”Skriv gärna om en 21 åring med mag- och tarmproblem”

Mmmm, det är oerhört vanligt och samtidigt sorgligt. (Tack Hallonlove för din kommentar)

Det finns (om jag får förenkla så det står härliga till) tre saker som stör mag- och tarmfunktionerna.

1. Bakterier. Både för mycket av de onda och/eller för få av de goda.

2. Mat som vi inte är skapt för och som tarmen och alla dess funktioner helt enkelt inte kan hantera. Till exempel mjöl, gluten, andra lektiner, mjölk och/eller laktos, frukt i samband med mat mm (Visa är mycket känsliga och andra kan äta taggtråd och ändå få det hela att fungera)

3. Stress. När du stressar är kroppen under attack och då tycker den att vi inte ska äta och då behöver kroppen inte koppla på matsmältningssystemet. Men är vi ständigt lite stressade så äter vi ju i alla fall under ”attack”. Och då kommer mag- och tarmsystemet att slå bak ut. (Stress och oro är samma sak för kroppen. För lite att göra kan vara lika stressande som för mycket att göra.)

Så äter du fel och oroar dig kommer probiotika (goda bakterier) bara att göra en liten skillnad, ibland ingen alls. Då är det många som tolkar att de inte fungerar. Snarare kanske det är så att den inte orkar kompensera allt som ställer till med obalans.

Sen finns det de som äter perfekt men ständigt har en klump i magen av någon orsak. De blir frustrerade på att LCHF inte alls fungerar så bra som alla säger. Men det spelar ingen roll om du äter perfekt om kroppen ändå inte prioriterar matsmältning efter måltid.

Slutligen finns det ett fåtal som faktiskt fattas en del av de goda bakterierna i tarmen. Kan vara så om du är 21 år. Vi hade tyvärr en tvätt- och skrubbfeber på gravida mammor vid förlosningen under en tid. Och när bebisen kom ut ur den renskrubbade, lavemang-  och antibakeriellbehandlade mamma  så skulle bebisen tvättas. SEN las den vid det sterila bröstet för att amma. En massa naturliga bakterier försvann och det är många av dem som ska ”bygga bo” i tarmen för att sen skapa lyckliga vuxna ”magar”. Detta går inte att återställa som vuxen. Har för mig att det är kört redan efter bara några veckor, men kommer inte ihåg var jag lärde mig det så jag kan inte kontrollera den uppgiften.

HÄR fungerar probiotika underbart. Du tillför miljarder goda bakterier. De kan inte slå bo för alltid, så fungerar det måste du fortsätta att fylla på. Men det kan det ju vara värt om magen sen fungerar.

Det finns fyra märken som fungerar. Ett som jag INTE rekommenderar och det är ProViva. Trots att bakterierna fungerar har de ju stoppat dessa i en skräpprodukt.

Sen finns Cella Vie, Bifiform och BioGaias magdroppar (för barn). Den sista ska även finnas i tuggtabletter. Alla dessa tre har fungerande bakteriestammar, bra forskning, goda resultat och bakterierna överlever hela vägen ner i tarmen där de gör nytta. 

Så vad gör du om magen bråkar?
1. LCHF med begränsat med mejeripodukter. 
2. Gärna 1 msk fiberhusk per dag. kanske morgonpannkaka?
3. Fundera över oro och stress? Vad kan du göra för att minska påfrestningen för kroppen?
4. Tålamod! 🙂
5. Efter ca 4-6 månader OM det inte blivit mycket bättre så lägger du till någon probiotika. (Kroppen kanske fixar det hela själv… och du slipper betala en massa pengar i onödan.)

Lycka till.

18 kommentarer

 1. 21 juli, 2011

  Jag hade (har) ytterligare en komplikation, nämligen endometrios som orsakat sammanväxningar på/mellan tarmarna. Det ger smärtor både när tarmarna rör sig och när man går på toaletten, och försämrar tarmarnas förmåga att jobba som de ska.

  Länge trodde jag att det var huvudsaken till att magen strulade – hade klassiska IBS-symtom (gaser, diarré eller förstoppning). Så här har jag haft det i minst 20 år. Men härom året började jag dra ner på snabba kolhydrater (bort med pasta, ris, potatis, vitt bröd, socker) och märkte en skillnad. Framför allt märkte jag skillnad när jag nån gång syndade: magen blev kass direkt.

  Och i vintras tog jag bort kolhydraterna i princip helt – de enda kolhydratkällorna blev grönsaker, något enstaka bär och begränsat med mjölkprodukter. Och magen bara blev BRA. Normal. Viktnedgången låter vänta på sig, men ingen som inte haft strulig mage fattar hur sensationellt det är att det bara funkar. Det är nästan som att ha fått ett nytt liv.

  Och självklart – så fort det var semester, vi var på resa och ”unnade” oss lite pasta en dag, en efterrätt en annan dag – så började det bubbla i tarmarna igen. Det är så tydligt vad det är som orsakar mag-tarm-strulet: mjöl och socker.

