Prenet säger sig vara GI vänligt…

Vad tycker jag om detta? Min persoliga uppfattning hittar du nedan:

Vad nu det innebär. Vi får väl se vad den innehåller, så bestämmer vi oss för vad vi tycker om produkten sen. En sak som är viktigt att känna till när det gäller flytande föda, som ju pulver är, är att upptaget är sämre än när du äter mat.

Kroppen vill arbeta. Tänderna, magen men framförallt tarmarna. Rinner maten bara rakt igenom så kommer tarmarna till slut göra uppror. Det är samma sak som om du lät alla dina muskler bara vila….

Nästa problem är att kroppen är gjord för att hinna ta upp näringen när maten SAKTA passerar. Nu svischar den förbi och rinner ut. Spelar ingen roll att den är full av bra näring, vitaminer och mineraler. Vårt system hinner i allt fall inte ta upp allt som behövs.

Nu tittar vi på Prenet choklad;

mjölkprotein helt ok om det är vassle och du inte reagerar på insulinpåslaget. Sämre om det är kasein.
fruktos den sockerart som snabbast och enklast byggs om till FETT som lagras. Ger lågt GI men är enligt forskningen inget vi vill ha tillsatt.
fettfattigt kakaopulver Kakao är kanon, fettfattigt är ju lite synd. Plus HUR görs fettreducerad kakao?
sojaolja omega 6 och inte naturlig artegen föda….
stärkelse blivande blodsocker och härligt insulinhöjande
maltodextrin en ren snabb kolhydrat som ofta används i sportdrycker just för att den så snabbt blir till blodsocker
emulgator; sojalecitin den sojaprodukt som troligtvis innehåller störst mängd bensin av alla sojaprodukter. Ska vi verkligen äta bensin? (Jag vet att den totala mängden är ynka liten)
dikaliumfosfat har jag inte helt fel är det ett salt, tror det är ok
förtjockningsmedel guarkärnmjöl E412. En kolhydrat som komemr från en baljväxt
arom smakar det inte gott naturligt får vi tillsätta lite smak

Sen kommer en massa sötningsmedel, vitaminer och mineraler som ska svischa förbi i tarmen. Känns onödigt att ens stoppa i produkten. Blir bara extra dyrt för en redan från början (enligt min personliga uppfattning) usel produkt.
sötningsmedel; natriumcyclamat och natriumsackarin
magnesiumhydroxyd här har vi till och med ett magnesiumval som är ett av de sämsta.
trinatriumcitrat
salt
järn (III)
dufisfat
vitamin C
kaffeextrakt
niacin
vegetabilisk olja mer omega 6. Varför?
vitamin E
zinkoxid
mangan (II)
sulfat
pantotensyra
kopparkarbonat
vitamin B6
tiamin,
riboflavin
vitamin A
folacin
biotin
kaliumjodid
natriumselenit
VitaminD.

28 kommentarer

 1. Julia
  27 mars, 2010

  Lustigt, om man bara såg innehållsförteckningen utan att veta vad det var skulle man gissa på något ogräsbekämpningsmedel…kan aldrig vara nyttigt med alla dessa tillsatser!

 2. Ingrid
  27 mars, 2010

  Är ordinerad tarmvila med flytande kost pga misstänkta inflammerade divertiklar. Funderade över någon pulverdiet men det gör ju ingen nytta om det är dåligt upptag. Kan du ge mig några tips? Det skulle jag uppskatta!

 3. Anna svarar Ingrid
  27 mars, 2010

  Jag vågar inte ge mig på råd vid sjukdomar. Varken får eller har tillräcklig kunskap.

  Det som däremot är viktigt är att de du äter ska innehålla väldigt lite omega 6. Alltså undvik vegetabilisk olja, margariner mm. Du ska undvika ALLT mjöl i alla former.

  Du vill äta omega 3 som är antiinflammatoriskt.

 4. Anneli
  27 mars, 2010

  Hej Anna,

  Jag skulle uppskatta om du ville titta på detta preparat:

  http://viktexperten.se/stratzol-produktblad.pdf

  En kollega till mig och hennes man beställde det efter att ha läst ”lysande recensioner” på nätet – folk som hyllade det och sade sig ha rasat 15-20 kg i vikt på bara ett par månader utan att ändra kost- eller motionsvanor. Min kollega och hennes man gick inte ned ett endaste gram…när de ville ha pengarna tillbaka blev det blankt nej.

  Jag tänker som så att OM det vore så att det fanns en produkt som kunde åstadkomma så fantastiska resultat, vore det då inte rimligt att den såldes på recept, till subventionerat pris, och inte via en enda leverantör på nätet med minst sagt skumma metoder? Dyr är den också – 1200 kronor för tre månader.

 5. Anki
  28 mars, 2010

  Att du gör dessa genomgångar tycker jag är intressant även om man själv kan läsa. Det blir så uppenbart när man får det svart på vitt. Underbart arbete!

