Skrev ett mail…

Till Tony Wallin på Buffé (ICAs tidning). De hade ju precis en ”neutral” artikel med ”sanningen” om fett. Det tårades i mina ögon. Så jag var bara tvungen att skriva chefsredaktören ett litet mail. Jag ser verkligen fram emot svaret. 

”Hej!
Jag uppskattade verkligen att ni skippar allt vad metoder heter. MEN ändå väljer ni en ”kunnig” som är helt inställd på tallriksmetoden, som kom 1989. Alltså en mycket ny metod som har mycket lite med vad vi är designade för. Att mormors och farmors mat nu är modern med nya namn (GI & LCHF) vet jag upprör många.

Mai-Lis Hellenius är ju känd som mycket fettskrämd. Inte kan hon ses som en neutral källa för information om fett?  

Och att en professor jämställer margarin och smör visar på en enorm okunskap. Samma sak att någon som arbetar med hjärt- och kärlproblematiken överhuvudtaget pratar solrosolja. Hon borde ju ha satt varningstext rakt över på grund av omega 6.

Hon påstår att flera undersökningar visar på att risken för hjärtinfarkt ökar vid LCHF på grund av ökat kolesterol. Eftersom ni väljer att skriva detta hoppas jag att ni inte skapar fler nya ”sanningar” som inte finns, utan att ni verkligen har koll på att detta är sant. Det är ett mycket tufft uttalande. Och det vore förödande om det är en osanning som presenteras så här.

Jag skulle därför vara mycket tacksam om jag kunde få veta vilka undersökningar som visar på detta. LCHF kost ökar risken för hjärtinfarkt. LCHF ökar kolesterolet.

Ser fram emot dessa spännande studier som jag inte känner till.
Tack på förhand.”

Så, nu är det bara att vänta och se 🙂

20 kommentarer

 1. Linda
  19 mars, 2011

  Tack Anna för att du orkar. Läste artikeln igår och blev så arg men hade inte energin att göra något åt det. Nu kanske jag hittade inspiration iaf.
  Bra gjort!

 2. Anna svarar Linda
  19 mars, 2011

  Hade varit häftigt om MÅNGA mailade honom…och frågade. Artigt.

  tony.wallin@otw.se

  😉

 3. 19 mars, 2011

  Heja Anna 🙂 Skickar ett mail, jag med.

 4. 19 mars, 2011

  Bra där Anna! Jag blev också irriterad på att de valt en fettskrämd kommentator som dessutom kommer med urkorkade kommentarer. Jag funderade också på att maila. Kanske borde göra det nu så han blir bombarderad med fler ifrågasättningar?

 5. 19 mars, 2011

  Jag har också mejlat. Hoppas det blir bra, jag var snäll men korrekt:-)…

  När jag träffade o pratade med Mai-Lis Hellenius i veckan så sa hon ju att hon blev bombarderad med mejl från LCHF-are och då blev jag lite fundersam, för det finns ju en gräns för hur och när man ska göra saker.
  Och att skicka arga mejl övertygar inte någon och det gör inget gott för LCHF heller…
  Men att inte säja något alls när felaktigheter sprids blir ju också så fel. Man måste säja det rätt alltså. Inte skicka ”känslomejl” utan vänta någon/några dagar, DET tror jag är ett vinnande koncept!

  Ingen blir övertygad av aggressiva mejl av typen ”Du har fel och jag har rätt”… Annas mejl var superbra (och jag är rätt nöjd med mitt eget också, haha!) och hoppas Buffé kan ta till sig det här så att inte effekten blir att ”oj, nu blir vi mejlbombade av galna LCHF:are” för där vill vi ju INTE hamna…:-(

 6. 19 mars, 2011

  Jag har slängt tidningen och har inte hans mail, vart hittar jag den? Söker runt på ica.se men hittar inget.

  Veronica: Nej, det hjälper ju inte att skicka arga mail, det vinner ingen på. Men som du skriver: påpeka fel måste man göra annars blir det inte rätt.

 7. Anna Hallén
  19 mars, 2011
 8. Emelie
  19 mars, 2011

  Väntar med spänning på det svar du får, om du får något 🙂

  så otroligt sorgligt att de håller på på det här sättet.

 9. emji
  19 mars, 2011

  BRA jobbat Anna!!!!!
  Jag höll på att sätta baconet i halsen när jag läste Buffé ;o)
  Hoppas att du får svar ifrån honom.

 10. maria
  20 mars, 2011

  Tack för länken, jag skrev och bad om en fortsättning på ämnet fett/kolesterol och att experten Uffe Ravnskov får uttala sig om det farliga kolesterolet i nästa nummer av Buffe´.

 11. Ingela
  20 mars, 2011

  Blev ursinnig när jag läste Buffé, har också mailat.

 12. Lena
  20 mars, 2011

  Jättebra mail! Det är viktigt att kämpa för en bra hälsa.

  Min son har slutat äta smör på mackan för att dagis säger att man blir fet av det. Jag sade till honom att dagis har fel och att han kunde hälsa dom att det är godis man blir fet av.

 13. Janicke
  20 mars, 2011

  Härligt att så många reagerar. Jag blev också synnerligen upprörd. Även när jag läste en genomgång av fetter i Svenska Dagbladet häromdagen. Jag ska mejla båda.

 14. Jessica
  20 mars, 2011

  I rättvisans namn borde någon som företräder motsatta åsikten också få komma till tals (du, Kostdoktorn, Annika Dahlqvist, Ravnskog, Fredrik Nyström eller varför inte Martin Ingvar)?

 15. Anna Hallén
  20 mars, 2011

  Martin Ingvar är min stora favorit. Mycket kunnig och oerhört saklig och diplomatisk.

 16. KickAnn
  21 mars, 2011

  Kände lika stor besvikelse som du Anna och skickade också iväg ett mejl i torsdags till Tony Wallin med liknande innehåll. Så han har tydligen fått många mejl om samma sak, bra 🙂

  Återstår att se vad reaktionen blir. Har dock inte alltför stora förhoppningar, vet sedan tidigare mejlkorrespondens att Buffé jobbar efter tallriksmodellen. Men ett svar med vilka studier som M-L syftar på i artikeln borde de väl kunna åstadkomma.

 17. Janicke
  22 mars, 2011

  Jag har som sagt också mejlat Buffé. Svenska Dagbladet har jag talat med, där finns tyvärr ingen förståelse för att be Hellénius presentera de (icke existerande) undersökningar hon refererar till.

  SvD har i alla fall fått många reaktioner på artikeln. Nån dag nån gång inser väl nån att Hellénius har tunt på fötterna. Bara en sån sak som att hon förordar margarin!!

  1. Anna svarar Janicke
   23 mars, 2011

   Tänk att de inte ens kollar om undersökningarna finns. Snacka om att vi i Sverige tror på ”vita rockar” utan någon som helst funderingar eller ifrågasättande.

 18. Linda
  22 mars, 2011

  Såg programmet EfterTio på tv4 nyss där Charlotte ErlandssonAlbertsson uttryckte sig att människor får dålig minnesprestation på fettdiet. Blev upprörd och skrev ett mejl till redaktion där jag på ett nyfiket sätt ville veta källan till detta.
  eftertio@tv4.se

  1. Anna svarar Linda
   23 mars, 2011

   Spännande. Ska kolla så snart jag är hemma och får nån minuts paus 😉
   Just nu har jag ett underbart schema och stormtrivs, men minuterna är fullplanerade.

Write a comment