Sitter just nu och planerar…

Ja, jag ska hålla en föreläsning om mina favoriter ”skitungar”. Hur lärare kan skapa ett lugnt klassrum.

Barn vill om de bara kan. Så då gäller det ju för oss lärare att se till ATT de kan. Här finns en massa enkla knep. Och det är just dessa som jag ska berätta om.

Allt från HUR de fungerar till HUR de lär in och sen HUR vi kan skapa inlärningssituationer efter detta. Även detta riktigt enkelt. Men det enkla är ofta det svåra. Att göra rätt med facit i hand är ju inte så svårt.

Jag har tre spännande föreläsningar om ”Skitungar” i skolans värld. Den första, Energibarn,  handlar om hur barn & ungdomar med till exempel adhd kan fungera i skolans värld. Hur vi kan kompensera för att skapa en enkelhet. Visst är det fantastiskt att vi kräver av ett barn med svårigheter att DE ska lära sig hur VI fungerar. Är det inte enklare för oss utbildade vuxna UTAN brister och funktionshinder, att förstå hur dessa barn fungerar?

Vi ber inte att barn med glasögon att ta av dem, sätta sig längst bak och läsa på tavlan.
Vi tjatar inte om att det är orättvist att han får ha hjälpmedel när de övriga inte får det!

Vi ger inte ett barn med glutenallergi en fralla var dag för att han ska vänja sig av med sitt handikapp, sin allergi.
Allergin är också bara ett handikapp när han utsätts för det han inte tål!

Föreläsning nummer två är den jag sitter med nu. Jag har gjort den många gånger men det är alltid kul att förnya och förbättra. Den handlar om knepen och tipsen. Det praktiska. Hur gör jag i klassrummet? Hur lär barn in? Hur lär jag ut? Den föreläsningen kallar jag för ”Gå buskapet eller eleverna hem?” Alla barn kan inte gå ut med godkänt i alla ämnen, men alla barn kan (och SKA)  gå ut skolan med självförtroendet intakt!!

Lärare i Skurup får känna på när grovmotoriken inte riktigt fungerar. Jag lovar. De ville, men kunde inte. Lärare vill om de bara kan. Men kan inte alltid, trots att de vill.

Föreläsning nummer tre är den mest spännande och den som jag aldrig har fått hålla (ännu). Skratt. Den handlar om hur kosten påverkar våra barn. Och då speciellt barn med särskilda behov. Det går att skapa en stor fördel med rätt kost. Tyvärr skapar vi ett ännu större problem med dagens kost. Vi skapar koncentrationsproblem, aggressivitet och trötthet. Vi ger barnen detta till frukost och till skollunch. I vissa familjer även till mellanmål och middag. JAg hoppas och drömmer att en dag få möjligheten att prata mat och barn. Tänk så mycket bra vi hade kunnat skapa på ett så enkelt sätt.

Tänk om behovet av en assistent hade försvunnit. Vad mycket kvalitetsmat som hade kunnat serveras i skolan. Till ALLA barn.

Det är det bästa av allt gällande det jag föreläser om. Denna kunskap är bra för ALLA barn men helt livsnödvändig för barn med speciella behov. Pedagogen i skolan kan alltså arbeta med SAMMA planering till HELA klassen. De utan problem får en roligare skoldag och de med problem får helt plötsligt en chans att hänga med. Och läraren kan komma hem glad och pigg på fredags eftermiddagen…

Tidigare
«
Nästa
»

6 kommentarer

 1. Fjällmor
  28 februari, 2010

  Oj så jag önskar att du kom och pratade i vår skola

 2. cina
  28 februari, 2010

  Om man skulle vilja ha en föreläsning med dej , hur går man då till väga?

 3. Anna svarar cina
  28 februari, 2010

  Hej! Bara kontakta mig så ser vi vad vi kan skapa tillsammans. Enklast är att börja med att maila mig. Du hittar alla mina kontaktuppgifter under ”Kontakta Anna” upp till höger.

 4. Marie
  28 februari, 2010

  Hej Anna! Har faktiskt fått facit på att bra frukost kan hjälpa barn i skolan. Sen 4 veckor tillbaka ger jag min son omelett (1 eller 2 ägg lite vispgrädde) o bacon ca 3 skivor till frukost. Han har lätt dyslexi. Men hans skolarbete går faktiskt mycket bättre. Han säger själv att han kan koncentrera sig bättre nu o att han inte är hungrig hela tiden. Tänk om han sen också kunde få lite bättre mat i skolan då skulle han säkert klara det ännu bättre. Tack för dina goda råd o din hemsida den är kanon.

 5. Sandra
  28 februari, 2010

  Hej Anna! Jag lyssnade på en av dina föreläsningar i höstas och ändrade mina och sonens (som har en diagnos) matvanor. Jag har gått ner 20,8 kg och sonen har blivit lugn(are) och mer harmonisk. Det känns superbra och jag vill tacka dig för ditt engagemang och för att vi har fått ”en andra chans”. Kramar

 6. Anna svarar Marie och Sandra
  4 mars, 2010

  Tack! Vad glad jag blir. Jag älskar att höra solskenshistorier.

Write a comment