Sista om soja

Jag hade inte tänk att hänga just soja. Men det är lite spännande att titta på nya produkter som fått en stor hälsostatus. Speciellt om de, när man tittar lite närmare på dem, har en massa stora obehagliga nackdelar som aldrig kommer fram.

Bara detta att sojaproducenterna betalar en viss % av allt de tjänar för att det ska gå till forskning till fördel för att marknadsföra sojan som nyttig. Lite obehagligt. Inte satsas lika mycket pengar på att opartiskt kolla vad sojan egentligen gör i människokroppen.

Efter förra inlägget fick jag en kanonspännande kommentar:  ”på den japanska ögruppen Okinawa äter soja i många olika former och de har högst medellivslängd i världen, undrar vad de annars äter för att ”kompensera” detta.”

Jag har inget svar, men jag vill lyfta tanken med sambandsforskning/ sambands kunskap. Är det rätt och logiskt att tror att om de blir väldigt gamla och äter mycket soja så är anledningen till att de blir gamla just för att de äter soja?

Och så fall kan vi titta på lite andra spännande siffror. När vi äter mycket glass så ökar antalet dykarolyckor. Är det rätt och logiskt att tro att dykarolyckorna ökar för att vi äter mycket glass och att glassen är anledningen till detta? Eller kan det vara ett annat samband som att NÄR vi äter mycket glass så är det sommar och när det är sommar är det fler som dyker. Och när fler dyker så ökar olyckorna?

Gällande kosten är samband svåra. Det är lätt att hitta de man söker efter och VILL hitta. Sen presenteras detta som sanningen.

Just ö grupper äter mycket fisk. Fiskätande befolkningar brukar alltid i alla världsdelar vara mycket friska, bli gamla och ha få depressioner och få självmord. Fisk är naturlig kost för människan. Sojabönor är det inte.
Men som sagt. Det är hela tiden en tolkningsfråga. Vem äger sanningen?

15 kommentarer

 1. 9 februari, 2011

  På samma sätt som fisk, säl och isbjörn är basföda för inuiter, blod och kött från nötboskap är basfödan för massajerna och massor av frukt en naturlig del av kosten för folken i Söderhavet kan ju soja ha ingått i den naturliga kosten för Okinawas befolkning sedan urminnes tider. De här folken har utvecklats på sina respektive basfödor och mår därför utmärkt. – Det behöver ju inte betyda att processad soja (sojamjölk m.m.) är nyttigt för oss andra.

 2. Anki
  9 februari, 2011

  Min tanke var inte att de pga av sojan blir så gamla, utan mer det att trots allt detta sojaätande så blir de så gamla. Själv har jag nog aldrig reflekterat över just soja tidigare så därför är det du skriver väldigt intressant. 🙂

 3. Sten Rylander
  9 februari, 2011

  Stackars Okinawabor, de används i många sammanhang. Av vegetarianer, lågfettanhängare mfl. Nu även av sojaproducenter.
  Man äter ju en del traditionella FERMENTERADE sojaprodukter och det ihop med fisk och sjögräs som har en skyddande effekt. Man äter en hel del gris (alla delar) som får koka i timmar. Här påstår lågfettanhängarna att man kokar bort fettet. Det gör man nog delvis. Men de flesta rätter serveras i buljong, så fettet kommer nog till användning ändå.
  Sen är frågan vilket är det värsta och mest skadliga spannmålet? Vete eller soja? Möjligen vinner soja knappt.

  1. Anna svarar Sten Rylander
   10 februari, 2011

   Det verkar vara vanligt att jämföra sin produkt med en annan dålig produkt. Jag hade en diskussion med chefsdietisten på ett av våra vällingföretag (Det gillade inte mitt vällinginlägg) Och då var hela tiden jämförelsen med andra dåliga val som att mjölk faktiskt var sämre än välling och välling faktiskt innehöll med järn än havregryn…. Suck. 😉

 4. Lena
  9 februari, 2011

  Hej hej! Jag bara måste påpeka en sak. Först och främst så tycker jag verkligen om din bok! Den är väldigt inspirerande! MEN! Jag skrev några inlägg ner och frågade om hållbarheten på bröden i din bok och då skrev du att du inte visste för att du inte äter brödet själv! Så jag blir lite besviken då eftersom det står t ex på det första brödet att det är ditt och familjens favoritbröd. Men du äter inte brödet själv och vet inget om hållbarheten! Tyvärr så tycker jag att det blir en jäkla trist miss! Okej att man vill göra boken personlig, men snälla ljug inte för oss läsare. Då tappar man lite av förtroendet man fick. Men som sagt, jag tycker fortfarande om din bok jättemycket, men jag blev faktiskt väldigt besviken.

 5. 9 februari, 2011

  Det var en intressant artikel! först tänkte jag att sojabönan är ju en nyttig grönsak men det finns ju faktiskt växter som är giftiga och många ärt och baljväxter som är det. Många mjölkallergiker äter ju sojaprodukter bland annat några barn jag känner. Kanske ska ta och skicka länken till föräldrarna.