 6. Elisabeth
  28 mars, 2010

  Det är som om det inte finns några gränser för hur mycket samvetslösa affärsmän kan sko sig på desperata människors övervikt…och det värsta är att det alltid är många som hinner gå på bluffen innan den avslöjas. Ständigt dyker det upp nya preparat som utlovar mirakel – du behöver inte ändra kost- eller motionsvanor, ta bara ett piller så rinner kilona av dig.

  För något år sedan såldes en uppmärksammad s.k. mirakelprodukt från USA på nätet. Den utlovade inte bara rekordsnabb viktminskning, utan dessutom förvandlades din kropp som genom ett trollslag. Ingen överflödig hud, utan huden blev stram och smidig trots att du gick ned 50 kg. Var du otränad fick du vips muskler. Bilderna på personerna ”före” och ”efter” visade en himmelsvid skillnad – inte bara hade de gått ner halva sin vikt, utan de hade blivit smidiga, välsvarvade och muskulösa också.

  Sedan var det någon som upptäckte att personerna på ”före” och efter”-bilderna hade olika hårfästen, ögonfärg, kroppslängd…m a o, det var inte ens samma personer. Det var en bluff som heter duga, men det finns många liknande bluffpreparat som säljer på tomma löften. Skrämmande!

 7. Johanna
  28 mars, 2010

  Hej Anna!

  Vad anser du om dinkel- och sojamjöl som används mycket inom GI?

 8. Cajsa
  28 mars, 2010

  Tack för all bra information!

 9. Anna svarar Johanna
  28 mars, 2010

  Dinkelmjöl är helt vanligt vetemjöl. Durumvete är en annat sort. Men fortfarande vanlgit vetemjöl. Vi är alltså lite lurade…. 🙂

  Sojamjöl har jag lite mindre kunskap om. Vet inte om det innehåller bensin som flera andra sojaprodukter… Fördelarna man plockar fram är att det är rikt på fett och proteiner och bara innehåller ca 15% kolhydrater. Jag funderar också på fettkvalitén – sojaprodukter brukar vara omega 6 bomber.

  Någon annan som ahr mer kunskap om sojamjöl. Eftersom jag har ett otroligt sug så undviker jag att skapa mjölersättningar… det resulterar bara i ett tuggande från min sida….

 10. Johanna
  28 mars, 2010

  Information om Risenta sojamjöl (jag antar att andra märken är likvärdiga):

  Risenta Sojamjöl 15,00 kr

  Innehåll:
  Sojamjöl har högt innehåll av högvärdigt protein.
  Sojamjöl har naturlig fetthalt. Halten fleromättat fett utgör 48% av den totala fettmängden och innehåller bl.a. linolsyra, E-vitamin och lecitin. Halten av vitaminer och mineraler är hög, särskilt B-vitaminer, kalcium, järn, fosfor och karoten.

  Användning:
  Ett par matskedar sojamjöl förhöjer näringsvärde och smak i all typ av mat. Kan beredas till sojamjölk och majonäs. I pannkaka kan ägg ersättas med 1 msk sojamjöl

  Näringsvärde per 100g:
  Energivärde 1772 kJ (424 kcal)
  Protein 37 g
  Kolhydrater 16 g
  Kostfiber 12 g
  Fett 23,5 g
  Järn 4 mg

  1. Anna svarar Johanna
   29 mars, 2010

   Hej! Det som inte går att utläsa är tillverkningssättet med bensin eller inte. Inte heller omega 6 halten i fettet. Annars håller jag med om att siffrorna i sig ser bra ut.

   Så fort vi försöker ERSÄTTA mjölet för att behålla mackorna så brukar det skapa nya problem. Vissa produkter ska helt enkelt bort. Tyvärr.

 11. Linda Johansson
  29 mars, 2010

  Hej Anna!
  Jag undrar om du kan tipsa om ett bra protein pulver som funkar….
  Jag vill ha något som jag kanske kan ta innan träningen i bland för jag kör ofta direkt från jobbet till träning o behöver något snabbt som är bra att ta. Det finns så många märken o annat så jag vet inte vad som är bra och inte bra. Tacksam för att din sida finns med så mycket bra info!!
  Mvh Linda

  1. Anna svarar Linda
   29 mars, 2010

   Att äta innen träning gör mest ”skada”. Vid träning vill kroppen koppla på förbränningsmotorn. När du äter vill kroppen sätta på lagringsmotorn. Två motsatser. Tänk dig en gungbräda… Äter du precis innan träning måste kroppen välja eller jobba halvdant.

   Jag har hört att Holistics proteinpulver ska vara bra men aldrig provat det själv. Jag äter i stort sett bara riktig mat nu för tiden. Mitt tidigare favoritproteinpulver blev förstört när de stoppade i suckralos i det. Suck.

 12. 29 mars, 2010

  Modifast???
  Hört om flera som dricker dessa soppor. Kanske nåt att kolla på med.