  Nu jobbar jag på att få bort stressen i mitt liv. Då är jag övertygad om att viktminskningen kommer också. Men oavsett vilket fortsätter jag äta så här, för det är underbart med en mage som funkar. Även om den är för stor… 😉

 2. Amanda
  21 juli, 2011

  Jag har ätit lc-kost länge och mått utmärkt. Men igår var jag på fest och föll till föga när jag såg den underbara smörgåstårtan. Massor av god fyllning (lax, rostbiff, räkor, ost – lchf-kost rakt av) och – tyvärr – vitt bröd. ”En gång är ingen gång” tänkte jag obekymrat och högg glatt in. Jag märkte inget särskilt efteråt och trodde att jag var på den säkra sidan. Men idag…oj, oj, oj! Svullen i hela kroppen, särskilt över buken, diarré utan uppehåll sedan kl 8, sura uppstötningar…tur att jag har semester 🙂 Men jag är förundrad över hur kraftigt kroppen kan reagera på vitt bröd efter en längre tids avhållsamhet…det måste tyda på att det inte är någonting som kroppen vare sig vill ha eller behöver. I fortsättningen får det bli smörgåstårta utan bröd för mig – det är ju trots allt fyllningen som är det goda…

 3. M
  22 juli, 2011

  Amanda, exakt samma hände mig! Jag var på bröllop och drack ett glas champagne, ett glas vitt vin och lite bröllopstårta – resten lchf av kvällen blev det vatten och lchf-mat.
  Då märkte jag som du ingenting men dagen efter var jag superbakis (!) och nu har jag varit förstoppad, svullen och nästäppt i en vecka PLUS att jag fått svampinfektion i underlivet.
  Vet någon varför man får en sådan stark reaktion på alkohol och socker när man kör lchf? Anna?

 4. Kicki
  22 juli, 2011

  Jag gör smörgåstårta av oppisbröd. Istället för runda bröd brer jag ut smeten i en långpanna. Till 3 ägg tar jag 100 gr philadelphiaost, 1 dl mandelmjöl och 1 tsk bakpulver. Vispa äggvitor och gulor för sig och sen blandad allt samman. 175 grader 15 minuter. Blir mycket godare än den vanliga smörgåstårtan vi är vana vid.

 5. Anna svarar Amanda och M
  22 juli, 2011

  Kroppen uppgraderar de system som behövs för överlevnad. Du blir bra på att hantrera skräp om du tvingar kroppen til detta. (Men kroppen går till slut sönder)

  När du sen inte längre äter skräp så slutar kroppen att kämpa med hantering, uppgradering av enzymer mm. Den gör då det den ska i stället.

  När du sen äter skräp så finns inte rätt ”motorer” och ”arbetare” i din kropp. (Eftersom vi inte är gjorda för dessa val) Och du reagerar snabbt och negativt.

  Gällande alkoholen så är det i stort sett alla som blir ”billiga i drift”. Vi tål oerhört lite. Kan vara eftersom levern som ska förbruka alkoholen har fullt upp med fettförbrännibng och alkoholen nu stannar i blodet en längre tid.

  Jag har hört en förklaring till som jag tyvärr glömt. Någon som vet?

  Så vi får helt enklet dricka mindre 🙂

 6. Monika
  22 juli, 2011

  Varifrån kommer din teori om att läkarna jublar över antibiotika? Har du helt missat alla resistenta (snart livsfarliga) bakterier som kastar sig över vårt antibiotikasöndertrasade samhälle? Läkarna är ju livrädda för antibiotika! Och tack och lov för det! Snart har vi inget försvar kvar längre. Men detta är en helt annan debatt. Som sjuksköterska måste jag faktiskt ibland försvara mina läkarkollegor, även om inte alla är lika smarta som de borde vara.
  Halkade in på din blogg via min systers. Lycka till med skrivandet!

 7. Anna svarar Monika
  22 juli, 2011

  Ska ändra den raden. Blev lite orättvis. MEN många läkare letar efter bakterier och inflammationer när det är problem i mag- och tarmkanal. Och lösningen blir ett recept.

  Jag skulle vilja att vi först gjorde kost och mationsförändringar och sist tog till medicinen. Jag har inte missat vårt stora problem med resistenta bakterier. Men fortfarande finns det alldeles för många läkare som inte lyssnar på detta örat. OCH många som är fantastiska.

  Men som sagt. Jag var lite för snabb på tangenterna. Raden blev för onyanserad. Fixar det med en gång.

 8. M
  22 juli, 2011

  Hej igen Anna!
  Jag drar mig till minnes att jag läst att enda skillnaden mellan socker och alkohol (etanol =gift) är en enda molekyl. Vet du om detta är sant?
  Isf blir vi ju förgiftade av socker på samma sätt som av alkohol och då är det ju inte konstigt om vi blir bakis efter en kaka(!)

 9. Hallonlove
  27 juli, 2011

  Tack så mycket för svaret! 🙂

  Ska kolla på det där med bakterier. Ett tag (innan jag upptäkte lowcarb) drack jag alltid proviva, det hjälpte lite. Men brr vad mycket socker det är i!

