Sicka underbara kommentarer

Jag bara måste lyfta dessa till ett inlägg.

Sussie skriver:
”Skrämmande att tänka sig att jag hört till den skara som fastnade i VV-sockerträsket. Vecka ut och vecka in köpte jag deras godis, kakor, marmelad och färdigrätter i tron att jag bytte ut osunda vanor mot sunda. Visserligen var jag alltid hungrig eller sugen, men jag intalade mig att det var normalt och visade att jag var på rätt spår! Tänk så fel jag hade…och så förbannad jag blir när jag tänker på alla pengar och all tid jag lagt ned och i slutändan förlorat på skräp.”

Jag satt i samma fälla. Ville så gärna att det skulle finnas godkänt godis, och med deras logga så borde det ju vara ok. Snacka om grundlurad… och att betala pengar för att gå på det hela.

Camilla skriver:
”Jag minns från mina viktväktardagar hur många var helt besatta av godis och sötsaker. På mötena ställdes frågor som: ”Om jag köper VV-kakor, kan jag då äta dubbelt så många som Ballerinakex?” Suck…detta tyder på en enorm okunskap om hur kroppen fungerar och reagerar på olika livsmedel. Och konsulenternas svar blev ofelbart: ”Så länge du håller dig till din dagliga poängkvot kan du fördela poängen som du vill”. Men VV bygger ju å andra sidan enbart på kaloriräkning och kaloribegränsning…visst betonas det att man skall äta allsidigt och ”äta allt men inte alltid”, och visst finns det någon lite ruta där man skall fylla i sin dagliga frukt- och grönsakskvot. Men det är ingen som straffar en om man i stället väljer att äta VV-kolor och -kakor för poängen. Det kan t o m se bra ut om man äter fem frukter om dagen, kryssar för dem och sedan lägger till massor av godis. Man kan sätta i sig en hel påse VV-kolor för bara 2-3 points, mindre än en halv avokado eller en matsked olivolja.”

Just detta med att äta allt men inte alltid, är nog den största fällan. HADE vi kunnast hantera detta så hade vi naturligtvis inte varit feta!! Vi är inte dumma, bara lite lätt lurade. Skratt.

12 kommentarer

 1. Catti
  10 mars, 2010

  Grundlurade…en bidragande orsak till att jag slutade med VV var alla foruminlägg från personer som varit med i VV tre, fyra, fem, ja t o m så mycket som åtta gånger! De gick alltid upp allt de gått ner, ofta lite till, men kom ändå tillbaka för att göra ett nytt försök. Till slut tänkte jag: ”Nej, detta kan inte vara nyttigt och inte heller meningen, att hela livet skall bli en ständig viktkarusell eller kanske snarare berg-och-dalbana där det hela tiden går upp och ner…men till slut mest upp”. Och nu skall jag gå brevkursen och lära mig äta rätt! Jag ser fram emot att inte behöva vara hungrig och tänka på mat hela tiden.

 2. Mojjan
  10 mars, 2010

  Jag verkar tillhöra en av dom få som lyckades gå ner i vikt OCH faktiskt behålla den sedan dess. (gick ner 30 kg 2002) Det var mina graviditetskilon som jag fick bort. Men jag trodde alltid att man skulle vara hungrig hela tiden för då blev man smal, kroppen brände fettet helt enkelt då. Att jag hoppade på LCHF var mest för att maken skulle bli av med kolhydratmagen (ölmagen) och först då insåg jag att man faktiskt kan äta sig mätt/riktigt mätt, hålla sig mätt och må bättre fysiskt än någonsin innan!!!

 3. Madeleine
  10 mars, 2010

  Hej Anna,

  Jag vet inte om den här frågan platsar just här, men jag undrar hur du ser på LCHF och kaloriräkning? Vissa säger ju att kaloriräkning är ointressant när man äter LCHF, men bara för att man automatiskt äter mindre kalorier i och med att maten mättar bättre. Jag har läst Atkins’ böcker, och han säger att man skall ”äta sig mätt, men inte övermätt”. Sten Sture Skaldeman tycker att kalorier är ointressanta, åtminstone för den som är kraftigt överviktig, medan Annika Dahlqvist säger att den som inte går ner i vikt på LCHF kan minska matmängden tills man hamnar på 1300 kcal/dag (låter rätt lite, tycker jag…).

  Vad är din erfarenhet? Funkar LCHF även om man inte räknar kalorier, eller funkar det just för att man äter mindre än man gör på högkolhydratkost?

 4. Madeleine
  10 mars, 2010

  Hej Mojjan,

  Jag är nyfiken: hur har din vikt påverkats av LCHF?

