dagliga kost ut? Jag menar, det är verkligen gift i det mesta, till och med det som ska vara ”nyttigt”.. Jag skulle vilja veta hur du äter, vill du dela med dig av det eller bara förklara lite kort hur du anser att man bör äta, enbart som exempel givetvis, då alla människor är individuella och behöver oliak saker. Men du förstår kanske hur jag menar…?

  Vill bara berätta en grej också, det finns vissa brödsorter som innegåller tillsatt vetegluten/gluten och de gånger som jag ätit just detta bröd har jag fått magknip, riktigt ont i magen, m,en om jag äter bröd utan detta tillsatta gluten har det fungerat… Beror det på just gluten då tror du? Jag har iaf gjort koll för celiaki vilket visade neg, har dock lakotsintolerans…

  Tack för bra sida!

  1. Anna svarar Amanda
   20 maj, 2010

   Jag äter lite gift var dag. Skratt. Utan att oroa mig. Det ÄR naturlig kost. Men jag väljer bort de värsta hälsofällorna. JAg gör ett inlägg idag. Det var inte meningen att skrämmas. Jag ville bara visa med de två sista inläggen att det är inte BARA för kolhydraternas skull vi bör välja bort flingor och mackor.

   Tillsatt gluten är oerhört korkat. Sliter på alla kroppar, även de som inte ännu har gått ”sönder”. Ingen borde äta gluten.

 4. Amanda - Mamma till Vincent och bebis i magen
  19 maj, 2010

  Förlåt, jag menade inte blogg…. Hemsida. =/

 5. Lena
  23 maj, 2010

  Vore det bättre med glutenfritt knäckebröd? Poteinet som bildar akrylamid är ju i princip borta i detta mjölet?
  Tack vare LCHF inspiration äter jag mycket mera knäckebröd nu än jag någonsin gjort men det blir sällan mer än två per dag. Kanske lite glutenfritt knäckebröd alt mjukt grovt surdegbröd skulle vara ett bättre val? Tyvärr brukar mjukt bröd alltid innehålla en del vetemjöl.

 6. 24 maj, 2010

  Jag vet faktiskt inte.

Write a comment