  Jag ska kämpa på med lchf. Har efter några dagar med avsteg förvärrat magen som med lchf för det mesta håller sig riktigt bra.

  Är ändå väldigt glad att det faktiskt finns alternativ för mig och andra med tarmproblem. Tycker det är konstigt att man som mag-och tarmsjuk inte får fler kostråd.

  Jag talade om för min läkare att jag mår bättre av lågkolhydrat-kost och hon tyckte det var bra att jag hade hittat mitt sätt och att det fungerar får många. Varför kunde hon inte tipsat om det förr?? Då hade jag säkert mått bättre idag.

  Har även upptäckt kokosfett, det ska väl vara antiinflammatoriskt?

 10. Sonja
  18 maj, 2012

  Bidrar alltså probiotika till ökad risk för antibiotikaresistens? Då tycker jag att det är lite galet att den inte är receptbelagd så som antibiotikan, eftersom detta är ett stort, och snabbt växande, problem. Och jag fick lite lust att sluta upp med mina magdroppar.. 🙂

  1. Anna svarar Sonja
   22 maj, 2012

   Nej, inte så. Utan om du behöver extrabakterier och äter dessa så kan de sen inte överleva i din tarm för alltid utan måste fyllas på hela tiden.

 11. Jenny M
  22 maj, 2012

  Tack för en sida! Får alltid så mycket nyttig information av dig. Skulle du kunna skriva ett inlägg om vad man bör tänka på inför förlossningen? Såg att du skrev ovan att allt inte ska vara så sterilt, men jag ska föda i augusti och skulle uppskatta klara råd ifall det är något jag borde vägra eller be om speciellt när det väl är dags.

  Tack på förhand!

  1. Jenny M
   22 maj, 2012

   Tack för en bra sida, skulle det stå 🙂

   1. Anna Hallén
    22 maj, 2012

    🙂

  2. Anna svarar Jenny M
   22 maj, 2012

   Jag är tyvärr ingen förlossningsexpert, men hela resonemanget går ut på att allt ska vara så naturligt som möjligt. Lita på din instinkt och se till att du mår ditt bästa. Mår du bra mår bebisen bra 🙂 Var egoist!!

   Tror att alla förlossningsavdelningar har slutat att tvätta mamman och barnet nu för tiden. De har också denna kunskap.

   Stort varmt lycka till!

 12. Trollkvinnan
  15 september, 2012

  Hejsan…undrade om du visste nått bra tips på vad man kan nyttja som ”mjöl” i pannkakor tex. som jag gör på kokosmjölk, bakpulver, lite kanel och i dagsläget rismjöl…? Har fått besvär igen och misstänker; riset och majsen plus ev. socker – som smugit sig in =)

  Kommer rensa i skåpar, kyl och så vidare…innan nästa storhandling men klurar lite på olika alternativ till då rismjölet framför allt, även polentan som jag panerar fisken med och majskrokarna som mitt barn äter…*hm* det är mycket att tänka på kring kosten då man har både IBS, fibromyalgi/EDS och matintoleranser, kan ej äta mjölk, gluten, ägg, soja – inte havre heller, inte risdryck (karragena) använder kokosmjölk just nu och vatten, vi äter endast kyckling och fisk men inte skaldjur (allergisk) jag får jätte ont i magen av nötkött, lamm, vilt = mörkt kött (rött) Just nu en hel del smärta och gaser mm. besvär…

  Har Lunelax Granulat som bulkmedel – morgon och phyllisfrön – vet dock inte om det blir för mycket ”av det goda” för båda är gasbildande och jag har mycket besvär av det nu =)

  Men jag behöver nått av det för ändtarms besvär (EDS) men hittar ingenstans vilket som är bättre eller vad skillnaden är på dom båda!

  Det är inte lätt detta med kost *pust* superbra att din sida finns bland många andra så man kan få lite tips och inspiration…Skulle gärna prova LCHF men tål nästan inget av det som äts!

  1. Trollkvinnan
   28 september, 2012

   Hejsan, skriver här igen (samlar på ett ställe) klurar vidare kring kosten och har nu upptäckt vad som gett gaserna, mullret och det onda i magen…balansen mellan för mycket och för lite fibrer, för mycket ger symtomen och för lite ger förstoppning…

   Det är otroligt vad känslig tarmen/magen är då man har en kass sådan…

   Både då det gäller protein, kolhydrater och fibrer, tror jag hittat en ganska bra balansgång nu, tror jag =) och även för mitt barn, som tyvärr ärvt min dåliga tarm/mage…har även hittat ett tillskott som egentligen är för vegetarianer men innehöll inget (mig veterligen) som vi ej tål – så vi får i oss B12, zink, magnesium, selen som man lätt kan få brist av då tarmen är ”kass” och inte kan ta upp det själv genom maten…För vi äter ju inte vegetarisk kost, vi äter ju kyckling och fisk =)

   Har även lyckats lös mjöl dilemmat (ovan) bovetemjöl…vart super goda plättar och även muffins *hehe* med bakpulver!

   Tackar för din sajt, har hitta mycket bra tips och inspiration här…

Write a comment