 5. 11 mars, 2010

  Ja, herregud!
  Nu har jag aldrig prövat viktväktarna, för jag har alltid tyckt att maten verkat trist, och jag hinner inte äta 7 gånger om dagen.
  Har dock många vänner som håller på till och från, och såklart går de ner i vikt även medan de smaskar VV-godis, men jag vet faktiskt ingen som hållit vikten mer än max 1 år!
  Nu ska inte jag vara jättekaxig heller, jag har gått ner 13 kg sedan september med LCHF och har 5-7 kg kvar, men även om jag skulle ”trilla tillbaka” (vilket jag verkligen inte vill!!) så har jag ju nu facit på hur jag bör leva och på hur jag snabbt bli av med sötsuget igen.

  När jag nu står i kassan på Ica, omgiven av allt godis runtomkring, så ”känner” jag inte mer för godiset än när jag står i färgbutiken omgiven av målarfärg.
  Och det är ganska stort för någon som förut ”trillade dit” ca 3 dagar i veckan, och lyckades kämpa emot i 4 dagar.
  3 för tio kronor, ”bara några” smågodis, bara en liten chokladkaka eller en Gott & blandat…
  Känns verkligen fantastiskt att uppleva! Även om vissa tror att man blivit ”tokig och manisk” 🙂

 6. Anna svarar Mojjan
  11 mars, 2010

  Härligt. Grattis. Ja vi får inte glömma att 20% faktiskt klarar av det. Och det är dessa få som används för att skapa skuldkänslor hos oss andra.

  Jag är däremot uppriktigt glad att du mår bra och att vikten är borta. Ännu gladare om du nu även hittar friskmat. 😉

 7. Anna svarar Madeleine
  11 mars, 2010

  De flesta behöver inte bry sig om kalorier när de byter kosten till lågkolhydratkost. Kroppen sköter om det själv. Du äter då naturligt det kroppen behöver. Inte mer och inte mindre. När kroppen får sitt behov tillfredställt flera gånger per dag så behöver den inte bära omkring på fettreserver… du går då ner i vikt.

  På SAMMA mat som du går ner i vikt står du sen still vikt. Du normaliserar dig.

  MEN några är för kolhyratberoende och börjar överäta på mejeriprodukter för att komma åt mjölksockret. Dessa får jag begränsa.

  Några har också helt bantat sönder hungers och mättnadskänslorna och dessa tvingas äta med ögat, inte men känslan. Det är här handflatemodellen kommer in.

  Jag räknar dock ALDRIG kalorier, poäng kolhydrater i gram eller något. Vi ska äta inte räkna!! Vi måste hitta en avslappnad säkerhet till vårt ätande vår mat och vårt liv.

  Ett för stort fokus på maten skapar i sig ett enormt problem.

 8. Anna svarar Veronica
  11 mars, 2010

  Just detta du upplever är anledningen till att lågkolhydraten fungerar. Vi får helt plöstligt koll på våra val. VI bestämmer själva och inte det stora beroendet.

  Jag är så kaxix att jag vågar garantera att jag aldrig komemr att bli fet igen. Det hade jag inte vågat säga under kaloriräknartiden då jag var proffs på jojobantning.

 9. Christine
  11 mars, 2010

  Hej! Åh, vad jag blir avundsjuk på er som går ned i vikt. Jag har hållit på med LCHF sen december, och bara gått ned några cm i midjan….Men jag MÅR toppen och det är ju mycket värt!

 10. Anna Hallén
  11 mars, 2010

  Lugn Christine, det kommer. Och BARA några cm över midjan är ju kanon. Vanligtvis brukar det ju vara tvärt om över julen. Eller hur?

  Tyvärr vill kroppen långsamt och vi själva vill snabbt. Det är det som krockar och skapar alla idiotiska dieter. Vi försöker med genvägar…

  Och en tom mage väger mindre än en mage full av mat. Detta ser vi som en viktminskning. Sorgligt.

  Lycka till och bara mal på. Du ÄR på rätt väg.

 11. Mojjan
  11 mars, 2010

  Madeleine: Min vikt hoppade ner ytterligare några kilon när jag började med LCHF. Detta gjorde att jag fick passa mig lite.. vill inte vara för smal heller. Men nu är jag ”viktstabil” och har varit så i 8 månader. 🙂

 12. Madeleine
  12 mars, 2010

  Det verkar som det går sämre och sämre för VV…de lägger ned på många orter och drar ned på antalet konsulenter. Det är antagligen därför de hela tiden kommer med nya metoder, nu senast ProPoints-systemet.

Write a comment