Rekommenderar jag solrosfrön?

NEJ!
…. och JA! (Tillägg: Fast jag har nu med ny information hittat ett ännu bättre val 🙂

Skratt. Visst är svart och vitt tryggt och säkert? Men tyvärr är livet sällan så enkelt.

Att gå in på en blogg eller kunskaps sida och läsa några fåtal rader eller avsnitt kan skapa många härliga missuppfattningar. Kunskap är något som man bygger vidare på och som har en massa olika infallsvinklar.  Hur är det ni med Anna och solrosfrön?

Min klient kommer till mig och säger:
”Jag äter nu strikt LCHF och har fått en sån hemsk kramp. Vaknar på nätterna och hela baksidan av låren totalt låser sig”

– Troligtvis magnesiumbrist. Vi provar på det. Jag vill att du äter magnesiumtillskott, men det ska inte vara Mg oxid eller Mg hydroxid.

Min klient:
”Men jag vill inte ta tillskott. Jag har aldrig ätit ett piller och vill inte börja med det nu heller”

– Då är nötter en bra magnesiumkälla, speciellt sötmandel. (Även fast det inte är en nöt)

Min klient:
”Jag tål inte nötter, jordnötter eller mandel. Finns det inget annat som är snabbt och lätt?”

… och NU kommer det:
– Jo, du kan äta solrosfrön. Men det är egentligen inte vår naturliga föda och innehåller alldeles för mycket omega 6. Men det är en bra naturlig magnesiumkälla. Så väljer du 1 dl solrosfrön så behöver du kompletta upp med extra fisk eller omega 3 kapslar.

Tillägg: Men från och med idag kommer jag att ge ett annat kostråd:
– Jo, du kan äta Pumpafrön…. Men egentligen är frön ….

Mån klient gör sedan ett eget val med den kunskapen hon eller han har.

Vi provar oss fram. Krampen försvinner och jag provar detta på en massa andra pillervägrare och nötallergiker. Och det fungerar. Då skriver jag om det på min blogg. Inklusive tillägget om omega 6. (Jag har hittat ett ställe där jag hade missat att lägga in denna kunskapsdel. Hittar du fler så säg gärna till (mig). Ibland blir jag tyvärr kunskapsblind och tar lite för mycket för giviet. Ber om ursäkt.)

Finns det fler val? Ja kanske. Eller snarare, det finns det väl alltid. Men det är helt omöjligt att kunna och känna till alla val alltid. Det är en av de stora fördelarna med denna blogg. När någon tycker att jag har fel så får jag en massa nya tips som jag kan kontrollera och kanske i framtiden rekommendera. Tips som är bättre än de lösningarna som jag har hittat. Ett snabbt sätt för mig att växa och lära nytt. Något som jag varmt uppskattar. 🙂

En sak är säker, i valet mellan pest eller kolera så är mitt val klart. Hellre solrosfrön och omega 3 än magnesiumbrist. För den ställer på sikt till mycket mer än lite kramp.

11 kommentarer

 1. Halén
  15 november, 2010

  Halén säger tack till Hallén för tipset om sötmandel!

 2. Anki
  15 november, 2010

  Det finns människor som försöker förstå och det finns människor som söker missförståelse och då spelar det knappt någon roll hur tydlig man försöker vara utan är personen ute efter att kritisera så lusläser man med förutfattningens ögon och tolkningar…tyvärr. Vi är många som förstår precis vad du menar och dessutom uppskattar det..mycket 🙂

 3. Anna Hallén
  15 november, 2010

  Toppen. Varmt TACK 🙂

 4. hemul
  15 november, 2010

  Hej!

  Anki, det är nog du som har förutfattade meningar. Eftersom jag var den som tog upp det där med solrosfrön, så antar jag att det är mig du menar.

  Det förhåller sig kanske så att man tvärtom måste följa Annas blogg mycket noga för att förstå uttalandena ”rätt”. Jag gör nämligen inte det. Jag klickade på ”10 rätt” och ”10 fel” och läste det som stod där, något som många säkert gör.

  Anna, var snäll att ta inte detta som ett ”påhopp” igen nu. Men om nu folk ofta missuppfattar det du säger, tror du inte det kan ha lite att göra med hur du lägger fram det också och inte enbart med att folk är korkade/benägna att missuppfatta/är ute efter dig?

  Det du skriver ovan har ingen likhet med de generella råd jag läste tidigare. Det finns ingen möjlighet att tolka dem så som du menar ovan att man tydligen ska göra. Hur menar du att en tillfällig läsare som går in och kollar på snabbråden ska kunna tolka detta med solroskärnor som du beskriver ovan?