 6. Anna svarar Lena
  9 februari, 2011

  Jag har ätit av brödet. Det är ett favorit bröd. Jag äter inte brödet. Min dotter äter ofta av brödet. Men jag är starkt sockerberoende och minnet av bröd triggas av detta goda bröd. Därav svaret till dig.

  Jag ljuger inte. Jag lär mig hur jag fungerar. Och tar därför nya beslut. Min dotter klarar av det och äter det därför fortfarande.

  Att jag inte kan hållbarheten är för att brödet tar slut hos mig snabbare än de 4-5 dagarna jag berättade för dig att jag vet att det håller. (Jag tror att det var du som fick det svaret i alla fall… som sagt massor av frågor var dag, var vecka…)

  Det finns tyvärr en felkälla till. Jag svarar oerhört kort på alla mail och kommentarer jag får var dag. Det gör att jag inte kan eller hinner förklara allt runt ett svar.

 7. Anna svarar Lena igen :)
  9 februari, 2011

  Ler stort. Och så konstaterar jag att idag åt jag faktiskt en sådan smörgås. Fast färdigköpt på konditoriet som nu gör dem här i Ängelholm…

  Hur kommer det sig då att jag gör ett sådant val? Jag vet inte. Tror jag provar mig fram, känner av kroppen. Tillåter mig att vara lat. Chansar.

  Senast jag bakade det själv åt jag upp allt på en dag 🙂 Men det kändes ofarligt att köpa en färdiggjord smörgås. Och trots denna smörgås är faktiskt mitt svar ovan att jag äter inte detta bröd fortfarande korrekt. I det stora hela. I mina vardagliga rutiner.

  Aldrig och alltid är svår ord. I text blir de också så definitiva.

  Hoppas att du njuter av boken och alla recept. OCH att du läst rättelserna under MINA BÖCKER.

  Så ibland är svaren inte helt svart och vita.

 8. Daniel
  10 februari, 2011

  Angående orsak-verksan-samband så finns det ett klassiskt exempel inom naturvetenskapen; Tysklands arbetslöshet är enormt högt korrelerat till den globala medeltemperaturen. Så om vi får rätsida på den tyska ekonomin så kan vi bekämpa klimatförändringarna. 😉

  1. Anna svarar Daniel
   10 februari, 2011

   Ler stort. Underbart!

 9. Sten Rylander
  10 februari, 2011

  Så är det nog.
  Då kan man ju påpeka att även om spannmål innehåller en del nyttigheter, så får vi ju ett negativt tillskott när vi äter dom.

 10. Therese (Kloka Kostbloggen)
  10 februari, 2011

  Sedan ska vi inte prata om vad sojan ställer till med rent miljömässigt på planeten…Liksom spannmålsodlingen, men det är en helt annan historia 🙂

  1. Ria
   28 februari, 2012

   Mja, köttindustrin är en större bov i dramat – speciellt då sojan odlas för att bli mat åt djuren, tonvis med soja och andra spannmålsprodukter. Finns länder där bönderna själva svälter trots att de odlar soja överallt – till köttproduktionen. Om vi människor åt sojan direkt skulle många fler magar kunna mättas. Detta då i en kontext av global fattigdomsbekämpning. Eftersom djuren äter soja borde dessutom sojans farliga ämnen tagits upp av köttet? Välj mellan pest eller kolera.

   Dessutom har det ju uppdagats att köttindustrin till stor del sponsrar LCHF, vilket är precis lika illa som att sojaföretagen bedriver egen forskning. Ingen sida är neutral.

   Om vi västerlänningar slutade fokusera på våra kilon och istället ägnade en tanke åt global rättvisa skulle vegetarian vara the way to go.

   1. Anna svarar Ria
    1 mars, 2012

    Håller med. Det är bedrövligt att vi ODLAR mat åt djuren. Mat som de inte är skapta för att äta. Men lösningen är nog inte att sluta äta djur utan att vi tar ansvar för att ta hand om dem. Djurhållningen måste bli bättre.

    Om människan åt mycket soja skulle de med inflammatoriska problem bli mycket sjuka. De som har svårt med alla kolhydrater få problem och sen hade vi haft svårt att få i oss alla essentiella aminosyror i RÄTT mängd. Jag vet att sojan är fullvärdig.

    Fattigdomen har tyvärr inte med köttet att göra. Det är vår vidriga fördelningspolitik. Bara för att vi väljer bra varor hemma så blir inte fler mätta. Tyvärr. Tänk om det varit så enkelt.

    Det är en tidningsanka att köttindustrin sponrat LCHF. Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Inte tror du väl att allt som står i tidningen är sant? Vi äter INTE mer kött än Tallriksmodellen. Vi äter mer FETT. Vi har ingen på vår sida…. jo kanske. De som vill ha ekologiskt, de som inte vill ha tillsatser, de som uppskattar naturliga råvaror och närodlat. De gillar nog oss på LCHFsidan.

    Har du lästs detta? http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1610970/LCHF-ar-miljo–och-klimatsmart-Debatten-ar-verklighetsframmande.html

 11. Agneta
  29 december, 2016

Write a comment