  1. Anna svarar Pernilla
   29 mars, 2010

   Modifast är På gång 🙂

 13. Hanna
  29 mars, 2010

  Det här är innehållsförteckningen för Modifast Ready to drink coffee…som vanligt vet jag inte vad hälften av ingredienserna står för, men jag tvivlar på att denna produkt, som enligt tillverkaren är ”en fullvärdig måltidsersättning”, är ”ett sunt alternativ till snabbmat” som det påstås…

  http://www.modifast.se/pub_docs/files/MOD_ND_RTD-kaffe.pdf

 14. Catti
  29 mars, 2010

  Förlåt en kanske naiv fråga, men vad 17 är sockerkulör?!?!?! Låter läskigt och defnitivt inte nyttigt, särskilt inte i något som marknadsförs som ett hälsosamt alternativ!

  1. Anna svarar Catti
   29 mars, 2010

   Sockerkulör är E 150. Det är karamelliserat socker. Har för mig att det innehåller kolhydrater.

 15. Anna om Modifast
  29 mars, 2010

  Modifast ligger i rullorna. Inlägget kommer i veckan. Så även Allevo. Har nu äntligen fått tag på Xtravagansa. Så den ska granskas…NOGA!

 16. Anna svarar Hanna
  29 mars, 2010

  Om ditt inlägg bara försvinenr så har det fastnat i mitt spamfilter. Skriv då bara en kort kommentar om att du fastnat så släpper jag den så fort jag ser. Här kommer dina rader 🙂

 17. Camilla
  29 mars, 2010

  Linda,

  http://www.Giviktkoll.se brukar experterna rekommendera något som heter Dahlblads proteinpulver och som innehåller väldigt lite kolhydrater. Det skall tydligen finnas i hälsokostbutiker och även online-butiker. Många proteinpulver innehåller tyvärr mycket kolhydrater och sötningsmedel, så det är svårt att hitta något som är riktigt bra…suck!

 18. Anna Hallén
  30 mars, 2010

  Gällande proteinpulver. Tänk på att det är mjölkproteinet vassle vi oftast köper…. det som mest påverkar vårt insulin….

  Så ägg, kött och fisk är ett bättre val. Men visst är det fortfarande ok med proteinpulver, bara man inte tror att det är motsvarande.

 19. Ulrika
  30 mars, 2010

  Hej Anna,

  Jag har precis läst Atkins’ bok ”The Aktins New Diet Revolution” och en sak slog mig, nämligen att dr Atkins skriver att lipolysen (säger man det även på svenska för fettförbränning?) har en hungerdämpande effekt som gör att man automatiskt äter mindre portioner. Stämmer det? Hoppas det – jag är inne på min andra dag med LCHF (max 20 g kh/dag), och jag är hungrig hela tiden. Jag måste äta minst varannan timme för att inte bli tokig. Men om man skall lita på Atkins är det ett övergående tillstånd…jag har inte huvudvärk eller känner mig matt (än) som många säger att man kan göra i början, utan det är hungern/suget som är mitt värsta problem…och då har jag inte ätit andra kh än grönsaker de senaste 48 timmarna!

 20. Anna svarar Ulrika
  30 mars, 2010

  Öka fettet i början för att göra övergången enklare och dig mättare. Sen kan du hitta en mer bakanserad nivå.

  Det är jätteviktigt att det inte blir BÅDE snålt med mat och snålt med kolhdrater. Då hamnar du i en VV fälla fast med LCHF kost. Du ska ÄTA dig smal och frisk.

 21. Sanni
  17 januari, 2011

  Hej Anna.
  Jag startade med PreNet för två veckor sedan och ska väga mig för första gången på torsdag. Behöver verkligen gå ner i vikt och har börjat träna både bodypumt två ggr i veckan samt body combat en-två ggr/vecka.

  Tycker du jag bör sluta med PreNet? Vad ska jag annars göra för att gå ner i vikt, förutom att träna? Jag har försökt ändra mina matvanor, men jag har inte motivationen till det. PreNet har hjälpt mig att sluta med sockret. (åt minstone de här två veckorna…)

  tacksam för svar.
  MVH
  Sanni

  1. Anna svarar Sanni
   17 januari, 2011

   Det viktiga är att du gör något som du verkligen känner är rätt för dig. Mitt råd kommer bli att äta istället för att välja pulver 😉

   Om du har svårt att hitta en vettig ätrutin hur har du tänkt att göra när du slutar med PreNet? Är du inte tillbaka till ruta ett då? Läs om nollning, kanske kan det vara en väg i till en bra ätrutin och en ny livsstil. Känn efter. Det är alltid du som kan dig själv bäst.

 22. Carina
  23 juli, 2011

  nollning?!
  när det kom nåt intressant så slutade det tvärt och jag har aldrig hört om nollning??
  googlade och fick bara fram sånt man gör vid gymnasiestarten….
  *suck*

 23. Daniella
  23 juli, 2011

  Carina,

  Det innebär i korthet att man tar bort alla kolhydrater ur kosten (”nollar” kolhydraterna). En nollkolhydratkost m a o istället för lågkolhydratkost.

Write a comment