  Det var faktiskt inte min mening att hoppa på dig. Jag har som sagt inte följt din blogg mer än att jag läst nån snutt ibland när någon länkat hit, så jag har ingen anledning att vara ute efter dig. Om du kollar tråden på kosttoktorn igen, så kanske du ser att båda Lars M och jag riktade oss till doc. I mitt fall tyckte jag han skulle vara lite mer ”grävande” i intervjuerna när ett uttalande så uppenbart kräver förtydligande som ditt om kasein gjorde.

  Du sa heller inget av ovanstående i tråden på kostdoktorn om jag inte missade det inlägget.

  Om folk inte kan kritisera, ifrågasätta, fråga, undra, ha åsikter om råden som så många så beredvilligt delar ut utan att den som är föremål för detta ska bli martyrförklarad, då står det värre till med LCHF än jag trodde.

 5. Anna svarar hemul
  15 november, 2010

  Heeeeeeeeeeej hemulen. Välkommen hit.

  Det vi inte gör på denna blogg är att hacka på varandra. Jag tror inte Anki tänkte på någon. Jag tror Anki ville ta hand om mig lite. Liten klapp på axeln.

  Jag är kanonglad att du är här. Alla får tycka och tänka men inte ge sig på andra än mig 🙂

  Det finns så många andra bloggar där allas kommentarer ska analyseras. Vi hoppas över det. Det gör att stämmningen här på bloggen är helläcker.

  Jag har mycket små tår. Ser nästan inget som påhopp. Det är också läsarens tolkning av det jag skriver. Du FÅR fråga och tycka. Jag ska svara efter bästa förmåga.

  Det är oerhört få som missuppfattar mig av mina läsare. (Av vad jag har förstått på kommentarerna) Jag har många läsare på denna blogg och det är i stort sett bara ett gäng, som inte bor här, men som skriver på Docs blogg som missuppfattar. Och det känns inte som jag behöver ändra på ett vinnande koncept om mina läsare trivs.

  Jag tror ingen är korkad. Du kommer aldrig att se den attityden här. Inte av mig i alla fall. Jag har stor respekt för människors val. Jag tror inte heller att någon är ute efter mig. Däremot tycker jag att viss ”fakta” är tagen helt ur sitt sammanhang och sen tillskrivs felaktigheterna mig.

  Där känner jag ibland att vissa läsare utifrån kanske är väl snabb i sina antaganden. Speciellt när alla andra. som vet vad jag står för. ser att det är uppåt väggarna. Jag får försvara mig för saker som jag aldrig har sagt. Och när jag förklara så ”ändrar” jag mig. Och om jag har fel (för det händer naturligtvis) och är lyhörd och verkligen ändrar mig. Ja, då är det fel också.

  ”Det du skriver ovan har ingen likhet med de generella råd jag läste tidigare” Jo, det gör det faktiskt. Detta har jag alltid stått för. Det du så bra gjorde, var att uppmärksamma mig på att sammanfattningen blivit för kort. Jag hade missat en jätteviktig del om omega 6. Tack vare uppmärksamheten kunde jag fixa till det.

  Jag hade inget negativt att skriva varken om dig eller Lars M. Däremot blev jag upprörd över alla kringdiskussioner när inlägget handlade om barn som mår skitdåligt. Över 100 kommentarer handlar om allt annat än barnen.

  Jag menar verkligen vad jag skrev: Tänk om all denna underbara energin och kunskapen som finns hos Docs läsare användes till att göra något, istället för att bara tycka om de som gör något. Ännu bättre om den riktade in sig på barnen.

  Martyrstämpeln är inget jag satt på mig själv. Någon annan skrev att jag inte skulle gör det. Det är något helt annat.

  Alla får gärna fråga och ifrågasätta. Väljera man att kritisera så tycker jag personligen att man samtidigt ska komma med ett eget bättre förslag då.

  Hoppas att jag svarade på dina frågor. Undrar du mer om kaseinet så fråga gärna, eller ännu hellre läs boken.

  🙂

 6. Omnivoren
  15 november, 2010

  Varför kan man få magnesiumbrist med lchf?

 7. Anki
  15 november, 2010

  😉

  Anna här:

  Inget av det du skrev var dumt. Inte alls. Snarare respektfullt och bra.

  Men jag är så säker på att det ska svaras på och sen är vi fast i en omöjlig ordväxling. Eventuell en never-ending story. Jag hoppas att du förstår mig, trots att jag väljer att ta bort bra ord.

 8. Anki
  15 november, 2010

  Jag förstår..och håller med. Räcker med missförstånden och dess följder på andras bloggar 😉

 9. Omnivoren
  16 november, 2010

  Intressant. Det fick mig att titta på bland annat pumpafrön i livsmedelsverkets databas:
  http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx.

