Problemmage?

 

Ja, en mage som svullnad, gör lite ont eller att du inte går på toa var dag. De enklaste knepen då är ju att ta bort alla hårda fibrer, allt som heter fullkorn och lägga till mjuka fibrer som hela linfrön och grönsaker. (Fibrer = Prebiotika = bakteriemat till våra vänner.)

Sen ska helst allt mjöl bort och definitivt all gluten.

Några måste även minska eller ta bort laktos och mejeriprodukter. Men det har visat sig att när allt mjöl är borta är det många som blir förvånade över att de faktiskt klarar av nåde grädde och crème fraiche, utan några som helst problem.

Men för vissa så räcker inte detta. Det behövs lite till. Då rekommenderar jag alltid Probiotika.  Probiotika ÄR bakterier. Men vi vill att de ska vara rätt i antal. Av rätt sort så de verkligen gör sitt jobb. Överleva den sura miljön i magsäcken så de hamnar i tarmen där vi vill har dem.

När du ska hitta fungerande probiotika ska du kunna utläsa tre ”namn” . Som här, först kommer Lactobacillus, sen rhamnosus och slutligen det viktigaste GG. Ofta finns det även med någon siffra i slutet. Detta anger att det verkligen ÄR rätt och fungerande bakterie som du får. Bara Lactobacillus säger inget. Det finns MASSOR av olika sorters Lactobacillus som inte hjälper oss ett dugg.

16 kommentarer

 1. Berittis
  31 januari, 2010

  Hej.
  Jag måste ställa en fråga angående linfrön. Jag har läst att de innehåller cyanid. Cyanid frigörs i krossade linfrön men det frigörs lite även när de är hela. Stämmer det . Jag ser att linfrön, både hela och krossade, används i en del LCHF-recept.
  Jag har börjat använda Psylliumfrö och Fiberhusk (malda psylliumfrön) istället.
  Vad tycker du, är det riskfritt att använda linfrön?

 2. Eva
  1 februari, 2010

  Krossa dem själv isf. De färdig-krossade som man kan köpa löper stor risk att redan ha härsknat då fettet oxiderar snabbt i syre-rik miljö. Max 2 msk/ dag ska inte vara en risk. Nu är det nästen ett år sedan som jag läste senaste rapporten om linfrön så Anna kanske har nyare rapporter.

 3. Karin Murén
  1 februari, 2010

  Samma bakteriestam från BioGaia som finns i Sempers magdroppar finns också i Probiomax tuggtabletter. Fem droppar (rek. dos) ger samma dagsdos som en tuggtablett. Även Probiomax finns på apotek men även i hälsofackhandel och vissa större livsmedelsbutiker.

 4. Anna Hallén
  1 februari, 2010

  Beritts: Japp, frön är ofta giftiga, men i små mängder oftast nyttiga.

  Krossade linfrön vill du aldrig äta. Den omega 3 som finns i dem är fel sort, plus att du då får i dig omega 6. Du vill äta dem hela. Det är de lösliga fibrerna du vill åt. Gelen som bildas när de kommer i kontakt med vatten.

  Men ät dem hela och låt gelen bildas i mage och tarm.

  Psylliumfrön har samma fördelar som linfrön. Det är en smaksak. Husk är också ett bra val.

  Det är NYTTIGT att äta linfrön(psylliumfrön. Men begrända mängden till ca 2-3 msk per dag.

  Eva: Har inte hittat något nyare. Du har så rätt. Tack för att du delar med dig.

 5. Helena
  1 februari, 2010

  Jag undrar om det finns något proteinpulver som du kan rekomendera? Det är ju en djungel på marknaden med olika produkter. Funderar på att använda på natten när jag jobbar.

  Helena

 6. Hannah
  2 februari, 2010

  Rågbröd (av fullkornsråg)

  Ingredienser: Klippt fullkornsråg, vatten, salt, vetekli, surhetsreglerande medel (E270, E262), konserveringsmedel (E200, E282), sojalecitin.

  Näringsinnehåll/100g: 180kcal, 5g protein, 37g kolhydrat (11,5g varav sockerarter), 1,5g fett…

  Vad anser Ni om detta bröd? Nyttigt? Eller onyttigt? Kom gärna med alla åsikter Ni har om detta:) (En skiva väger ca 60gram)
  Bäst-före-datumet är ett halvår! Hur kommer det sig? Går det bra att frysa in detta bröd? Vad försämras ifall jag fryser in det?

  Bröd anses ju nu förtiden inte vara så nyttigt, men om man nu ska köpa bröd (har inte tillgång till ugn för att baka själv) vad tycker Ni man bör köpa för bröd? Tipsa gärna på nyttigt bröd utan en massa tillsatser och onyttig mjöl etc.. Finns det bröd som är nyttigare än t.ex. Falu-rut knäckebröd?

  Och något angående detta inlägg. Jag har köpt psylliumfrön, men förutom att psylliumfrön minskar GI-värdet vad har den mer för effekter? Att man blir ”lösare” i magen?

