Skillnad mellan HSP och ADHD/ADD?

Vad är skillnaden på HSP och ADHD/ADD gällande känslighet?

Snabbförklaring:

HSP hör, ser och känner allt och blir rädda. Detta är en enorm fördel då de kan vara levande ”brandvarnare” i flocken. Minsta knäpp i skogen. Alla förändringar. Blir rädd och varnar. När orken var slut så vilade de och lät en annan HSP vara väktare. Deras fördel är att de hör allt, ser allt och känner allt. Att rädslan slog på stressystemet var bra. Och med vila sker inga skador.

Däremot har de flesta med HSP fått en massa suckar och himlande ögon så de är nu rädda för att inte duga. Men det har inte med grund-personligheten. De har helt enkelt fått lära sig att de är värdelösa för att det behöver mer vila och återhämtning än andra. De behöver mindre grupper i skolan och färre impulser, intryck och förändringar.

ADHD/ADD ser, hör och känner allt men har inte förmågan att bli rädda. Vi har ju ingen konsekvensbedömning. Så vi hör knäppet i skogen – lägger fokus på det. Ser alla förändringar – lägger fokus på det. Det gör att vi kunde ge oss ut på okända marker och upptäcka, prova, skapa och uppfinna. Vi blir trötta av intrycken men inte rädda.

Däremot har de flesta med ADHD/ADD fått en massa suckar och himlande ögon så vi är nu rädda för att inte duga. Men det har inte med grund-personligheten. Vi har helt enkelt fått lära oss att vi är värdelösa för vi behöver stimulans, aktivitet och delaktighet samt tänker utanför boxen.

Att alla ska få plats är tyvärr mest skitsnack.
Jo, om det går att trycka ner dig i boxen så gäller det ”alla”.

Det går inte att få ner en stjärna i ett fyrkantigt ”hål”.
Är det dina strålar som ska bort eller boxen som ska bli större?

Tidigare
«
Nästa
»

6 kommentarer

 1. Gina
  13 september, 2019

  Jag förstår inte riktigt vart du vill komma med den här texten men känner igen mig i det där med att få höra att man inte duger. Jag har precis fått min ADHD diagnos och fått erbjudande om att medeciner, vill dock prova samtalsterapi för att jag har hört att det kan fungera, tänkte prova den här tjänsten är det nåt som du vet något om https://mindler.se/psykolog-goteborg/

  1. Anna
   4 november, 2019

   Vad jag vill? Åstadkomma kunskap, nya tankar och förståelse.
   Jag vill skapa en stolthet över våra personligheter och en acceptans om att vi är olika och vi ska få vår plats.
   Vi ska inte behöva anpassa sönder oss.

   Tyvärr har jag inte koll på den hemsidan.

 2. Marie
  12 juli, 2020

  Jag anser att man kan vara högkänslig som person och även ha ADD, för oss med ADD är mycket enligt mig sammanflätat med min personlighet som är HS och min funktionsvariation. Blir upprörd och ledsen när du säger att personer med Add inte blir rädda när vi genom våra sinnen tar in allt. Jag är på min vakt, ett litet ljud gör mig direkt uppmärksam och ängslig, går brandlarmet på jobbet är jag den första som börjat varna som inte ens kanske hörde brandövningen (det var för låg för vissa men jag fick en stark rädsla av att alla måste förstå att detta är en brandövning (visade sig att de skulle höja volymen på alarmet) Har det bekommit dig att det ena inte utesluter det andra? Gör bara att känslan att ni vill glorifiera personer som är högkänsliga och unika medan om man har en neuropsykiatrisk funktionsvariation så lägger ni till massa problem. Citat ” ADHD/ADD ser, hör och känner allt men har inte förmågan att bli rädda. Vi har ju ingen konsekvensbedömning. Ok! Att inte förstå att inom diagnosen ADD så finns det en stor variation i hur individer anser är svårt. Det framkommer i testerna svart på vitt. Min styrka låg i att jag hade en logisk och analytisk förmåga långt över genomsnittet för vanliga personer och att se orsak-verkansmband tydligare än genomsnittet. Så jag köper inte att du säger att alla med ADD inte har förmåga att bli rädda eller förmå oss till konsekvensbedömning.

  1. Anna
   22 juli, 2020

   Generaliseringar är alltid generaliseringar. Det finns alltid en personlighet under allt. Och det finns en uppväxt som kan skapa neuroser som sen blir en del av verkligheten. Det finns inte EN typ av någon sammanfattning.

   Så blir inte ledsen eller upprörd. En blogg men ett kort inlägg blir aldrig heltäckande. Jag hade behövs skriva en bok för att få med allt.

   Och precis som du säger. Sen kan man vara flera saker i olika mängd. Och där kommer en stor skillnad till.

   På detta kan det även finns dubbeldiagnoser som aldrig ställs, högbegåvning, variant i spektrumet, särbegåvning mm. Vi är alla olika. Något jag skrivit minst 1000 gånger på min blogg och något som genomsyrar allt jag gör och står för.

 3. Viktoria Siebke
  6 september, 2020

  Jag tycker att din text är klockren och föklarar positivt för båda personligheter. En vaktar och en uppfinner. Toppen helt enkelt! Tack!

 4. Frida
  13 januari, 2021

  Dock känner jag ju väldigt tydligt att vi inte passar in i samhällets konstruktion.

Write a comment