  Sist jag bakade ett mjölfritt fröbröd bytte jag ut hälften av solrosfröna mot just pumpafrön för jag tänkte att de kanske är bättre. Men nu har jag alltså kollat. Pumpafrön är en klart bättre magnesiumkälla än solrosfrön. Räknar man ut hur mycket linolsyra (omega-6) man får i sig för en given mängd magnesium hamnar pumpafrön i klass med sötmandel om jag räknat rätt. Om kolhydrater är ett bekymmer så vinner pumpafröna klart när det gäller gram kolhydrater/mg Mg.

  Pumpafrön, 540 mg Mg/100g, 20,8 g linolsyra/100g, vilket ger 20,8/5,4 = 3,85 g linolsyra/100g Mg.

  Solrosfrön, 355 mg Mg/100g, 32,6 g inolsyra/100g,, vilket ger 32,6/3,55 = 9,18 g linolsyra/100g Mg.

  Sötmandel, 280 mg Mg/100g, 10,5 inolsyra/100g,, vilket ger 10,5/2,8 = 3,75 g linolsyra/100g Mg.

 10. Jenny
  17 november, 2010

  Till Anna apropå svaret till Hemul:

  Tänk på att inte falla i fällan att tro att bara de som kommenterar är regelbundna läsare och att de nödvändigtvis är representativa. Din blogg här är svår att kommentera på av någon anledning. Själv tog det många försök (med månader emellan) innan en enda kommentar ”gick igenom”, inte att det hamnade med meddelande i spamfiltret, utan de försvann helt, men det betydde inte att jag inte läst, utan bara att jag slutade ens försöka kommentera.
  Hittar du missförstånd av vad du säger på andra ställen än din egen blogg är det nog troligare att det finns mer av det även om de läsarna kanske inte kommenterar eller tar upp det i kommentarer. Och man kanske inte ens är medveten om att man missförstått, utan tar råden med missförstånd och använder dem.
  Får man bara positiv kritik på ”sin egen” sida är det mer troligt att den andra kritiken inte kommer fram av någon anledning där än att den inte finns. Och missförstådda råd är ”farliga”, just därför att den som missförstår oftast inte förstår det, utan helt enkelt följer det som de tror det menades, och det kommer sällan fram.

  Får lite hålla med hemul att med vissa saker som du ”förtydligat” ”på sistone” leder även mig till helt andra slutsatser om vad du rekommenderar om vissa saker än vad informationen som stått tidigare lett mig att tro.

 11. Anna svarar Jenny
  17 november, 2010

  Jag har sett att några fastnar som spam helt utan anledning, Men de släpper jag ut innan jag suddar spammen

  Det du berättar om att kommerntarer försvinner och att det är svårt att komma med är obehagligt. Jag undrar varför. Någon som har en idé hur jag kan fixa det? Fler som har råkat ut för detta? Är det vanligt?

  Jag får inte bara positiv kritik på min sida, och var gång någon tycker att jag är otydlig eller har helt fel så försöker jag att svara eller förtydliga.

  Hade jag ändrat mig inställningsmässigt och börjat förslå ny kunskap och andra saker efter kritiken så tror jag att mina vanliga läsare hade opponerat sig kraftfullt och undrat vad jag sysslar med.

  Plus hade det varit smart av mig att ändra mig efter att fått kritik från läsare som inte ens finns på min blogg, när en massa läsare som tycker om det jag gör? Nej, verken smart, logiskt eller rimligt.

  Däremot håller jag med om att mina sammanfattningar var alldeles för snäva. Jag tog tyvärr för giviet att min bakgrundsinställning var tydlig. Helt fel av mig. Detta har jag (på så få rader som möjligt) försökt att rätta till. Jag hoppas att mitt budskap har blivigt tydligare för de som bara besöker mig sporadiskt.

  Att garantera att du aldrig blir missförstådd är en omöjlighet då alla läser med sina förutfattade meningar, sin kunskapsinställning och sin egen inre inställning. Men jag kämpar för att förtydliga när jag förstå att det behövs. Jag är helt säker att det finns en massa missuppfattningar överallt och hela tiden. Så ser bloggvärlden ut. Bloggvärlden är ockås en anonym värld i skrift. Verkligheten innebär större eget ansvar för sagda ord och en möjlighet att se ansiktutryck och höra tonfall.

  Idag har jag dock gjort en kunskapsförändring. Sånt händer och jag tycker att det är utveckling. Inget att dölja. Snarare tvärt om. Kunskap utvecklas och sanningar förändras.

  När jag gör kunskapsförändringar så skriver jag det tydligt på bloggen så att mina läsare ska kunna följa min bakgrundsinställning. De kan hålla med eller tycka att jag har fel.

  Det viktiga är att de vet i från vilken grund jag sen baserar mina slutsatser på.

Write a comment