Högt blodsocker? Bråkar din ”mage”.
 
Tyvärr kommer ofta rådet att äta potatismjöl på grund av resistent stärkelse (RS). Ibland kommer rådet att äta bönor av samma anledning.
 
Bakterierna älskar RS.
 
Jag hade personligen valt andra fibrer till mina bakterier.
 
Bönor har andra nackdelar. Här kommer mina argument.
 
Histaminfrisättande (tvåa på sighi-listan)
Torkade bönor kan innehålla mögelsporer
Koppling till inflammation genom mastcellerna
Antinutrient ( minskar upptag av mineraler)
Lektiner (Minskar upptag av mineraler samt kan binda sig till de röda blodkropparna och klumpa ihop dem)
Innehåller proteasinhibitorer (minskar proteinupptaget)
Innehåller antinutritionella glukosider, ex. saponiner och alfa-galaktosider.
Innehåller fytater (hindrar mineralupptag)
Tanniner (hindrar näringsupptag i tarmen men har fördelen att de fördröjer glukosupptaget i tarmen.)
Oxalater (är läskiga då de deltar i jonbalansen och minskar upptaget av natrium, kalium och kalcium)
 
Sojabönorna är en värsting: binder till östrogenreceptorer och bidrar till hormonstörande effekter.
 
Ja de är blodsockersänkande – men det är alkohol också 😉
Ja, låga doser kan ha en positiv effekt på matsmältning och tarmflora
 
Ja. Resistent stärkelse är nyttigt men finns även i aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, sparris, jordärtsskocka och sesampasta.
 
Och helt vanliga grönsaks- och rotfruktsfiber funkar också. Gärna med lite fibrer från nötter.