 7. Anna Hallén
  2 februari, 2010

  Helena: Många rekommenderar Holistic. Men jag har inte provat det så jag vet inget om smak eller konsistens.

  Hannah: Många vill undvika sojalecitin så det kan du läsa med om och bilda dig din egen uppfattning.

  Knäckebröd är alltid ett sämre val än tunga kompakta bröd.

  Psylliumfrön äter du för de lösliga nyttiga fibrerna. De sänker LDL. De är bakteriemat för din goda vänner i tarmen. De gör att tarmen fungerar som den ska. Lösare för de som behöver det. Hårdare för de som behöver det. Vattenlösliga fibrer neutraliserar.

 8. Karin Murén
  2 februari, 2010

  Hej!
  Semper magdroppar innehåller samma bakteriestam från BioGaia som Probiomax tuggtabletter som också finns på apotek. Fem droppar ger samma dos som en tuggtablett. Tuggtabletten probiomax är ett bra alternativ för alla som är stora nog att tugga utan att sätta i halsen. En fördel är att tabletterna kan förvaras i rumstemperatur.

 9. 2 februari, 2010

  Min erfarenhet av linfrön säger att det är viktigt med rejäl vattenmängd för att det ska funka bra för magen.

 10. Hannah
  2 februari, 2010

  Anna: Tack för svaret! Jag gogglade upp ordet sojalecitin och såg att det innehåller en putteliten del bensin. Är det därför folk undviker sojalecitin? Eller finns det andra anledningar? Hoppas det inte är skadligt för kroppen!

  Jasså är knäckebröd sämre än tunga kompakta bröd? Hur då? *nyfiken* (trodde knäckebröd vad det nyttigaste alternativet) Så tycker Ni att jag bör satsa på tunga kompakta bröd istället för knäckebröd? Är det OK med detta bröd överhuvudtaget om man vill tänka på formen? Om man äter det då och då, alltså kanske några gånger per vecka. Hur många skivor per vecka är OK? (Har precis börjat äta bröd, brukar köra på knäckebröd då och då..)

  Vad anser Ni om Quorn och Tofu? Är de bra proteinkällor? Är de nyttiga eller innehåller de bara en massa tillsatser eller kolhydrater? Vilket av dem är bäst?

 11. Anna Hallén
  2 februari, 2010

  Ingrid: Sant. Har du hård mage så stjäl ju linfröna en massa vätska för att skapa gelen och då behöver du tllsätta denna extra vätska.

  Har du problem med mjuk mage så är det en fördel att linfröna stjäl en del av vätskan i tarmen. Då får både gelen och en fastare avföring.

 12. Eva Z
  17 mars, 2011

  Hej Anna, Jag har följt Dina rekommendationer inga mejeriprodukter, sedan 7 veckor (saknar ost) mjölprodukter borta sedan länge. Äter just nu en dubbel antibiotikakur, hoppas få ordning på tarmen med dem.
  Vet Du eller ngn annan hur Probimax och antibiotika går ihop? Kram EvaZ

 13. Anna svarar Eva Z
  17 mars, 2011

  Antibiotikan dödar en del av Probiomax… men sluta inte i alla fall. Du hjälper kroppen en hel del. Jag skulle dock vilja byta probiotika på dig…

  Köp (Bio Gaia) magdroppar för barn. Finns på Apoteket (Sempers). ta 5 droppar per dag. Samma dos som för barn. En helt fantastisk årodukt med en massa forskning bakom.

  Ta väl hand om dig vännen.

 14. Eva Z
  17 mars, 2011

  Tack för snabbt svar. Känns som jag håller på att gå under. Går snart till apoteket. Just nu semester. Biverkningarna från antibiotikan inte roliga. Tar det lugnt, mediterar, yoga, promenader, pilates och sortering. Låter väl bra? 😉

 15. Marie Bohnmark
  18 februari, 2012

  Hej Anna!
  Jag har en fråga om Cella Vie, som jag kommer att börja ta efter att mina semperdroppar är slut. Jag undrar hur många tabletter jag ska ta/ dag.

  Jag slutade helt att äta mjöl, pasta osv. för snart två månader sen.
  Fick även sluta med laktos, efter en tid, samt även alla feta mejeriprodukter, ett tag senare när problemen fortsatte. Fast jag har använt smör vid stekning.
  Nu ser det ut som om det börjar vända.
  Jag kämpar bara med att introducera kokosoljan i lagom takt. Kanske är det den som gör att jag fortfarande har något fartig mage, och ont vid toabesök.
  Jag har IBS problem, som grund till det hela.
  MVH/ Marie B

  1. Anna Hallén
   19 februari, 2012

   Hej!
   Jag är ingen Cellavie proffs, vet bara att bakteriekulturen i dessa fungerar och är mycket bra. Dosering bör stå på förpackningen, följ deras anvisningar 🙂

Write a comment