Skolmat?

Vad skapar skolmaten?

Margariner, lättprodukter och glutamat! Ska våra barn verkligen behöva äta den smörjan?

Margariner innehåller alldeles för mycket omega 6…

Lättprodukter innebär en stor energi% kolhydrater och inte mycket andra näringsämnen.

Glutamat är ett bra sätt att skapa koncentrationsproblem…

Vad skulle vi kunna ge dem istället?

Smör… helt naturligt! Eller ta bort mackorna och laga riktig mat till barnen – med SMÖR så blir de mätta.

Gammeldags fetmjölk… helt naturligt! Eller vatten. Mycket bättre och bra mycket billigare. Helt utan mjölksocker och konstiga proteiner. Av pengarna som blir över – laga riktig mat 🙂

Goda kryddor… kanonbra antioxidanter, många är antiinflammatoriska och så smakar de så gott!

Jag förstår inte att vi över huvud taget ska behöva ha den här diskussionen. VEM har fått för sig att vi ska stoppa smörja i våra barn och ungdomar? Hur tänkte de då?

6 kommentarer

 1. Malin
  29 maj, 2011

  Vill du utveckla det med mjölken, antar att du menar att homogeniseringen förändrar proteinerna, men laktos är väl laktos? Sockerhalten kan väl inte förändras när man skummar bort fettet? Vad mer gör man med mjölk (förutom pastörisering)?

  1. Anna svarar Malin
   29 maj, 2011

   Homogenisering förändrar inte proteinerna utan fetterna. Man påverkar fetterna så att de inte lägger flyter upp och lägger sig på ytan utan förblir blandade i mjölken. En process som diskuteras mycket. Varför inte bara skaka mjölken innan den dricks? (Om man nu ska dricka kalvarnas hormonfulla mat)

   Proteinerna är desamma och laktosen förbli laktos.

   Med konstiga proteiner tänker jag på kaseinet som hos många barn ombildas till kasomorfin och stälelr tll med en massa problem.

 2. Malin
  29 maj, 2011

  Anna, tack för ditt svar, men jag förstår fortfarande inte. Finns det inte kasein i ”orörd” mjölk? Och eftersom du i blogginlägget skriver ”inget mjölksocker”, men i din svarskommentar skriver att laktosen förblir laktos, så blir det väldigt förvirrande.

  Jag håller med dig om att ”originalmjölk” är bäst, men jag förstår inte ditt resonemang/dina argument.

 3. Frida
  29 maj, 2011

  Hej!
  Det är helt galet att det serveras den mat som det faktiskt gör på skolorna! Jag själv går första året på gymnasiet och har börjat dra ner på kolisarna och ökat fettet betydligt. Detta gjorde jag för att inte gå runt hungrig innan lunchen i skolan, eller ja, alltid i skolan… Dock är det, som du säkert förstår, speciellt lätt i skolan. Men jag måste ändå säga att jag tycker skolan jag går på är helt okej, då de skriver vad varje matalternativ innehåller! dock inser jag då att de trycker ned gluten nästan överallt…
  Dock finns ett stort MINUS också, såklart. De serverar endast Lätta!! :O i grundskolan fanns det faktiskt så att man fick välja, men inte här inte.
  Jag tycker inte de behöver ta bort alla kolhydrater, men ge oss för guds skull mat som mättar, inte tvärt om! Jag kämpar på för att hitta det som mättar, men det hade ju varit betydligt lättare om man fick i sig lite riktigt smör…!

 4. Anna svarar Frida
  30 maj, 2011

  Håller fullt med. de behöver inte ta bort, men skapa i alla fall alternativ så de som vill äta naturligt kan göra det valet.

  Och fett är mycket billigare än kött och grönsaker så riktigt smör, gräddsåser och fläskfärs hade nog inte tagit sönder skolkontot.

  Glutamat i skolmat är bara fräckt. Ökar hungern, tar bort mättnadskänslorna och göra tt allt smakar godare. DET är väl en feltanke om något.

 5. 23 juli, 2011

  Hej!
  Tack för en veldig bra och lättlest bok! Jag har läst Energibarn.

  Jag vet at ghee, smör utan mjölkprotein är ett gott alternativ för energibarn.

  Kan köpes i innvndreraffär. Eller lage själva efter resept, se resept i LCHF tidningen VOF på norska.

Write a comment